YLE > Finland

Sunday, 16 June, 03:41

YLE - 07 feb 17 kl. 17:48

Allt fler bekymrade över äldres "valfrihet" i vårdenDet finns många frågetecken kring valfriheten för utsatta grupper, bland dem handikappade, minoriteter och en växande grupp minnessjuka äldre. Ansvaret för de här grupperna är stort, säger diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä. Pimiä har uttalat sig med anledning av lagen om valfrihet som hennes byrå nu ska ta ställning till. - Valfriheten är inget tvång, man är inte tvungen att använda den, betonar Pimiä. Man kan få vård precis som tidigare.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Kirsi Pimiä, Pimiä, Diskrimineringsombudsman, Finland, Anna Savonius, Diskrimineringsombudsmannen, Däremot, Harriet Finne-Soveri, Finne-Soveri, Minnesbarometern, Helsingfors, Äldreomsorg, Harriet Finne-Soveri Finne-Soveri, soveri, Fler, Sitra, Yhdenvertaisuus, Käypähoitogod

Dela artikeln

21 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Allt fler, bekymradeöver , äldres, valfriheti , vården
BT - 31 dec 15 kl. 04:39

Sätt äldres valfrihet i högsätet

News55 - 09 nov 16 kl. 11:34

SPF Seniorerna: Äldres inflytande i vården kan försämras

Under måndagen överlämnades Välfärdsutredningen till regeringen. Ett vinsttak på sju procent för välfärdsbolagen föreslås i utredningen, något som har orsakat stor debatt. Och enligt pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har utredningen fokuserat på helt fel saker.

Skånskan - 22 maj 18 kl. 16:28

Äldrelöften med större valfrihet

MALMÖ Garanterad plats på äldreboende för alla som fyllt 85 år, större valfrihet och ett insläpp och uppmuntran av privata aktörer är exempel på vad som ingår i Malmöalliansens äldrelöfte som presenterades under tisdagen.Platsen för presentationen var Hyllie park som är ett av de fyra privata äldreboenden som finns i Malmö stad. Boendet drivs av Hyllie park som även har förskola, grundskola, folkhögskola och den egna församlingsverksamheten inom området vid Elinelundsvägen.

BT - 01 sep 14 kl. 08:54

Värna om rätten till valfrihet

Fortsatt valfrihet. Vid rödgrönt styre försvinner rätten att välja. Det vore bedrövligt.

BT - 11 sep 14 kl. 14:43

Ta äldres behov på större allvar

Det finns två tydliga besked om äldreomsorgen i Borås. Vinner Alliansen blir det lag på att alla ska få välja omsorg. Vinner Socialdemokraterna och Vänsterpartiet så är det slut på valfriheten och omsorgen om de svagaste i samhället blir därefter.

Skånskan - 30 maj 18 kl. 16:09

Fri tandvård för fler ger dyr nota

Skåne Den höjda åldersgränsen för barn och ungdomars tandvård riskerar att minska valfriheten och fördjupa klyftor. Privattandläkare lämnar vårdavtalet med Region Skåne, och flera överväger att göra det för att det inte är ekonomiskt lönsamt längre.Åldersgränsen för avgiftsfri tandvård för barn och ungdomar har successivt höjts från 19 till 21 år.

Nyhetskanalen - 15 sep 12 kl. 02:08

Valfrihet i äldrevården ska införas i alla kommuner

Alla kommuner ska från 2014 tillämpa lagen om valfrihet i äldrevården, uppger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).De äldre måste så långt möjligt få rätt att själva välja, skriver Larsson på debattplats i Dagens Nyheter.Larsson avvisar LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons krav på att förbjuda vinster och valfrihet i omsorgen.

Sydöstran - 25 jun 17 kl. 15:23

Företag ska inte berika sig på äldres behov

Tala klarspråk ni som vurmar om lagen om valfrihet LOV. Försök inte inbilla äldre att LOV-en tillkommit för att underlätta deras tillvaro. Den tillkom under Alliansregeringen för att så många företag som möjligt skulle bli rika på äldres vårdbehov..

SVT Debatt - 20 jul 17 kl. 10:00

”Så skapas verklig valfrihet i äldreomsorgen”

”Låt Stockholms län visa vägen för resten av landet hur man sätter de äldres behov främst och skapar en riktig valfrihet i äldreomsorgen”, skriver tjugotvå företrädare för Kristdemokraterna..

UT - 16 maj 18 kl. 21:31

Insändare: Äldres självbestämmande i vården måste stärkas

Ett välfärdssamhälle kan i hög grad bedömas utifrån kriterier som respekt, tillvaratagande och omsorg om den äldre generationen. De äldres vård och omsorg måste präglas av trygghet, självbestämmande och valfrihet..

Fler nyheter från YLE

YLE - 7 timmar sedan

Emil Lindhom blev sjunde i österbottninska FM-rallyt – sensorfel fällde Ingåbon från tätstriden

Den femte deltävlingen i rallyns FM-serie slutade i moll för Ingåbon Emil Lindholm. Före sista specialsträckan var Lindholm endast 3,1 sekunder efter täten, men ett tekniskt fel förstörde kampen om segern..

YLE - 9 timmar sedan

Piffens orienteringsdamer tillbaka i världstoppen, 15:e i Venlakavlen

Pargas IF:s bästa placering på 13 år. I Kangasala 2019 var Piffen bästa finlandssvenska förening och sjunde bästa finländska förening..

YLE - 10 timmar sedan

Matti Vanhanen opererades och är sjukledig hela juni

Riksdagens talman Matti Vanhanen opererade bort sin ena njure på grund av två tumörer, berättar han i ett inlägg på Facebook. Vidare säger han att tumörerna hittades för ungefär en månade sedan i och med förberedelser inför hjärtoperationen han ska genomgå i augusti..

YLE - 11 timmar sedan

Prideparaden i Vasa hade stor uppslutning - deltagare från Jakobstad och Mexico City

Lördagens Prideparad i Vasa lockade stora mängder deltagare. Paraden som är kulmen på den pågående Prideveckan gick från torget till Sandö..

YLE - 12 timmar sedan

Prognos: Midsommarvädret varmt men regnigt på sina håll

Det utlovas värmebölja i stora delar av landet i morgon söndag. Och vädret blir varmare ju närmare midsommar vi kommer - men samtidigt också regnigare..

YLE - 16 timmar sedan

Glada miner vid De grönas kongress - Maria Ohisalo vald till partiordförande

De grönas partikongress har valt inrikesminister Maria Ohisalo till ny partiordförande. Ohisalo hade inga motkandidater..

YLE - 14 timmar sedan

Fondpengar ska rulla fram och tillbaka när Karis får nytt kulturhus

Karis ska få ett nytt kulturhus. Före det får Svenskfinland ytterligare en fond. Den nya fonden ska be andra fonder om pengar för Nya Fokus..

YLE - 14 timmar sedan

Nya utrikesministern Pekka Haavisto ser allvarligt på fartygsattackerna i Hormuzsundet

Finlands nya utrikesminister Pekka Haavisto från De gröna säger att det är tragiskt att den internationella fartygstrafiken utsätts för fara. Han kommenterade på lördagen den senaste veckans incidenter i Omanbukten där ett norskt och ett japanskt tankfartyg utsatts för angrepp..

YLE - 15 timmar sedan

Vem bär ansvaret om dina bankkoder försvinner och används för en annan persons snabblån?

Bankkoder används i dag på många sätt och teknologin för att identifiera sig utvecklas hela tiden. Men det finns ändå alltid en risk för missbruk, och det kan i vissa fall stå dig dyrt, beroende på vilken lag som tillämpas..

YLE - 16 timmar sedan

Maria Ohisalo vald till De grönas partiordförande

De grönas partikongress har valt inrikesminister Maria Ohisalo till ny partiordförande. Ohisalo hade inga motkandidater..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.