YLE > Svenskfinland

Sunday, 17 January, 13:09

YLE - 24 feb 17 kl. 04:00

Biskopen: Prästerna ska följa de regler som finnsAtt det finns en stor grupp präster som vill ändra kyrkolagen överraskar inte Björn Vikström, biskop i Borgå stift. Han manar ändå till tålamod och hoppas att prästerna inte börjar fatta egna beslut i frågan. - När samkönade par vänder sig till prästerna hoppas jag på följande svar: tyvärr kan vi inte enligt nuvarande kyrkolag erbjuda en kyrklig vigsel. Däremot kan vi tillsammans planera en ceremoni som väldigt långt kan påminna om en välsignelse av ett bröllop, säger Vikström. Enligt de finlandssvenska mediehusens enkät är det åtminstone fjorton präster som är villiga att gå emot kyrkans linje och viga samkönade par efter den första mars.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Björn Vikström, Borgå, Vikström, För, Frågan

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Biskopen, Prästernaska , följade , reglersom finns
YLE - 24 feb 17 kl. 15:45

Västnyländska församlingar tänker följa reglerna och inte viga samkönade i kyrkan

De västnyländska församlingarna är eniga om att de kommer att följa de biskopsrekommendationer som finns och godkänner inte vigsel av samkönade i kyrkorna då den nya lagen träder i kraft den 1 mars. Det som accepteras är en bönestund för samkönade efter en borgerlig vigsel. Det här visar en rundringning till de västnyländska församlingarna.

YLE - 09 apr 16 kl. 12:22

Biskop Mäkinen: Präster borde följa kyrkans linje angående samkönade par

Ärkebiskop Kari Mäkinen uppmanar prästerna att vänta på en enhetlig linje inom kyrkan då det gäller frågan om att viga samkönade par. Enligt kyrkans nuvarande linje får samkönade par nog välsignas i kyrkan - men inte vigas. Biskopen anser att präster inte borde agera på egen hand utan i stället vänta på att kyrkomötet fattar ett enhetligt beslut om vigselrätten.

YLE - 24 feb 17 kl. 04:00

Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag

Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar. Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort.

YLE - 27 feb 17 kl. 16:32

Biskoparna godkänner inga homovigslar

Biskoparna inom den evangelisk-lutherska kyrkan har en klar ståndpunkt: det är inte möjligt att viga homopar i kyrkan. Biskoparna tänker ingripa i fall enskilda präster trotsar reglerna. Den evangelisk-lutherska kyrkans biskopar tänker inte se mellan fingrarna på kyrklig vigsel av samkönade par.

Trelleborgs Allehanda - 13 feb 14 kl. 05:00

Per Kristiansson är kandidat till biskopsvalet

Foto: Claes Nyberg
Han har svårt att se sig själv i rollen som biskop, men står nu som en av åtta officiella kandidater.
– Jag känner respekt och ödmjukhet inför att andra vill se mig som en kandidat i sökprocessen efter en ny biskop, säger Per Kristiansson. Efter att Lunds stifts biskop Antje Jackelen utsetts till ärkebiskop har processen att välja ny biskop nu påbörjats.

Nyan - 24 feb 17 kl. 07:38

Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag – Åland liberalast

Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar.
Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort.

BT - 26 mar 14 kl. 11:26

Dags att visa mod i Mark

Tiden är inne för alla medlemmar i Svenska kyrkan i Marks och Bollebygds kontrakt att ta ansvar och börja följa de beslut som fattats på högre ort. Det menar prästen Gunnar Bäckström, tidigare ordförande i Riks-Ekho – kristna HBTQ. Läser man Svenska kyrkans matrikel och tittar på Marks och Bollebygds kontrakt så finns där inte en enda kvinna som har prästtjänst.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.