SvD > Opinion

Thursday, 30 March, 08:47

SvD - 16 feb 17 kl. 12:46

”Socialstyrelsens nya riktlinjer är ett haveri”Vi har varit med i arbetet med att ta fram riktlinjer för vård vid ångest och depression. Men den grupp som sattes samma har i mycket hög grad präglats av partiskhet till förmån för KBT och olika farmakologiska behandlingar, skriver Björn Philips, Peter Lilliengren och Anders Klingström. .
Läs mer på SvD
Läs mer om:
KBT, Björn Philips, Lilliengren, Anders Klingström

Dela artikeln

2289 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Socialstyrelsensnya , riktlinjerär ett , haveri
Helsingborgs Dagblad - 13 maj 12 kl. 09:18

Nya riktlinjer om KBT

För två år sedan kom Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression och ångest. Då rekommenderades i första hand kognitiv beteendeterapi, KBT. Nu har myndigheten ändrat sig: psykodynamisk terapi fungerar lika bra, uppger Kaliber i Sveriges Radio.

Nyhetskanalen - 13 maj 12 kl. 09:22

Nya riktlinjer: Psykodynamisk terapi lika effektiv som KBT

För två år sedan kom Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression och ångest. Då rekommenderades i första hand kognitiv beteendeterapi, KBT. Nu har myndigheten ändrat sig: psykodynamisk terapi fungerar lika bra, uppger Kaliber i Sveriges Radio.

BT - 03 apr 12 kl. 00:40

Äldrevård ? mer än riktlinjer

?Pappas sista tid var inte värdig ett rikt land som Sverige, sättet de drogade ner honom, berövade honom allt som ger livsglädje.? I september 2010 dör Stefan Gurts pappa på ett demensboende i Solna.

Sydsvenskan - 27 feb 13 kl. 06:30

Svenska riktlinjer efterfrågas

Det finns ett stort behov av utbildning och riktlinjer inom vård och omsorg när det gäller frågor om sexualitet bland personer med funktionsnedsättning. Det menar Lisa Ledin, konsult vid Hjälpmedelsinstitutet, och Jens Rydström, professor i genusvetenskap, vid Lunds universitet.??Sexualitet är ett mänskligt behov men många människor blir illa bemötta på grund av andras okunskap eller blyghet, säger Lisa Ledin.

Barometern - 02 maj 16 kl. 15:57

Kalmar följer riktlinjer kring astma

Endast sex av 20 landsting har budgeterat för att införa Socialstyrelsens nya riktlinjer för astma och KOL. Landstinget i Kalmar län är dock ett av undantagen..

SR - 17 mar 17 kl. 06:11

Ny kritik mot förslaget på riktlinjer mot psykisk ohälsa

Socialstyrelsens preliminära riktlinjer för behandling av ångest och depression får nu ny kritik från oväntat håll..

SvD - 24 mar 17 kl. 10:45

RFSU: Snäva riktlinjer slår mot psykisk ohälsa

Socialstyrelsens nya riktlinjer innebär att många patienter inte kommer att få den vård de efterfrågar och behöver. För oss som arbetar med sexualiteten i fokus är det tydligt hur vården brister i att möta människor ur ett helhetsperspektiv, skriver flera psykoterapeuter. .

DN - 12 jul 12 kl. 00:50

?Nya riktlinjer skärper kraven för sjukpenning?

Restriktivare sjukdomsbegrepp. Socialstyrelsens nya stöd för beslut i sjukskrivnings­frågor har uppenbara brister vilket kommer att drabba de försäkrade. Samtidigt har riktlinjerna kommit till på ett djupt odemokratiskt vis.

Dagen - 13 jan 11 kl. 14:45

Etiska riktlinjer i hälften av Svenska kyrkans stift

Etiska riktlinjer blir allt vanligare i Svenska kyrkan. Härnösands stift har infört nya riktlinjer som bland annat ska förhindra sexuella övergrepp i konfirmationsundervisningen.

- Ungefär hälften av stiften i Svenska kyrkan har numera sådana etiska riktlinjer, säger Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent i Härnösands stift, till Dagen.

Regeringen - 14 nov 11 kl. 10:37

Riktlinjer för statsskuldens förvaltning 2012

Regeringen har fattat beslut om riktlinjer för statsskuldens förvaltning. I dessa riktlinjer fokuserar regeringen mer på robusthet och refinansieringsrisk i skuldförvaltningen än tidigare. Upplåningen på långa löptider ska därför öka.

Fler nyheter från SvD

SvD - 11 timmar sedan

M: Sverige bör arbeta för en smidig skilsmässa

EU behöver samla sig bakom en gemensam linje med ett tydligt mål om en fungerande framtida relation med Storbritannien. Ett nytt partnerskap måste vara målet, inte en dyr skilsmässa, skriver företrädare för Moderaterna när brexit nu inletts. .

SvD - 17 timmar sedan

KD: Äganderätten till skogen måste respekteras

Skogsägarnas äganderätt utsätts i ökande grad för angrepp från myndigheter och opinionsbildare. Jag och Kristdemokraterna kommer fortsätta att vara en röst för skogsägare, skriver Magnus Oscarsson (KD) i en replik. .

SvD - 18 timmar sedan

SD: Dagens EU helt annat än det vi röstade om

Sverigedemokraterna förespråkar att Sverige ska följa Storbritanniens väg med en ny folkomröstning efter att medlemsvillkoren har omförhandlats. Det EU som svenskarna röstade om 1994 var något helt annat än det EU vi har i dagsläget, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Johnny Skalin (SD)..

SvD - Igår: 21:00

L: Rena vinstkrav bakom Stureplansprojektet

Omdaningen av Stureplanskvarteret får stora konsekvenser för stadsplaneringen i resten av Stockholm. Resultatet blir att det läggs betydande resurser för att försöka tillmötesgå vad som egentligen är rena vinstkrav, skriver Lotta Edholm och Björn Ljung, Liberalerna..

SvD - Igår: 17:06

”Staten måste peka ut de värdefulla skogarna”

Skogsstyrelsen måste få regeringens uppdrag till en landsomfattande inventering, för att hitta de kvarvarande skogarna med höga miljö­värden, så att vi skogsägare i lugn och ro kan planera vår framtid, skriver skogsägaren Leif Öster i en replik..

SvD - 26 mar 17 kl. 09:30

S: ”Valfrihet existerar inte i det här krisläget”

Alliansen har skapat vårdkrisen i Stockholm på egen hand – nu försöker de låna vår politik för att lösa den, skriver S-politikerna Erika Ullberg och Claes Thunblad i en slutreplik. .

SvD - 25 mar 17 kl. 21:00

”Låt kvinnor få söka asyl på ambassaden i Kabul”

Långt fler män än kvinnor söker asyl, trots att kvinnor ofta uppfyller fler asylskäl. För afghanska kvinnor är det i många fall omöjligt att företa resan till Sverige. Därför bör vi göra det möjligt för afghanska kvinnor att få sitt skyddsbehov prövat på den svenska ambassaden i Kabul, skriver juristen Kristin Tallbo..

SvD - 25 mar 17 kl. 12:00

”Skolmarknaden skapar bråk mellan hem och skola”

Debatten om skolans ansvar och föräldrars beteende blir allt mer hätsk. Vissa pekar ut föräldrar som en arbetsmiljörisk. De borde lära sig att veta hut!

SvD - 24 mar 17 kl. 21:00

Barnläkare: Utan vårdplatser havererar barnsjukvården

Bristen på vårdplatser för barn på Stockholms sjukhus är inte längre försvarbar. Det som skett i vinter på vår arbets­plats kan inte beskrivas som annat än ett haveri som vi aldrig sett tidi­gare. Försämrad medicinsk kvalitet, minskad patientsäkerhet och en ohållbar arbetsmiljö är nu en realitet, skriver 32 barnläkare..

SvD - 24 mar 17 kl. 10:45

RFSU: Snäva riktlinjer slår mot psykisk ohälsa

Socialstyrelsens nya riktlinjer innebär att många patienter inte kommer att få den vård de efterfrågar och behöver. För oss som arbetar med sexualiteten i fokus är det tydligt hur vården brister i att möta människor ur ett helhetsperspektiv, skriver flera psykoterapeuter. .Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.