Supermiljöbloggen > Nyheter

Sunday, 22 January, 11:14

Supermiljöbloggen - 11 jan 17 kl. 12:08

Bekämpningsmedel förbjuds i franska parkerFrån och med nyårsdagen är bekämpningsmedel förbjudna i franska parker. Privatpersoner kan inte heller köpa bekämpningsmedel i affärerna längre. Frankrike har förbjudit användning av bekämpningsmedel i de parker, skogar och andra grönområden som ägs av staten eller en kommun. Förbudet började gälla förra söndagen, på nyårsdagen. Det har också blivit förbjudet för privatpersoner att köpa bekämpningsmedel - numera är det bara professionella trädgårdsmästare som har rätt att köpa produkterna.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Against Monsanto, Monsanto, Nick Meyer, March Against Monsanto, Tyskland, Parisavtalet

Dela artikeln

348 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bekämpningsmedel, förbjudsi , franska, parker
YLE - 20 aug 15 kl. 04:45

Omtvistat bekämpningsmedel i lekparker i Karleby

Karleby stad använder (det omtvistade) bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett initiativ vill nu Karlebybor att medlet förbjuds. Det finns forskning som tyder på att glyfosat som används i Roundup är cancerframkallande.

Nyan - 12 okt 16 kl. 15:43

Tillsats förbjuds i kampen mot ogräs

De vanliga ogräsbekämpningsmedlen Roundup och Roundup Max förbjuds tillsammans med elva andra glyfosatprodukter.

Frågan om totalförbud för glyfosat är fortfarande öppen.
Alla de tretton preparat som förbjuds i det här skedet innehåller det verksamma ämnet glyfosat som i dag finns i 53 registrerade produkter i säkerhets- och kemikalieverket Tukes register.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:08

Roundup används fortfarande i städernas parker

På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas. Glyfosat är det verksamma ämnet bland annat i ogräsmedlet Roundup som för tillfället får säljas fritt i Finland.

Barometern - 26 mar 14 kl. 06:52

MP kräverett stopp förgiftspridning

Bekämpningsmedel hotar det kommunala dricksvattnet. Prover visar på rester av olika gifter. Nu kräver Miljöpartiet att spridning av bekämpningsmedel vid vattentäkter totalförbjuds.

YLE - 23 jun 16 kl. 04:43

Kommunerna använder mindre gift i ogräsbekämpning

På Vasa stad slutade man helt med giftiga bekämpningsmedel för några år sedan. I stället använder man miljövänliga alternativ som pelargonsyra - eller så rycker man helt enkelt upp ogräset. - Vi har aldrig använt så mycket glysofater i våra parker.

YLE - 11 apr 15 kl. 05:18

Holland förbjuder Roundup - Finland planerar inget förbud

Holland har som första europeiska land förbjudit försäljningen av bekämpningsmedlet Roundup. Sedan tidigare är användningen av den glyfosathaltiga herbiciden förbjuden i Ryssland, Mexiko och Tasmanien. Försäljningen av Roundup upphör i slutet av år 2015 inom landets gränser.

Supermiljöbloggen - 28 nov 16 kl. 20:02

Grundvatten av god kvalitet – en grundläggande rättighet?

Det nionde svenska mil­jö­kva­li­tets­må­let i SMB:s ­se­rie är Grundvatten av god kvalitet, ett mål som är avgörande för vår dricksvattenförsörjning och påverkar våra ekosystem i vatten. I veckans artikel skriver ansvarig myndighet, SGU, själva om målet. ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.

Kristianstadsbladet - 11 jun 12 kl. 08:30

Svampsjukdom hotar tujaplantor

Foto: Bosse Nilsson
Efter buxbomen hotas nu även tujan att slås ut av en allvarlig sjukdom. Nu har den upptäckts i Skåne.
I höstas kom larmet om buxbomsjukan som har slagit ut hela planteringar i parker och på kyrkogårdar i Skåne.

Kristianstadsbladet - 07 jan 14 kl. 09:50

"Detta kan hända med naturreservatet"


I augusti 2013 fick jag möjlighet att informera allmänheten och boende intill den planerade utökningen av Friseboda naturreservat. Jag fick många positiva gensvar och tack för en information som man inte hade en aning om och ytterligare frågor om vad som var på gång. Förklaringen till att allmänheten inte kände till planerna är att endast sakägare det vill säga olika naturföreningar, offentliga inrättningar och markägare, vars mark skulle exproprieras för ändamålet delgavs information.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Genmodifierad majs gav råttor cancer

Råttor som fick äta genmodifierad majs utvecklade tumörer och skador på inre organ. Det visar en fransk forskningsstudie, skriver Daily Mail.Ett franskt forskarlag lät råttorna få en livslång diet på GM-majs som produceras av jordbruks- och kemikaliejätten Monsanto.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - Igår: 13:44

2016 varmaste året som någonsin uppmätts

För tredje året i rad är jorden varmare än vad som någonsin tidigare uppmätts.  Två separata forskningsinstitut kunde i onsdags konstatera att 2016 blev det varmaste året i modern historia. Den nya toppnoteringen slår 2015 års rekordtemperatur - som i sin tur var ännu varmare än 2014.

Supermiljöbloggen - Igår: 13:31

Obama lämnar över till Trump – och ger 500 miljoner dollar till gröna klimatfonden

I tisdags gjorde Barack Obama en sista klimatansträngning vid makten och överförde 500 miljoner dollar till FN:s gröna klimatfond. Bidraget sker precis innan Donald Trump idag tar plats som USA:s president. USA har lovat att sammantaget ge 3 miljarder dollar till fonden, som totalt ska innehålla drygt 10 miljarder dollar, att gå till finansiering av utsläppsminskningar och klimatanpassning.

Supermiljöbloggen - 18 jan 17 kl. 14:26

Konstgräs – sämre för både fotbollsfans och miljö

Efter däckslitage är fotbollsplaner med konstgräs den största källan till utsläpp av mikroplast, vilket är farligt för havslevande djur som misstar plastkornen för mat. Det finns konstgräsalternativ som är bättre för miljön, men de är dyrare.  Däckslitage gör att massor av mikroplast sprids i naturen.

Supermiljöbloggen - 18 jan 17 kl. 12:49

Supermiljöpodden #23 – Otippad klimatpåverkan från molnet

Det nya året har börjat och Supermiljöpodden är äntligen tillbaka! Idag pratar vi om en otippad klimatpåverkan, datainsamling och SMHI:s framtid. Dessutom hoppas vi att 2017 är året då transportflottan tar rejäla kliv mot fossilfrihet!

Supermiljöbloggen - 17 jan 17 kl. 19:28

Kungliga Vetenskapsakademien om hur SD har fel

Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen förklarade varför de vill minska anslagen till klimat- och miljö med åtta miljarder genom att bland annat referera till  ett uttalande från Kungliga Vetenskapsakademien. Nu förklarar KVA varför SD har fel. SD har det senaste kommit med uttalande att SMHI bedriver opinionsbildning i rapporteringen om klimatförändringar och att stödet till myndigheten därför bör dras in, sedan också om hur partiet vill minska anslaget till klimat och miljö med 8 miljarder kronor.

Supermiljöbloggen - 17 jan 17 kl. 13:38

Vasaloppet tar krafttag mot nedskräpningen

Nu drar den snart igång, Vasaloppets vintervecka med skidåkning för både elit och motionär, ung som gammal. Arrangörerna meddelar att de kommer ta krafttag mot nedskräpningen för att värna miljön, något vi på SMB välkomnar med öppna armar.  Det är förbjudet att skräpa ner, det skadar miljön och dessutom är vasaloppsspåret ett naturreservat.

Supermiljöbloggen - 17 jan 17 kl. 12:04

Ett rikt växt- och djurliv – vad är rikedom?

Det sextonde och sista svenska miljökvalitetsmålet i vår artikelserie är Ett rikt växt- och djurliv. Det vävs in i många av de andra målen och knyter ihop säcken för den biologiska mångfalden. Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer.

Supermiljöbloggen - 16 jan 17 kl. 22:21

Supermiljöbloggen är ”Årets bästa branschblogg”

En jury från PR-byrån Navigator Sverige har utsett de bästa branschbloggarna 2016, och Supermiljöbloggen vann i kategorin "Miljö och hållbarhet". Juryns motivering: "Supermiljöbloggen är, som oberoende blogg, en stark förmedlare av relevant information inom miljö- och hållbarhetsområdet. Bloggen har flera duktiga skribenter, väl valda gästbloggare och är aktiv i många sociala kanaler för att dra trafik och skapa intresse för sitt innehåll.

Supermiljöbloggen - 16 jan 17 kl. 17:50

Det är uselt, kvällspressen!

Trots att miljö- och klimatfrågor är det som svenskar oroar sig mest över rapporteras det förvånansvärt lite om det i media. Supermiljöbloggen har tittat på hur två av Sveriges största kvällstidningar, Aftonbladet och Expressen, lyfter miljöproblemen. Resultatet är deprimerande.

Supermiljöbloggen - 16 jan 17 kl. 13:05

SD vill minska anslagen till klimat och miljö – med åtta miljarder kronor

För några dagar sedan skrev vi på SMB om hur Sverigedemokratena vill reducera anslaget till SMHI med 11 miljoner eftersom de tycker att myndigheten bedriver vad dom kallar, ”tendensiös opinionsbildning”. Nu rapporterar Aftonbladet hur partiet vill också sänka anslagen till klimat och miljö med nästan 8 miljarder på fyra år och fortsätter förneka allvaret i klimatförändringarna.  Tidigare har Supermiljöbloggen rapporterat att Sverigedemokraterna vill sänka miljöanslagen med 2,8 miljarder.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.