Supermiljöbloggen > Nyheter

Wednesday, 21 August, 02:58

Supermiljöbloggen - 22 feb 16 kl. 08:31

Forskare: ”Vi kan äta mycket kött och ändå nå klimatmålen”Vi behöver äta mindre nötkött, ost och mjölkprodukter samt förbättra jordbrukstekniken för att nå klimatmålen. Generellt minskad köttkonsumtion och närproducerad mat är dock ingen nödvändighet. Det skriver forskarna David Bryngelsson och Stefan Wirsenius från Chalmers. Utsläppen av växthusgaser som orsakas av svensk matkonsumtion är idag lika stora som utsläppen från svenska vägtransporter. För att nå EUs och Sveriges klimatmål, och i slutändan undvika allvarliga klimatförändringar, måste dessa utsläpp minskas kraftigt.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
David Bryngelsson, Stefan Wirsenius, Chalmers, EUs, Sveriges, Sverige, Bryngelsson

Dela artikeln

282 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: ForskareVi kan , ätamycket , köttoch , ändå, , klimatmålen
Supermiljöbloggen - 29 apr 16 kl. 08:24

PhD Björn Hassler: ”Miljöforskare och aktivist, funkar det verkligen?”

Är det möjligt att bedriva miljöforskning i enlighet med vetenskapens egna kriterier, och samtidigt vara aktivist? Den frågan ställer sig Björn Hassler, docent och lektor i Miljövetenskap vid Södertörns högskola i Stockholm, idag i ett debattinlägg på Supermiljöbloggen. Under de tjugo år jag har sysslat med miljövetenskaplig forskning, har attityden jag möts av när jag i olika sammanhang presenterar mig som miljövetare förändrats.

HBL - 14 okt 13 kl. 06:00

Ryska forskare går till storms mot Putinregimen

Ryska akademiker är i uppror mot Kreml. En reformvåg som ska göra universiteten mer effektiva har fått forskarna på barrikaderna. De anser att Putinregimen försöker tysta den ryska intelligentian, något som varken Brezjnev eller Chrusjtjov lyckades med.

HBL - 07 feb 14 kl. 09:22

Unga forskare drabbas hårt

När forskningsbidragen minskar kan unga forskare inte lita på att de har en forskarkarriär. Om universiteten inte har egna pengar eller forskargrupperna är stora är det svårt för unga, lovande forskare att hålla sig framme.– En motreaktion blir att några utlovas en karriär medan många unga forskare ansöker om pengar från stiftelser.

Skånskan - 01 mar 18 kl. 20:47

Unga forskare ställde ut

LUND Unga skånska forskare samlades på Vattenhallen på Science Hall på torsdagen för att visa upp sina spännande projektarbeten. ERWP.fif(0)Några av tjejerna från Sundsgymnasiet i Vellinge hade med sig fotavtryck och polisavspärrningsband för att visa på hur det går till vid en brottsplats.

Kristianstadsbladet - 01 dec 11 kl. 06:30

Forskare samarbetar mot skadeinsekterna

Förra våren blåste drivor med bladlöss från Ryssland in över Sverige. Och skulle den fruktade koloradoskalbaggen åter invadera är risken stor att den blir kvar i potatislanden. Därför samarbetar forskare runt Östersjön för att få fram prognoser och hitta motmedel i tid.

YLE - 25 apr 13 kl. 04:15

Hat mot forskare hotar debatten

Flera experter och forskare har under senare år blivit mycket försiktiga i att medverka i offentligheten på grund av rädsla för att råka ut för hatiska kommentarer. Forskaren Pentti Raittila vid Tammerfors universitet säger att det här är dåliga nyheter för yttrandefriheten. - Experternas rädsla att uttala sig gör att den offentliga debatten blir mer ensidig och kanske till och med aningen missvisande.

SmålandsPosten - 03 okt 14 kl. 06:14

Duktiga forskare får dela på 6,9 miljoner

Forskare på Linné­universitetet som publicerar vetenskapliga artiklar eller böcker får dela på 6,9 miljoner kronor i bonus.
– Syftet är att belöna dem som gjort en bra insats, säger rektor Stephen Hwang. För andra året i rad satsar Linnéuniversitetet, som ett av ytterst få svenska lärosäten, på systemet att belöna framgångsrika lärare och forskare.

YLE - 19 nov 15 kl. 14:45

Forskare vid Harvard: Mjölk dödar

Amerikanska forskare kommer med hårda påståenden om mjölkprodukters skadlighet. Mjölkprodukter kan vara livsfarliga för vuxna personer, slår de fast. Chefen för näringsforskningsenheten vid universitetet i Harvard, professor Walter Willet, är den forskare som går i spetsen för varningarna.

YLE - 09 apr 16 kl. 10:00

Forskare målar hotbild: Regeringens sparande gör dagvården sämre

Blir de dagvårdsanställda så pressade att de inte har tid att stöda varandra, så blir dagvården sämre och barnen otrygga. Varningen kommer från forskaren Mari Nislin som betecknar regeringens planer för dagvården som ett hot. Det är inte länge sedan dagvårdsanställda i flera städer drog ut på gatorna i protest mot det som då var avlägsna planer, nämligen att regeringen ville tillåta att barngrupperna blir större.

Västerbottens Folkblad - 16 feb 11 kl. 16:24

Två miljoner till unga forskare

UMEÅ 37 unga lovande forskare vid Umeå universitet får två miljoner kronor vardera UMEÅ 37 unga lovande forskare vid Umeå universitet får två miljoner kronor vardera Umeå universitets satsning på karriärbidrag till unga lovande forskare ger nu 37 forskare två ? Continue reading ?.

Sydsvenskan - 11 jul 11 kl. 13:16

Avgift retar forskare i Danmark

Arkiv 2010: Henrik Rosenqvist
Utändska forskare får betala för att jobba i Danmark.
Sedan årsskiftet kostar danskt uppehållstillstånd drygt 3 000 danska kronor för den som ska forska vid en dansk högskola. För familjemedlemmar kostar tillståndet två tusenlappar per person.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 14 timmar sedan

Greta i öppet brev: uppmanar vuxna att delta i klimatstrejken den 27 september

Greta Thunberg och FridaysForFuture går ut i ett öppet brev och uppmanar alla vuxna genom fackföreningarna och förbunden att gå ut i klimatstrejk den 27 september. Idag 20 augusti är det exakt ett år sedan Greta satte sig utanför Riksdagen med sin "Skolstrejk för Klimatet" för första gången. Ingen hade kunnat spå då att hennes aktion ett år senare växt till en av de största globala rörelserna i modern tid.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 15:32

Det regnar mikroplaster

Forskare har upptäckt mikroskopiska plastfiber i regnvattnet som faller över Klippiga Bergen i Colorado, USA. Upptäckten visar hur lite vi egentligen vet om plastföroreningarnas spridning på planeten. Upptäckten gjordes av en slump när geologen Gregory Wetherbee analyserade insamlat regnvatten för att studera kväveföroreningar.

Supermiljöbloggen - 14 aug 19 kl. 22:02

Samiska ungdomar överklagar EU-domstolens klimatbeslut

I ett historiskt rättsfall stäms EU för sin otillräckliga klimatpolitik av tio familjer och en grupp unga svenska samer. Efter att EU-domstolen avslagit fallet överklagas nu beslutet.  I maj förra året lämnade den svenska samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra tillsammans med tio familjer från hela världen in en stämningsansökan mot EU.

Supermiljöbloggen - 15 aug 19 kl. 09:28

”Satsa på inhemsk biodrivmedelsproduktion”

"Halten växthusgaser i atmosfären ökar nu snabbare än någonsin. Det kommer att krävas politiskt mod och skicklighet att genomföra omställningen", skriver Arbetsgruppen för Klimat-Energi och Biobränsle från Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.  Människornas påverkan leder till att halterna av växthusgaserna koldioxid och metan i atmosfären nu ökar snabbare än någonsin.

Supermiljöbloggen - 07 aug 19 kl. 22:24

Aktion mot utbyggnad av Arlanda

På söndag samlas klimataktivister för att protestera mot planerna på att fördubbla flygplatsens resenärer. Om byggnationen blir verklighet kommer Arlanda få fler landningsbanor är Europas största flygplats.  Hela åtta av tio svenskar vill se investeringar i järnväg framför flyget, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF.

Supermiljöbloggen - 06 aug 19 kl. 19:18

Norges oljefond stoppar försäljning av fossila tillgångar

Trots tidigare besked om stora försäljningar av fossila tillgångar, så drar den norska oljefonden tillbaka majoriteten av sina försäljningsplaner. Supermiljöbloggen rapporterade i mars om den norska oljefondens planer på att sluta investera i fossila bränslen. Nu har fonden, bland annat på grund av att de politiska vindarna bytt riktning, valt att ta tillbaka sitt tidigare löfte.

Supermiljöbloggen - 01 aug 19 kl. 18:41

Gästtext: I Stormens öga

Amos Strömberg blev redan som 20-åring aktiv i miljörörelsen via organisationer som Jordens Vänner, Ende Gelände och Earth First!-läger i England. Idag identifierar han sig som fd brunkolsakvist då han inte tycker att miljörörelsen är radikal nog.

Supermiljöbloggen - 01 aug 19 kl. 19:03

Greta Thunberg gör musik med brittiskt poprockband

Klimataktivisten Greta Thunbergs påverkan på vårt samhälle blir större och större för var dag. Nu sprider sig hennes inflytande till musikvärlden också. Låten, som Greta Thunberg framför tillsammans med det brittiska poprockbandet the 1975, släpptes den 24 juli och heter precis som bandet the 1975.

Supermiljöbloggen - 31 jul 19 kl. 22:02

Etiopien planterade över 350 miljoner träd på en dag

Med sin imponerande klimatinsats kan Etiopien ha slagit världsrekord i antal planterade träd under ett dygn. Under måndagen planterades drygt 350 miljoner träd på bara tolv timmar. Syftet med satsningen är att motverka klimatförändringar.

Supermiljöbloggen - 31 jul 19 kl. 17:37

FN varnar för rekordsnabbt smältande isar på Grönland

Nya rekordtemperaturer har under juli uppmätts på flera håll i Europa. Nu varnar FN för att Grönlands isar kan smälta till rekordlåga nivåer när hettan som lamslagit Europa nu rör sig norrut. Detta är extra oroande nyheter i ljuset av tidigare rön som visar att Grönlands istäcke smälter snabbare än trott.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.