Expressen > Opinion

Tuesday, 23 January, 07:16

Liknande nyheter

Taggar: Trolloch , fejknyheterär här för att , stanna
Dagensanalys.se - 01 mar 17 kl. 10:46

8 av 10 tycker att fejknyheter påverkar synen på fakta

Åtta av tio vuxna svenskar menar att fejknyheter i hög utsträckning påverkar våra uppfattningar om grundläggande fakta när det gäller aktuella frågor och händelser. Det visar en ny undersökning som mediernas branschorganisation TU – Medier i Sverige presenterar i dag. Undersökningen visar att fyra av tio svenskar varje vecka ser nyhetsartiklar eller nyhetsinslag på internet som de uppfattar vara påhittade och osanna.

YLE - 25 nov 16 kl. 18:21

Niondeklassister om fejknyheter i USA-valet - "man måste tänka själv"

Mediebevakningen kring det amerikanska presidentvalet har stötts och blötts efter valet. I högstadiet Norsen i Helsingfors har eleverna gjort sällsynt vakna iakttagelser om varför det gick som det gick, och vilka informationskällor och medier man kan lita på. Eleverna i klass 9 A i Norsen har före och efter det amerikanska presidentvalet följt med både inhemska och amerikanska medier och analyserat mediebevakningen.

Dagensanalys.se - 11 aug 17 kl. 09:01

Så här tänker Mozilla stoppa fejknyheter på internet

Mozilla som står bakom webbläsaren Firefox har, som vi andra, tröttnat på fejknyheter. För att få bukt på alla fejknyheter tänker Mozilla samla branschen i kommittén Information Trust Initiative. Där ska företag och intressegrupper kunna dela sina tankar och initiativ gällande fejknyheter och dess spridning, främst i sociala medier.

Dagensanalys.se - 22 dec 17 kl. 09:31

Facebook hittar bättre sätt att bekämpa fejknyheter

Facebook har länge haft problem med att fejkade nyheter får stor spridning och tas som sanning av många människor. De har gjort försök med att märka dessa artiklar som har tveksamt eller omstritt innehåll, men det tar lång tid och kan i vissa fall ha motsatt effekt, därför har de nu hittat ett nytt sätt att bekämpa spridningen av fejknyheter på nätverket. För ganska precis ett år sedan började Facebook med sin ”disputed”-märkning av artiklar som bedömdes som fejkade eller som innehåll omdebatterad ”fakta”.

Dagensanalys.se - 06 okt 17 kl. 11:31

Facebook fortsätter bekämpa fejknyheter

Facebook har haft mycket bekymmer med fejknyheter som får stor spridning på nätverket. I ett nytt försök att stävja detta inför de nu en informationsknapp som ger fakta om publicisten som artikeln kommer från. Genom att informera om vad olika publicister står för hoppas Facebook kunna öka källkritik och minska risken att åsiktsartiklar från satirsajter eller hatsajter sprids som fakta.

Skånskan - 06 jun 16 kl. 14:51

En Öre­sunds­kon­troll räc­ker

Opinion Det blev inte så illa som en del olycks­korpar kraxade när id-kon­troller in­fö­rdes på den danska si­dan av Öre­sunds­bron och gräns­kon­troller på den svenska. Han­deln och ar­bets­pend­lingen löper på un­ge­fär som för­ut. Nå­gra tyd­liga eko­no­miska för­luster är svåra att påvisa.

Dagens PS - 18 nov 16 kl. 08:12

Fejknyheter blev kassako: ”Folk har blivit dummare”

”Vad har Amish-lobbyn, bröllopsbilar för homosexuella samt förbudet mot nationalsången gemensamt? De är alla på låtsas – och de är alla uppdiktade av en och samme man.” Amerikanska Washington Post har intervjuat en av hjärnorna bakom ett växande problem som blivit en het potatis i USA och världen – framför allt under valtider: fejkade nyheter.

Dagensanalys.se - 21 nov 16 kl. 15:00

Mark Zuckerberg kovänder kring fejknyheter på Facebook – lovar bättring

När Facebook direkt efter det amerikanska valet kritiserades för att man låtit användare dela fejknyheter och påverkat utgången så kommenterade dess grundare Mark Zuckerberg det som ”galet”. Men knappt en vecka senare så lät det helt annorlunda, och nu lovas krafttag mot desinformationen i Facebooks flöde. Mark Zuckerberg har kritiserats tidigare, även innan valet för att ha påstått att Facebook är ett techföretag och inte ett medieföretag, något som höjt en del ögonbryn.

IDG - 25 nov 16 kl. 17:05

Tyskland oroar sig för att fejknyheter kommer påverka valet 2017


Fejknyheter och internettroll manipulerar folk, menar Angela Merkel..

SvD - 28 nov 16 kl. 20:05

SvD granskar: 4 fejknyheter som nådde miljoner

Mängden falska nyheter som mestadels propagerade för Donald Trump och emot Hillary Clinton exploderade i sociala medier som Facebook inför presidentvalet. Fyra fejknyheter som SvD granskat genererade över två miljoner delningar och ”likes” på Facebook och Twitter..

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 1 timme sedan

Våga tänk tanken på en S-M-regering

Av alla dåliga alternativ efter valet i höst kan en storkoalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna vara det bästa. Även i Sverige måste vi våga tänka i nya banor. .

Expressen - 14 timmar sedan

Putins legosoldater hotar freden på Balkan

Samtidigt som svenska myndigheter förbereder sig för att bemöta ryska informationskampanjer i valrörelsen, pågår påverkansoperationer av ett helt annat slag mitt i Europa. .

Expressen - Igår: 19:30

Mer rättvist att beskatta gamla pengar än nya

Ärvda pengar håller på att bli alldeles för viktiga. Det är hög tid att göra kapitalbeskattningen mer effektiv..

Expressen - Igår: 16:00

”Varför låta Sverige vara fristad för islamister?”

Linda Nordlund, ny ledarskribent i Expressen, skriver för att förstå. - Just nu är det mycket jag inte förstår - som varför en feministisk regering låter landet vara en fristad för islamister, säger hon..

Expressen - Igår: 15:59

Centerpartister låter som klimatförnekare

Ledande centerpartister ifrågasätter forskarnas varningar om köttkonsumtionens skadliga effekter på klimatet. Har alliansens gröna röst tystnat?.

Expressen - I förrgår: 18:00

Löfven väger för lätt i de tunga frågorna

En statsminister måste stå stadigt i frågor som rör rikets säkerhet. I skuggan av sina offentliga fadäser i veckan ryckte Löfven också undan mattan för Sveriges psykologiska försvar..

Expressen - 20 jan 18 kl. 06:00

Studenter tvingas fantisera ihop sin praktik

Det är en skandal att lärarstudenter inte får praktikplatser. Lös problemet, regeringen..

Expressen - 19 jan 18 kl. 19:00

Dina Instagram-följare betalar inte din pension

Dagens 25-åringar måste sluta leva i nuet och börja tänka på pensionen. Annars blir det ruskigt knapert på ålderns höst. .

Expressen - 18 jan 18 kl. 19:00

Skattebetalarna håller flyget under vingarna

Trots skatten som införs 1 april är flyget kraftigt skattegynnat. Tro inte bolag som skyller nedlagda linjer på flygskatten..

Expressen - 18 jan 18 kl. 15:41

Gratis doktor i mobilen är ju rena galenskapen

Shoppa gratis sjukvård från djupet av din tv-fåtölj - det är lika tokigt som det låter. .

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.