YLE > Finland

Friday, 23 March, 08:08

YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med nordisk skolaFrågan om en nordisk skola på Busholmen i Helsingfors väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter. Vi måste definiera vad en tvåspråkig skola är och vad vi vill uppnå med den. Veronica Hertzberg delar inte Barbro Allardt Ljunggrens uppfattning om att tvåspråkiga skolor kan vara början på slutet för finlandssvenskheten: - Barbro Allardt Ljunggren verkar utgå främst från minoritetssituationer ute i Europa och från situationen i den sverigefinska skolan i Sverige.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hertzberg, Busholmen, Helsingfors, Barbro Allardt Ljunggrens, Allardt Ljunggren, Europa, Sverige, Busholmsskolan, Cygnaeus, Lahtis

Dela artikeln

3 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Veronica, HertzbergSe , möjligheternamed , nordisk, skola
YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med tvåspråkiga skolor

Frågan om tvåspråkig skola väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, (SFP), ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter.

YLE - 29 jan 16 kl. 14:18

Cygnaeus saga kan vara all - Busholmen får en Nordisk skola

Enligt ett nytt förslag ska man inte längre flytta fem skolors sexor till Norsen, utan istället bilda en sammanhållen modell med klasserna 0-9. Förslaget som ska upp i utbildningsnämndens svenska sektion i nästa vecka föreslår att Cygnaeus helt stänger. Istället skulle man grunda en stark skolenhet i Norsens lokaler på Unionsgatan.

YLE - 03 feb 16 kl. 12:12

Politiker redo att stänga Cygnaeus om det krävs – hör diskussionen här

Då svenska sektionen möts kommer de att ha två förslag om det södra skolnätet på bordet. Det ena är tjänstemännens beredning, och det andra är ett kompromissförslag från SFP. Hur röstar de?

YLE - 07 apr 16 kl. 19:24

Ännu ett förslag om Cygnaeus - och ser dåligt ut för Busholmenskolan

På fredag presenteras tjänstemännens beredning av det svenska skolnätet i södra Helsingfors. Samtidigt har utbildningsnämndens svenska sektion kallat till presskonferens på eftermiddagen. - Jag är ledsen över att märka att budgetläget är så hopplöst att vi inte verkar ha råd med både Cygnaeus lågstadieskola och den nya nordiska skolan på Busholmen.

YLE - 14 jan 13 kl. 14:21

"Kommunen borde satsa mer på språkbad"

Folkhälsans språkbadsombud Veronica Herztberg kräver nu att kommunerna ska satsa mer på språkbad. Hon är kritisk till den bristande informationen om språkbadsmöjligheter på kommunernas webbplatser. - Jag tycker att det är svårt att hitta på nätet var man får språkbad.

Dagensanalys.se - 27 okt 17 kl. 10:04

Var tredje tror att de är professionellt förlegade inom två år

Mer än hälften av svenska talanger inom digitalisering kan tänka sig att byta jobb ifall deras kompetens riskerar att stagnera. Samtidigt uttrycker fem av tio svenska företag oro över att anställda som får kompetensutveckling inom digitalisering ska lämna företaget efter utbildningen. Detta visar rapporten ”The Digital Talent Gap” som tagits fram avCapgemini i samarbete med LinkedIn.

YLE - 16 maj 17 kl. 15:38

Abiturient i Lojo vann uppsatstävling: Jättecoolt att Finland är tvåspråkigt

Otso Nieminen från det finska gymnasiet Lohjan yhteislyseon lukio i Lojo har vunnit första pris i en uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter. Han skrev under rubriken Svenska för livet. I sin vinnande uppsats skriver Nieminen om hur han är intresserad av olika språk och kulturer.

YLE - 06 okt 16 kl. 07:01

Polisen: Det är okej att parkera vid Tenalavägen

Yle Västnylands webbanvändare har förundrat sig över att bilar får stå parkerade längs vägen vid fotbollsplanen i Österby. Mitt Västnyland reder på publikens begäran ut frågan. När det är träningar och matcher på fotbollsplanen kan det i värsta fall finnas parkerade bilar på båda sidor om vägen, berättar ett ögonvittne.

YLE - 22 okt 16 kl. 13:42

Pendlarna i Västnyland reser billigare men trängs på färre tåg

I våras skedde det stora omställningar i tågtrafiken från Västnyland till huvudstadsregionen. För pendlarna innebär det billigare priser – men också mindre valfrihet. Enligt VR:s nya tidtabeller kommer inga nya avgångar från Karis till Helsingfors.

YLE - 01 jan 17 kl. 09:14

Österbottningar bakom spakarna på några av Sveriges största konserter

Går du på en show med Veronica Maggio, Kent eller Henrik Schyffert, är chansen stor att det är en österbottning i kulisserna som ser till att du både ser och hör vad som händer på scen. Arbetsmöjligheterna i Sverige lockar allt fler österbottningar och scenteknikerna är inte sena att följa. Allt fler österbottningar flyttar till Sverige på grund av arbete och studier.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Landskapen i norr går ihop för att konkurrera med vårdjättarna – nätverket sträcker sig från Karleby till Utsjoki

I norra Finland vill fyra landskap fördjupa samarbetet kring vården. Genom ett ökat samarbete vill man svara på konkurrensen från de privata vårdjättarna då valfriheten i vården blir verklighet..

YLE - 3 timmar sedan

Aktiveringsmodellen är ett orättvist hastverk, säger arbetssökande i Östnyland

Kritiken är inte nådig: den nya aktiveringsmodellen för arbetssökande drar alla över en kam, att hitta korta snuttjobb är svårt och att gå på kurser för kursernas skull är omotiverande..

YLE - 2 timmar sedan

Flera tusen arbetslösa i Österbotten kan få mindre pengar från och med april

Den nya aktiveringsmodellen för arbetslösa drar alla över en kam i stället för att ordna skräddarsydda lösningar som verkligen resulterar i att folk får jobb. Det anser Ronnie Djupsund som sysselsätter arbetssökande i Karleby och Jakobstad..

YLE - 2 timmar sedan

Tomas Jakobsson gick från att stirra in i väggen till drömjobb på teatern

Tomas Jakobsson spenderade några år med att läsa, träna, stirra in i väggen och göra lite konst då och då. Han var arbetssökande men visade ingen aktivitet och led troligen av en depression. Jakobsson tror att nya aktiveringsmodellen får arbetslösa att tappa modet..

YLE - 3 timmar sedan

Morgonkollen: EU stöder britterna i fråga om nervgasattacken, aktiveringsmodellen får svidande kritik i Svenska Yles granskning

Den finländska ultraljudsapparaten kan få stor ekonomisk betydelse för fabriker världen över, EU-ledarna delar britternas bedömning om att Ryssland "högst sannolikt" ligger bakom nervgiftdådet och börser i USA och Asien har reagerat negativt på det hotande handelskriget mellan USA och Kina..

YLE - 3 timmar sedan

Arbetslöshet, aktivering och lediga jobb - sådant är läget i din kommun

Svenska Yle gör det lätt för dig att kolla sysselsättningsstatistiken på lokal nivå. Webbvisualiseringen visar bland annat vilka som är arbetslösa, hurdana lediga jobb det finns och vilka aktiveringsåtgärder som erbjuds i kommunerna..

YLE - 3 timmar sedan

Hon har sökt hundratals jobb under drygt två år: "Arbetsgivarna vill ha 25-åringar med 20 års erfarenhet"

Nina Rosenström har under de senaste två och ett halvt åren sökt hundratals jobb. Utan framgång. Hon är över 50 år och säger att arbetsgivarna verkar vilja ha 25-åringar med 20 års arbetserfarenhet.

YLE - 16 timmar sedan

Borgå planerar museum för ån, naturen och konsten: ”Vi tänker stort nu”

Borgå vill förena kultur och natur i ett konstmuseum, som nu planeras. Enligt stadens kulturdirektör skulle ett konst- och å-center placera Borgå på kartan för ännu fler besökare än tidigare..

YLE - 4 timmar sedan

Ultraljud ska spara industrin stora pengar – Helsingfors universitets innovation kan ”borsta tänderna utan att öppna munnen”

Den nya finländska ultraljudsapparaten kan putsa industriella rör och värmeväxlare inuti, men från utsidan. Apparaten kan få stor ekonomisk betydelse för fabriker över hela världen..

YLE - 9 timmar sedan

Svenska Yles program fick hedersomnämnande av Koura

Utbildningsfonden för tv- och radiobranschen Koura har delat ut de årliga priserna och hedersomnämnandena för år 2017. I tävlingen deltar inhemska produktioner på Yle och MTV. De är Puhos 3D och radiodokumentären Hatet oss leder..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.