Ekonomistas > Ekonomi

Thursday, 28 March, 11:02

Ekonomistas - 07 nov 16 kl. 15:36

Det verkligt stora problemet med ”geo-engeneering”



Att något måste göras för att bromsa den globala uppvärmningen är snart sagt alla överens om. Exakt vad som ska göras (och var) råder det mera delade meningar kring (vilket bland annat synts i flera replikskiften på DN-debatt på sistone, t ex här, här och här) men gemensamt för de flesta förslagen är att de syftar till att minska utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid. Det finns dock en grupp kontroversiella åtgärder som är lite annorlunda och som går under det engelska samlingsnamnet ”geo-engeneering”. Benämningen syftar på olika storskaliga förändringar av jordens naturliga klimatsystem i syfte att begränsa de negativa effekterna av utsläppen av växthusgaser främst då den globala uppvärmningen. Det kanske mest spektakulära av dessa möjliga ingre
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
DN, Mount Pinatubo, Pinatubo, Solar Radiation Management, SRM, Newt Gingrich, Naomi Kleins This Changes Everything, Steven Levitt, Stephen Dubner, Freakonomics, Superfreakonomics, For, Denna, Martin Weitzman, Scandinavian Journal, Economics, Indiens, Hur, Martin Weitzmans

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det verkligtstora , problemetmed , geo-engeneering

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - I förrgår: 13:13

Fokusering på ESO-rapporter ett hot med forskningskvalitet och oberoende

Detta är en kommentar till en artikel på DN-debatt med rubriken ”Smarta forskare ratar samhällsnyttiga ämnen” av Mårten Palme, professor i nationalekonomi vid Nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet. Karolina Ekholm m fl målar en mycket dyster bild av utvecklingen inom svensk samhällsvetenskap i allmänhet och situationen inom nationalekonomiämnet i synnerhet. I sin tävlan att få fasta […].

Ekonomistas - 15 mar 24 kl. 07:00

Svar på Henrik Eriksons inlägg om Riksrevisionens rapport om Riksbankens tillgångsköp

Detta är ett gästinlägg av Jörgen Appelgren, projektledare för granskningen Riksbankens tillgångsköp – dyrköpta erfarenheter (RiR 2023:21). I ett inlägg den 4 mars ifrågasätter Henrik Erikson Riksrevisionens slutsats om att tillgångsköp inte bör användas för att stimulera inflationen.[1] Erikson hänvisar till Riksbankslagen där det står att det överordnande målet för Riksbanken är att upprätthålla varaktigt […].

Ekonomistas - 12 mar 24 kl. 14:18

Sparande och skuld i det finanspolitiska ramverket

Detta är ett gästinlägg av Mårten Bjellerup, chefsekonom vid Riksgälden. Den senaste tiden har det kommit ett flertal publikationer som handlar om det finanspolitiska ramverket; bland annat direktivet till den pågående översynen, finanspolitiska rådets inspel till densamma samt inläggen här på Ekonomistas. Detta inlägg kan förhoppningsvis bidra med en illustration av den otydliga koppling som […].

Ekonomistas - 04 mar 24 kl. 06:30

Inga uppenbara brister med tillgångsköp för att få upp inflationen – i motsats till Riksrevisionens slutsats

Detta är ett gästinlägg av Henrik Erikson, tidigare senior rådgivare vid Riksbanken och nu senior investeringsstrateg vid företaget Söderberg och Partners.[*] Enligt Riksrevisionen bör inte Riksbanken köpa tillgångar om syftet är att få upp inflationen, eftersom köpen kan orsaka förluster och sidoeffekter samtidigt som effekten av tillgångsköp i allmänhet är liten. Riksrevisionen verkar då bortse […].

Ekonomistas - 29 feb 24 kl. 17:11

Nytt nummer av Ekonomisk Debatt om arbetsförmedling, framgångsrik miljöpolitik och jämställdhet i Kina

Häromveckan kom det nya numret (2/2024) av Ekonomisk Debatt, Nationalekonomiska Föreningens tidskrift, ut. Artiklarna analyserar bland annat effektivitet i såväl arbetsförmedling som miljöpolitik, Kinas jämställdhet, om svenskar flyttar till jobben, och hur svenska inflationsprognoser påverkas av internationella faktorer. Föreningens medlemmar får numret i brevlådan men det går även att läsa artiklarna på föreningens hemsida.

Ekonomistas - 26 feb 24 kl. 06:17

Nollsummetänkande

I den ekonomiska politikens värld går klyftan mellan individer ofta djupare än den enkla uppdelningen mellan vänster och höger. Diskussioner må handla om högre skatter för de rika eller mer statligt stöd för de fattiga, men underliggande finns ofta en fundamental skillnad i synen på samhällets resurser och värdet av andras bidrag. Om någon vinner […].

Ekonomistas - 22 feb 24 kl. 20:45

Lars Calmfors: Några missförstånd i Walentins inlägg om överskottsmålet

Detta är ett gästinlägg av professor Lars Calmfors, SU och IFN. I ett gästinlägg 20/2 diskuterar Karl Walentin Långtidsutredningens och mitt förslag i en bilaga till den om att ersätta dagens överskottsmål för de offentliga finanserna på 1/3 procent av BNP med ett underskottsmål på 0,5 procent av BNP. Walentin stöder förslaget, vilket jag uppskattar.

Ekonomistas - 20 feb 24 kl. 10:26

Ogenomtänkt att ytterligare minska statsskulden

Det är här ett gästinlägg av Karl Walentin, gästprofessor i nationalekonomi, Uppsala universitet. Sedan Långtidsutredningen publicerades har en intensiv debatt förts om överskottsmålet.  Det är rimligt eftersom överskottsmålet för den offentliga sektorns finansiella sparande (skillnaden mellan inkomster och utgifter) är det viktigaste målet i det svenska finanspolitiska ramverket.

Ekonomistas - 02 feb 24 kl. 13:56

Debatten om ramverket: Här är de senaste inläggen

Debatten om det finanspolitiska ramverket har börjat komma igång. Den senaste veckan har sett ett antal inspel från nationalekonomer. Detta inlägg presenterar dessa inlägg och länkar till dem.

Ekonomistas - 29 jan 24 kl. 11:31

Annika Alexius: Långtidsutredningen har rätt

Gästinlägg av professor Annika Alexius vid Stockholms universitet. Alltsedan forskarna började diskutera hur man ska reglera den ekonomiska politiken har frågan om ett optimalt ramverk handlat om avvägningen mellan trovärdighet och flexibilitet. Väljer man 100% flexibilitet får man ingen trovärdighet och vice versa.



Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.