Supermiljöbloggen > Nyheter

Monday, 27 February, 08:04

Supermiljöbloggen - 11 jan 17 kl. 12:08

Bekämpningsmedel förbjuds i franska parkerFrån och med nyårsdagen är bekämpningsmedel förbjudna i franska parker. Privatpersoner kan inte heller köpa bekämpningsmedel i affärerna längre. Frankrike har förbjudit användning av bekämpningsmedel i de parker, skogar och andra grönområden som ägs av staten eller en kommun. Förbudet började gälla förra söndagen, på nyårsdagen. Det har också blivit förbjudet för privatpersoner att köpa bekämpningsmedel - numera är det bara professionella trädgårdsmästare som har rätt att köpa produkterna.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Against Monsanto, Monsanto, Nick Meyer, March Against Monsanto, Tyskland, Parisavtalet

Dela artikeln

348 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bekämpningsmedel, förbjudsi , franska, parker
YLE - 20 aug 15 kl. 04:45

Omtvistat bekämpningsmedel i lekparker i Karleby

Karleby stad använder (det omtvistade) bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett initiativ vill nu Karlebybor att medlet förbjuds. Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.

Nyan - 12 okt 16 kl. 15:43

Tillsats förbjuds i kampen mot ogräs

De vanliga ogräsbekämpningsmedlen Roundup och Roundup Max förbjuds tillsammans med elva andra glyfosatprodukter.

Frågan om totalförbud för glyfosat är fortfarande öppen.
Alla de tretton preparat som förbjuds i det här skedet innehåller det verksamma ämnet glyfosat som i dag finns i 53 registrerade produkter i säkerhets- och kemikalieverket Tukes register.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:08

Roundup används fortfarande i städernas parker

På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas. Glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup som för tillfället får säljas fritt i Finland.

Barometern - 26 mar 14 kl. 06:52

MP kräverett stopp förgiftspridning

Bekämpningsmedel hotar det kommunala dricksvattnet. Prover visar på rester av olika gifter. Nu kräver Miljöpartiet att spridning av bekämpningsmedel vid vattentäkter totalförbjuds.

YLE - 23 jun 16 kl. 04:43

Kommunerna använder mindre gift i ogräsbekämpning

På Vasa stad slutade man helt med giftiga bekämpningsmedel för några år sedan. I stället använder man miljövänliga alternativ som pelargonsyra - eller så rycker man helt enkelt upp ogräset. - Vi har aldrig använt så mycket glysofater i våra parker.

YLE - 11 apr 15 kl. 05:18

Holland förbjuder Roundup - Finland planerar inget förbud

Holland har som första europeiska land förbjudit försäljningen av bekämpningsmedlet Roundup. Sedan tidigare är användningen av den glyfosathaltiga herbiciden förbjuden i Ryssland, Mexiko och Tasmanien. Försäljningen av Roundup upphör i slutet av år 2015 inom landets gränser.

Supermiljöbloggen - 28 nov 16 kl. 20:02

Grundvatten av god kvalitet – en grundläggande rättighet?

Det nionde svenska mil­jö­kva­li­tets­må­let i SMB:s ­se­rie är Grundvatten av god kvalitet, ett mål som är avgörande för vår dricksvattenförsörjning och påverkar våra ekosystem i vatten. I veckans artikel skriver ansvarig myndighet, SGU, själva om målet. ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Kristianstadsbladet - 11 jun 12 kl. 08:30

Svampsjukdom hotar tujaplantor

Foto: Bosse Nilsson
Efter buxbomen hotas nu även tujan att slås ut av en allvarlig sjukdom. Nu har den upptäckts i Skåne.
I höstas kom larmet om buxbomsjukan som har slagit ut hela planteringar i parker och på kyrkogårdar i Skåne.

Kristianstadsbladet - 07 jan 14 kl. 09:50

"Detta kan hända med naturreservatet"


I augusti 2013 fick jag möjlighet att informera allmänheten och boende intill den planerade utökningen av Friseboda naturreservat. Jag fick många positiva gensvar och tack för en information som man inte hade en aning om och ytterligare frågor om vad som var på gång. Förklaringen till att allmänheten inte kände till planerna är att endast sakägare det vill säga olika naturföreningar, offentliga inrättningar och markägare, vars mark skulle exproprieras för ändamålet delgavs information.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Genmodifierad majs gav råttor cancer

Råttor som fick äta genmodifierad majs utvecklade tumörer och skador på inre organ. Det visar en fransk forskningsstudie, skriver Daily Mail.Ett franskt forskarlag lät råttorna få en livslång diet på GM-majs som produceras av jordbruks- och kemikaliejätten Monsanto.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - I förrgår: 09:39

IKEA gör kök av PET-flaskor

Tillsammans med en italiensk leverantör och den svenska designgruppen Form Us With Love, har Ikea utvecklat ett nytt material till en ny köksserie. Materialet tillverkas av PET-flaskor som samlats in av japanska kommuner. För tillverkningen av en kökslucka behövs 25 sådana halvlitersflaskor.

Supermiljöbloggen - 23 feb 17 kl. 13:57

Ett av USA:s största kolkraftverk läggs ned

Under de senaste veckorna har det kommit två besked om nedläggningar av kolkraftverk i USA, skriver Washington Post. Orsaken är att den amerikanska kolindustrin har stora ekonomiska problem.  Ägarna till kolkraftverket Navajo Generating Station i Arizona meddelade nyligen att kolkraftverket kommer att läggas ned 2019, vilket är flera decennier tidigare än beräknat.

Supermiljöbloggen - 23 feb 17 kl. 09:16

Nya rönen: en femtedel av jordens mat går förlorad

Nära 20 procent av vår gemensamma mat går till spillo genom frosseri och svinn.  En ny studie från University of Edinburgh visar att hela nio procent av all mat tillgängliggjord för konsumenten slängs, rapporterar Science Daily. Utöver detta äter jordens befolkning i snitt tio procent mer än vi behöver.

Supermiljöbloggen - 22 feb 17 kl. 16:54

Ny rapport: Klimatbevakningen i media minskar

Medias rapportering om klimatet blir allt sämre. Samtidigt ges klimatförnekare mer utrymme, enligt ny rapport.  För tredje året i rad undersöker Vi-skogen hur klimatfrågan behandlas i svensk media.

Supermiljöbloggen - 21 feb 17 kl. 20:32

Kolkraftverk i Stockholm stängs ner

Efter hårda påtryckningar avvecklas det starkt kritiserade kolkraftvärmeverket i Värtahamnen. Kolkraftvärmeverket i Värtahamnen är Stockholms enskilt största utsläppskälla för koldioxid, och har enligt ett pressmeddelande från Stockholms Stad stått för en tredjedel av de totala utsläppen. Men nu försvinner den svarta fläcken från huvudstadens klimatkarta tidigare än väntat.

Supermiljöbloggen - 17 feb 17 kl. 09:43

SJ storsatsar på nya snabbtåg

30 nya snabbtåg kommer börja rulla på svenska järnvägar. Ett ökat intresse för tågresande har tillsammans med ekonomiska vinster lett till att SJ nu investerar i ett 30-tal nya snabbtåg, skriver Svt Nyheter. Förutom de nya tågen ingår en tidigare planerad ombyggnad av X2000-tågen och en upprustning av nattågen.

Supermiljöbloggen - 16 feb 17 kl. 12:24

Fi: ”Nästa steg måste vara klimaträttvisa”

"Det klimatpolitiska ramverk som regeringen föreslår är ett välkommet och internationellt sett radikalt grepp med mycket och bra sakinnehåll. Det är också smickrande för Sveriges riksdag, med undantag för Sverigedemokraterna, att enigheten råder så brett", skriver Feministiskt initiativs Miljö- och klimatpolitiska talesperson Adam Hjort idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen. Tyvärr berör det klimatpolitiska ramverket dock bara en tredjedel av de 100 miljoner ton koldioxidekvivalenter som släppts ut varje år på grund av det som kallas ”inhemsk slutlig användning”, det vill säga konsumtion.

Supermiljöbloggen - 13 feb 17 kl. 21:07

EU måste stänga alla kolkraftverk innan 2030 för att klara Parisavtalet

Ny studie visar att EU:s utsläppsmål kommer överskridas kraftigt om inte kolet fasas ut de kommande femton åren. Forskare vid tankekedjan Climate Analyst har kommit fram till att alla kolkraftverk i EU måste stängas senast 2030, skriver The Guardian. Om inte detta sker är chanserna för EU att hålla sin del av Parisavtalet obefintliga.

Supermiljöbloggen - 13 feb 17 kl. 20:15

Förnybar energi växer snabbast i Europa

2016 var ett bra år för ren energi i Europa. Närmare 90 procent av ny energi kom från förnybara källor. Totalt installerades 24.

Supermiljöbloggen - 10 feb 17 kl. 13:46

Bankerna som fortfarande investerar i Dakota Access Pipeline

Nu har Nordea bestämt sig för att divestera ur den kontroversiella oljeledningen Dakota Access Pipeline, men fler svenska banker har investeringar i projektet. Så här mycket har svenska banker investerat i Dakota Access Pipeline: Nordea: 359 miljoner kronor  Beslutat sig för att divestera, alltså dra ur sina investeringar Swedbank: 39 miljoner kronor Länsförsäkringar: 31 miljoner kronor Skandia: 23 miljoner kronor Handelsbanken: 22 miljoner kronor Danske Bank: 11 miljoner kronor SEB: 100 000 kronor Är du kund i någon av bankerna? Hör av dig till dem och visa ditt missnöje!Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.