Supermiljöbloggen > Nyheter

Wednesday, 29 March, 17:12

Supermiljöbloggen - 11 jan 17 kl. 12:08

Bekämpningsmedel förbjuds i franska parkerFrån och med nyårsdagen är bekämpningsmedel förbjudna i franska parker. Privatpersoner kan inte heller köpa bekämpningsmedel i affärerna längre. Frankrike har förbjudit användning av bekämpningsmedel i de parker, skogar och andra grönområden som ägs av staten eller en kommun. Förbudet började gälla förra söndagen, på nyårsdagen. Det har också blivit förbjudet för privatpersoner att köpa bekämpningsmedel - numera är det bara professionella trädgårdsmästare som har rätt att köpa produkterna.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Against Monsanto, Monsanto, Nick Meyer, March Against Monsanto, Tyskland, Parisavtalet

Dela artikeln

348 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bekämpningsmedel, förbjudsi , franska, parker
YLE - 20 aug 15 kl. 04:45

Omtvistat bekämpningsmedel i lekparker i Karleby

Karleby stad använder (det omtvistade) bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett initiativ vill nu Karlebybor att medlet förbjuds. Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.

Nyan - 12 okt 16 kl. 15:43

Tillsats förbjuds i kampen mot ogräs

De vanliga ogräsbekämpningsmedlen Roundup och Roundup Max förbjuds tillsammans med elva andra glyfosatprodukter.

Frågan om totalförbud för glyfosat är fortfarande öppen.
Alla de tretton preparat som förbjuds i det här skedet innehåller det verksamma ämnet glyfosat som i dag finns i 53 registrerade produkter i säkerhets- och kemikalieverket Tukes register.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:08

Roundup används fortfarande i städernas parker

På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas. Glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup som för tillfället får säljas fritt i Finland.

SVT - 25 mar 17 kl. 10:25

Miljögift som dödar bin förbjuds

EU-kommissionen vill nu totalförbjuda ett bekämpningsmedel som anses skada bin och humlor. Det handlar om neonikotinoider som används inom jordbruket mot insektsangrepp..

Barometern - 26 mar 14 kl. 06:52

MP kräverett stopp förgiftspridning

Bekämpningsmedel hotar det kommunala dricksvattnet. Prover visar på rester av olika gifter. Nu kräver Miljöpartiet att spridning av bekämpningsmedel vid vattentäkter totalförbjuds.

YLE - 23 jun 16 kl. 04:43

Kommunerna använder mindre gift i ogräsbekämpning

På Vasa stad slutade man helt med giftiga bekämpningsmedel för några år sedan. I stället använder man miljövänliga alternativ som pelargonsyra - eller så rycker man helt enkelt upp ogräset. - Vi har aldrig använt så mycket glysofater i våra parker.

YLE - 11 apr 15 kl. 05:18

Holland förbjuder Roundup - Finland planerar inget förbud

Holland har som första europeiska land förbjudit försäljningen av bekämpningsmedlet Roundup. Sedan tidigare är användningen av den glyfosathaltiga herbiciden förbjuden i Ryssland, Mexiko och Tasmanien. Försäljningen av Roundup upphör i slutet av år 2015 inom landets gränser.

Supermiljöbloggen - 28 nov 16 kl. 20:02

Grundvatten av god kvalitet – en grundläggande rättighet?

Det nionde svenska mil­jö­kva­li­tets­må­let i SMB:s ­se­rie är Grundvatten av god kvalitet, ett mål som är avgörande för vår dricksvattenförsörjning och påverkar våra ekosystem i vatten. I veckans artikel skriver ansvarig myndighet, SGU, själva om målet. ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Kristianstadsbladet - 11 jun 12 kl. 08:30

Svampsjukdom hotar tujaplantor

Foto: Bosse Nilsson
Efter buxbomen hotas nu även tujan att slås ut av en allvarlig sjukdom. Nu har den upptäckts i Skåne.
I höstas kom larmet om buxbomsjukan som har slagit ut hela planteringar i parker och på kyrkogårdar i Skåne.

Kristianstadsbladet - 07 jan 14 kl. 09:50

"Detta kan hända med naturreservatet"


I augusti 2013 fick jag möjlighet att informera allmänheten och boende intill den planerade utökningen av Friseboda naturreservat. Jag fick många positiva gensvar och tack för en information som man inte hade en aning om och ytterligare frågor om vad som var på gång. Förklaringen till att allmänheten inte kände till planerna är att endast sakägare det vill säga olika naturföreningar, offentliga inrättningar och markägare, vars mark skulle exproprieras för ändamålet delgavs information.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 3 timmar sedan

Sverige får svag titel som klimatbäst i EU – många länder ser ut att missa Parisavtalets mål

Enligt en ny klimatmätning toppar Sverige listan över EU-ländernas resa mot att uppnå målen i Parisavtalet, trots att man bara uppfyller två tredjedelar av mätningens krav.  Totalt underkänns 24 av 27 länder.  Carbon Market Watch, ett paraplyorgan för cirka 800 organisationer och akademiker från ett 70-tal länder, har tittat på hur EU-länderna ligger till i arbetet för att uppnå målen i Parisavtalet.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 14:47

Rekordlite is på båda polerna

Både Arktis och Antarktis visar rekordlåga nivåer för säsongen, rapporterar National Snow and Ice Data Centre (NSIDC). När isen i Arktis når sitt vintermaximum, är Antarktis i sommarsäsong och når sitt minimum. Nu ligger det globala istäcket på minimi-nivåer, när båda polerna registrerar rekordlåga nivåer för säsongen.

Supermiljöbloggen - 24 mar 17 kl. 13:12

Regeringen föreslår bonus för koldioxidsnåla fordon – och höjer skatten för andra fordon

Regeringen och Vänsterpartiet presenterade idag ett så kallat bonus-malus system Förslaget går ut på att: Den som köper en personbil, lätt lastbil eller buss som släpper ut 0-60 gram koldioxid per kilometer ges en bonus. Bonusen är större ju mindre fordonet släpper ut. För fordon som släpper ut 0 gram koldioxid ges en bonus på 45 000 kronor och för fordon som släpper ut 60 gram koldioxid ges en bonus på 7500 kronor.

Supermiljöbloggen - 24 mar 17 kl. 09:34

WWF: ”Nu halverar vi köttkonsumtionen i Sverige!”

"Varför inte passa på att uppgradera dina matvanor i samband med klimatmanifestationen Earth Hour? Vi som individer har stor makt att påverka vad vi äter – och köttet har en betydande klimatpåverkan. Ät mindre men bättre kött, dubblera antalet gröna proteiner och sluta släng ätbar mat – det vinner både du och planeten på", skriver Anna Richert, WWF:s expert på hållbar mat idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.

Supermiljöbloggen - 23 mar 17 kl. 07:40

2017 fortsätter rekordvarmt

 Varmare temperaturer, extremväder och höjda vattennivåer. 2016 års trend med allvarliga klimatkonsekvenser fortsätter in i 2017, rapporterar Meteorologiska världsorganisationen (WMO).   2016 var ett rekordvarmt år.

Supermiljöbloggen - 22 mar 17 kl. 20:20

Klimatförändringar riskerar att förvärra bristen på vatten

Idag lever 663 miljoner människor utan tillgång till vatten. Klimatförändringar riskerar att förvärra situationen, skriver organisationen WaterAid i sin rapport som släpptes idag. Klimatförändringar bidrar till oförutsägbara vädermönster, vilket leder till ökad risk för stormfloder, katastrofala översvämningar, förlängda torrperioder och vattenföroreningar.

Supermiljöbloggen - 22 mar 17 kl. 09:20

Supermiljöpodden #24 – Har det skett en frånkoppling mellan ekonomisk tillväxt och koldioxidutsläpp?

Utsläppen av koldioxid från den globala energianvändningen ligger still för tredje året i rad samtidigt som ekonomin fortsätter att växa. Har det skett en frånkoppling mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp av koldioxid? I övrigt diskuteras ökande köttkonsumtion, flygskatt, nya tåglinjer och succén med saftpanten.

Supermiljöbloggen - 21 mar 17 kl. 14:10

Världens utsläpp från fossilenergi står still – för tredje året i rad

Energisektorns utsläpp globalt stod still för tredje året i rad, samtidigt som den ekonomiska tillväxten ökade med 3,1 procent. Marknadskrafterna, billigare teknik och oro för klimatförändringarna och luftföroreningar var de främsta orsakerna till frikopplingen mellan utsläpp och tillväxt.  Detta är första gången som sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp brutits.

Supermiljöbloggen - 19 mar 17 kl. 17:45

Solceller ökar kraftigt i Skåne

Enligt statistik från Solar Region Skåne och Energikontoret Sydost steg solelens popularitet kraftigt under 2016 jämfört med föregående år. Den totala mängden installerad effekt i Skåne ökade med 75 procent under 2016 jämfört med 2015. De nya installationerna pressar upp den skånska solelsproduktionen till 21 miljoner kilowattimmar, vilket motsvarar elförbrukningen för cirka 4200 familjer.

Supermiljöbloggen - 17 mar 17 kl. 19:38

”Slut på fusket – nu omdefinieras farligt avfall”

 Återanvänd och cirkulera avfall, visst. Men garantera att farligt avfall inte smyger sig med i den mängd som tas till vara. Och se till att delegera hanteringen av avfall till betrodda aktörer, skriver Linnéa Engström, EU-parlamentariker och medlem i Europaparlamentets miljöutskott.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.