Supermiljöbloggen > Nyheter

Friday, 23 March, 15:50

Supermiljöbloggen - 11 jan 17 kl. 12:08

Bekämpningsmedel förbjuds i franska parkerFrån och med nyårsdagen är bekämpningsmedel förbjudna i franska parker. Privatpersoner kan inte heller köpa bekämpningsmedel i affärerna längre. Frankrike har förbjudit användning av bekämpningsmedel i de parker, skogar och andra grönområden som ägs av staten eller en kommun. Förbudet började gälla förra söndagen, på nyårsdagen. Det har också blivit förbjudet för privatpersoner att köpa bekämpningsmedel - numera är det bara professionella trädgårdsmästare som har rätt att köpa produkterna.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Against Monsanto, Monsanto, Nick Meyer, March Against Monsanto, Tyskland, Parisavtalet

Dela artikeln

588 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bekämpningsmedel, förbjudsi , franska, parker
YLE - 20 aug 15 kl. 04:45

Omtvistat bekämpningsmedel i lekparker i Karleby

Karleby stad använder (det omtvistade) bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett initiativ vill nu Karlebybor att medlet förbjuds. Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.

Nyan - 12 okt 16 kl. 15:43

Tillsats förbjuds i kampen mot ogräs

De vanliga ogräsbekämpningsmedlen Roundup och Roundup Max förbjuds tillsammans med elva andra glyfosatprodukter.

Frågan om totalförbud för glyfosat är fortfarande öppen.
Alla de tretton preparat som förbjuds i det här skedet innehåller det verksamma ämnet glyfosat som i dag finns i 53 registrerade produkter i säkerhets- och kemikalieverket Tukes register.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:08

Roundup används fortfarande i städernas parker

På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas. Glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup som för tillfället får säljas fritt i Finland.

SVT - 25 mar 17 kl. 10:25

Miljögift som dödar bin förbjuds

EU-kommissionen vill nu totalförbjuda ett bekämpningsmedel som anses skada bin och humlor. Det handlar om neonikotinoider som används inom jordbruket mot insektsangrepp..

Barometern - 26 mar 14 kl. 06:52

MP kräverett stopp förgiftspridning

Bekämpningsmedel hotar det kommunala dricksvattnet. Prover visar på rester av olika gifter. Nu kräver Miljöpartiet att spridning av bekämpningsmedel vid vattentäkter totalförbjuds.

YLE - 23 jun 16 kl. 04:43

Kommunerna använder mindre gift i ogräsbekämpning

På Vasa stad slutade man helt med giftiga bekämpningsmedel för några år sedan. I stället använder man miljövänliga alternativ som pelargonsyra - eller så rycker man helt enkelt upp ogräset. - Vi har aldrig använt så mycket glysofater i våra parker.

YLE - 11 apr 15 kl. 05:18

Holland förbjuder Roundup - Finland planerar inget förbud

Holland har som första europeiska land förbjudit försäljningen av bekämpningsmedlet Roundup. Sedan tidigare är användningen av den glyfosathaltiga herbiciden förbjuden i Ryssland, Mexiko och Tasmanien. Försäljningen av Roundup upphör i slutet av år 2015 inom landets gränser.

Supermiljöbloggen - 28 nov 16 kl. 20:02

Grundvatten av god kvalitet – en grundläggande rättighet?

Det nionde svenska mil­jö­kva­li­tets­må­let i SMB:s ­se­rie är Grundvatten av god kvalitet, ett mål som är avgörande för vår dricksvattenförsörjning och påverkar våra ekosystem i vatten. I veckans artikel skriver ansvarig myndighet, SGU, själva om målet. ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Helsingborgs Dagblad - 03 jul 17 kl. 13:30

Coop dömt för Ekoeffekten

Coop förbjuds att använda sig av sina reklamfilmer om den så kallade "Ekoeffekten". De förbjuds också att i marknadsföring använda sig av påståenden som att ekologisk mat kan minska halten av bekämpningsmedel i kroppen, skriver tidningen ATL. I dag kom.

BT - 03 jul 17 kl. 13:30

Coop dömt för Ekoeffekten

Coop förbjuds att använda sig av sina reklamfilmer om den så kallade "Ekoeffekten". De förbjuds också att i marknadsföring använda sig av påståenden som att ekologisk mat kan minska halten av bekämpningsmedel i kroppen, skriver tidningen ATL.(TT).

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 1 timme sedan

WWF: ”Nu måste vi agera tillsammans för ett hållbart liv på planeten!”

"Lördag 24 mars kl. 20.30-21.

Supermiljöbloggen - 1 timme sedan

Plastpåse bäst för miljön – om den inte hamnar i naturen

  En vanlig tunn plastpåse är miljövänligare än både en påse från återvunnen plast, en papperspåse och en ekologisk bomullspåse, enligt en rapport från danska motsvarigheten till Naturvårdsverket.  En plastpåse gjord av återvunnet PET-material måste användas minst 35 gånger för att vara det miljövänligaste alternativet, en papperspåse behöver användas minst 43 gånger och en ekologisk bomullspåse behöver användas 20 000 gånger för att vara det miljövänligaste alternativet, enligt rapporten. Påståendet att en bomullspåse skulle behövas användas 20 000 gånger har dock fått kritik för att det bygger på en överskattning av bomullsodlingens ozonpåverkan.

Supermiljöbloggen - 3 timmar sedan

143 miljoner klimatflyktingar förväntas till 2050

Om inte världens regeringar börjar trappa upp sin miljöpolitik så riskerar befolkningen i stora delar av världens mest hotade regioner att tvingas migrera inom landet. Detta visar en ny rapport från Världsbanken. Rapporten Groundswell: Preparing for Internal Climate Migration pekar ut tre riskzoner vars befolkning kommer tvingas migrera internt i sitt land: Afrika nedanför Sahara, Sydasien och Latinamerika.

Supermiljöbloggen - 4 timmar sedan

Världens användning av fossilenergi ökade 2017

Världens energianvändning ökade med 2,1 procent år 2017. Fossilenergi stod för cirka 70 procent av energiökningen, förnybart stod för resten. Detta ledde till att världens energirelaterade utsläpp av koldioxid ökade med 1,4 procent förra året, efter att ha stått still i tre år.

Supermiljöbloggen - Igår: 10:08

Så kan mer skogsbränsle användas utan att biologiska mångfalden försämras

Det går att ta ut 30 – 40 TWh energi från restprodukter och sly från skogen, utan att möjligheterna att nå miljömålen om levande skogar och ett rikt djur- och växtliv försvåras. Detta skulle i så fall vara en kraftig ökning från dagens uttag på 10 TWh, enligt en rapport från Energimyndigheten. Ett sätt att öka uttaget utan och samtidigt nå målen om biologisk mångfald är enligt rapporten att använda mer bränsle från skogar som inte har många sällsynta arter, exempel på dessa skogar är planterade, genomröjda och gallrade skogar.

Supermiljöbloggen - Igår: 09:21

Storbritanniens koldioxidutsläpp är de lägsta sedan 1890

Storbritanniens koldioxidutsläpp från användning av fossilenergi har minskat sedan början av 1980-talet.  Nu är utsläppen på samma nivå som de var 1890, visar en uträkning från Carbon Brief.  Endast under strejkåren 1893, 1921 och 1926 har utsläppen varit lägre än vad de var 2017.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 17:34

Indien och Frankrike satsar miljarder på solenergi

Frankrikes President Emmanuel Macron och Indiens premiärminister Narendra Modi ger över 1 miljard dollar till ny samarbetsorganisation som ska främja solenergi i länder med mycket solljus. Projektet annonserades under ett möte den 11 mars i samband med grundandet av samarbetsorganisationen International Solar Alliance (ISA). Den unga organisationen kan inte bara räkna Indien och Frankrike till sina 61 samarbetsländer, utan även länder som Kuba, Yemen och Australien deltar i samarbetsorganisationen.

Supermiljöbloggen - 19 mar 18 kl. 11:13

Svenskarna vill ha flygskatt

Hälften av svenskarna, 48 procent, är positiva eller mycket positiva till en flygskatt. Siffrorna kommer från en Sifo-undersökning SvD beställt. På frågan "Vilken är din inställning till flygskatt?

Supermiljöbloggen - 16 mar 18 kl. 11:01

Cykelgrabbarna vill att fler ska resa fossilfritt

Femtonåriga Nyköpingskillarna August, Elliot och Jacob tycker att fler borde få upp ögonen för cykelsemester. Under parollen "Cykelgrabbarna" vill de inspirera andra till hållbart resande. Förra året färdades de till Göteborg - och i sommar bär det av till Norge.

Supermiljöbloggen - 15 mar 18 kl. 17:26

Sjökor fryser ihjäl när klimatförändringar orsakar extremkyla

Enligt en ny rapport finns det ett samband mellan uppvärmningen av Arktis och vinterstormarna som härjat på USAs östkust i år. De hårda stormarna har nått enda ner till Florida och orsakat en kraftig ökning av ihjälfrusna sjökor i regionen.
52 sjökor har frusit ihjäl i staten sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med 27 under hela 2017, enligt siffror från Floridas fisk- och djurskyddskommission.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.