Supermiljöbloggen > Nyheter

Monday, 26 June, 00:19

Supermiljöbloggen - 11 jan 17 kl. 12:08

Bekämpningsmedel förbjuds i franska parkerFrån och med nyårsdagen är bekämpningsmedel förbjudna i franska parker. Privatpersoner kan inte heller köpa bekämpningsmedel i affärerna längre. Frankrike har förbjudit användning av bekämpningsmedel i de parker, skogar och andra grönområden som ägs av staten eller en kommun. Förbudet började gälla förra söndagen, på nyårsdagen. Det har också blivit förbjudet för privatpersoner att köpa bekämpningsmedel - numera är det bara professionella trädgårdsmästare som har rätt att köpa produkterna.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Against Monsanto, Monsanto, Nick Meyer, March Against Monsanto, Tyskland, Parisavtalet

Dela artikeln

588 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bekämpningsmedel, förbjudsi , franska, parker
YLE - 20 aug 15 kl. 04:45

Omtvistat bekämpningsmedel i lekparker i Karleby

Karleby stad använder (det omtvistade) bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett initiativ vill nu Karlebybor att medlet förbjuds. Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.

Nyan - 12 okt 16 kl. 15:43

Tillsats förbjuds i kampen mot ogräs

De vanliga ogräsbekämpningsmedlen Roundup och Roundup Max förbjuds tillsammans med elva andra glyfosatprodukter.

Frågan om totalförbud för glyfosat är fortfarande öppen.
Alla de tretton preparat som förbjuds i det här skedet innehåller det verksamma ämnet glyfosat som i dag finns i 53 registrerade produkter i säkerhets- och kemikalieverket Tukes register.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:08

Roundup används fortfarande i städernas parker

På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas. Glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup som för tillfället får säljas fritt i Finland.

SVT - 25 mar 17 kl. 10:25

Miljögift som dödar bin förbjuds

EU-kommissionen vill nu totalförbjuda ett bekämpningsmedel som anses skada bin och humlor. Det handlar om neonikotinoider som används inom jordbruket mot insektsangrepp..

Barometern - 26 mar 14 kl. 06:52

MP kräverett stopp förgiftspridning

Bekämpningsmedel hotar det kommunala dricksvattnet. Prover visar på rester av olika gifter. Nu kräver Miljöpartiet att spridning av bekämpningsmedel vid vattentäkter totalförbjuds.

YLE - 23 jun 16 kl. 04:43

Kommunerna använder mindre gift i ogräsbekämpning

På Vasa stad slutade man helt med giftiga bekämpningsmedel för några år sedan. I stället använder man miljövänliga alternativ som pelargonsyra - eller så rycker man helt enkelt upp ogräset. - Vi har aldrig använt så mycket glysofater i våra parker.

YLE - 11 apr 15 kl. 05:18

Holland förbjuder Roundup - Finland planerar inget förbud

Holland har som första europeiska land förbjudit försäljningen av bekämpningsmedlet Roundup. Sedan tidigare är användningen av den glyfosathaltiga herbiciden förbjuden i Ryssland, Mexiko och Tasmanien. Försäljningen av Roundup upphör i slutet av år 2015 inom landets gränser.

Supermiljöbloggen - 28 nov 16 kl. 20:02

Grundvatten av god kvalitet – en grundläggande rättighet?

Det nionde svenska mil­jö­kva­li­tets­må­let i SMB:s ­se­rie är Grundvatten av god kvalitet, ett mål som är avgörande för vår dricksvattenförsörjning och påverkar våra ekosystem i vatten. I veckans artikel skriver ansvarig myndighet, SGU, själva om målet. ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Kristianstadsbladet - 11 jun 12 kl. 08:30

Svampsjukdom hotar tujaplantor

Foto: Bosse Nilsson
Efter buxbomen hotas nu även tujan att slås ut av en allvarlig sjukdom. Nu har den upptäckts i Skåne.
I höstas kom larmet om buxbomsjukan som har slagit ut hela planteringar i parker och på kyrkogårdar i Skåne.

Kristianstadsbladet - 07 jan 14 kl. 09:50

"Detta kan hända med naturreservatet"


I augusti 2013 fick jag möjlighet att informera allmänheten och boende intill den planerade utökningen av Friseboda naturreservat. Jag fick många positiva gensvar och tack för en information som man inte hade en aning om och ytterligare frågor om vad som var på gång. Förklaringen till att allmänheten inte kände till planerna är att endast sakägare det vill säga olika naturföreningar, offentliga inrättningar och markägare, vars mark skulle exproprieras för ändamålet delgavs information.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 21 jun 17 kl. 15:20

”Cirkulär ekonomi behöver (t)unga samhällsaktörer”

"Det är väldigt viktigt att inkludera en mångfald av unga i en demokratiskt förankrad process, för att tillgängliggöra den kunskaps- och inspirationsbank som vi besitter, skriver Fanny Jönsson, WWF Sweden Youth och Ahmed Al-Qassam, PUSH Sverige, idag i en debattartikel med anledning av den delegation som ska tillsättas i enlighet med regeringens betäknande om cirkulär ekonomi.  Regeringen presenterade nyligen ett betänkande om cirkulär ekonomi (SOU 2017:22). Det är ett betänkande som innefattar, enkelt förklarat, hur de resurser vi producerar och konsumerar ska hålla sig inom ett cirkulärt materialflöde.

Supermiljöbloggen - 20 jun 17 kl. 16:26

Ny rapport kartlägger mikroplaster

I början av juni släppte Naturvårdsverket en ny rapport där de största utsläppskällorna av mikroplast har kartlagts och vad som krävs för att minska utsläppen till naturen.  Konstgräsplaner, slitage från transportsektorn, tvätt av fleecematerial, båtbottenfärg och nedskräpning. Listan på utsläppskällor av mikroplaster kan göras lång.

Supermiljöbloggen - 20 jun 17 kl. 15:55

Nya arter hittade efter skogsbrand

I juli 2014 härjade en skogsbrand utanför Kiruna. Nu har flera arter hittats som man tidigare aldrig funnit i Sverige.  Skogsbranden i naturreservatet Torneträsk-Soppero spred sig över ett 90 hektar stort område.

Supermiljöbloggen - 14 jun 17 kl. 17:05

H&M och Zara kopplas till grova miljöföroreningar

Utredare för Changing Markets Foundation besökte 10 viskosfabriker i Kina, Indien och Indonesien och hittade allvarliga vatten- och luftföroreningar. Bland företagen som utnyttjar fabrikerna finns H&M och Zara. Viskos görs av cellulosa eller trämassa.

Supermiljöbloggen - 14 jun 17 kl. 14:55

SEB svartlistar Shell

SEB svartlistar 40 internationella storföretag, bland andra Shell, Hewlett Packard Enterprise och Renault. Samtidigt flaggar Handelsbanken för att de snart släpper en liknande lista. SEB gick i måndags ut med att de svartlistar en mängd storföretag som inte upprätthåller en etisk standard och Handelsbanken har meddelat att de från 1 juli kommer utesluta en mängd företag som kränkt mänskliga rättigheter, korruption, arbetsrätt eller miljö.

Supermiljöbloggen - 13 jun 17 kl. 20:21

Olja drar in längs västkusten

Stora mängder olja från ett läckage utanför Danmark träffar nu den svenska västkusten. Oljan kommer från ett läckage som skedde utanför Skagen för två veckor sedan och omfattningen verkar vara större än vad som först rapporterades. När läckaget inträffade, rapporterade den danska flottan om 1000 till 2000 liter olja, enligt Göteborg Posten.

Supermiljöbloggen - 12 jun 17 kl. 09:23

EAT: Food can fix it!

Just nu samlas 83 talare och 530 delegater från 46 länder i Stockholm för EAT Foundations konferens Stockholm Food Forum 2017. EAT Foundation bildades för fyra år sedan av Stordalen Foundation och Stockholm Resilience Centre, med syftet att reformera det globala matsystemet och se till att vi kan föda världens växande befolkningen med hälsosam mat från en hälsosam planet. Årets forum är det största hittills i Stockholm och samlar forskare, politiker och företrädare från både näringslivet och civilsamhället.

Supermiljöbloggen - 11 jun 17 kl. 10:47

Macrons nya klimatsajt en gliring till Trump

"Make our planet great again" är namnet på hemsidan som Frankrikes nyblivna president Emmanuel Macron lanserade i veckan. I ett tal riktar Macron kritik mot att USA drar sig ur Parisavtalet, och genom den nya hemsidan bjuder han in klimatforskare och andra som vill engagera sig mot klimatförändringarna att komma till Frankrike. Donald Trump meddelade nyligen att USA lämnar Parisavtalet.

Supermiljöbloggen - 09 jun 17 kl. 15:20

Blåmusslorna kan försvinna i ett varmare klimat

Längs de svenska, norska och danska kusterna ser mängden blåmusslor ut att minska till följd av ändrat klimat. Istället blir de japanska jätteostronen en allt vanligare syn.  Att få se blåmusslor längs den svenska växtkusten har tidigare inte varit något ovanligt.

Supermiljöbloggen - 09 jun 17 kl. 10:57

Malena Ernman: ”Klimathotet måste vara vår högsta prioritering”

Malena Ernman är operasångaren som vann melodifestivalen 2009. Förra året fick hon Martin Luther King-priset som delas ut till personer som arbetar för fred, icke-våld, frihet, rättvisa, jämlikhet och solidaritet. Nu är hon aktuell i en debattartikel mot flyget.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.