Expressen > Opinion

Saturday, 18 November, 03:50

Expressen - 17 feb 17 kl. 17:18

Troll och fejknyheter är här för att stanna Trollfabriker och fejknyheter är det nya normala. Den verkligheten måste alla mediekonsumenter rusta sig för. .
Läs mer på Expressen

Dela artikeln

135 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Trolloch , fejknyheterär här för att , stanna
Dagensanalys.se - 01 mar 17 kl. 10:46

8 av 10 tycker att fejknyheter påverkar synen på fakta

Åtta av tio vuxna svenskar menar att fejknyheter i hög utsträckning påverkar våra uppfattningar om grundläggande fakta när det gäller aktuella frågor och händelser. Det visar en ny undersökning som mediernas branschorganisation TU – Medier i Sverige presenterar i dag. Undersökningen visar att fyra av tio svenskar varje vecka ser nyhetsartiklar eller nyhetsinslag på internet som de uppfattar vara påhittade och osanna.

YLE - 25 nov 16 kl. 18:21

Niondeklassister om fejknyheter i USA-valet - "man måste tänka själv"

Mediebevakningen kring det amerikanska presidentvalet har stötts och blötts efter valet. I högstadiet Norsen i Helsingfors har eleverna gjort sällsynt vakna iakttagelser om varför det gick som det gick, och vilka informationskällor och medier man kan lita på. Eleverna i klass 9 A i Norsen har före och efter det amerikanska presidentvalet följt med både inhemska och amerikanska medier och analyserat mediebevakningen.

Dagensanalys.se - 11 aug 17 kl. 09:01

Så här tänker Mozilla stoppa fejknyheter på internet

Mozilla som står bakom webbläsaren Firefox har, som vi andra, tröttnat på fejknyheter. För att få bukt på alla fejknyheter tänker Mozilla samla branschen i kommittén Information Trust Initiative. Där ska företag och intressegrupper kunna dela sina tankar och initiativ gällande fejknyheter och dess spridning, främst i sociala medier.

Dagensanalys.se - 06 okt 17 kl. 11:31

Facebook fortsätter bekämpa fejknyheter

Facebook har haft mycket bekymmer med fejknyheter som får stor spridning på nätverket. I ett nytt försök att stävja detta inför de nu en informationsknapp som ger fakta om publicisten som artikeln kommer från. Genom att informera om vad olika publicister står för hoppas Facebook kunna öka källkritik och minska risken att åsiktsartiklar från satirsajter eller hatsajter sprids som fakta.

Skånskan - 06 jun 16 kl. 14:51

En Öre­sunds­kon­troll räc­ker

Opinion Det blev inte så illa som en del olycks­korpar kraxade när id-kon­troller in­fö­rdes på den danska si­dan av Öre­sunds­bron och gräns­kon­troller på den svenska. Han­deln och ar­bets­pend­lingen löper på un­ge­fär som för­ut. Nå­gra tyd­liga eko­no­miska för­luster är svåra att påvisa.

Dagens PS - 18 nov 16 kl. 08:12

Fejknyheter blev kassako: ”Folk har blivit dummare”

”Vad har Amish-lobbyn, bröllopsbilar för homosexuella samt förbudet mot nationalsången gemensamt? De är alla på låtsas – och de är alla uppdiktade av en och samme man.” Amerikanska Washington Post har intervjuat en av hjärnorna bakom ett växande problem som blivit en het potatis i USA och världen – framför allt under valtider: fejkade nyheter.

Dagensanalys.se - 21 nov 16 kl. 15:00

Mark Zuckerberg kovänder kring fejknyheter på Facebook – lovar bättring

När Facebook direkt efter det amerikanska valet kritiserades för att man låtit användare dela fejknyheter och påverkat utgången så kommenterade dess grundare Mark Zuckerberg det som ”galet”. Men knappt en vecka senare så lät det helt annorlunda, och nu lovas krafttag mot desinformationen i Facebooks flöde. Mark Zuckerberg har kritiserats tidigare, även innan valet för att ha påstått att Facebook är ett techföretag och inte ett medieföretag, något som höjt en del ögonbryn.

IDG - 25 nov 16 kl. 17:05

Tyskland oroar sig för att fejknyheter kommer påverka valet 2017


Fejknyheter och internettroll manipulerar folk, menar Angela Merkel..

SvD - 28 nov 16 kl. 20:05

SvD granskar: 4 fejknyheter som nådde miljoner

Mängden falska nyheter som mestadels propagerade för Donald Trump och emot Hillary Clinton exploderade i sociala medier som Facebook inför presidentvalet. Fyra fejknyheter som SvD granskat genererade över två miljoner delningar och ”likes” på Facebook och Twitter..

SVT - 08 dec 16 kl. 02:13

Påven till attack mot medier som sprider skandaler och fejknyheter

Gav kraftfullt uttalande om risker fejknyheter.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 10 timmar sedan

Låter sig polisen skrämmas av hot?

Att rättsstaten tycks retirera efter attacken mot en polismans hem är mycket illavarslande..

Expressen - 10 timmar sedan

Plötsligt är ”svansen” viktigare än argumenten

Bekänn färg, häng en banner på din profilbild, ta en selfie i valbåset. Kupera varje antydan till svans. Annars är det fritt fram att tillskriva dig åsikter..

Expressen - Igår: 17:04

Integration à la Ebba: Fejkläs en god bok

Ebba Busch Thors olidliga lätthet avslöjades med kirurgisk precision i onsdagens Aktuellt. .

Expressen - Igår: 14:49

Löfvens naivitet kan stärka Bryssels makt

Statsministern leker med elden när han bjuder in EU-ledarna till Göteborg. I slutänden kan det ge EU inflytande över välfärden..

Expressen - I förrgår: 18:44

Nu måste de ansvariga ta sexbrotten på allvar

Utsattheten för sexualbrott har ökat dramatiskt bland unga kvinnor. Och så ska Sverige kallas världens mest jämställda land. .

Expressen - I förrgår: 18:00

Fel att ge amnesti till ensamkommande

Miljöpartiet vill slänga rättssäkerheten överbord när det gäller ensamkommande. Det vore ett stort misstag. .

Expressen - 14 nov 17 kl. 18:19

Brå borde kartlägga härkomst för alla brott

I ett snabbväxande invandrarland som Sverige borde det vara självklart att studera härkomst och brottslighet..

Expressen - 14 nov 17 kl. 18:20

Putin är inte ensam om att vilja påverka Sverige

Det är inte bara Ryssland som bedriver påverkansoperationer. Turkiet, Saudiarabien och Qatar försöker också bearbeta svenska sinnen..

Expressen - 13 nov 17 kl. 18:41

Fega politiker bäddar för en bostadskrasch

Nya krav på amorteringar gör inget åt grundproblemen på svensk bostadsmarknad. Politikerna måste börja våga fatta obekväma beslut..

Expressen - 13 nov 17 kl. 18:00

Lyssna på Göran Persson om tiggeriet, Löfven

Man kan inte styra ett land genom önsketänkande. Om Löfven vill att tiggeriet ska bort måste han göra något åt det. .Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.