YLE > Finland

Wednesday, 26 September, 06:30

YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med nordisk skolaFrågan om en nordisk skola på Busholmen i Helsingfors väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter. Vi måste definiera vad en tvåspråkig skola är och vad vi vill uppnå med den. Veronica Hertzberg delar inte Barbro Allardt Ljunggrens uppfattning om att tvåspråkiga skolor kan vara början på slutet för finlandssvenskheten: - Barbro Allardt Ljunggren verkar utgå främst från minoritetssituationer ute i Europa och från situationen i den sverigefinska skolan i Sverige.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hertzberg, Busholmen, Helsingfors, Barbro Allardt Ljunggrens, Allardt Ljunggren, Europa, Sverige, Busholmsskolan, Cygnaeus, Lahtis

Dela artikeln

3 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Veronica, HertzbergSe , möjligheternamed , nordisk, skola
YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med tvåspråkiga skolor

Frågan om tvåspråkig skola väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, (SFP), ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter.

YLE - 29 jan 16 kl. 14:18

Cygnaeus saga kan vara all - Busholmen får en Nordisk skola

Enligt ett nytt förslag ska man inte längre flytta fem skolors sexor till Norsen, utan istället bilda en sammanhållen modell med klasserna 0-9. Förslaget som ska upp i utbildningsnämndens svenska sektion i nästa vecka föreslår att Cygnaeus helt stänger. Istället skulle man grunda en stark skolenhet i Norsens lokaler på Unionsgatan.

YLE - 03 feb 16 kl. 12:12

Politiker redo att stänga Cygnaeus om det krävs – hör diskussionen här

Då svenska sektionen möts kommer de att ha två förslag om det södra skolnätet på bordet. Det ena är tjänstemännens beredning, och det andra är ett kompromissförslag från SFP. Hur röstar de?

YLE - 07 apr 16 kl. 19:24

Ännu ett förslag om Cygnaeus - och ser dåligt ut för Busholmenskolan

På fredag presenteras tjänstemännens beredning av det svenska skolnätet i södra Helsingfors. Samtidigt har utbildningsnämndens svenska sektion kallat till presskonferens på eftermiddagen. - Jag är ledsen över att märka att budgetläget är så hopplöst att vi inte verkar ha råd med både Cygnaeus lågstadieskola och den nya nordiska skolan på Busholmen.

YLE - 14 jan 13 kl. 14:21

"Kommunen borde satsa mer på språkbad"

Folkhälsans språkbadsombud Veronica Herztberg kräver nu att kommunerna ska satsa mer på språkbad. Hon är kritisk till den bristande informationen om språkbadsmöjligheter på kommunernas webbplatser. - Jag tycker att det är svårt att hitta på nätet var man får språkbad.

Dagensanalys.se - 27 okt 17 kl. 10:04

Var tredje tror att de är professionellt förlegade inom två år

Mer än hälften av svenska talanger inom digitalisering kan tänka sig att byta jobb ifall deras kompetens riskerar att stagnera. Samtidigt uttrycker fem av tio svenska företag oro över att anställda som får kompetensutveckling inom digitalisering ska lämna företaget efter utbildningen. Detta visar rapporten ”The Digital Talent Gap” som tagits fram avCapgemini i samarbete med LinkedIn.

YLE - 06 okt 16 kl. 07:01

Polisen: Det är okej att parkera vid Tenalavägen

Yle Västnylands webbanvändare har förundrat sig över att bilar får stå parkerade längs vägen vid fotbollsplanen i Österby. Mitt Västnyland reder på publikens begäran ut frågan. När det är träningar och matcher på fotbollsplanen kan det i värsta fall finnas parkerade bilar på båda sidor om vägen, berättar ett ögonvittne.

YLE - 16 maj 17 kl. 15:38

Abiturient i Lojo vann uppsatstävling: Jättecoolt att Finland är tvåspråkigt

Otso Nieminen från det finska gymnasiet Lohjan yhteislyseon lukio i Lojo har vunnit första pris i en uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter. Han skrev under rubriken Svenska för livet. I sin vinnande uppsats skriver Nieminen om hur han är intresserad av olika språk och kulturer.

YLE - 22 okt 16 kl. 13:42

Pendlarna i Västnyland reser billigare men trängs på färre tåg

I våras skedde det stora omställningar i tågtrafiken från Västnyland till huvudstadsregionen. För pendlarna innebär det billigare priser – men också mindre valfrihet. Enligt VR:s nya tidtabeller kommer inga nya avgångar från Karis till Helsingfors.

YLE - 01 jan 17 kl. 09:14

Österbottningar bakom spakarna på några av Sveriges största konserter

Går du på en show med Veronica Maggio, Kent eller Henrik Schyffert, är chansen stor att det är en österbottning i kulisserna som ser till att du både ser och hör vad som händer på scen. Arbetsmöjligheterna i Sverige lockar allt fler österbottningar och scenteknikerna är inte sena att följa. Allt fler österbottningar flyttar till Sverige på grund av arbete och studier.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Tidigare byggnadsinspektör i Pargas: ”Många är inte medvetna om sina rättigheter”

Bo-Erik Palmgren jobbade drygt 30 år som byggnadsinspektör vid Pargas stad. Han har beviljat mängder av bygglov och har granskat många byggen i skärgården..

YLE - 45 minuter sedan

Morgonkollen: Medvedev besöker Helsingfors, Bill Cosby fick fängelsedom, regn och rusk i hela landet

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev besöker i dag Helsingfors för att träffa statsminister Juha Sipilä, Bill Cosby har dömts till fängelse i tre till tio år för att ha drogat och sexuellt utnyttjat en kvinna. Vinden är kraftig i dag, så håll i hatten..

YLE - 45 minuter sedan

Fortsatt utländskt intresse för Pargas – nu kommer kineser med hotellplaner

Helgens massiva operation mot ett företag i turismbranschen med utländska kopplingar avskräcker inte i Pargas. Inom kort kommer en kinesisk delegation att träffa stadens ledning för att diskutera ett eventuellt hotellbygge..

YLE - 1 timme sedan

Blivande föräldrar får besöka Lojo bb - introduktion på både svenska och finska

Lojo bb är det enda sjukhuset i Nyland som erbjuder föräldrar att besöka sjukhuset före förlossningen..

YLE - 1 timme sedan

Stor skillnad i vad män och kvinnor talar om när pengar delas ut i riksdagen

Enligt Svenska Yles granskning var budgetbehandlingen i riksdagen starkt könsindelad enligt olika ämnesområden. Kvinnor talade som väntat mest om social- och hälsovård och familjepolitik - män om försvar, jord- och skogsbruk och arbetslivsfrågor..

YLE - 1 timme sedan

Testa: Har du koll på kostråden för gravida?

Vad får man äta och vad är förbjudet då man är gravid? Listan på förbjuden mat har blivit längre varje gång kostråden förnyats. Har du koll på vad man får äta?.

YLE - 2 timmar sedan

Kriget mot råttorna har gett utdelning – närmare 100 har fångats i Borgås kloaker

Sommarens försök att bekämpa råttor i Gamla stans kloaker i Borgå har varit lyckat. Huruvida råttbekämpningen kommer att fortsätta är ännu osäkert..

YLE - 11 timmar sedan

Stadsdirektörens fräna svar fick Lovisabo att klaga till justitieombudsmannen

En Lovisabo anser att stadsdirektör Jan D. Oker-Blom betett sig osakligt och kränkande via e-post. Oker-Blom anser att klagomålet inte var motiverat..

YLE - 8 timmar sedan

Analys: Så var det frid och fröjd igen i regeringen, men den friden lär inte vara länge

Regeringen hävdar att krisen är avblåst efter extra möten hos Centern och Blå framtid. Så lätt kommer man ändå inte undan. Vård- och förvaltningsreformen orsakar ännu många problem, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson..

YLE - 11 timmar sedan

Raseborgs första solpanel monteras på skolkökets tak i Karis

Staden lägger sina första kommunala solpaneler på taket till Karis centralkök. Frågan väckte en del debatt i fullmäktige..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.