YLE > Finland

Thursday, 21 January, 21:47

YLE - 24 feb 17 kl. 04:21

Ännu inga kyrkobröllop för samkönade par i ÖstnylandTrots att den nya könsneutrala äktenskapslagen träder i kraft från och med onsdag anser sig östnyländska präster inte kunna viga samkönade par, varken i kyrkan eller på en strand. Det är kyrkolagen som sätter stopp för det. Kyrkomötet kommer möjligen att ta ställning till frågan om könsneutrala äktenskap ännu i år. En majoritet av prästerna i östra Nyland - det vill säga inom Domprosteriet - skulle gärna se att kyrkomötet skulle gå in för att harmoniera kyrkolagen med den nya könsneutrala äktenskapslagen. Tio präster i Östnyland anser att kyrkolagen ska ändras.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Östnyland, Nyland, Domprosteriet, Kyrkoherden, Lovisa, Hällström, Hällströms, Jesusstatyn, Karl, Jesus, Heidi Finnilä, Stefan Härus, Du, YLEStefan Härus, Borgå, Alexandra Karlsson, Sibbo, Sibbo Kyrkoherden, Mats Lindgård, Lindgård, Jonas Blomqvist, Sibboförsamlingarna, Wirtanen

Dela artikeln

12 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ännu, inga, kyrkobröllopför , samkönade, pari , Östnyland
YLE - 24 feb 17 kl. 11:55

Rebecka säger nej och Jan Erik säger ja - kyrklig vigsel av samkönade par delar prästerna

Många präster våndas över frågan om kyrklig vigsel av samkönade par, visar de svenska mediehusens enkät. Frågan väcker många tankar hos Rebecka Stråhlman och Jan Erik Sundström. - Nej, jag kan inte gå mot min arbetsgivares vilja i den här frågan, svarar Rebecka.

YLE - 31 jan 17 kl. 08:01

Samkönade par kan få kyrklig vigsel i Helsingfors och Vanda

Flera kyrkoherdar i huvudstadsregionen tänker låta viga samkönade par från och med mars. Det är tidningarna Kirkko ja kaupunki och Helsingin sanomat som tillsammans gjort en enkät med kyrkoherdarna i huvudstadsregionen. De har bland annat frågat om kyrkoherdarna kommer att erbjuda församlingens utrymmen för vigsel av samkönade par.

YLE - 05 okt 16 kl. 19:30

Helsingforsförsamling vill viga samkönade par - vädjar till biskoparna

Vid Paulus finska församling i Helsingfors vill man betona att alla par är välkomna att fira bröllopsfest. Kyrkoherde Kari Kanala skulle också gärna viga samkönade par när lagen om könsneutralt äktenskap träder i kraft den 1 mars 2017. - Den nya äktenskapslagen säger att vi måste viga samkönade par, men det är också kyrkans sak att säga om vi viger eller inte.

YLE - 02 sep 14 kl. 09:40

Het höst med kärnkraft, Nato och samkönade äktenskap

Riksdagen inleder hösten med statsminister Alexander Stubbs (Saml) upplysning om Ukraina. Den här månaden står också regeringens framtid i sin nuvarande form på spel. - Två kärnkraftsbeslut ska fattas inom september.

Sydsvenskan - 25 feb 16 kl. 21:13

Italienskt ja för samkönade äkta par

Italiens senat röstade på torsdagen ja till att tillåta registrerade partnerskap för samkönade par. Men för att få igenom lagförslaget tvingades ett par punkter strykas. Homosexuella par kommer även i fortsättningen att inte tillåtas att adoptera.

Expressen - 25 nov 18 kl. 00:38

Klart: Inga samkönade äktenskap tillåts i Taiwan

Hbtq-aktivister i Taiwan har kämpat för att samkönade äktenskap ska tillåtas.En folkomröstning om saken anordnades på lördagen, i samband med de lokala mellanårsvalen. Resultatet visar dock att motståndarsidan vann, rapporterar AFP.

YLE - 03 mar 15 kl. 07:33

Enkät: Det dröjer ett tag innan kyrkan viger samkönade par

Kyrkan kommer inte att viga samkönade par ännu på en tid att, åtminstone att döma av Yles nya enkät. En majoritet av de kyrkliga beslutsfattarna godkänner inte kyrklig vigsel av personer av samma kön, visar enkäten. Av kyrkomötets 96 delegater svarade 84 på enkäten .

Polisen - 25 okt 13 kl. 15:32

Nytt skolmaterial om våld i samkönade relationer

?Aj, aj! Snälla, slå mig inte.

YLE - 27 feb 17 kl. 16:32

Biskoparna godkänner inga homovigslar

Biskoparna inom den evangelisk-lutherska kyrkan har en klar ståndpunkt: det är inte möjligt att viga homopar i kyrkan. Biskoparna tänker ingripa i fall enskilda präster trotsar reglerna. Den evangelisk-lutherska kyrkans biskopar tänker inte se mellan fingrarna på kyrklig vigsel av samkönade par.

YLE - 25 feb 17 kl. 09:02

Vill du gifta dig samkönat i kyrkan? Välj i såfall Vanda

Vanda svenska församling kommer att öppna sina utrymmen för vigsel av samkönade par. Det här har församlingsrådet bestämt. Övriga svenska församlingar i huvudstadsregionen har en annan linje i frågan.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.