YLE > Finland

Monday, 18 January, 04:44

YLE - 01 mar 17 kl. 06:07

Den jämlika äktenskapslagen träder i kraft i dagFrån och med idag kan homosexuella par gifta sig. Samkönade par får också rätt till adoption. Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge och kämpat hårt för den här historiska dagen. Dansproffsen Tuomo Railo och Simo Heiskanen har levt nästan trettio år tillsammans. 2010 registrerade de sitt förhållande och i helgen skickade de en anmälan till magistraten om att omvandla det till ett äktenskap.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Heiskanen, Tuomo Railo, Simo Heiskanen, Railo, Sociologen Kati Mustola, Finland, Outi Ojala, Mustola, Eva Lamppu, De, Norden, Västeuropa

Dela artikeln

5957 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Den jämlika, äktenskapslagen, träderi , krafti , dag
YLE - 01 mar 17 kl. 06:07

Den jämlika äktenskapslagen träder i kraft

Från och med idag kan homosexuella par gifta sig. Samkönade par får också rätt till adoption. Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge och kämpat hårt för den här historiska dagen.

YLE - 17 feb 16 kl. 20:25

Den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft i mars 2017

Riksdagen har godkänt förändringarna i andra lagar som den könsneutrala äktenskapslagen förutsätter. Lagpaketet godkändes med 106 röster för och 42 mot. En del av regeringens ledamöter röstade mot förslaget, medan merparten av oppositionen stödde ändringarna.

YLE - 20 feb 15 kl. 11:29

Niinistö stadfäste äktenskapslagen

Sauli Niinistö stadfäste i dag förändringarna i äktenskapslagen, vilket gör att den könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft den första mars 2017. Justitieministeriet ska nu börja förbereda de förändringar för andra lagar som äktenskapslagen kräver. Enligt ministeriet måste åtminstone lagar som gäller familjefördelar nu ses över.

YLE - 22 nov 16 kl. 14:05

Här är hemmapappan som regeringen inte vill ha - Jaakko stannade hemma med sin dotter utan stöd.

När regeringen anpassar sociallagstiftningen efter den nya jämlika äktenskapslagstiftningen lämnas ensamvårdande pappor, oavsett sexuell inriktning, utan föräldraförmåner.
"Som en våt trasa i ansiktet", säger en pappa. "Ofattbart", säger riksdagsledamot.

YLE - 22 nov 16 kl. 14:05

Här är hemmapappan regeringen inte vill ha - Jaakko stannade hemma utan stöd

När regeringen anpassar sociallagstiftningen efter den nya jämlika äktenskapslagstiftningen lämnas ensamvårdande pappor, oavsett sexuell inriktning, utan föräldraförmåner. "Som en våt trasa i ansiktet", säger en pappa. "Ofattbart", säger riksdagsledamot.

YLE - 31 jan 17 kl. 13:05

Noterat presenterar österbottniska nyheter

Sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa utgör Noterat. Inom ramen för sina studier i tv-journalistik har de producerat, filmat och klippt en sändning tv-nyheter. I fem olika inslag presenterar Noterat nyheter och aktuella ämnen i Österbotten.

YLE - 31 jan 17 kl. 13:05

Mediestuderande presenterar österbottniska nyheter

Sju mediestuderande vid Åbo Akademi i Vasa utgör Noterat. Inom ramen för sina studier i tv-journalistik har de producerat, filmat och klippt en sändning tv-nyheter. I fem olika inslag presenterar Noterat nyheter och aktuella ämnen i Österbotten.

YLE - 01 mar 17 kl. 09:03

41 samkönade par gifter sig direkt - "Intresset har varit mindre än väntat"

Från och med i dag får samkönade par gifta sig, men intresset har varit mindre än magistraterna hade väntat sig. Maria Lunabba som är häradsskrivare vid magistraten i Västra Finland räknar till 41 par på olika håll i landet som ska vigas den här veckan. - Jag skulle säga att det har varit mindre än väntat, säger Lunabba om intresset för samkönade vigslar.

YLE - 19 jul 15 kl. 11:38

"Inte speciellt logiskt att ta upp äktenskapslagen igen"

Ett medborgarinitiativ om att häva den könsneutrala äktenskapslagen har samlat 50 000 namn och kommer snart att behandlas i riksdagen. Riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen säger att initiativet sannolikt landar på lagutskottets bord inom ett par månader. Lagutskottet ska sedan avgöra vad man gör med medborgarinitiativet, precis på samma sätt som med andra medborgarinitiativ.

YLE - 22 okt 15 kl. 21:46

Äktenskapslagen i riksdagen - motståndarna yppade sitt missnöje

Riksdagen inledde behandlingen av ändringarna i äktenskapslagen i hätska stämningar i dag. Det uppstod en häftig debatt om könsneutralt äktenskap och vad det kan leda till. Sannfinländarna, som röstat emot lagen, har som väntat svårt att godkänna de ändringar som regeringen föreslår.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.