Skånskan > Opinion

Thursday, 25 April, 18:29

Skånskan - 09 jun 16 kl. 09:18

Då dansen stod högt i kursReportage På 1960-talet var utbudet av dans och musik i folkparkerna och på andra typer av nöjesställen som besöktes av unga människor större än någonsin tidigare. I Skåne fanns en uppsjö av dansställen. Av dessa är idag de allra flesta borta eller sover en djup törnrosasömn. Men det räcker ofta bara med att nämna deras namn, som Fågelsång (i Södra Sandby), Rosenhagen (i Anderslöv), Rövarekulan (i Löberöd), Stjärndalen (i Dagstorp), Silverforsen (i Kävlinge), Jägersbo (i Höör), Havsörnen (i Skivarp), Granhyddan (i Beddingestrand), Nyvång(i Volsjö), eller Höllviksgården och Höllvikens dansrotunda, för att väcka ställena till liv igen hos dem som i sin ungdom varit och roat sig där. I Malmö fanns förutom Amiralen- med norra Europas största dansgolv-
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
, Skåne, Fågelsång, Södra Sandby, Anderslöv, Löberöd, Dagstorp, Kävlinge, Höör, Skivarp, Beddingestrand, Volsjö, Höllviksgården, Höllvikens, Malmö, Amiralen, Europas, Kungsparken, Arkaden, Club, Föreningsgatan, Kvarnby, Arena, Uvemarks, Warnerbrings, Lasse Gulins, Frälsningsarméns, Solhagen, Dödshagen, Höllviken, Södervärn, Törringelund, Malmöungdomar, ystads, Otto Samuelsson, Charleys, Allers Familje-Journals, Dansen, Samuelsson, Annette Andersén, Café Residens, Skabersjö, Fenixrestaurangen, Larsson, Malmömusikern Göte Sersam, Gunnar Larsson, Gustav Laneryd, Törringelunds, Laneryd, Lund, Laila, Gustavs, Mauritz, Arne Lambert, babs, olga, Warnerbring, Israelsson, Gerhard, Laila Westersund, Edgards, Boys, Wickers, Beatles, Jan Rock-Ola Olofsson, Beatlarna, Hamburg, Sverige, The Beatles, Malmöbor, Åke Grönberg, Lasse Stefanz De

Dela artikeln

83 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: , dansen, stod, högti , kurs
Kristianstadsbladet - 22 okt 11 kl. 06:30

Dansen kommer inifrån

Jafet Samson är född att dansa. "Ofta ger jag mig ut på nätterna, ensam med musik i hörlurarna, och bara dansar som ren avkoppling",berättar Idol-stjärnan från Kristianstad.
KRISTIANSTAD.

YLE - 04 jun 17 kl. 12:43

Dansen blev hennes liv

Raija Lehmussaaris balettskola fyller 50 år. Själv har hon en nästan 70-årig danskarriär bakom sig och undervisar fortfarande aktivt. Gymnastiken fick henne att gråta - dansen att le Raija Lehmussaari berättar att hennes mamma som var gymnast
förde henne till gymnastiken då hon vara fyra år men där bara grät hon.

BT - 27 jun 13 kl. 10:29

Dansen som du inte får se

Oavsett vad väderprognosen förutspår i kväll är en sak säker. Före spelningen på Stora torget kommer killarna i State of Drama att göra en dans innan de går upp på scen ? en regndans.

Skånskan - 08 jan 16 kl. 16:25

Ljuvligt om hur dansen förändrar liv

Recension FILM/DANS
Capturing Grace
Regissör/producent: David Iverson
Sverigepremiär på Skånes Dansteater, Malmö 7/1
Fakta dans och parkinson:
Parkinsons är en progressiv neurologisk sjukdom där huvudsymtomen är skakningar, stelhet och långsamma rörelser. Varje år får cirka 2 000 svenskar diagnosen.
Det finns forskning som tyder på att dans kan ha en positiv effekt på parkinsons.

Västerbottens Folkblad - 28 mar 11 kl. 01:44

Dansen förförde alla åldrar

UMEÅ Dansen håller sitt grepp om Umeå. Umeå dansfestival lockade i helgen tusentals dansintresserade till Folkets hus.ELEGANT.

Vimmerby Tidning - 26 jul 11 kl. 06:05

?Dansen självklar del av livet?

Sedan hon var sju år har dansen funnits med som en självklar del i hennes liv, och sedan två år tillbaka studerar hon på en dansskola i Skottland.
Kajsa Lundahl, från Storebro, vet vad hon vill.
?

Kristianstadsbladet - 16 maj 13 kl. 13:59

Starkare roll för dansen genom samverkan

Dansen har fått en starkare roll i regioner och landsting sedan den så kallade kultursamverkansmodellen infördes. Det framgår av en ny rapport, gjord av Svensk Scenkonst, om hur modellen påverkat scenkonstinstitutionerna.
Att dansen stärkt sin ställning kan ses som en direkt konsekvens av att den numera hör till ett av de obligatoriska områden som särskilt ska rapporteras till Kulturrådet.

SmålandsPosten - 05 dec 14 kl. 06:56

Rädda dansen i Växjö

Politikerna har därför ansvar för att säkerställa lokaler för dansverksamheten även i framtiden, menar signaturen Veteranen. I en artikel i Smålandsposten redogjordes för planer att bygga bostäder på området för Växjö ­Folkets park.
Av ritningarna framgick inte om detta gick att förena med fortsatt ­dansverksamhet i parken, men min uppfattning är att detta troligen är svårt att kombinera.

Länstidningen i Jämtland - 02 apr 16 kl. 06:00

TV: Dansen som förenar människor från hela världen – i Gäddede

Lindy hop är en dans med långa anor. Dansen utvecklades i de stora balsalerna i Harlem, New York, på 1920- och -30-talet är en pardans som dansas till swingmusik. I Sverige är dansen känd från det stora sommarlägret i Herräng, norr om Norrtälje, som varje sommar samlar tusentals dansare från hela världen..

Sydsvenskan - 18 apr 16 kl. 10:26

"Tack för dansen" tillbaka i höst

När "Tack för dansen" återvänder till TV4 i höst står återföreningar i fokus. Vikingarna och Wizex kommer att återförenas i rutan, och Bert Karlsson träffar artister han upptäckt, som Paul Paljett, Fame och Magnus Carlsson.Dansbandsartisten Elisa Lindström och programledaren Thomas Deutgen ska återigen leda programmet.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 45 minuter sedan

De sa ja till varandra i rådhusets vigselrum

Lund Ideella föreningar är en viktig motor i det civila samhället.
På torsdagen befästes detta när Lunds kommun och paraplyorganisationerna för idrottsklubbarna respektive socialt arbete undertecknade ett gemensamt samarbetsavtal.– Det är inte så att det inte förekommit samarbete tidigare.

Skånskan - 1 timme sedan

Ebba Busch Thor valturnerar om EU

MALMÖ Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor besökte tillsammans med partiets toppkandidat till Europaparlamentet, Sara Skyttedal, Malmö på torsdagen.– Äntligen är vi igång, vi turnerar hela landet runt, sade Ebba Busch Thor när hon en dryg halvtimme sen landade hos judiska församlingen i Malmö för ett snabbt studiebesök.
Där togs hon emot med kaffe och kakor bakade på osyrat mjöl.

Skånskan - 1 timme sedan

Döms för mordbrand

LUND En man i 30-årsåldern döms för misshandel och mordbrand till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.Mannen hade krossat rutan och kastat in bensin och en antänd trasa i en bil.
Hade branden inte upptäckts och släckts i ett tidigt skede kunde den spridit sig och hotat närliggande hus som bebos av närstående till mannen.

Skånskan - 2 timmar sedan

Inrikesministern besökte brandområdet

– Det är en helt ny situation efter förra sommarens bränder, förklarar inrikesminister Mikael Damberg när han besökte brandområdet strax utanför Hästveda under torsdagen.
Han konstaterar att klimatförändringar och nya väderfenomen måste innebära en större beredskap. Speciellt efter både förra sommarens och årets tidiga bränder.

Skånskan - 2 timmar sedan

Vattenläcka på boende

HÖÖR Sent på onsdagskvällen drabbades LVM-hemmet Karlsvik i Höör av en vattenläcka.
Det var en koppling till pannrummet i kontorsbyggnaden som spruckit och som ledde till att vattnet började forsa ut. Räddningstjänsten larmades till platsen.

Skånskan - 2 timmar sedan

Bidragsnej för läkarbesök

HÖÖR Ett par bosatt i Höör vände sig till socialtjänsten och ansökte om försörjningsstöd när de menade att föräldrapenningen inte räckte till. Men socialtjänsten sade nej med hänvisning till att de ska kunna klara sin försörjning med föräldrapenningen.
Det visade sig också, vid en kontroll med Försäkringskassan, att paret inte tagit ut så mycket föräldrapenning som de hade rätt till.

Skånskan - 2 timmar sedan

Dags att plocka skräp

HÖÖR Lördagen den 27 april ordnas det en skräpplockardag i Höör. Alla som vill hjälpas åt att plocka skräp samlas på Nya torg klockan tio och får där handskar och plastpåsar. Arrangörer är Höörs föreningsallians, Höörs försköningsförening och Höörs kommun..

Skånskan - 2 timmar sedan

Beviljas sprittillstånd

ESLÖV Restaurangen Linnéa & Basilika uppe vid Flygstadenområdet har fått ja på sin ansökan om stadigvarande serveringstillstånd. Det är vård- och omsorgsnämnden som fattat beslutet..

Skånskan - 3 timmar sedan

Olycka på E6 orsakade köer

Malmö En singelolycka inträffade på torsdagseftermiddagen på E6 i höjd med Kronetorp.Räddningstjänst, ambulans och polis åkte till platsen för närmare kontroll. Det är inledningsvis oklart hur olyckan gått till, men ingen person ska ha kommit till skada i händelsen.

Skånskan - 2 timmar sedan

Nya stationen växer fram

SVALÖV Snart börjar Svalövsborna på allvar se hur det nya stationsområdet ska se ut i centrum.
I slutet av 2021 rullar de första Pågatågen in och innan dess återstår mycket arbete för att få allt på plats.Just nu pågår ett intensivt arbete att detaljplanera, ta fram förfrågningsunderlag och till sist hitta rätt företag för att förvandla och färdigställa den nya stationen.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.