Supermiljöbloggen > Nyheter

Wednesday, 21 August, 11:15

Supermiljöbloggen - 14 nov 16 kl. 19:57

Ingen övergödning – varför är det viktigt?[caption id="attachment-33997" align="alignleft" width="114"] Foto: Illustratör: Tobias Flygar[/caption] Det sjunde svenska miljökvalitetsmålet i vår artikelserie är Ingen övergödning. Övergödning är enligt Naturvårdsverket det allvarligaste hotet mot havsmiljön. Men insatserna ser inte ut att vara tillräckliga.  Halterna av övergödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningar för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten. – Riksdagens definition av miljökvalitetsmålet Vad handlar målet om?
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Flygar, Ingen, Naturvårdsverket, Vad, Östersjön, Nordsjön, Sveriges, Näringen, Jordbruksverket, LRF, LOVA, EU, Sverige, Östersjöregionen, Helsingforskommissionen, Östersjöns, Sea Action Plan, BSAP, FN, Målet, Naturvårdsverkets, Miljökvalitetsmålet Ingen, Frisk, Bara, Giftfri, Skyddande, Säker

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ingen övergödningvarför är det , viktigt
Alliansfritt Sverige - 18 feb 13 kl. 10:04

Regeringen slår ett slag för övergödning i Östersjön

NOTIS. Supermiljöbloggen:
Anslagen till havs och vattenmiljöarbete minskar i årets budget med nästan 25 %, något som slår hårt mot projekt över hela landet. Redan när sänkningen aviserades av den borgerliga regeringen i höstbudgeten varnade både intresseorganisationer som sportfiskarna och lokala länsstyrelser för att detta skulle drabba miljöarbetet hårt.

Regeringen - 22 feb 18 kl. 13:51

Utredning för mer lokalt engagemang mot övergödning

Övergödning är fortsatt ett stort problem för svenska sjöar, kuster och hav. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska fokusera på mer effektiva åtgärder mot övergödning och hur det lokala engagemanget kan stärkas..

Helsingborgs Dagblad - 15 jun 18 kl. 08:57

Regeringen satsar mot övergödning

Regeringen lanserar en ny ekonomisk satsning för att bekämpa övergödning i svenska vattensamlingar. Satsningen, som syftar till att stärka det lokala åtgärdsarbetet mot övergödning, är ett samarbete mellan Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, V.

Sydsvenskan - 15 jun 18 kl. 08:57

Regeringen satsar mot övergödning

Regeringen lanserar en ny ekonomisk satsning för att bekämpa övergödning i svenska vattensamlingar. Satsningen, som syftar till att stärka det lokala åtgärdsarbetet mot övergödning, är ett samarbete mellan Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, V.

YLE - 17 feb 17 kl. 05:58

LS: Fortum måste ersätta kärnkraftverkets grannar för övergödning

Helsingfors förvaltningsdomstol har förkastat Fortums besvär i rättsfallet mellan bolaget och 14 grannar till kärnkraftverket i Lovisa. Det skriver tidningen Loviisan Sanomat. Vasa förvaltningsdomstol dömde tidigare Fortum att kompensera 14 grannar för övergödning i strandvattnet utanför kärnkraftverket.

Helsingborgs Dagblad - 11 jul 12 kl. 10:48

Aska testas mot övergödning

En ny metod mot övergödning i Östersjön ska testas i tre skånska vattendrag. Renad aska från biogasanläggningar ska blandas i åarna för att samla upp fosfor innan det rinner ut i havet. Askan binder fosforn till klumpar som samlas in och återigen blir gödsel på åkrar.

Nyhetskanalen - 11 jul 12 kl. 10:50

Aska testas mot övergödning i Östersjön

En ny metod mot övergödning i Östersjön ska testas i tre skånska vattendrag. Renad aska från biogasanläggningar ska blandas i åarna för att samla upp fosfor innan det rinner ut i havet. Askan binder fosforn till klumpar som samlas in och återigen blir gödsel på åkrar.

Kristianstadsbladet - 25 sep 12 kl. 08:47

Övergödning risk efter storbrand


Helgens jättebrand i Halmstad kan leda till övergödning i havet sedan stora mängder kväve spolats ut med släckvattnet från brandplatsen eller försvunnit upp i luften med röken.Kvävet kommer från handelsgödseln som lagrades i en av de totalförstörda byggnaderna. - Vi beräknar att 1 800 ton kväve är borta från platsen, säger länsstyrelsens naturvårdsdirektör Henrik Frindberg till TT.

Expressen - 25 sep 12 kl. 09:04

Övergödning risk efter storbrand i Halmstad

HALMSTAD. Helgens jättebrand i Halmstad kan leda till övergödning i havet sedan stora mängder kväve spolats ut med släckvattnet från brandplatsen eller försvunnit upp i luften med röken. Kvävet kommer från handelsgödseln som lagrades i en av de totalförstörda byggnaderna..

UNT - 29 maj 13 kl. 07:34

Minskad övergödning slår mot gösen

Alla arter kommer inte att tjäna på minskad övergödning i Östersjön, visar en studie som letts av forskare vid Lantbruksuniversitetet. En av dem är gösen, som trivs i grumliga miljöer. Men blåstången skulle gynnas.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 22 timmar sedan

Greta i öppet brev: uppmanar vuxna att delta i klimatstrejken den 27 september

Greta Thunberg och FridaysForFuture går ut i ett öppet brev och uppmanar alla vuxna genom fackföreningarna och förbunden att gå ut i klimatstrejk den 27 september. Idag 20 augusti är det exakt ett år sedan Greta satte sig utanför Riksdagen med sin "Skolstrejk för Klimatet" för första gången. Ingen hade kunnat spå då att hennes aktion ett år senare växt till en av de största globala rörelserna i modern tid.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 15:32

Det regnar mikroplaster

Forskare har upptäckt mikroskopiska plastfiber i regnvattnet som faller över Klippiga Bergen i Colorado, USA. Upptäckten visar hur lite vi egentligen vet om plastföroreningarnas spridning på planeten. Upptäckten gjordes av en slump när geologen Gregory Wetherbee analyserade insamlat regnvatten för att studera kväveföroreningar.

Supermiljöbloggen - 14 aug 19 kl. 22:02

Samiska ungdomar överklagar EU-domstolens klimatbeslut

I ett historiskt rättsfall stäms EU för sin otillräckliga klimatpolitik av tio familjer och en grupp unga svenska samer. Efter att EU-domstolen avslagit fallet överklagas nu beslutet.  I maj förra året lämnade den svenska samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra tillsammans med tio familjer från hela världen in en stämningsansökan mot EU.

Supermiljöbloggen - 15 aug 19 kl. 09:28

”Satsa på inhemsk biodrivmedelsproduktion”

"Halten växthusgaser i atmosfären ökar nu snabbare än någonsin. Det kommer att krävas politiskt mod och skicklighet att genomföra omställningen", skriver Arbetsgruppen för Klimat-Energi och Biobränsle från Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.  Människornas påverkan leder till att halterna av växthusgaserna koldioxid och metan i atmosfären nu ökar snabbare än någonsin.

Supermiljöbloggen - 07 aug 19 kl. 22:24

Aktion mot utbyggnad av Arlanda

På söndag samlas klimataktivister för att protestera mot planerna på att fördubbla flygplatsens resenärer. Om byggnationen blir verklighet kommer Arlanda få fler landningsbanor är Europas största flygplats.  Hela åtta av tio svenskar vill se investeringar i järnväg framför flyget, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF.

Supermiljöbloggen - 06 aug 19 kl. 19:18

Norges oljefond stoppar försäljning av fossila tillgångar

Trots tidigare besked om stora försäljningar av fossila tillgångar, så drar den norska oljefonden tillbaka majoriteten av sina försäljningsplaner. Supermiljöbloggen rapporterade i mars om den norska oljefondens planer på att sluta investera i fossila bränslen. Nu har fonden, bland annat på grund av att de politiska vindarna bytt riktning, valt att ta tillbaka sitt tidigare löfte.

Supermiljöbloggen - 01 aug 19 kl. 18:41

Gästtext: I Stormens öga

Amos Strömberg blev redan som 20-åring aktiv i miljörörelsen via organisationer som Jordens Vänner, Ende Gelände och Earth First!-läger i England. Idag identifierar han sig som fd brunkolsakvist då han inte tycker att miljörörelsen är radikal nog.

Supermiljöbloggen - 01 aug 19 kl. 19:03

Greta Thunberg gör musik med brittiskt poprockband

Klimataktivisten Greta Thunbergs påverkan på vårt samhälle blir större och större för var dag. Nu sprider sig hennes inflytande till musikvärlden också. Låten, som Greta Thunberg framför tillsammans med det brittiska poprockbandet the 1975, släpptes den 24 juli och heter precis som bandet the 1975.

Supermiljöbloggen - 31 jul 19 kl. 22:02

Etiopien planterade över 350 miljoner träd på en dag

Med sin imponerande klimatinsats kan Etiopien ha slagit världsrekord i antal planterade träd under ett dygn. Under måndagen planterades drygt 350 miljoner träd på bara tolv timmar. Syftet med satsningen är att motverka klimatförändringar.

Supermiljöbloggen - 31 jul 19 kl. 17:37

FN varnar för rekordsnabbt smältande isar på Grönland

Nya rekordtemperaturer har under juli uppmätts på flera håll i Europa. Nu varnar FN för att Grönlands isar kan smälta till rekordlåga nivåer när hettan som lamslagit Europa nu rör sig norrut. Detta är extra oroande nyheter i ljuset av tidigare rön som visar att Grönlands istäcke smälter snabbare än trott.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.