Supermiljöbloggen > Nyheter

Wednesday, 24 October, 01:05

Supermiljöbloggen - 09 dec 16 kl. 11:56

Agnes Wold: ”Det finns inga bevis för att ‘hormonstörande kemikalier’ påverkar vår hälsa”Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har flera gånger kritiserat Naturskyddsföreningen och forskare för att ogrundat skrämma upp folk rörande hormonstörande ämnen. Hon förnekar inte att det finns ämnen som kan störa hormoner, men förklarar här utförligt varför hon har problem med uttrycket "hormonstörande ämnen".  Läs mer:
Carl-Gustaf Bornehag: "Kemikalier i damm ett troligt hälsoproblem" DN: "Stoppa skrämselpropaganda på förskolorna" Mattias Öberg: "Okunskap i kamikaliedebatten kan ge farlig backlash" Debatt i Plånboken mellan Mattias Öberg och Agnes Wold
Naturskyddsföreningen har, tillsammans med vissa forskare, framgångsrikt sålt in budskapet till det svenska folket och våra politiker att vardagen, till och med i vår trygga svenska förskola, ä
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Wold, Naturskyddsföreningen, Gustaf Bornehag, DN, Mattias Öberg, Debatt, Plånboken, Agnes Wold, Europa, EDC, PVC, Sverige, Termen, Väldigt, Fler, Att, Giftfri, Svenska, Begreppet, Endocrine, Theo Colburn, DDT, PCB, Niels Skakkebaek, EU, TCDD, Nationalencyklopedin, P450, DES, WHO, TDS, DDE, ADHD, MENING BORTTAGEN, EDC Naturskyddsföreningen, Naturskyddsföreningens, TDI, Bisfenol, The Endocrine Society, En, Toxikologer, Tolerabelt Dagligt Intag, Listeria, Nya Karolinska Sjukhuset, Karolinskas, Göteborgs, Akre, Reprod, JP, EM, CH, Hansen CH, GJ, CJ, KK

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Agnes, WoldDet finns , inga, bevisför att , hormonstörande, kemikalier påverkar vår hälsa
Expressen - 08 mar 16 kl. 08:00

Agnes Wold: "Hybris? Det har jag alltid haft"

GÖTEBORG. Antal gånger som hon blir vansinnig över "hittepå-saker" varje dag: Tio. Agnes Wold, 61, är professorn som gör rent hus med moralistmyter och vedertagna sanningar.

SR - 11 aug 14 kl. 11:27

Chatta med Agnes Wold

Chatta med dagens sommarpratare Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare, med början klockan 14.30..

GöteborgsPosten - 11 aug 14 kl. 18:26

Sommar i P1 11/8: Agnes Wold

Med glimtar av skön humor talar Agnes Wold i Sommar om kvinnors lika rättigheter i den akademiska världen..

GöteborgsPosten - 30 dec 14 kl. 14:31

30/12 Vinterprataren: Agnes Wold

I sitt Vinterprogram tar sig Agnes Wold an föreställningen att vi blir friskare av att inte stressa och vara olyckliga, samt att kvinnor skulle vara mer deprimerade efter klimakteriet än innan. Nonsens visar det sig..

Expressen - 29 jan 16 kl. 19:00

Unga mammor borde lyssna på Agnes Wold

Agnes Wold är professorn som talar klarspråk, vilket vi ska vara glada över. Det sista nyblivna mammor behöver är moralpinnar och myter..

Expressen - 07 feb 16 kl. 11:46

Agnes Wold: "Jag är en oneliner-människa"

Hon avlivar hälsomyter och är efter "Sommar i P1" respektive "Vinter i P1" en av våra mest hyllade professorer. Men är Agnes Wold en övermänniska rakt igenom? – Nej, nej, jag är till exempel inte ett dugg kroppsligt modig.

Expressen - 04 mar 16 kl. 10:35

Agnes Wold vill stoppa Pommac

Förbjud Pommac! I ett inlägg i debatten om tobak skriver läkaren och professorn Agnes Wold att den populära läsken bör stoppas – på grund av flaskans utseende. – Det blir bara folkhälsomoralism, säger hon..

Expressen - 18 mar 16 kl. 09:41

Anmärkningsvärt att Agnes Wold avfärdar forskning

Agnes Wold avfärdar i sina "10 budord" anknytningsteorin. Anknytningsforskningen är viktig kunskap för barns välmående och ska inte avfärdas lättvindigt, skriver Madeleine Lidman..

Dagens Medicin - 15 jul 16 kl. 16:11

Agnes Wold får kritik för alkoholuttalande

Professor Agnes Wold hävdar att gravida kvinnor inte behöver ha nio vita månader utan kan dricka flera glas vin i veckan om de vill. Det får andra läkare och forskare att se rött..

GT - 29 okt 16 kl. 10:30

Agnes Wold rasar mot förskolors plastpanik

De värmländska förskolorna är i full gång med att rensa ut mjukplaster – vilket har fått överläkaren Agnes Wold att ilskna till rejält. – Nu har man slösat bort hundratusentals miljoner och skrämt upp föräldrar och barn i onödan, säger hon..

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 12 timmar sedan

Bygg- och rivningsbranschen måste bli mer cirkulär

Bygg- och rivningsbranschen är det verksamhetsområde som näst efter gruvnäringen producerar mest avfall i Sverige. Därför framstår det som absurt att det saknas EU-mål för cirkulära materialflöden inom bygg- och rivningsavfall, skriver Amanda Borneke, kvalitets- och miljöansvarig på rivningsföretaget CS riv & håltagning i Göteborg. Det enda som finns är ett mål om återfyllning (backfilling) som går att hitta i EU:s Waste Framework Directive (WFD) från 2015.

Supermiljöbloggen - Igår: 14:29

Klimatförändringarna sprider sjukdomar

Smittospridande myggor, förorenat vatten och diabetes två. Med ett varmare jordklot hotas människors hälsa på fler sätt än vi tror. Förutom att klimatförändringar leder till översvämningar, torka och utdöende arter riskerar även vårt egna fysiska och psykiska mående att ta stryk när temperaturerna stiger.

Supermiljöbloggen - Igår: 12:25

Nu lobbar företagen mot miljölagar – igen

De bidrar mest i världen till miljöförstörande plast i naturen. Nu vill storföretagen stoppa en lag som ska minska plastföroreningarna. Globalt hamnar varje år upp till 13 miljoner ton skräp i haven.

Supermiljöbloggen - 19 okt 18 kl. 17:51

Återvunnen plast innehåller gifter

En ny studie vid namn Toxic Loophole av en rad organisationer har undersökt 430 plastprodukter som konsumeras i Europa och i Sverige. 109 av dessa innehöll bromerande flamskyddsmedel, som är hormonstörande. Orsaken är en lucka i EU-lagstiftningen om återvunnen plast.

Supermiljöbloggen - 17 okt 18 kl. 18:00

Satellitbilder: Industriellt jordbruk står för 27% av global skogsskövling

En ny studie har kartlagt hur mycket industriellt jordbruk bidrar till den globala skogsskövlingen. Siffrorna uppgår till 5 miljoner hektar - en yta lika stor som Costa Rica - varje år. Studien, som publicerades i Science i september, genomfördes med hjälp av en nyutvecklad matematisk metod för att känna igen olika former av skogsskövling i satellitbilder.

Supermiljöbloggen - 17 okt 18 kl. 10:16

Möt SMB:s nya skribent – Björn Eriksson!

Supermiljöbloggen förstärker redaktionen med ännu en skribent. Säg hallå till SMB:s nya stjärnskott - Björn Eriksson!  Hej Björn!

Supermiljöbloggen - 17 okt 18 kl. 07:30

Steven Hartman: ”Vi behöver beakta de mänskliga dimensionerna”

Vilka lösningar på miljöproblemen kan kulturtänkarna ge? I andra delen av vår serie om humanioras lösningar intervjuar vår kulturredaktör litteraturvetaren och engelska-professorn Steven Hartman. Steven Hartman är född i USA och är en av de centrala forskarna inom miljöhumaniora i Norden.

Supermiljöbloggen - 16 okt 18 kl. 11:37

Glädjebeskedet: allt fler tar tåget utomlands

Det internationella tågresandet ökar kraftigt bland svenskarna. Klimatet pekas ut som en viktig anledning till att folk väljer tåg framför flyg.   Det har skett en kraftig ökning av utrikesresor med tåg, rapporterar Dagens ETC.

Supermiljöbloggen - 15 okt 18 kl. 12:44

Avtalet påskrivet – Arktis skyddas från kommersiellt fiske

Stora delar av Arktis kommer skyddas i minst 16 år framöver. Ett flertal länder har enats om att utforska området vetenskapligt innan man släpper in fiske- och oljeföretag. Förra året rapporterade Supermiljöbloggen att nio länder beslutat att att förbjuda kommersiellt fiske i vissa delar av Arktis.

Supermiljöbloggen - 13 okt 18 kl. 19:17

Svampar kan rädda bina

En ny studie visar att extrakt av en viss sorts svampmycel kan bota bin smittade av virus. Detta hoppas nu forskare vara en del av lösningen för att stoppa bidöden i världen. Bakom upptäckten står en amerikansk svampfantast som kallar sig hippie.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.