Supermiljöbloggen > Nyheter

Thursday, 25 May, 06:59

Supermiljöbloggen - 11 jan 17 kl. 12:08

Bekämpningsmedel förbjuds i franska parkerFrån och med nyårsdagen är bekämpningsmedel förbjudna i franska parker. Privatpersoner kan inte heller köpa bekämpningsmedel i affärerna längre. Frankrike har förbjudit användning av bekämpningsmedel i de parker, skogar och andra grönområden som ägs av staten eller en kommun. Förbudet började gälla förra söndagen, på nyårsdagen. Det har också blivit förbjudet för privatpersoner att köpa bekämpningsmedel - numera är det bara professionella trädgårdsmästare som har rätt att köpa produkterna.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Against Monsanto, Monsanto, Nick Meyer, March Against Monsanto, Tyskland, Parisavtalet

Dela artikeln

588 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bekämpningsmedel, förbjudsi , franska, parker
YLE - 20 aug 15 kl. 04:45

Omtvistat bekämpningsmedel i lekparker i Karleby

Karleby stad använder (det omtvistade) bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett initiativ vill nu Karlebybor att medlet förbjuds. Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.

Nyan - 12 okt 16 kl. 15:43

Tillsats förbjuds i kampen mot ogräs

De vanliga ogräsbekämpningsmedlen Roundup och Roundup Max förbjuds tillsammans med elva andra glyfosatprodukter.

Frågan om totalförbud för glyfosat är fortfarande öppen.
Alla de tretton preparat som förbjuds i det här skedet innehåller det verksamma ämnet glyfosat som i dag finns i 53 registrerade produkter i säkerhets- och kemikalieverket Tukes register.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:08

Roundup används fortfarande i städernas parker

På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas. Glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup som för tillfället får säljas fritt i Finland.

SVT - 25 mar 17 kl. 10:25

Miljögift som dödar bin förbjuds

EU-kommissionen vill nu totalförbjuda ett bekämpningsmedel som anses skada bin och humlor. Det handlar om neonikotinoider som används inom jordbruket mot insektsangrepp..

Barometern - 26 mar 14 kl. 06:52

MP kräverett stopp förgiftspridning

Bekämpningsmedel hotar det kommunala dricksvattnet. Prover visar på rester av olika gifter. Nu kräver Miljöpartiet att spridning av bekämpningsmedel vid vattentäkter totalförbjuds.

YLE - 23 jun 16 kl. 04:43

Kommunerna använder mindre gift i ogräsbekämpning

På Vasa stad slutade man helt med giftiga bekämpningsmedel för några år sedan. I stället använder man miljövänliga alternativ som pelargonsyra - eller så rycker man helt enkelt upp ogräset. - Vi har aldrig använt så mycket glysofater i våra parker.

YLE - 11 apr 15 kl. 05:18

Holland förbjuder Roundup - Finland planerar inget förbud

Holland har som första europeiska land förbjudit försäljningen av bekämpningsmedlet Roundup. Sedan tidigare är användningen av den glyfosathaltiga herbiciden förbjuden i Ryssland, Mexiko och Tasmanien. Försäljningen av Roundup upphör i slutet av år 2015 inom landets gränser.

Supermiljöbloggen - 28 nov 16 kl. 20:02

Grundvatten av god kvalitet – en grundläggande rättighet?

Det nionde svenska mil­jö­kva­li­tets­må­let i SMB:s ­se­rie är Grundvatten av god kvalitet, ett mål som är avgörande för vår dricksvattenförsörjning och påverkar våra ekosystem i vatten. I veckans artikel skriver ansvarig myndighet, SGU, själva om målet. ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Kristianstadsbladet - 11 jun 12 kl. 08:30

Svampsjukdom hotar tujaplantor

Foto: Bosse Nilsson
Efter buxbomen hotas nu även tujan att slås ut av en allvarlig sjukdom. Nu har den upptäckts i Skåne.
I höstas kom larmet om buxbomsjukan som har slagit ut hela planteringar i parker och på kyrkogårdar i Skåne.

Kristianstadsbladet - 07 jan 14 kl. 09:50

"Detta kan hända med naturreservatet"


I augusti 2013 fick jag möjlighet att informera allmänheten och boende intill den planerade utökningen av Friseboda naturreservat. Jag fick många positiva gensvar och tack för en information som man inte hade en aning om och ytterligare frågor om vad som var på gång. Förklaringen till att allmänheten inte kände till planerna är att endast sakägare det vill säga olika naturföreningar, offentliga inrättningar och markägare, vars mark skulle exproprieras för ändamålet delgavs information.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 21 timmar sedan

Fjellner: ”Ett steg framåt – två steg bakåt för vetenskapligheten”

"Den senaste veckan har två frågor vi arbetar med just nu i Europaparlamentet illustrerat den allt större konflikten om vetenskapens roll i det politiska beslutsfattandet", skriver Christofer Fjellner (M) i en debattartikel dag på Supermiljöbloggen. Det handlar dels om glyfosat, den aktiva substansen i många växtskyddsmedel, och dels om växtförädling och GMO. I båda fallen har vetenskap allt för ofta fått stå tillbaka för fördomar och rädsla, som fått ett stort inflytande över politiken.

Supermiljöbloggen - Igår: 10:31

Nu ska Schweiz bli 100 procent förnybart

Efter en folkomröstning står det klart att Schweiz kommer att satsa på en förnybar framtid. Resultatet från omröstningen är bindande och innebär att landets energipolitik ska stöpas om till fördel för miljövänliga energialternativ. I söndags var det dags för schweiziska väljare att säga sitt om regeringens förslag för ett förnybart energisystem.

Supermiljöbloggen - Igår: 07:56

Framtidens boende byggt av framtidens byggarbetare

Det klimatsmarta boendet, byggt av gymnasieungdomar, är nu till salu. Projektet har också gjort att fler söker sig till bygg-programmet. Elever på Alströmersgymnasiets bygg- och elprogram i Allingsås, har byggt CO2mpakt-huset som en del i sin praktik.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 09:15

Rockströms plan: Global Carbon Law ska stoppa utsläppen

Ny forskning visar att halvering av utsläppen var tionde år krävs för att hejda den globala uppvärmningen.  Hotet om klimatförändringar är allvarligare än någonsin, men trots detta görs alldeles för lite för att lyckas nå målen i Parisavtalet. I tidningen Science presenterar nu en internationell grupp forskare under ledning av svenska klimatkändisen Johan Rockström en lättförståelig guide till hur omställningen till en fossilfri världsekonomi kan gå till.

Supermiljöbloggen - 19 maj 17 kl. 08:19

Hagi & Westby: ”Det är dags för klimatanpassning”

"Om det finns något vi i Sverige kunnat lita på att vi har, är det rent dricksvatten direkt från kranen. Detta kan vi dock inte räkna med i framtiden. Redan under 2016 kom det rapporter om att grundvattennivåerna låg på en rekordlåg nivå", skriver Klara Westby, språkrör Gröna Studenter och Mona Hagi, Miljöpolitisk taleperson Grön Ungdom idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.

Supermiljöbloggen - 17 maj 17 kl. 13:25

Nytt EU-förslag ska halvera matsvinnet till 2030

Förenklade livsmedelsdonationer och tydligare besked kring bäst-före-datum. Det röstade EU-parlamentet ja till under gårdagen.  EU-parlamentets ledamöter vill se en halvering av matsvinnet, som idag omfattar 88 miljoner ton per år.

Supermiljöbloggen - 16 maj 17 kl. 14:02

Obebodd ö världens skräptätaste plats

18 ton. Så mycket plast har upptäckts på en avlägsen ö i Stilla Havet. Trots att ön är helt obebodd har den nu visat sig vara världens skräptätaste plats.

Supermiljöbloggen - 15 maj 17 kl. 15:09

Sverigedemokrat fryser – oroar sig över ny istid

F.d. riksdagsledamoten och Sverigedemokraten Thoralf Alfsson raljerar över klimatet - igen.

Supermiljöbloggen - 13 maj 17 kl. 15:30

”Klimatet struket från morgondagens Agenda – men isen smälter ändå”

"Trots att larmen motiverar hårdare granskning än någonsin slipper partiledarna ställas till svars för sin klimatpolitik i morgondagens Agendadebatt", skriver Beatrice Rindevall i en SMB-ledare. I veckan kom nyheten att ett isblock stort som Pennsylvania håller på att bryta loss från Antarktis, något som väntas ge en vattenhöjning på tre meter. Samtidigt gick forskare ut och sa att vi närmar oss 1,5 grads uppvärmning snabbare än vi trott.

Supermiljöbloggen - 13 maj 17 kl. 13:37

Hållbarhetsveckan i Lund

Nästa vecka blir Lund ett hållbarhetsmecka. Det kommer vara ett späckat schema med allt ifrån klädinsamling, seminarier, filmvisning och workshops. SMB har listat toppattraktioner under "Gröna Lund".Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.