Supermiljöbloggen > Nyheter

Friday, 15 December, 03:40

Supermiljöbloggen - 11 jan 17 kl. 12:08

Bekämpningsmedel förbjuds i franska parkerFrån och med nyårsdagen är bekämpningsmedel förbjudna i franska parker. Privatpersoner kan inte heller köpa bekämpningsmedel i affärerna längre. Frankrike har förbjudit användning av bekämpningsmedel i de parker, skogar och andra grönområden som ägs av staten eller en kommun. Förbudet började gälla förra söndagen, på nyårsdagen. Det har också blivit förbjudet för privatpersoner att köpa bekämpningsmedel - numera är det bara professionella trädgårdsmästare som har rätt att köpa produkterna.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Against Monsanto, Monsanto, Nick Meyer, March Against Monsanto, Tyskland, Parisavtalet

Dela artikeln

588 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bekämpningsmedel, förbjudsi , franska, parker
YLE - 20 aug 15 kl. 04:45

Omtvistat bekämpningsmedel i lekparker i Karleby

Karleby stad använder (det omtvistade) bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett initiativ vill nu Karlebybor att medlet förbjuds. Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.

Nyan - 12 okt 16 kl. 15:43

Tillsats förbjuds i kampen mot ogräs

De vanliga ogräsbekämpningsmedlen Roundup och Roundup Max förbjuds tillsammans med elva andra glyfosatprodukter.

Frågan om totalförbud för glyfosat är fortfarande öppen.
Alla de tretton preparat som förbjuds i det här skedet innehåller det verksamma ämnet glyfosat som i dag finns i 53 registrerade produkter i säkerhets- och kemikalieverket Tukes register.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:08

Roundup används fortfarande i städernas parker

På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas. Glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup som för tillfället får säljas fritt i Finland.

SVT - 25 mar 17 kl. 10:25

Miljögift som dödar bin förbjuds

EU-kommissionen vill nu totalförbjuda ett bekämpningsmedel som anses skada bin och humlor. Det handlar om neonikotinoider som används inom jordbruket mot insektsangrepp..

Barometern - 26 mar 14 kl. 06:52

MP kräverett stopp förgiftspridning

Bekämpningsmedel hotar det kommunala dricksvattnet. Prover visar på rester av olika gifter. Nu kräver Miljöpartiet att spridning av bekämpningsmedel vid vattentäkter totalförbjuds.

YLE - 23 jun 16 kl. 04:43

Kommunerna använder mindre gift i ogräsbekämpning

På Vasa stad slutade man helt med giftiga bekämpningsmedel för några år sedan. I stället använder man miljövänliga alternativ som pelargonsyra - eller så rycker man helt enkelt upp ogräset. - Vi har aldrig använt så mycket glysofater i våra parker.

YLE - 11 apr 15 kl. 05:18

Holland förbjuder Roundup - Finland planerar inget förbud

Holland har som första europeiska land förbjudit försäljningen av bekämpningsmedlet Roundup. Sedan tidigare är användningen av den glyfosathaltiga herbiciden förbjuden i Ryssland, Mexiko och Tasmanien. Försäljningen av Roundup upphör i slutet av år 2015 inom landets gränser.

Supermiljöbloggen - 28 nov 16 kl. 20:02

Grundvatten av god kvalitet – en grundläggande rättighet?

Det nionde svenska mil­jö­kva­li­tets­må­let i SMB:s ­se­rie är Grundvatten av god kvalitet, ett mål som är avgörande för vår dricksvattenförsörjning och påverkar våra ekosystem i vatten. I veckans artikel skriver ansvarig myndighet, SGU, själva om målet. ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Helsingborgs Dagblad - 03 jul 17 kl. 13:30

Coop dömt för Ekoeffekten

Coop förbjuds att använda sig av sina reklamfilmer om den så kallade "Ekoeffekten". De förbjuds också att i marknadsföring använda sig av påståenden som att ekologisk mat kan minska halten av bekämpningsmedel i kroppen, skriver tidningen ATL. I dag kom.

BT - 03 jul 17 kl. 13:30

Coop dömt för Ekoeffekten

Coop förbjuds att använda sig av sina reklamfilmer om den så kallade "Ekoeffekten". De förbjuds också att i marknadsföring använda sig av påståenden som att ekologisk mat kan minska halten av bekämpningsmedel i kroppen, skriver tidningen ATL.(TT).

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - Igår: 11:13

Viktigaste valfrågorna? Miljö och klimat, enligt unga

När Novus frågade unga vilka valfrågor som är viktigast för dem hamnade klimat och miljö överst på listan. Däremot tror de inte att det är dessa frågor som kommer att dominera debatten. Samtidigt visar en undersökning från Aftonbladet och Inizio att nio av tio svenskar anser att klimatförändringarna är mycket eller ganska allvarliga, och sex av tio oroas över hur framtidens klimat kommer att påverka oss i Sverige.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 18:32

Världsbanken slutar finansiera gas- och oljeutvinning

Världsbanken meddelade idag att de kommer att sluta finansiera investeringar i gas och olja efter 2019. Men de gör ett undantag för gasprojekt i de allra fattigaste länderna som ökar eltillgången och som ej strider mot ländernas åtaganden i Parisavtalet. Det är värt att notera att Världsbanken inte säger något om kol i sitt pressmeddelande och att finansieringsstoppet endast gäller för utvinning, ej för transport eller förädling av fossila bränslen.

Supermiljöbloggen - 11 dec 17 kl. 13:03

Mer än hälften av Europas kolkraftverk går med förlust

Hela 54 procent av Europas 619 kolkraftverk går med förlust idag - en siffra som spås öka till 97 procent år 2030, enligt en ny rapport från Carbon Tracker. Tiden för Europas kol verkar äntligen vara kommen. Siffrorna kommer mindre än en månad efter att Powering Past Coal Alliance bildades, där en växande grupp länder har åtagit sig att fasa ut traditionell kolkraft innan 2030.

Supermiljöbloggen - 11 dec 17 kl. 10:32

Klimatkompensation – slutreplik

I en slutreplik till debatten om klimatkompensation konstaterar forskarna Wim Carton, Elina Andersson och Maria Johansson att oenigheten i grunden handlar om vilken roll klimatkompesation kan och bör spela.  Svaret från Wigg och Wiklund på vårt tidigare debattinlägg missar att bemöta de centrala poänger vi gör. För att upprepa: vi efterlyser en större ödmjukhet och försiktighet i de anspråk som projekt för klimatkompensation gör – både vad gäller den omfattande osäkerhet som kvarstår i uppskattning av klimatnytta och svepande anspråk på lokala ”mervärden”.

Supermiljöbloggen - 09 dec 17 kl. 15:07

Har Sverige nått peak kött?

Efter att köttkonsumtionen ökat i många år har vi kanske till slut nått peak kött i Sverige. Sedan 2012 har konsumtionen av kött legat ganska stilla och i år har köttätandet - äntligen - minskat jämfört med förra året. Håller trenden i sig resten av året kommer det att bli en minskning med 1,5 kilo kött per person.

Supermiljöbloggen - 07 dec 17 kl. 17:41

Historiskt avtal förbjuder fiske i Arktis de närmsta 16 åren

Forskare och miljöaktivister hurrar när nio länder, tillsammans med EU, beslutar att stoppa allt kommersiellt fiske i Arktiska oceanen.  Efter långa förhandlingar har nio nationer och EU nu kommit fram till ett avtal som förbjuder allt fiske i regionen. Dealen gäller för de närmsta 16 åren, rapporterar Sciencemag.

Supermiljöbloggen - 04 dec 17 kl. 05:27

Peruansk bonde stämmer tyskt energibolag för klimatförändringar

En tysk domstol har tagit upp fallet där en peruansk bonde stämmer energijätten RWE för deras bidrag till den globala uppvärmningen. Saúl Luciano Lliuya menar att bolagets enorma växthusgasutsläpp hotar hans familj, hans egendom och stora delar av hans hemstad. Lliuya är bosatt i staden Huaraz i nordvästra Peru.

Supermiljöbloggen - 30 nov 17 kl. 10:33

Debatt: ”Kan det vara ekonomiskt oansvarigt att dröja med den gröna omställningen?”

"Kan det vara ekonomiskt oansvarigt att dröja med den gröna omställningen?", frågar sig Nicklas Börjesson, sammankallande i Miljöpartiets ekonomiska nätverk idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.  För ett tag sen fick jag en debattartikel i Aktuell Hållbarhet publicerad om något jag kallar “Svanhalseffekten”.

Supermiljöbloggen - 30 nov 17 kl. 10:17

Så kan bioenergi öka på ett hållbart sätt

Enligt en ny rapport från Internationella Energirådet behöver användningen av bioenergi öka kraftigt om vi ska klara klimatomställningen, men det behöver ske på ett hållbart sätt – fel använt kan det istället öka utsläppen. Här är det viktigaste från rapporten. Bioenergi behöver öka femdubbelt Bioenergi är den enskilt största förnybara energikällan, cirka 70 procent av all förnybar energi är bioenergi.

Supermiljöbloggen - 29 nov 17 kl. 16:02

Klimaträttegången avslutad – nu väntar vi på domen

Förra veckan avslutades rättegången om den norska oljan. Det är Greenpeace och Natur og Ungdom som har stämt den norska staten för att de öppnat ett tidigare orört område i norska Arktis för oljeborrning. Det lär dock dröja innan denna rysare är över - domen från tingsrätten kan dröja upp till tolv veckor, och den förlorande sidan kommer säkerligen överklaga.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.