YLE > Finland

Tuesday, 19 June, 14:20

YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med nordisk skolaFrågan om en nordisk skola på Busholmen i Helsingfors väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter. Vi måste definiera vad en tvåspråkig skola är och vad vi vill uppnå med den. Veronica Hertzberg delar inte Barbro Allardt Ljunggrens uppfattning om att tvåspråkiga skolor kan vara början på slutet för finlandssvenskheten: - Barbro Allardt Ljunggren verkar utgå främst från minoritetssituationer ute i Europa och från situationen i den sverigefinska skolan i Sverige.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hertzberg, Busholmen, Helsingfors, Barbro Allardt Ljunggrens, Allardt Ljunggren, Europa, Sverige, Busholmsskolan, Cygnaeus, Lahtis

Dela artikeln

3 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Veronica, HertzbergSe , möjligheternamed , nordisk, skola
YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med tvåspråkiga skolor

Frågan om tvåspråkig skola väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, (SFP), ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter.

YLE - 29 jan 16 kl. 14:18

Cygnaeus saga kan vara all - Busholmen får en Nordisk skola

Enligt ett nytt förslag ska man inte längre flytta fem skolors sexor till Norsen, utan istället bilda en sammanhållen modell med klasserna 0-9. Förslaget som ska upp i utbildningsnämndens svenska sektion i nästa vecka föreslår att Cygnaeus helt stänger. Istället skulle man grunda en stark skolenhet i Norsens lokaler på Unionsgatan.

YLE - 03 feb 16 kl. 12:12

Politiker redo att stänga Cygnaeus om det krävs – hör diskussionen här

Då svenska sektionen möts kommer de att ha två förslag om det södra skolnätet på bordet. Det ena är tjänstemännens beredning, och det andra är ett kompromissförslag från SFP. Hur röstar de?

YLE - 07 apr 16 kl. 19:24

Ännu ett förslag om Cygnaeus - och ser dåligt ut för Busholmenskolan

På fredag presenteras tjänstemännens beredning av det svenska skolnätet i södra Helsingfors. Samtidigt har utbildningsnämndens svenska sektion kallat till presskonferens på eftermiddagen. - Jag är ledsen över att märka att budgetläget är så hopplöst att vi inte verkar ha råd med både Cygnaeus lågstadieskola och den nya nordiska skolan på Busholmen.

YLE - 14 jan 13 kl. 14:21

"Kommunen borde satsa mer på språkbad"

Folkhälsans språkbadsombud Veronica Herztberg kräver nu att kommunerna ska satsa mer på språkbad. Hon är kritisk till den bristande informationen om språkbadsmöjligheter på kommunernas webbplatser. - Jag tycker att det är svårt att hitta på nätet var man får språkbad.

Dagensanalys.se - 27 okt 17 kl. 10:04

Var tredje tror att de är professionellt förlegade inom två år

Mer än hälften av svenska talanger inom digitalisering kan tänka sig att byta jobb ifall deras kompetens riskerar att stagnera. Samtidigt uttrycker fem av tio svenska företag oro över att anställda som får kompetensutveckling inom digitalisering ska lämna företaget efter utbildningen. Detta visar rapporten ”The Digital Talent Gap” som tagits fram avCapgemini i samarbete med LinkedIn.

YLE - 16 maj 17 kl. 15:38

Abiturient i Lojo vann uppsatstävling: Jättecoolt att Finland är tvåspråkigt

Otso Nieminen från det finska gymnasiet Lohjan yhteislyseon lukio i Lojo har vunnit första pris i en uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter. Han skrev under rubriken Svenska för livet. I sin vinnande uppsats skriver Nieminen om hur han är intresserad av olika språk och kulturer.

YLE - 06 okt 16 kl. 07:01

Polisen: Det är okej att parkera vid Tenalavägen

Yle Västnylands webbanvändare har förundrat sig över att bilar får stå parkerade längs vägen vid fotbollsplanen i Österby. Mitt Västnyland reder på publikens begäran ut frågan. När det är träningar och matcher på fotbollsplanen kan det i värsta fall finnas parkerade bilar på båda sidor om vägen, berättar ett ögonvittne.

YLE - 22 okt 16 kl. 13:42

Pendlarna i Västnyland reser billigare men trängs på färre tåg

I våras skedde det stora omställningar i tågtrafiken från Västnyland till huvudstadsregionen. För pendlarna innebär det billigare priser – men också mindre valfrihet. Enligt VR:s nya tidtabeller kommer inga nya avgångar från Karis till Helsingfors.

YLE - 01 jan 17 kl. 09:14

Österbottningar bakom spakarna på några av Sveriges största konserter

Går du på en show med Veronica Maggio, Kent eller Henrik Schyffert, är chansen stor att det är en österbottning i kulisserna som ser till att du både ser och hör vad som händer på scen. Arbetsmöjligheterna i Sverige lockar allt fler österbottningar och scenteknikerna är inte sena att följa. Allt fler österbottningar flyttar till Sverige på grund av arbete och studier.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Tingsrätten säger nej till Paavo Väyrynen och Medborgarpartiet jublar: ”Väyrynens personliga spel påverkar inte längre arbetet”

Den farsliknande situationen inom Medborgarpartiet och dragkampen mellan grundaren Paavo Väyrynen och styrelsen ser ut att vara över – åtminstone för stunden. Enligt Helsingfors tingsrätt var partimötet i mars helt lagligt och styrelsen är därmed fortfarande legitim..

YLE - 2 timmar sedan

Jari Aarnio försätts på fri fot i väntan på domen

Helsingfors hovrätt har beslutat att Jari Aarnio omedelbart ska försättas på fri fot i väntan på hovrättens dom. Domen väntas falla någon gång nästa år och det skulle enligt hovrätten ha varit oskäligt att hålla Aarnio häktad fram till dess..

YLE - 2 timmar sedan

Finansministeriet stängde av 20 förtroendevalda i Kittilä – beslutet i kraft medan rättegången mot dem pågår

Finansministeriet har beslutat att omedelbart stänga av 20 förtroendevalda i Kittilä kommun fram till dess att åtalen mot dem har behandlats i domstol. Ordföranden för Kittilä kommunfullmäktige är bestört över beslutet..

YLE - 22 timmar sedan

Ovanlig rättsbehandling i tinget - en skogskälla och en bäck i Isnäs innehar huvudrollen

Har källan, bäcken och naturtillståndet tagit skada i samband med skogsarbeten i Isnäs i Lovisa vintern 2014? Den frågan ska man söka svar på i Östra Nylands tingsrätt..

YLE - 6 timmar sedan

Åklagaren överklagar Hakkarainens dom – yrkar på villkorligt fängelse

Åklagaren kommer att överklaga Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainens dom till hovrätten. Det rör sig om en handling som i värsta fall skulle ha kunna lett till döden, säger åklagaren Eija Velitski..

YLE - 6 timmar sedan

Förseningar på kustbanan under tisdagsmorgonen

Tågtrafiken mellan Åbo och Helsingfors är försenade med 15 minuter till en halvtimme. Orsaken är ett fel i trafikledningssystemet..

YLE - 8 timmar sedan

Fritt fram att bygga badhotell på Versö i Pyttis – byaföreningens besvär gick inte igenom i domstol

I många år har det varit tal om att bygga ett badhotell på Versö i Pyttis, men byaföreningen besvärade sig mot planerna för ett par år sedan. Nu är det klart att detaljplanen hålls i kraft..

YLE - 9 timmar sedan

Oskar rekryterade Ahmed: Vi behöver hans kunnande för att anställa invandrare

Rekrytering av invandrare blir ett allt hetare område i Finland i och med bristen på arbetskraft. Ahmed Hassan skapade nätverk och kontakter via egen firma - nu köps den upp av Euro Work-gruppen med Oskar Berndtsson i ledningen..

YLE - 9 timmar sedan

Simbassänger och golfbanor stjäl vatten av lokalbefolkningen - här är några ohållbara saker turister gör

Vid det här laget förstår de flesta att flygresor är ett växande miljöhot, men det finns fler element av resandet som är ohållbara och som du kanske inte har tänkt på tidigare. Svenska Yle granskar under veckorna kring midsommar vårt resande och turistande. Hur vara en smart turist?.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.