Nyan > Svenskfinland

Thursday, 27 February, 21:58

Nyan - 16 mar 16 kl. 07:24

Potatisodlare i Åboland kan påverkas om chipsfabriken läggs nerPotatisodlare i Åboland odlar inte chipspotatis, men kan ändå påverkas om fabriken i Haraldsby stängs. Det säger Peter Karlgren från Mossala, som är ledamot i Svenska lantbruksproducenters potatisutskott till Svenska Yle.
– Visst kan det ju påverka om de runt om i övriga Finland som odlat för chipsfabriken börjar odla annan typ av potatis, säger Peter Karlgren.

Han påpekar dock att en eventuell nedläggning av fabriken inte innebär några stora konsekvenser för potatisodlare i Åboland.

– Jag tror inte det påverkar potatisodlingen i Åboland eftersom vi odlar tidig potatis här i skärgården.
Läs mer på Nyan
Läs mer om:
Åboland, Haraldsby, Peter Karlgren, Mossala, Svenska, Svenska Yle, Finland, Åland, Karlgren

Dela artikeln

2 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Potatisodlarei , Åbolandkan , påverkasom , chipsfabriken, läggs, ner
YLE - 22 dec 14 kl. 14:10

Yle Åboland flyttar till Logomo

Svenska Yles redaktion i Åbo flyttar till nya utrymmen i Logomo tillsammans med de finska kollegerna på Yle Turku. I dag huserar Yle i Kopkolmio invid Salutorget i Åbo. Orsaken till att man från och med sommaren 2015 flyttar till nya utrymmen på Hampspinnaregatan är att Yle ser många fördelar med just Logomo.

YLE - 04 feb 16 kl. 14:56

Färre potatisåkrar i Östnyland om chipsfabriken läggs ner

Om chipsfabriken läggs ner på Åland skulle följderna i Östnyland bli ödesdigra för potatisodlarna. - Det skulle nog vara en stor stöt och ett enormt bakslag för potatisodlarna i Östnyland om scenariot blir verklighet, säger Staffan Björkell - ekonomirådgivare på Nylands Svenska Lantbrukssällskap och odlarrepresentant för de Nyländska potatisodlarna på Orkla Confectionery & Snacks Finland - företaget som driver chipsfabriken på Åland. Företaget kommer att inleda samarbetsförhandlingar.

YLE - 15 feb 16 kl. 15:12

Negativt besked för chipsfabriken

Företaget Orkla meddelade för snart två veckor sedan att samarbetsförhandlingar inleds för samtliga 103 anställda på Åland plus fyra anställda vid försäljningskontoret i Helsingfors. Ovetande om planerna Orkla Finlands vd Pasi Flinkman kände inte till koncernens målsättning. - De uppgifterna har därför inte funnits med i diskussionerna med de anställda på Åland eller med Ålands landskapsregering, säger han.

YLE - 19 maj 16 kl. 06:51

Besked om chipsfabriken på Åland ges i dag

Beslutet om vad som händer med chipsfabriken i Haraldsby på Åland offentliggörs i dag. Det är det norskägda företaget Orkla som samarbetsförhandlar och det kan alltså vara att fabriken där Taffel-chipsen görs läggs ner. Fabriken är viktig för Åland och därför skulle de inte villa förlora den.

YLE - 25 feb 16 kl. 06:39

Jordbrukarna vädjar för chipsfabriken

Lantbrukarna och löntagarna vädjar till livsmedelskoncernen Orkla att inte stänga Taffels chipsfabrik på Åland. I ett gemensamt pressmeddelande skriver Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och tre fackförbund att en nedläggning av fabriken skulle få vidsträckta konsekvenser. Orkla har inlett samarbetsförhandlingar för samtliga 103 anställda på Åland plus fyra anställda vid försäljningskontoret i Helsingfors.

YLE - 01 feb 17 kl. 05:06

Hårda sparkrav inom Gränsbevakningen - men räddningshelikoptern fortsätter flyga i Åboland

Skärgårdsborna kommer inte att vara utan akutvård i framtiden, trots att Gränsbevakningen inte köper tjänster av flygledningen i Åbo nattetid från och med i sommar. Responstiden kan ändå bli lite längre, meddelar Finnhems, som sköter läkarhelikopterverksamheten i Egentliga Finland. Gränsbevakningen meddelade tidigare i veckan att man har sagt upp avtalet med flygledningen i Åbo nattetid.

YLE - 13 aug 18 kl. 13:21

Tuff sommar för Ålands potatisodlare - också chipsfabriken är oroad

Potatisodlarna på Åland har det kämpigt i torkan. Den senaste veckans regn räcker inte, dessutom kom det alldeles för sent. En dålig potatisskörd drabbar inte bara odlarna.

YLE - 22 dec 14 kl. 14:10

Svenska Yle flyttar till Logomo

Svenska Yles redaktion i Åbo flyttar till nya utrymmen i Logomo tillsammans med de finska kollegerna på Yle Turku. Idag huserar Yle i Kopkolmio invid Salutorget i Åbo. Orsaken till att man från och med sommaren 2015 flyttar till nya utrymmen på Hampspinnaregatan är att Yle ser många fördelar med just Logomo.

YLE - 09 apr 16 kl. 13:23

Chipspotatisodlare: De sista som lämnar landsbygden är jordbrukarna

Potatisodlarna får vänta ännu en tid innan de får veta om de får odla potatis till chipsfabriken på Åland också nästa år. Men jordbrukare är vana vid motgångar så i Bromarv är potatisodlarna mer bekymrade över byns framtid än över chipsfabrikens öde. - De sista som lämnar landsbygden är bönder och fiskare eftersom de inte kan flytta sin verksamhet.

YLE - 18 feb 16 kl. 08:56

"Det är en katastrof för Åland om chipsen försvinner"

Nyheten att Orkla överväger att flytta bort chipsproduktionen från Haraldsby har slagit ner som en bomb på Åland. Enligt den åländske riksdagsmannen Mats Löfström skulle det vara en katastrof om chipsen försvinner. - För Ålands del skulle det här vara en jättestor katastrof.

Fler nyheter från Nyan

Nyan - 1 timme sedan

Landskapsregeringen i möte om coronaviruset

Landskapsregeringen vill ha mer information om hur förberett Åland är på ett coronavirusutbrott. .

Nyan - 3 timmar sedan

Tallink planerar storbygge

Tallink Silja skrev i går under ett intentionsavtal för att tillsammans med bland annat Tallins stad utveckla den stora slottshallen vid hamnen. .

Nyan - 4 timmar sedan

1 000 kunder i fjärrvärmenät

1 000 kunder finns nu i Mariehamns Energis fjärrvärmenät i Mariehamn och Jomala, skriver bolaget i ett pressutskick. – Vi är såklart glada för det stora intresset för vårt miljövänliga och kostnadseffektiva alternativ och ser fram mot att fortsätta utveckla fjärrvärmenätet. Mot den bakgrunden vore det också nödvändigt att så fort som möjligt bygga ut pannkapaciteten för biobränslen så att Åland kan bli ännu mer hållbart, kommenterar fjärrvärmechefen Torsten Fredriksson.

Nyan - 6 timmar sedan

”God beredskap” för corona i Finland

Finland har god beredskap för att coronaviruset sprids. Det är regeringens bedömning efter att den fick en omfattande lägesrapport. Statsminister Sanna Marin (S) har informerat riksdagen.

Nyan - 6 timmar sedan

Första misstänkta Corona-fallet på Åland

ÅHS kan bekräfta att en person som har vistats i ett riskområde i norra Italien och efter hemkomst fått akuta luftvägssymtom har sökt vård på ÅHS, det meddelar ÅHS idag klockan 16.50. Detta uppfyller kriterierna för att provta patienten för Covid-19 det nya coronaviruset.

Nyan - 6 timmar sedan

Barnskyddsärenden har ökat kraftigt

Från 11 barnskyddsärenden 2017 till 67 i fjol. Ålands ombudsmannamyndighet har nu skickat en specialrapport till ÅMHM, som är tillsynsmyndighet. .

Nyan - 8 timmar sedan

”Nu är bollen hos Viking Lines styrelse”

Ordförande för Viking Lines aktieägarförening Roger Jansson träffade i går rederiets styrelse för att lägga fram föreningens synpunkter. .

Nyan - 9 timmar sedan

Adelina Engman tillbaka i landslaget

FOTBOLL. När Finlands bollförbund på tisdagen presenterade landslagstruppen till Cyprus Cup fanns tidigare långtidsskadade åländska Chelsea-proffset Adelina Engman åter med. .

Nyan - 11 timmar sedan

”EU är ingen bankomat”

– EU är ingen bankomat. EU-länder kan inte med ena handen ta emot EU-pengar, och med andra handen montera ner demokratiska institutioner. Det är de gemensamma värderingarna, såsom demokrati, rättsstaten och frihet, som är EU:s hörnsten.

Nyan - 12 timmar sedan

ÅU spelar numera i Nationella ligan

Från och med nu spelas inte längre ”damfotboll” i Finland.
Finlands bollförbund har tagit det historiska beslutet att lämna bort ”damernas” från ligans namn.
Damernas liga byter alltså namn och heter numera Nationella ligan (Kansallinen liiga).Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.