YLE > Finland

Tuesday, 27 October, 10:01

YLE - 11 feb 16 kl. 09:26

Gottfrid Pistol – malmletaren från KorsnäsMånga av Finlands malmgruvor har kommit till tack vare malmfynd som gjorts av enskilda medborgare. För att stimulera allmänhetens intresse för malmletning ordnades kampanjer och tävlingar. Gottfrid Pistol från Korsnäs är Österbottens största malmfinnare. Föreningar, kommuner och landskap ordnade malmletningstävlingar och den första digra broschyren "Stenkunskap för malmletaren" kom ut 1969. Broschyrer om malmletning, 1970 Bild: Yle videostill Men redan på 1950-talet var skolbarn i Korsnäs ute och sökte malm.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Pistol, Korsnäs, Finlands, Österbottens, Stenkunskap, Gottfrid Pistol, Gottfrid, Pistol Gottfrid, Helge Holm, Uleåborg, Finland, Malax, Pistol Så, Sahlgren, Petalax, Outokumpu, Gottfrids, Oravais, Oravaisfjärden

Dela artikeln

127 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Gottfrid, Pistol, malmletarenfrån , Korsnäs
YLE - 10 mar 17 kl. 04:37

"Det bor en massa trevliga människor i Korsnäs"

Det är nära till allt i Korsnäs, inte minst till beslutsfattarna. Jenny Lindholm och Joachim Högväg har valt att bosätta sig i Korsnäs, trots att bägge jobbar i Vasa. Korsnäs är en liten kommun på ett par tusen invånare där man är stolta över flaggskeppet Dermoshop, vars produkter är vida kända.

Nyheter 24 - 05 okt 13 kl. 12:12

Gottfrid: "Har ingen koppling till Danmark" - läs TPB-grundarens öppna brevDokumentären om Pirate BayTidslinje

STOCKHOLM. Hovrätten friade nyligen Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, alias anakata, från ett intrång som han tidigare dömts för. Han befanns dock fortfarande vara skyldig till intrånget mot Skatteverkets leverantör Logica, och hans straff sänktes till ett år i fängelse.

YLE - 18 aug 17 kl. 05:17

Lantanider vid Korsnäs Gruva - Projektet som kom av sig

För fem år sedan fanns det stora hopp om att kunna börja utvinna lantanider vid gruvan i Korsnäs. Men priset rasade och lantaniderna lämnades kvar under marken. I dag växer det stora tallar ovanpå lantaniderna och ingen rusning för att bryta dem finns att se.

YLE - 09 maj 14 kl. 05:13

Sista dagarna för gamla Korsnäs Kurscenter

Anrika vuxenutbildaren Korsnäs Kurscenter inledde sin verksamhet redan på 1960-talet. När sommaren är över är också Kurscentrets saga all. Verksamheten flyttas till Yrkesakademins utrymmen i Vasa och Närpes.

YLE - 23 feb 17 kl. 05:30

Korsnäsborna får kanske stanna hemma på valdagen

I Korsnäs kämpar man för att få ihop ett fulltaligt fullmäktige. Är kandidaterna för få blir det inget kommunalval. Kommundirektör Christina Båssar ser ett mindre fullmäktige som en vettigare lösning än en kommunsammanslagning.

YLE - 14 jun 12 kl. 12:04

Företagarprojekt skall gynna samarbetet mellan Korsnäs och Stockholm

I Korsnäs satsar man på företagade med ett nytt projekt. Projektet "Vägen framåt" jobbar för samarbete mellan företag i Korsnäs och i Stockholmsområdet. I framtiden hoppas man också att projektet kan ge nya företag till Korsnäs och bidra med nya möjligheter både när det gäller import och export.

YLE - 19 jun 14 kl. 04:43

Flyttlasset gick från Korsnäs till Vasa

Den här veckan har Yrkesakademin i Österbotten flyttat ut från sina utrymmen i Korsnäs. Av de 25 anställda har ungefär hälften flyttat till Yrkesakademins utrymmen i Gamla Vasa och resten flyttar till Närpes.
Bild: Yle/Sonja Rundt
Många av de anställda har jobbat länge i Korsnäs och Göran Östberg beskriver flytten som tung.

YLE - 17 okt 14 kl. 04:33

Korsnäs vill förbli enspråkigt

Länge kunde Korsnäs kalla sig "världens svenskaste kommun". Men numera är Korsnäs den kommun som har procentuellt sett flest invånare med annat modersmål än svenska eller finska. På papperet är kommunen ändå enspråkigt svensk.

YLE - 11 feb 15 kl. 04:38

Personalen i Korsnäs uppmuntras lära sig finska

I en dryg månad har Korsnäs nu varit en tvåspråkig kommun. I måndags beslöt kommunstyrelsen att alla kommunens anställda ska erbjudas en kurs i finska, den här möjligheten har funnits redan i många år. - Det här är en uppmuntran.

YLE - 11 feb 15 kl. 04:38

Inte mycket finska i Korsnäs

I en dryg månad har Korsnäs nu varit en tvåspråkig kommun. I måndags beslöt kommunstyrelsen att alla kommunens anställda ska erbjudas en kurs i finska, den här möjligheten har funnits redan i många år. - Det här är en uppmuntran.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.