YLE > Finland

Friday, 14 December, 01:25

YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med nordisk skolaFrågan om en nordisk skola på Busholmen i Helsingfors väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter. Vi måste definiera vad en tvåspråkig skola är och vad vi vill uppnå med den. Veronica Hertzberg delar inte Barbro Allardt Ljunggrens uppfattning om att tvåspråkiga skolor kan vara början på slutet för finlandssvenskheten: - Barbro Allardt Ljunggren verkar utgå främst från minoritetssituationer ute i Europa och från situationen i den sverigefinska skolan i Sverige.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hertzberg, Busholmen, Helsingfors, Barbro Allardt Ljunggrens, Allardt Ljunggren, Europa, Sverige, Busholmsskolan, Cygnaeus, Lahtis

Dela artikeln

3 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Veronica, HertzbergSe , möjligheternamed , nordisk, skola
YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med tvåspråkiga skolor

Frågan om tvåspråkig skola väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, (SFP), ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter.

YLE - 29 jan 16 kl. 14:18

Cygnaeus saga kan vara all - Busholmen får en Nordisk skola

Enligt ett nytt förslag ska man inte längre flytta fem skolors sexor till Norsen, utan istället bilda en sammanhållen modell med klasserna 0-9. Förslaget som ska upp i utbildningsnämndens svenska sektion i nästa vecka föreslår att Cygnaeus helt stänger. Istället skulle man grunda en stark skolenhet i Norsens lokaler på Unionsgatan.

YLE - 03 feb 16 kl. 12:12

Politiker redo att stänga Cygnaeus om det krävs – hör diskussionen här

Då svenska sektionen möts kommer de att ha två förslag om det södra skolnätet på bordet. Det ena är tjänstemännens beredning, och det andra är ett kompromissförslag från SFP. Hur röstar de?

YLE - 07 apr 16 kl. 19:24

Ännu ett förslag om Cygnaeus - och ser dåligt ut för Busholmenskolan

På fredag presenteras tjänstemännens beredning av det svenska skolnätet i södra Helsingfors. Samtidigt har utbildningsnämndens svenska sektion kallat till presskonferens på eftermiddagen. - Jag är ledsen över att märka att budgetläget är så hopplöst att vi inte verkar ha råd med både Cygnaeus lågstadieskola och den nya nordiska skolan på Busholmen.

YLE - 14 jan 13 kl. 14:21

"Kommunen borde satsa mer på språkbad"

Folkhälsans språkbadsombud Veronica Herztberg kräver nu att kommunerna ska satsa mer på språkbad. Hon är kritisk till den bristande informationen om språkbadsmöjligheter på kommunernas webbplatser. - Jag tycker att det är svårt att hitta på nätet var man får språkbad.

Dagensanalys.se - 27 okt 17 kl. 10:04

Var tredje tror att de är professionellt förlegade inom två år

Mer än hälften av svenska talanger inom digitalisering kan tänka sig att byta jobb ifall deras kompetens riskerar att stagnera. Samtidigt uttrycker fem av tio svenska företag oro över att anställda som får kompetensutveckling inom digitalisering ska lämna företaget efter utbildningen. Detta visar rapporten ”The Digital Talent Gap” som tagits fram avCapgemini i samarbete med LinkedIn.

YLE - 06 okt 16 kl. 07:01

Polisen: Det är okej att parkera vid Tenalavägen

Yle Västnylands webbanvändare har förundrat sig över att bilar får stå parkerade längs vägen vid fotbollsplanen i Österby. Mitt Västnyland reder på publikens begäran ut frågan. När det är träningar och matcher på fotbollsplanen kan det i värsta fall finnas parkerade bilar på båda sidor om vägen, berättar ett ögonvittne.

YLE - 16 maj 17 kl. 15:38

Abiturient i Lojo vann uppsatstävling: Jättecoolt att Finland är tvåspråkigt

Otso Nieminen från det finska gymnasiet Lohjan yhteislyseon lukio i Lojo har vunnit första pris i en uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter. Han skrev under rubriken Svenska för livet. I sin vinnande uppsats skriver Nieminen om hur han är intresserad av olika språk och kulturer.

YLE - 22 okt 16 kl. 13:42

Pendlarna i Västnyland reser billigare men trängs på färre tåg

I våras skedde det stora omställningar i tågtrafiken från Västnyland till huvudstadsregionen. För pendlarna innebär det billigare priser – men också mindre valfrihet. Enligt VR:s nya tidtabeller kommer inga nya avgångar från Karis till Helsingfors.

YLE - 01 jan 17 kl. 09:14

Österbottningar bakom spakarna på några av Sveriges största konserter

Går du på en show med Veronica Maggio, Kent eller Henrik Schyffert, är chansen stor att det är en österbottning i kulisserna som ser till att du både ser och hör vad som händer på scen. Arbetsmöjligheterna i Sverige lockar allt fler österbottningar och scenteknikerna är inte sena att följa. Allt fler österbottningar flyttar till Sverige på grund av arbete och studier.

Fler nyheter från YLE

YLE - 5 timmar sedan

Hyresgäster i Fiskars: Risk att hantverkarna inte har råd att bo kvar

Fiskarsborna Jenni Danielsson och Pekka Palsanen oroar sig för att brukets hantverkare försvinner om hyresbostäderna köps upp av utomstående och förvandlar dem till fritidsbostäder..

YLE - 7 timmar sedan

Ilta-Sanomat: Härjande magsjuka på Nylands brigad har smittat drygt 60 personer

[link:https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005931291.

YLE - 7 timmar sedan

22-åriga renskötaren Jussa: "Ishavsbanan kan betyda slutet för rennäringen och mig" - planerna på Ishavsbanan får hård kritik bland samer

Ishavsbanan är ett hot mot både renskötseln och hela samekulturen. Dessutom kör staten över samernas grundläggande rättigheter när banan utreds. Det anser Tiina Sanila-Aikio, ordförande för Sametinget.

YLE - 8 timmar sedan

Nytt förslag i skolfrågan Sjundeå: Yngre och äldre elever i olika byggnader

Frågan om det nya skolcentrumet i Sjundeå tar återigen en ny vändning. Tekniska nämnden föreslår nu en modell som innebär att det behövs två nybyggen i stället för ett..

YLE - 8 timmar sedan

Se bilder: Årets Lucia 2018 Elin Qvist lyser upp vintermörkret

Svenska Yle följde med Lucias kröningskonsert i Helsingfors domkyrka där årets lucia och hennes följe lyste upp vintermörkret..

YLE - 9 timmar sedan

Avigsidan med ekologiskt mat: Klimatet lider då skogarna minskar till förmån för odlingsmark

Fördelarna med ekologiskt odlande grödor är klara. Man använder inga bekämpningsmedel - och också djuruppfödningen är bättre om djuren föds upp med ekologisk föda. Men det finns också avigsidor.

YLE - 9 timmar sedan

Snabbmodet är årets onödigaste fenomen

Årets onödigaste pryl eller fenomen är snabbmodet, meddelar tidningen Suomen Luonto som utser en onödig pryl varje år..

YLE - 9 timmar sedan

Tavios yttrande om EU och nazism leder inte till fortsatta åtgärder i riksdagen

Sannfinländarnas riksdagsledamot Ville Tavios yttrande om EU och Nazityskland leder inte till vidare åtgärder i riksdagen. Riksdagens talman Paula Risikko talade med Tavio på onsdag kväll efter plenum..

YLE - 11 timmar sedan

Ingen framtid för de gynekologiska operationerna vid Borgå sjukhus

De gynekologiska operationerna vid Borgå sjukhus kommer att upphöra. Det blev klart under HUS fullmäktigemöte 13.12.

YLE - 11 timmar sedan

Snart är den långa julaftonen slut - ECB kör ner sitt stimulansprogram vid årsskiftet

Europeiska centralbanken avslutar sitt massiva stimulansprogram vid årsskiftet som planerat. Stimulansen har haft avgörande betydelse för den ekonomiska återhämtningen i euroländerna, och till och med större betydelse för Finland än vad regeringen vill medge..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.