Supermiljöbloggen > Nyheter

Saturday, 21 October, 05:17

Supermiljöbloggen - 11 jan 17 kl. 12:08

Bekämpningsmedel förbjuds i franska parkerFrån och med nyårsdagen är bekämpningsmedel förbjudna i franska parker. Privatpersoner kan inte heller köpa bekämpningsmedel i affärerna längre. Frankrike har förbjudit användning av bekämpningsmedel i de parker, skogar och andra grönområden som ägs av staten eller en kommun. Förbudet började gälla förra söndagen, på nyårsdagen. Det har också blivit förbjudet för privatpersoner att köpa bekämpningsmedel - numera är det bara professionella trädgårdsmästare som har rätt att köpa produkterna.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Against Monsanto, Monsanto, Nick Meyer, March Against Monsanto, Tyskland, Parisavtalet

Dela artikeln

588 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bekämpningsmedel, förbjudsi , franska, parker
YLE - 20 aug 15 kl. 04:45

Omtvistat bekämpningsmedel i lekparker i Karleby

Karleby stad använder (det omtvistade) bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett initiativ vill nu Karlebybor att medlet förbjuds. Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.

Nyan - 12 okt 16 kl. 15:43

Tillsats förbjuds i kampen mot ogräs

De vanliga ogräsbekämpningsmedlen Roundup och Roundup Max förbjuds tillsammans med elva andra glyfosatprodukter.

Frågan om totalförbud för glyfosat är fortfarande öppen.
Alla de tretton preparat som förbjuds i det här skedet innehåller det verksamma ämnet glyfosat som i dag finns i 53 registrerade produkter i säkerhets- och kemikalieverket Tukes register.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:08

Roundup används fortfarande i städernas parker

På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas. Glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup som för tillfället får säljas fritt i Finland.

SVT - 25 mar 17 kl. 10:25

Miljögift som dödar bin förbjuds

EU-kommissionen vill nu totalförbjuda ett bekämpningsmedel som anses skada bin och humlor. Det handlar om neonikotinoider som används inom jordbruket mot insektsangrepp..

Barometern - 26 mar 14 kl. 06:52

MP kräverett stopp förgiftspridning

Bekämpningsmedel hotar det kommunala dricksvattnet. Prover visar på rester av olika gifter. Nu kräver Miljöpartiet att spridning av bekämpningsmedel vid vattentäkter totalförbjuds.

YLE - 23 jun 16 kl. 04:43

Kommunerna använder mindre gift i ogräsbekämpning

På Vasa stad slutade man helt med giftiga bekämpningsmedel för några år sedan. I stället använder man miljövänliga alternativ som pelargonsyra - eller så rycker man helt enkelt upp ogräset. - Vi har aldrig använt så mycket glysofater i våra parker.

YLE - 11 apr 15 kl. 05:18

Holland förbjuder Roundup - Finland planerar inget förbud

Holland har som första europeiska land förbjudit försäljningen av bekämpningsmedlet Roundup. Sedan tidigare är användningen av den glyfosathaltiga herbiciden förbjuden i Ryssland, Mexiko och Tasmanien. Försäljningen av Roundup upphör i slutet av år 2015 inom landets gränser.

Supermiljöbloggen - 28 nov 16 kl. 20:02

Grundvatten av god kvalitet – en grundläggande rättighet?

Det nionde svenska mil­jö­kva­li­tets­må­let i SMB:s ­se­rie är Grundvatten av god kvalitet, ett mål som är avgörande för vår dricksvattenförsörjning och påverkar våra ekosystem i vatten. I veckans artikel skriver ansvarig myndighet, SGU, själva om målet. ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Helsingborgs Dagblad - 03 jul 17 kl. 13:30

Coop dömt för Ekoeffekten

Coop förbjuds att använda sig av sina reklamfilmer om den så kallade "Ekoeffekten". De förbjuds också att i marknadsföring använda sig av påståenden som att ekologisk mat kan minska halten av bekämpningsmedel i kroppen, skriver tidningen ATL. I dag kom.

BT - 03 jul 17 kl. 13:30

Coop dömt för Ekoeffekten

Coop förbjuds att använda sig av sina reklamfilmer om den så kallade "Ekoeffekten". De förbjuds också att i marknadsföring använda sig av påståenden som att ekologisk mat kan minska halten av bekämpningsmedel i kroppen, skriver tidningen ATL.(TT).

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - Igår: 14:12

Skånsk by självförsörjande på förnybar el

Sol och vind är det nya svarta, i alla fall i den skånska byn Simris som på onsdagen blev Sveriges första lokala energisystem. Satsningen är ett pilotprojekt drivet av Eon som vill utforska huruvida Simris kan vara helt självförsörjande på el från förnybara källor. I och med satsningen har en ny anläggning för vindkraft och solceller byggts strax utanför byn tillsammans med ett batterilager och en reservgenerator.

Supermiljöbloggen - 17 okt 17 kl. 22:51

Så kan utsläppen från stålindustrin minska

Industrin orsakar ungefär en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp, och grenen som orsakar störst utsläpp är stål- och järnindustrin. De står för 11 procent av Sveriges växthusgasutsläpp,  något som ny teknik förhoppningsvis kan ändra på.  Energimyndigheten har i en rapport tittat närmare på hur bland annat stål- och järnindustrins utsläpp kan minska.

Supermiljöbloggen - 16 okt 17 kl. 18:16

H&M bränner tonvis med nya kläder

Uttrycket "bad fashion" får ett ansikte när det avslöjas att H&M tillsammans med flera andra stora modeföretag systematiskt bränner oanvända kläder i Danmark - trots stora ord om återvinning och minskat svinn.  H&M har de senaste åren satsat stort på reklam om återvinning och återanvändning. Tidigare i år lovade klädjätten att från och med 2030 endast sälja kläder av återvunnet eller andra hållbara material.

Supermiljöbloggen - 16 okt 17 kl. 13:51

Stort steg för miljövänligt alternativ till flyg

Vad sägs om att åka tåg mellan Amsterdam och Paris på en halvtimme? Teknikfrälsta hoppas att Hyperloop ska ersätta den miljövidriga flygindustrin i framtiden. Ett viktigt steg i den riktningen togs i veckan, när Virgin Group offentliggjorde att de kommer gå in som investerare i startupen Hyperloop One.

Supermiljöbloggen - 16 okt 17 kl. 13:13

Världens första koldioxidnegativa kraftverk är igång

På isländska landsbygden skrevs precis historia. Ett kraftverk utanför Reykjavik blev i veckan det första i världen som är bekräftat koldioxidnegativt, genom att suga upp växthusgas ur luften och binda den som sten i marken. Det geotermiska kraftverket var tidigare koldioxidneutralt, men har uppgraderats till att bli koldioxidnegativt genom att börja ta upp koldioxid direkt ur luften - så kallad direct air capture (DAC).

Supermiljöbloggen - 16 okt 17 kl. 13:08

Tusentals pingvinungar i Antarktis har dött av svält

En stor koloni med Adéliepingviner i Antarktis har förlorat nästan alla sina ungar. Ändrade isförhållanden har gjort att pingvinerna tvingats att färdas mycket längre än vanligt för att få tag på mat till ungarna. Nu vill forskare och WWF att ett marint reservat etableras för att skydda pingvinerna.

Supermiljöbloggen - 15 okt 17 kl. 11:19

Moderaterna ordnar fest på utrotningshotad art

Mjällbymoderaterna bjuder in till fest. Maten som serveras är ål, en art som försvunnit med 99 procent sedan 50-talet. På festen får du också träffa den moderata riksdagsledamoten Åsa Coenraads som bjudits in för att prata om ålfiske och kustnäring.

Supermiljöbloggen - 13 okt 17 kl. 16:58

EU säger nej till plastskatt

EU vill öka medvetenheten om hur plast påverkar miljön, men uppger att det skulle vara ohållbart med en skatt på plastprodukter för att minska konsumtionen av dem. EU satsar nu på en kampanj om vilken skada den plast vi köper gör i haven, och tillsammans med tillverkare hoppas man förändra produkter och förpackningar mot en mer miljövänlig riktning. Att minska plastanvändningen genom en speciell skatt på engångsprodukter i plast avfärdas däremot som ”ohållbart”.

Supermiljöbloggen - 13 okt 17 kl. 10:21

Årets miljöhjältar utsedda!

För ett par dagar sen hyllades WWF årets miljöhjältar under pompa och ståt på Ulriksdals slott, där de fick ta emot WWF:s prestigefyllda diplom ur kungens hand.  Världsnaturfonden utser varje år vinnare till det hedervärda priset Årets Miljöhjälte. Priset delas ut i två olika kategorier; Klimat och ekologiskt fotavtryck samt Grön naturvård och biologisk mångfald.

Supermiljöbloggen - 12 okt 17 kl. 16:30

Tomma ord om hållbarhet på börsen

Enligt forskare från handelshögskolan i Stockholm påstår flera finans- och spelbolag att de arbetar mer med hållbarhet än vad de faktiskt gör.  Studien ”Walking the talk?” är genomförd tillsammans med Misum (Mistra center for sustainable markets) och granskar hållbarhetskommunikationen hos flera stora bolag på Stockholmsbörsen Large Cap.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.