YLE > Finland

Sunday, 15 September, 20:08

YLE - 15 maj 16 kl. 06:00

Männen som leder naziströrelsenFinska Motståndsrörelsen har ända sedan starten gett sken av att vara en toppstyrd organisation med en stark ledare. Men de här "ledarna" har mest varit galjonsfigurer. De verkliga beslutsfattarna har hållit låg profil utåt. Hösten 2015 ändrade Motståndsrörelsen taktik, och flera av de centrala medlemmarna trädde fram som ledare. Rörelsen styrs nu i hela Norden av ledningsråd i stället för ensamma ledare.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Motståndsrörelsen, Norden, FMRs, Finska Motståndsrörelsen, Jyväskylä, Finska Motståndsrörelsens, Juuso Tahvanainen, Motståndsrörelsens, Esa Henrik Holappa, Tahvanainen, Uleåborg, Magneettimedia, Rutanen, Helsingfors, Kaurila, Åbo, Sisu, Musta Sydän, Niemi, Tammerfors, Blood, Orivesi, Kujala, AMA, Svenska Motståndsrörelsens, Laitinen, Motståndsrörelsens IT, NSHC, Socialist Hard Core, Pagan Skull, Murto, Björneborg, Johannes Kaila, Tiihonen, Keränen, Uleåborgsledare, Spotlight, Lehto, Tyskland, FMR, Der Dritte Weg, Suomen Sisu, Sarastus, Mikko, Mika, Torniainen, HIFKs, Stadin Kingit, Saarela, Lämsä, Dan Koivulaakso, Lindberg, Hagberg, Hagberg Internationell, Öberg, Öberg SMRs, Vejdeland, Vejdeland Chefredaktör, Lund, Svenska Motståndsrörelsen, Lund Rörelsens, Nordiska Motståndsrörelsen, Nordenråd, Forwald, Norska Motståndsrörelsen, Olsen, Hate Speech International, LÄS MERNazistledaren, Finska MotståndsrörelsenSå

Dela artikeln

9 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Männensom , leder, naziströrelsen
Expressen - 19 dec 13 kl. 05:41

De leder den svenska naziströrelsen

De leder den svenska naziströrelsen. Överhuvudet Klas Lund verkar i det dolda från basen i Dalarna - samtidigt som Svenska motståndsrörelsens tidigare ansvarige utgivare Emil Hagberg, 29, nu häktats misstänkt för våldsamt upplopp. - De tillhör Skandinaviens mest radikala nynazister, säger Anders Bergman, författare och expert på höger- och vänsterextremism..

Expressen - 02 dec 13 kl. 18:28

36-åringens täta band – med naziströrelsen

Den 36-årige mannen som nu åtalas för mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan har ett gediget brottsregister och täta band till naziströrelsen. 1993 dömdes han, bland annat, till fängelse efter en brutal misshandel av en somalisk man. I förundersökningen redovisar flera vittnen hans högerextrema tillhörighet..

YLE - 15 maj 16 kl. 06:00

Sådan är Finska Motståndsrörelsen - verkligheten bakom fasaden

Sådan är Finska Motståndsrörelsen -
verkligheten bakom fasaden
Spotlight kan i dag erbjuda en unik inblick i hur vårt lands hårdföraste nazistorganisation fungerar och hur den utvecklats sedan starten 2008. Esa Holappa var med om att starta Finska Motståndsrörelsen, blev dess ansikte utåt och satt i åratal med i organisationens innersta kärna. När han nu bryter tystnaden så gör han det väl medveten om att han blir motståndsrörelsens dödsfiende i hela Norden.

Expressen - 09 feb 15 kl. 05:33

De leder den svenska naziströrelsen

Hitlerhälsningar, överfall mot privatpersoner, hån mot Förintelsens offer och en vapenarsenal i Norge. Expressen har kartlagt hur våldet och hatet har fortsatt från nazistiska Svenska motståndsrörelsen efter attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp. - Målet med vårt politiska engagemang är att ta kommando över Norden, säger Pär Öberg, medlem av Svenska motståndsrörelsens riksledning..

Dalarnas tidningar - 22 sep 17 kl. 06:00

Hoten mot Pride ökar från naziströrelsen

Stulna regnbågsflaggor, vandalisering av Faluns Pridetrappa, angrepp på Prideparader. Hoten mot HBTQ-rörelsen har ökat från nazister och andra högerextrema.
– De stod i Almedalen och skrek att vi var kackerlackor och insekter som skulle utrotas, säger Linnéa Risinger, föreningsutvecklare på RFSL riks och engagerad i Dala pride.

Dagen - 28 sep 17 kl. 03:00

Naziströrelsen – så stort är hotet mot Sverige

Nordiska motståndsrörelsen består av några hundra medlemmar i Sverige. Till helgen strömmar även nazister från övriga nordiska länder till. Hur stor uppmärksamhet ska man ge en så liten extremistgrupp?.

Dagen - 28 sep 17 kl. 03:00

Naziströrelsen – så stort är hotet mot Sverige

Nordiska motståndsrörelsen består av några hundra medlemmar i Sverige. Till helgen strömmar även nazister från övriga nordiska länder till. Hur stor uppmärksamhet ska man ge en så liten extremistgrupp?.

Expressen - 20 dec 13 kl. 06:38

Här bor flera av naziströrelsens ledare

SUNNANSJÖ. Här bor flera av ledarna inom den svenska naziströrelsen. Men den lilla byn i Dalarna har samlat sig till kamp mot de invandrarfientliga åsikterna - och nu sluter de upp bakom ortens asylboende.

GöteborgsPosten - 26 sep 17 kl. 00:15

Peter Sundin tog sig ut ur naziströrelsen

Ett möte i mormors kök förde in Peter Sundin i nazismen. Han blev kvar tills han var 21. – Sedan hade jag ett långt arbete att demokratisera mig själv..

GöteborgsPosten - 26 sep 17 kl. 00:15

Peter Sundin tog sig ut ur naziströrelsen

Ett möte i mormors kök förde in Peter Sundin i nazismen. Han blev kvar tills han var 21. – Sedan hade jag ett långt arbete att demokratisera mig själv..

Fler nyheter från YLE

YLE - 9 timmar sedan

Postens problem med datatrafiken är över - felet berodde på en störning hos dataleveratören

Posten hade problem med datatrafiken i dag vilket påverkade kundservicen och skjöt upp utdelningen av tidningar, berättar Posten. Problemen berodde på en störning hos dataleverantören Tieto som uppkom i samband med en systemuppdatering..

YLE - 5 timmar sedan

Raseborg äger tusentals hektar skog - jämför plus och minus med att övergå till kalhyggesfritt

Med kalhyggesfritt skogsbruk binder skogarna bättre kol och miljön blir också trevligare att röra sig i. Det blir också billigare än att kalhugga. Miljöinspektör Aapo Ahola listar flera fördelar med att frångå kalhygge, men även några nackdelar..

YLE - 5 timmar sedan

Polisen letar fortfarande efter misstänkt för skottlossningen i Träskända

Polisen letar fortfarande efter personen som misstänks för skottlossningen i Träskända på lördagkvällen. Fallet utreds som skjutvapenbrott och försök till grov misshandel. Polisen misstänker att händelsen var en uppgörelse mellan två personer..

YLE - 6 timmar sedan

Spelberoende vanligt bland fångar - fängelsepersonal vet inte hur man vårdar beroendet

Pengaspelsberoende är vanligare hos fångar än bland den övriga befolkningen, visar en preliminär studie av Institutet för hälsa och välfärd THL. Många fångar uppger också att de gärna vill ha hjälp med sitt beroende, men inom fångvården finns det få som har kunskaper i hur man vårdar spelberoende..

YLE - 6 timmar sedan

Svenska Yle live: Dykstädning av Aura å i Åbo

Yle Åboland var med när frivilliga dykare städade Aura å. Under Åbodagen lyfte dykarna upp allt möjligt skrot som kastats i ån..

YLE - 8 timmar sedan

Skyhöga halter av plast i barns kroppar, visar tysk studie

En undersökning beställd av det tyska miljöministeriet visar att nästan alla barn har spår av plast i sina kroppar i form av kemikalier. Vissa av kemikalierna kan vara direkt skadliga för barnens hälsa och utveckling. Mest plastkemikalier fanns i de yngsta barnen..

YLE - 9 timmar sedan

Postens har problem med datatrafiken i dag - nätsidan fungerar inte och alla morgontidningar har inte delats ut

Posten har problem med datatrafiken i dag som påverkar kundservicen och skjuter upp utdelningen av tidningar, berättar Posten..

YLE - 11 timmar sedan

Klimatförändringen gör att nya fjärilsarter dyker upp i skärgården

I den åboländska skärgården har det observerats nästan 50 nya arter under de senaste 25 åren, bland dem också skadeinsekter. I stället har äldre, traditionella arter minskat eller helt försvunnit..

YLE - 12 timmar sedan

Den eviga frågan: Ska katter få gå fritt ute? Djurskyddslagen ger inget entydigt svar

En katt kan vistas ute om den är i en trygg omgivning, säger kattägaren Bjarne Wikström som själv har innekatter. Djurskyddslagen säger ändå inget om hur stor tryggheten ska vara och ett fall med utekatter avgörs som bäst i domstol..

YLE - 13 timmar sedan

IS: Finsk man en av de 34 offren som omkom i Kaliforniens båtbrand

En finsk man omkom i båtbranden i Kalifornien förra veckan, skriver Ilta-Sanomat. 34 människor dog när en båt som transporterade dykare brann..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.