Supermiljöbloggen > Nyheter

Saturday, 23 February, 15:58

Supermiljöbloggen - 31 jan 16 kl. 14:51

Danmark älskar ekologisk matÖver 8 procent av alla mat som säljs i Danmark är ekologisk, vilket placerar Danmark i topp inom Europa.  Den danska exporten av ekologisk mat har ökat med mer än 200 procent sedan 2007. Enligt regeringens "Organic Action Plan for Denmark" vill den danska regeringen fortsätta utveckla och utöka den ekologiska produktionen, en satsning som Danmark avsatt 400 miljoner danska kroner till.
Regeringen siktar bland annat på att dubbla den ekologiskt odlade arealen till 2020 jämfört med 2007.
I Organic Action Plan for Denmark berättar regeringen om satsningen:


The government wants the public sector to lead the way.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Danmark, Europa, Organic Action Plan, Denmark,  Organic Action Plan, Sverige, Supermiljöbloggen

Dela artikeln

200 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Danmark, älskar, ekologisk, mat
Supermiljöbloggen - 13 dec 18 kl. 16:44

Nej, o-ekologisk mat räddar inte klimatet

I flera tidningar sprider sig nu nyheten att ekologisk mat är dåligt för klimatet, eftersom det tar större landytor i anspråk. Men rapporteringen missar viktiga aspekter - du räddar knappast klimatet genom att byta från ekologisk till konventionell mat. Det är mycket viktigare att tänka på vilken sorts mat du äter.

Alliansfritt Sverige - 06 aug 14 kl. 11:21

Vad är det med ekologisk mat som får Staffan Danielsson att gå i taket?

Högern är spännande: samtidigt som de blockerar bindande lagstiftning om mer miljön och vältrar över ansvaret på konsumentmakt, tycks de också ha väldiga problem med konsumentmakt. Se bara på det här med ekologisk mat. Kolla bara riksdagsledamot Staffan Danielsson:   26 maj 2014 i SvD, om rödgröna förslag på ökad ekoproduktion: Detta är fullständigt orealistiska målsättningar som därtill, om de blev riksdagsbeslut, skulle slå ut stora delar av Sveriges fjärde största industrigren, livsmedelsindustrin, när importen ökar.

YLE - 21 nov 14 kl. 10:06

Ekologisk mat ger dåligt samvete

Lena Selén från Ingå och Melinda Lönnberg från Mjölbolsta diskuterade bland annat ekologisk odling i Fredagssnacket. Selén får dåligt samvete och Lönnberg känner sig lurad. Närbild i Yle Fem berättade att nästa år blir ännu tyngre för många jordbrukare eftersom Lantbrukscentralen har beslutat att skjuta upp nästa års utbetalningar av EU-stödet till år 2016.

Cornucopia - 16 nov 14 kl. 21:04

Hur mycket ekologisk mat köper du?

Med tanke på debatten kring ekologisk mat under dagen, hur mycket ekologisk mat köper du?

Här avses din egen definition av ekologisk mat - t ex köp av ägg från din lokala bonde, eller att äta din egen gift- och konstgödselfria potatis, eget eller köpt viltkött (ej utfodrat i hägn) osv, och inte bara certifierat ekologisk mat.
Svara nedan.

BT - 19 jun 12 kl. 13:13

Ekologisk mat äter upp plånboken

Socialdemokraterna kräver att ekoproduktionen ska fördubblas genom ökade stöd. Det innebär en kraftig produktionsminskning och att maten fördyras med 30?60 procent, hävdar Staffan Danielsson.

BT - 09 jun 14 kl. 09:17

Ekologisk mat gör stor skillnad

Vi som leder Västra Götalandsregionen; Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har i flera år prioriterat ekologiska livsmedel. I vår gemensamma budget för 2015 viker vi inte från den linjen. Ekologisk mat skall prioriteras inom sjukvården och i kulturverksamheten, på folkhögskolor och på naturbruksgymnasier.

Kristianstadsbladet - 27 aug 14 kl. 18:24

Ökat intresse för ekologisk mat

Foto: Peter Åklundh
I ett gigantiskt vitt tält på Stora Torg var det under onsdagen fullt fokus på den ekologiska maten. Gästföreläsare från Raw Food, lokala närproducenter och hungriga matgäster diskuterade hur vi kan, och måste, ändra våra konsumentvanor.
När Framtidsveckan gick in på sin andra dag var det dags för mat- och dryckdagen.

Cornucopia - 05 maj 15 kl. 11:11

Enorm skillnad att äta ekologisk mat

COOP har låtit en familj under två veckor enbart äta ekologisk mat. Det gav en enorm skillnad på den uppmätta mängden bekämpningsmedel i urinen hos familjen.

Se film nedan, där en typisk COOP-handlade familj, radhus och allt, går över helt till att äta ekologisk mat under två veckor.

Kristianstadsbladet - 09 sep 13 kl. 08:11

"Ekologisk mat är inte framtiden - det är nutiden"

Foto: Annica Jönsson
Det började som ett Leader-projekt, att se om det fanns möjlighet att sälja ekologiskt odlad mat från närområdet i Hälsoträdgården. Det slutade med total succé ? och en nystartad ekonomisk förening, som ska göra ekologisk mat mer lättillgänglig för Kristianstadsborna.

Expressen - 12 dec 18 kl. 20:25

Ny studie: Ekologisk mat är dålig för klimatet

Enligt en ny studie är ekologisk mat betydligt sämre för klimatet än mat som producerats på konventionellt sätt. – Det beror på att ekologisk mat kräver mer areal, mer mark för samma mängd mat, säger Chalmersforskaren Stefan Wirsenius till Ekot. .

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 14 feb 19 kl. 08:22

Kolgruva stoppas i Australien

Aldrig tidigare har en kolgruva stoppats i Australien med hänvisning till de växthussläpp som gruven förväntas generera. Nu har den stora kolexportören nekat sin första kolgruva. Den första gruvan som nekades ligger i Sydöstra delen av Australien, nära staden Gloucester.

Supermiljöbloggen - 14 feb 19 kl. 08:23

Fler nattåg till Europa i Januari-avtalet

Januariavtalet inkluderade bland annat satsningar på nattågstrafiken från Sverige. Nu ser det ut att bli verklighet, även om det ser ut att bli en kostsam historia. Regeringens mål är dagliga tåg till flera av europas största städer.

Supermiljöbloggen - 13 feb 19 kl. 23:13

MP-avhoppare startar nytt politiskt parti

Partiet Vändpunkt är namnet på Sveriges nyaste parti, grundat av avhoppade miljöpartister. Syftet är enligt företrädarna att agera kraftfullt mot klimatkrisen, i kombination med minskade sociala och ekonomiska klyftor. Under onsdagskvällen kom nyheten att ett nytt politiskt parti startats.

Supermiljöbloggen - 11 feb 19 kl. 20:23

”Det första datorspelet som på allvar tar upp klimatförändringar”

Likt alla konstnärliga branscher så reagerar även spelbranschen på viktiga samtidsfrågor. Detta gäller även klimatförändringarna, som de senaste åren fått en utökad roll i olika tv- och dataspel. Ett spel som sticker ut de senaste året är det historiska strategispelet Civilization.

Supermiljöbloggen - 11 feb 19 kl. 18:05

Green New Deal: Nytt förslag på rättvis och radikal omställning för USA

Nyinvalda kongressledamoten Alexandria Ocasio Cortez, som representerar det Demokratiska partiet, presenterade i förra veckan ett omfattande förslag på hur USA kan bli koldioxidneutrala inom tio år. Förhoppningen är att samtidigt bekämpa landets svåra socioekonomiska orättvisor.  Alexandria Ocasio Cortez är den senaste storstjärnan i amerikansk politik.

Supermiljöbloggen - 10 feb 19 kl. 12:20

Miljöorganisationer i upprop mot Sveaskog

23 miljöorganisationer uppmanar regeringen att ändra ägardirektiven till statliga Sveaskog. Anledningen är bolagets bristfälliga miljöambitioner.  Nu startar 23 miljöorganisationer, där bland annat Naturskyddsföreningen och WWF ingår, en kampanj mot statliga bolaget Sveaskogs naturvårdsarbete.

Supermiljöbloggen - 08 feb 19 kl. 13:24

Instagramkontot som exploderade – kritiserar influencers flygvanor

Aningslösa Influencers är instagramkontot som öppet kritiserar hur kända sociala medier-profiler glorifierar ett hejdlöst flygande. SMB har intervjuat grundarna bakom årets hetaste opinionsbildare.  Influencers kännetecknas av väldigt stora följarskaror på sociala medier, ofta hundratusentals personer.

Supermiljöbloggen - 06 feb 19 kl. 12:55

Även om Parisavtalet uppnås försvinner en tredjedel av Himalayas glaciärer

Ny studie visar att en tredjedel av glaciärerna i Himalaya kommer vara borta redan vid 1,5-grads uppvärmning. Katastrofala följder väntar för de 240 miljoner människor som är direkt beroende av glaciärerna för mat- och vattenförsörjning.  Hindu Kush-regionen sträcker sig 3 500 kilometer genom Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Kina, Nepal, Indien, Myanmar och Pakistan.

Supermiljöbloggen - 01 feb 19 kl. 12:49

Ny mätning: fyra av tio svenskar avstår kött av klimatskäl

I en ny undersökning av DN/Ipsos uppger fyra av tio svenskar att de under det senaste året har minskat eller avstått helt från kött av klimatskäl. Resultatet tyder även på att attityden till flyg håller på att förändras.  2018 var ett år med osedvanligt stort fokus på klimatfrågan i samhällsdebatten.

Supermiljöbloggen - 01 feb 19 kl. 10:47

C chartrar flygplan till sina kommundagar

Centerpartiet vill profilera sig som en seriös grön röst i den svenska politiken, men hyr ändå in ett helt flygplan för att transportera hem deltagare från kommundagarna i Umeå. "Vi är noga med att ta vårt klimatansvar", säger partiets klimat- och energipolitiska talesperson.  Under fredagen och lördagen den här helgen träffas centerpartister från hela landet i Umeå för att diskutera politik och knyta kontakter.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.