SvD > Opinion

Sunday, 20 May, 23:31

SvD - 16 feb 17 kl. 12:46

”Socialstyrelsens nya riktlinjer är ett haveri”Vi har varit med i arbetet med att ta fram riktlinjer för vård vid ångest och depression. Men den grupp som sattes samma har i mycket hög grad präglats av partiskhet till förmån för KBT och olika farmakologiska behandlingar, skriver Björn Philips, Peter Lilliengren och Anders Klingström. .
Läs mer på SvD
Läs mer om:
KBT, Björn Philips, Lilliengren, Anders Klingström

Dela artikeln

2664 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Socialstyrelsensnya , riktlinjerär ett , haveri
Helsingborgs Dagblad - 13 maj 12 kl. 09:18

Nya riktlinjer om KBT

För två år sedan kom Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression och ångest. Då rekommenderades i första hand kognitiv beteendeterapi, KBT. Nu har myndigheten ändrat sig: psykodynamisk terapi fungerar lika bra, uppger Kaliber i Sveriges Radio.

Nyhetskanalen - 13 maj 12 kl. 09:22

Nya riktlinjer: Psykodynamisk terapi lika effektiv som KBT

För två år sedan kom Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression och ångest. Då rekommenderades i första hand kognitiv beteendeterapi, KBT. Nu har myndigheten ändrat sig: psykodynamisk terapi fungerar lika bra, uppger Kaliber i Sveriges Radio.

Nya Wermlands Tidningen - 16 apr 18 kl. 06:00

Vi följer Socialstyrelsens riktlinjer

Det finns gott om vetenskapligt stöd för att kvinnor som har haft flera normala prover, där det senaste provet är taget i 60–65-årsåldern, kan sluta med provtagning, skriver Charlotta Gestblom och Margareta Lood..

BT - 03 apr 12 kl. 00:40

Äldrevård ? mer än riktlinjer

?Pappas sista tid var inte värdig ett rikt land som Sverige, sättet de drogade ner honom, berövade honom allt som ger livsglädje.? I september 2010 dör Stefan Gurts pappa på ett demensboende i Solna.

Sydsvenskan - 27 feb 13 kl. 06:30

Svenska riktlinjer efterfrågas

Det finns ett stort behov av utbildning och riktlinjer inom vård och omsorg när det gäller frågor om sexualitet bland personer med funktionsnedsättning. Det menar Lisa Ledin, konsult vid Hjälpmedelsinstitutet, och Jens Rydström, professor i genusvetenskap, vid Lunds universitet.??Sexualitet är ett mänskligt behov men många människor blir illa bemötta på grund av andras okunskap eller blyghet, säger Lisa Ledin.

Barometern - 02 maj 16 kl. 15:57

Kalmar följer riktlinjer kring astma

Endast sex av 20 landsting har budgeterat för att införa Socialstyrelsens nya riktlinjer för astma och KOL. Landstinget i Kalmar län är dock ett av undantagen..

SR - 17 mar 17 kl. 06:11

Ny kritik mot förslaget på riktlinjer mot psykisk ohälsa

Socialstyrelsens preliminära riktlinjer för behandling av ångest och depression får nu ny kritik från oväntat håll..

SvD - 24 mar 17 kl. 10:45

RFSU: Snäva riktlinjer slår mot psykisk ohälsa

Socialstyrelsens nya riktlinjer innebär att många patienter inte kommer att få den vård de efterfrågar och behöver. För oss som arbetar med sexualiteten i fokus är det tydligt hur vården brister i att möta människor ur ett helhetsperspektiv, skriver flera psykoterapeuter. .

Helsingborgs Dagblad - 31 mar 17 kl. 15:58

Brist på terapeuter försvårar nya riktlinjer

Bristen på terapeuter kan komma att sätta käppar i hjulen för Socialstyrelsens nya riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. Det visar det 60-tal remissvar som kommit in till myndigheten. "Vi ser att regioner och landsting är överlag positiv.

Kristianstadsbladet - 31 mar 17 kl. 15:58

Brist på terapeuter försvårar nya riktlinjer

Bristen på terapeuter kan komma att sätta käppar i hjulen för Socialstyrelsens nya riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. Det visar det 60-tal remissvar som kommit in till myndigheten.(TT).

Fler nyheter från SvD

SvD - 01 maj 17 kl. 21:00

”Skydd mot extremism börjar redan i skolan”

Varje gång extremismen visar sig måste våra demokratiska samhällen lära sig. Vi behöver enas kring våra gemensamma värderingar och förbättra vårt skydd, skriver utbildnings­ministrarna Gustav Fridolin och Najat Vallaud-Belkacem..

SvD - 02 maj 17 kl. 11:45

”Skogsbruket inte hållbart – politiken måste ändras”

I över 20 år har vi provat dagens skogspolitik med frihet under ansvar och kan konstatera att denna modell inte är särskilt lyckad. Skogens alla ekosystemtjänster – där virket bara utgör en – och den biologiska mångfalden måste upprätthållas, skriver Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen, i en replik..

SvD - 02 maj 17 kl. 14:22

”Mängder av grön yta som inte tillför värde”

Stockholm utanför innerstaden består av enorma mängder grönyta som inte tillför något egentligt värde. Vi bör minska denna och i stället utveckla kvaliteten på kvarvarande grönyta, skriver representanter för nätverket Yimby i en replik..

SvD - 02 maj 17 kl. 21:00

”Saudiarabien är en stat som förtjänar att isoleras”

Könsapartheid råder i Saudiarabien, och kvinnorna är omyndigförklarade. Enda sättet att nå förändring och skapa något slags hopp för kvinnorna är genom sanktioner och isolering, skriver journalisten Hana Al-Khamri, som är uppvuxen i Saudiarabien. .

SvD - 03 maj 17 kl. 07:30

”Vårt mål är en kärnvapenfri värld”

Fördraget om icke-spridning av kärnvapen har tjänat mänskligheten väl. Men alla förpliktelser i avtalet har inte uppfyllts. Vi uppmanar nu kärnvapenstaterna att infria tidigare löften och att göra nya utfästelser, skriver utrikesministrarna i Sverige och Finland, Margot Wallström och Timo Soini..

SvD - 03 maj 17 kl. 11:01

S: Vi röstar ja till allmän flaggdag för veteraner

Vi vill utveckla högtidlighållandet av veterandagen, och röstar därför idag i riksdagen för att göra den till allmän flaggdag. Det skriver Björn von Sydow i en replik. .

SvD - 03 maj 17 kl. 10:45

”Vad menar KDU egentligen med islamism?”

Begrepp som islamism, islamisering, fundamentalism och radikalisering används slentrianmässigt. Det beror inte enbart på okunskap utan är också en medveten strategi för att diskvalificera oss från den offentliga debatten, skriver Rashid Musa, Sveriges unga muslimer, i en replik. .

SvD - 01 maj 17 kl. 12:48

”S bortser från de mänskliga rättigheterna”

Socialdemokratern Olle Burell skriver att han står upp för ett religionsvänligt Sverige, men han gör inte det i praktisk handling. Det skriver kommunalrådet Samuel Klippfalk (KD) i en slutreplik. .

SvD - 30 apr 17 kl. 15:30

”Gör Veterandagen till allmän flaggdag”

Veterandagen firas den 29 maj varje år. Då uppmärksammas de personer som sänts utomlands för att skapa eller bevara fred. Vi hoppas nu att politikerna i Riksdagen ska visa den erkänsla och respekt som bör vara självklar och göra Veterandagen till allmän flaggdag, skriver tidigare överbefälhavare Sverker Göranson.

SvD - 29 apr 17 kl. 21:00

C-politiker: Låt flyktingar bo kvar efter 18-årsdagen

Om en ung person hinner fylla 18 år innan asylansökan har färdigbehandlats av Migrationsverket tvingas de ofta flytta. De rivs upp från den trygghet de hunnit skapa. Systemet är inhumant och vill se en förändring, skriver 23 kommunpolitiker (C) från Stockholms län.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.