YLE > Finland

Friday, 07 August, 15:08

YLE - 04 dec 16 kl. 10:00

Nytt test för HPV-infektion minskar behovet av papa-provLivmoderhalscancer är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är livmoderhalscancer ändå relativt ovanlig, tack vare att förstadiet till cancern upptäcks genom att alla kvinnor mellan 30 och 60 år kallas till screening med så kallat papa-prov vart femte år. Genom det gynekologiska cellprovet, som utförs antingen vid laboratorium eller av en gynekolog, upptäcker man cellförändringar som kan utvecklas till cancer. Många kvinnor går inte på screening I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall av livmoderhalscancer per år. Livmoderhalscancer är vanligast hos kvinnor mellan 35 och 40 år.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
HPV, Finland, Hos, Det, Institutet, THL

Dela artikeln

159 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nytt, testför , HPV-infektion, minskar, behovetav , papa-prov
YLE - 08 maj 15 kl. 10:39

En HPV-infektion kan också skydda mot cancer

Det verkar som om en lindrig HPV-infektion, alltså humant papillomvirus, också skyddar mot att man senare utvecklar cancer i livmoderhalsen. Det är bara få av de kvinnor som får en HPV-infektion som senare utvecklar cancer, säger forskaren Tapio Luostarinen vid Cancerregistret. För sin doktorsavhandling har han utrett vad HPV-infektioner och könssjukdomen klamydia har för betydelse när det gäller uppkomsten av cancer.

SVT - 21 feb 14 kl. 16:46

HPV-vaccin minskar risk för cancer dramatiskt

HPV-vaccinering minskar risken att utveckla livmoderhalscancer med upp till 80 procent. Det visar en ny studie där unga danska kvinnor undersökts. .

News55 - 20 nov 15 kl. 11:59

Nytt test bättre på att upptäcka prostatacancer

Varje år drabbas nästan 10 000 män av prostatacancer och 2 500 dör vilket gör sjukdomen till Sveriges vanligaste cancerform. Det så kallade PSA-prov som man idag använder för att diagnostisera prostatacancer har länge varit omdiskuterat. Dels missar det många farliga cancerformer, dels kan det inte skilja mellan farlig och ofarlig cancer vilket innebär att många män får onödig, plågsam och rent av farlig vård helt i onödan.

UNT - 17 jan 18 kl. 15:33

Hpv-infektion risk även för äldre

Det är inte ovanligt att även äldre kvinnor är infekterade av hpv-virus och har cellförändringar som kan vara förstadier till livmoderhalscancer..

UNT - 27 jul 15 kl. 06:03

Säkrare svar med nytt test

Ett nytt och enkelt blodtest kan snabbt ge svar på frågan om en infektion orsakas av bakterier eller virus..

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Kontroll av HPV-virus minskar risken för cancer

Kvinnor över 30 år ska undersökas för HPV-viruset i samband med cellprovsundersökning. Det är en ny metod för att tidigt upptäcka risk för livmoderhalscancer som Region Örebro län är bland de första i landet att införa..

GöteborgsPosten - 11 aug 18 kl. 06:41

Test: Apparaten som minskar matsvinnet

En vakuumförpackare kan förlänga matens hållbarhet i både kylen och frysen. Men alla apparater är inte lika bra att jobba med, visar vårt test..

YLE - 12 apr 14 kl. 05:56

Karjalainen: HPV-test effektivare mot livmoderhalscancer

Ett nytt test kunde halvera kostnaderna för att spåra cancer i livmoderhalsen och samtidigt minska antalet cancerfall med över en tredjedel. Det hävdar kliniköverläkare Pekka Nieminen vid Helsingfors universitets centralsjukhus i tidningen Karjalainen. För närvarande används papa-provet för att screena fram eventuell förekomst av livmoderhalscancer.

SmålandsPosten - 25 jun 16 kl. 12:10

Fler flickor kan HPV-vaccineras

En ny SBU-rapport visar att HPV-vaccinationer minskar förstadier till cancer och könssjukdomen kondylom. Kronoberg ligger däremot lågt i vaccinationstäckning..

Cornucopia - 17 okt 15 kl. 11:16

Sveriges utgifter för försvar och krisberedskap minskar kraftigt - ner 1.2 miljarder

Medan det från alla håll pratas om ökade försvarsanslag rapporterar Ekonomistyrningsverket om kraftigt minskade utgifter för utgiftsposten försvar och samhällets krisberedskap. Än så länge är försvarsutgifterna ner 1.2 miljarder kronor jämfört med 2014.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.