Supermiljöbloggen > Nyheter

Thursday, 25 April, 18:45

Supermiljöbloggen - 07 feb 17 kl. 14:06

Fores: ”Utsläppen ökar för tredje kvartalet i rad”"SCB:s nya kvartalsstatistik över växthusgasutsläpp är en dyster läsning. För tredje kvartalet i rad ökar utsläppen, och nu snabbare än BNP-tillväxten. De branscher som uppvisar ökningar av utsläpp redovisar samtidigt en svag eller måttlig ekonomisk utveckling. Det gäller energi- och transportsektorn och tillverkningsindustrin. En liten tröst står att finna i att hushållens utsläpp fortsätter minska", skriver Markus Larsson och Emilia Bergius från den gröna och liberala tankesmedjan Fores klimat-och miljöprogram.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
SCB, BNP,  Markus Larsson, Emilia Bergius, Fores, Sverige, Miljöräkenskaper, Utsläpp, Q3, Förädlingsvärde Förändring, El, Sveriges, Bergius, Larsson, Emilia Bergius Fores, CO2

Dela artikeln

64 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fores, Utsläppen, ökarför tredje kvartalet i , rad
Supermiljöbloggen - 05 dec 16 kl. 16:26

Fores: ”Utsläppen ökar för andra kvartalet i rad”

"För helåret 2015 uppvisade SCB:s statistik på minskade utsläpp av växthusgaser. För 2016 har dock SCB redovisat ökade utsläpp under två kvartal på rad. Målet om att nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045 framstår allt mer som en hägring.

Alliansfritt Sverige - 20 mar 14 kl. 16:08

Skönmålningen stämmer inte: utsläppen ökar

Regeringen är som bekant ganska bra på att berömma sig själva. Det här med arbetslöshet har exempelvis minskat, trots att arbetslösheten är två procentenheter högre nu än den var 2006 och eventuella misslyckanden, som skolan är någon annans fel. Så ser det ut.

SmålandsPosten - 30 apr 14 kl. 10:32

Landstinget reser alltmer med flyg och bil ? utsläppen ökar

Landstinget Kronobergs personal reser alltmer med flyg och bil i tjänsten. Men mindre med tåg. Och koldioxidutsläppen ökar.

DN - 25 okt 15 kl. 10:44

Klimatplaner hotas – utsläppen ökar igen

Här är trendbrottet som kan spräcka de svenska klimat­planerna: Utsläppen från trafiken har börjat öka efter flera år av nedgång. Målet att fasa ut fossila bränslen till 2030 är i fara om inget görs. – Det behövs krafttag, säger Håkan Johansson, klimatansvarig på Trafikverket..

Expressen - 06 dec 18 kl. 07:45

Svenskarna vet inte om utsläppen ökar eller minskar

Svenskarna är dåligt pålästa om den svenska klimatomställningen.En ny Novusrapport visar att de flesta tror att utvecklingen under 2000-talet varit negativ – trots att utsläppen har minskat.– Det intressanta är människors okunskap, dels om hur långt vi har kommit och dels om vilka möjligheter som finns framåt, säger Svante Axelsson på Fossilfritt Sverige, som beställt rapporten..

Supermiljöbloggen - 06 maj 16 kl. 14:55

FORES: ”Utsläppsstatistiken visar att vi går åt rätt håll”

I början av april släppte SCB sin andra kvartalsräkenskap (se Faktaruta längst ned i inlägget) och med anledning av detta skrev den gröna liberala tankesmedjan Fores ett längre inlägg på Supermiljöbloggen där de tog upp utsläppsstatistiken sektor för sektor. Nu har SCB presenterat den senaste sammanställningen av utsläppsdatan liksom en sammanställning för helåret 2015, som Fores utreder och går igenom noga här nedan.  SCB presenterade 29 april den senaste sammanställning av kvartalsvise utsläppsdata och utöver uppgifter om utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar innehåller miljöräkenskaperna uppgifter om olika sektorers förädlingsvärde.

DN - 05 dec 18 kl. 19:01

Utsläppen i världen ökar för andra året i rad

De globala utsläppen av koldioxid kommer att sätta nytt rekord 2018. Enligt beräkningar kommer de att öka med mer än 2 procent under året. Det är andra året i rad som utsläppen ökar efter att tidigare ha legat still under tre år..

SVT - 18 maj 18 kl. 14:33

Klimatminister Isabella Lövin har faktiskt helt fel om utsläppen

”Nej det stämmer inte”, sa klimatminister Isabella Lövin (MP), som svar till Jan Björklund (L) när han hävdade att utsläppen minskat med 19 procent under Alliansen. Samma svar gav hon på Annie Lööfs (C) påstående om att utsläppen ”ökar nu när Miljöpartiet sitter i regeringen”. Det finns olika sätt att mäta klimatutsläpp men oavsett hur man räknar hade oppositionen stöd för sina påståenden medan klimatministern faktiskt hade helt fel..

NSD - 31 jan 17 kl. 10:45

Utsläppen ökar i Sverige

Industrin ökar sina utsläpp medan hushållen minskar utsläpp av växthusgaser..

UNT - 06 maj 17 kl. 16:00

Utsläppen ökar med S och MP

Utsläppsminskningen började avta när S och MP kom till makten 2014..

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 6 timmar sedan

Svenska EU-politiker rankas som ”dinosaurier” av miljöorganisationer

Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer CAN har granskat hur Europaparlamentariker har röstat den senaste mandatperioden. Sverige faller inte alls ut så bra som man kunde trott, men det är stor skillnad mellan de svenska partierna. 751 ledamöter har granskats och rankas på en skala mellan 0 och 100 utifrån hur de röstat i de klimatfrågor som CAN finner allra viktigast.

Supermiljöbloggen - 21 timmar sedan

Textilindustrin en av världens största utsläppare

Textilindustrins utsläpp och föroreningar skapar stora problem världen över, och släpper till och med ut mer än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.. Samtidigt används ett genomsnittligt plagg bara tio gånger innan det slängs.
Enligt en ny rapport av FN:s handelsorgan United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), så är textil- och klädindustrin mer förorenande och resurskrävande än först väntat.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 17:09

Studie: Mångfald av växtätande fiskarter viktigt för korallrev

Forskare har slagit fast att flera olika växtätande fiskarter behövs för att hålla korallrev rena från alger och sjögräs. Det har länge varit känt att korallrev mår bättre ju större mängd, eller biomassa, av växtätande fiskar som betar på deras yta. I en ny storskalig studie, där tio korallrev längs en över 1000 kilometer lång kustlinje studerades, har man nu också kommit fram till att det är lika viktigt att det finns olika arter bland dessa växtätande fiskar.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 12:41

Kraftigt sänkta stressnivåer efter bara 20 minuter i naturen

Att vistas i naturen är ett bra och effektivt sätt att minska stressnivåerna.   Nya rön visar att stadsbors stressnivåer minskar tydligt redan efter 20 minuter i naturen, rapporterar Natursidan. Forskare från University of Michigan följde 36 stadsbor som ombads vistas i naturen minst tre gånger i veckan i minst tio minuter per gång.

Supermiljöbloggen - 17 apr 19 kl. 15:37

Forskning föreslår skyddsjakt på ölevande invasiva arter

Ny forskning pekar på att skyddsjakt på invasiva arter skulle vara effektivt i skyddandet av utrotningshotade arter på öar. Studien har identifierat 169 öar där skyddsjakt på invasiva arter skulle kunna rädda så mycket som 10% av alla öboende utrotningshotade arter. Beroende på förutsättningarna för att skyddsjakten ska vara framgångsrik menar man att 107 av dessa öar skulle kunna påbörja skyddsjakt redan 2020, och därigenom snabbt rädda 80 hotade arter från utrotning, medan resterande öar skulle kunna påbörja sin 2030.

Supermiljöbloggen - 17 apr 19 kl. 10:56

Intervju: Därför är vi med i Extinction Rebellion

SMB intervjuade tre av protestanterna som deltog i blockaden framför Riksdagen i måndags. Här är deras svar på varför de ser civil olydnad som nödvändigt. Alfred SMB träffar Alfred medan han ligger ner på asfalten där poliserna tidigare försökte skapa en passage.

Supermiljöbloggen - 15 apr 19 kl. 22:56

Extinction Rebellion: Tusentals blockerar gator och vägar i flera länder

I London deltar tusentals aktivister i flera centrala vägblockader, samt en aktion mot Shells kontor. I Sverige spelade aktivister döda utanför Riksdagen och blockerade sedan den närmsta bron med banderoller och sång. Nätverket och rörelsen som startade i Storbritannien 2018 med ursprung ur organisationen Rising Up!

Supermiljöbloggen - 14 apr 19 kl. 18:50

”PANG smällde den upp på vid gavel”

Streamingtjänsten Campfire Stories producerar korta dokumentärfilmer som vill hitta roten till samhällets ekologiska och sociala utmaningar. Vår kulturredaktör Joel Gordon Hultsjö frågade grundaren och dokumentärfilmaren Mattias Olsson om  hur film kan vara ett verktyg för ett ekologiskt uppvaknande. Mattias Olsson har flera SVT-produktioner bakom sig, och arbetar just nu med en kortfilm om medmänsklighet tillsammans med SVT.

Supermiljöbloggen - 14 apr 19 kl. 14:31

Forskare: Urbanisering fortsätter öka press på globala vattentäkter

Ett internationellt team av forskare har för första gången kartlagt den globala omflyttningen av vatten till städer från de ursprungliga källorna på landsbygden. 69 städer tar varje år vatten från landsbygden motsvarande det årliga flödet i Colorado-floden. Enligt en nyligen publicerad studie får städerna, med en total befolkning på strax under 400 miljoner människor, 16 miljarder kubikmeter vatten omfördelat till sig per år.

Supermiljöbloggen - 13 apr 19 kl. 14:39

Tusentals Amazonanställda i hård kritik mot företagets bristande klimatarbete

Över 6 000 Amazonanställda kräver att företagets ledning gör mer för att motverka klimatförändringar. I ett öppet brev skriver de att Amazon borde göra sig oberoende av fossila bränslen, införa en policy för att minska koldioxidutsläpp samt prioritera miljöpåverkan vid affärsbeslut. I  brevet punktar de anställda exempel på brister.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.