SvD > Opinion

Friday, 24 February, 04:49

SvD - 16 feb 17 kl. 12:46

”Socialstyrelsens nya riktlinjer är ett haveri”Vi har varit med i arbetet med att ta fram riktlinjer för vård vid ångest och depression. Men den grupp som sattes samma har i mycket hög grad präglats av partiskhet till förmån för KBT och olika farmakologiska behandlingar, skriver Björn Philips, Peter Lilliengren och Anders Klingström. .
Läs mer på SvD
Läs mer om:
KBT, Björn Philips, Lilliengren, Anders Klingström

Dela artikeln

2289 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Socialstyrelsensnya , riktlinjerär ett , haveri
Helsingborgs Dagblad - 13 maj 12 kl. 09:18

Nya riktlinjer om KBT

För två år sedan kom Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression och ångest. Då rekommenderades i första hand kognitiv beteendeterapi, KBT. Nu har myndigheten ändrat sig: psykodynamisk terapi fungerar lika bra, uppger Kaliber i Sveriges Radio.

Nyhetskanalen - 13 maj 12 kl. 09:22

Nya riktlinjer: Psykodynamisk terapi lika effektiv som KBT

För två år sedan kom Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression och ångest. Då rekommenderades i första hand kognitiv beteendeterapi, KBT. Nu har myndigheten ändrat sig: psykodynamisk terapi fungerar lika bra, uppger Kaliber i Sveriges Radio.

BT - 03 apr 12 kl. 00:40

Äldrevård ? mer än riktlinjer

?Pappas sista tid var inte värdig ett rikt land som Sverige, sättet de drogade ner honom, berövade honom allt som ger livsglädje.? I september 2010 dör Stefan Gurts pappa på ett demensboende i Solna.

Sydsvenskan - 27 feb 13 kl. 06:30

Svenska riktlinjer efterfrågas

Det finns ett stort behov av utbildning och riktlinjer inom vård och omsorg när det gäller frågor om sexualitet bland personer med funktionsnedsättning. Det menar Lisa Ledin, konsult vid Hjälpmedelsinstitutet, och Jens Rydström, professor i genusvetenskap, vid Lunds universitet.??Sexualitet är ett mänskligt behov men många människor blir illa bemötta på grund av andras okunskap eller blyghet, säger Lisa Ledin.

Barometern - 02 maj 16 kl. 15:57

Kalmar följer riktlinjer kring astma

Endast sex av 20 landsting har budgeterat för att införa Socialstyrelsens nya riktlinjer för astma och KOL. Landstinget i Kalmar län är dock ett av undantagen..

DN - 12 jul 12 kl. 00:50

?Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning?

Restriktivare sjukdomsbegrepp. Socialstyrelsens nya stöd för beslut i sjukskrivnings­frågor har uppenbara brister vilket kommer att drabba de försäkrade. Samtidigt har riktlinjerna kommit till på ett djupt odemokratiskt vis.

Dagen - 13 jan 11 kl. 14:45

Etiska riktlinjer i hälften av Svenska kyrkans stift

Etiska riktlinjer blir allt vanligare i Svenska kyrkan. Härnösands stift har infört nya riktlinjer som bland annat ska förhindra sexuella övergrepp i konfirmationsundervisningen.

- Ungefär hälften av stiften i Svenska kyrkan har numera sådana etiska riktlinjer, säger Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent i Härnösands stift, till Dagen.

Regeringen - 14 nov 11 kl. 10:37

Riktlinjer för statsskuldens förvaltning 2012

Regeringen har fattat beslut om riktlinjer för statsskuldens förvaltning. I dessa riktlinjer fokuserar regeringen mer på robusthet och refinansieringsrisk i skuldförvaltningen än tidigare. Upplåningen på långa löptider ska därför öka.

Magazin24 - 11 jun 12 kl. 07:09

Riktlinjer för mutor i Surahammar

Under måndagen sammanträder kommunfullmäktige i Surahammar. Då väntas ett beslut tas gällande riktlinjer för mutor. Surahammars kommun har fram tills nu saknat riktlinjer gällande mutor och korruption i kommunen.

SmålandsPosten - 07 nov 14 kl. 06:46

Otydliga riktlinjer bakom felaktig betygsredovisning

Obefintliga riktlinjer för hur man ska redovisa nyanländas resultat ligger bakom den vilseledande informationen från skolförvaltningen. Det säger skolchefen Yngve Rehnström. – Vi har inte velat dölja de verkliga siffrorna för någon.

Fler nyheter från SvD

SvD - 7 timmar sedan

Muf: Vad är det moderata projektet?

Det finns ännu mycket att önska av det mode­rata projektet. Makten har inget egen­värde så länge det politiska innehållet saknas, skriver Benjamin Dousa, Moderata ungdomsförbundet..

SvD - I förrgår: 21:00

”Breda insatser fungerar bäst mot segregation”

Försök att ”lyfta” enskilda områden pekar sam­tidigt ut dem som problemområden. Det riskerar att göra ­mera skada än nytta. Istället behövs en ny, social bostadspolitik där alla – oavsett bostadsområde – får tillgång till utbildning och jobb.

SvD - 19 feb 17 kl. 21:00

”Låt inte Skånes sandstränder försvinna”

Svenska sandstränder försvinner till följd av undermålig kustförvaltning. Det största hotet mot Sydsveriges stränder är effekten av stigande havsnivåer. Skåne är först ut att tackla utmaningen, men över tid kommer hela landet att påverkas.

SvD - 19 feb 17 kl. 19:00

”Socialstyrelsen undviker att bemöta kritiken”

Är det ok att extremt fördomsfulla och okunniga åsikter om vissa metoder tillåtits florera och påverka prioriteringsgruppens ställningstaganden? Det skriver debattörer i en slutreplik om nya riktlinjer för ångest och depression. .

SvD - 19 feb 17 kl. 07:30

”Försvarsmakten, sluta motarbeta reservofficerarna”

Behovet av reservofficerare är större än på mycket länge och ambitionen från riksdag och regering om ökad användning av reservofficerarna är tydlig. Trots detta agerar Försvarsmaktens ledning i direkt motsatt riktning, skriver Magnus Konradsson och Jonas Wiberg, Reservofficersförbundet. .

SvD - 18 feb 17 kl. 14:12

Schultz: Att garantera friheter är inte bara detaljer

Problemet med Moderaternas förslag är hur staten genom polisens våldsmakt ska kunna inskränka människors frihet. Jag vill inte ge enskilda poliser makt att kunna stänga av mig från ett stort område i tre månader genom ett muntligt besked, skriver Mårten Schultz i en replik. .

SvD - 17 feb 17 kl. 21:00

”Ett fritt internet offras – för ingenting”

Vi riskerar nu att få inskränkningar i det öppna internet som vi i Sverige har värnat. En dom tidigare i veckan leder till allvarliga konsekvenser. Det blir fritt fram att kräva att vi operatörer ska blockera olika sidor och innehåll, skriver Patrik Hofbauer och Anna Byström, Telenor och Bredbandsbolaget.

SvD - 17 feb 17 kl. 12:53

”Låt inte kvot-tänkande och hyckleri ta över”

Många organisationer upplever nu ett mycket starkt tryck på att visa positiv kroppsräkningsjämställdhet. Vi får inte låta komplicerade sammanhang reduceras till ytligt och obegåvat kvot-tänkande, särskilt inte på våra universitet. Det skriver Mats Alvesson och Kristina Sundquist i en slutreplik.

SvD - 17 feb 17 kl. 08:30

”Inför visumfrihet för ryska medborgare”

Visumfrihet har ett viktigt signalvärde. Genom att välkomna ryska medborgare som vill turista i EU så sänder vi en positiv signal som försvårar möjligheten att svartmåla oss, skriver Anders Rehnberg, Liberala ungdomsförbundet..

SvD - 16 feb 17 kl. 21:00

M-politiker: Bidragskranen måste vridas åt

Det krävs en genomgripande reform av de bidrag som betalas ut i dagens Sverige. Den som inte ställer krav på bidragstagare, kommer i framtiden att behöva sänka sina krav på verksamheter som skola och sjukvård. Det skriver M-politikerna Niklas Wykman och Oliver Rosengren.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.