Supermiljöbloggen > Nyheter

Monday, 15 October, 12:42

Supermiljöbloggen - 31 jan 16 kl. 14:51

Danmark älskar ekologisk matÖver 8 procent av alla mat som säljs i Danmark är ekologisk, vilket placerar Danmark i topp inom Europa.  Den danska exporten av ekologisk mat har ökat med mer än 200 procent sedan 2007. Enligt regeringens "Organic Action Plan for Denmark" vill den danska regeringen fortsätta utveckla och utöka den ekologiska produktionen, en satsning som Danmark avsatt 400 miljoner danska kroner till.
Regeringen siktar bland annat på att dubbla den ekologiskt odlade arealen till 2020 jämfört med 2007.
I Organic Action Plan for Denmark berättar regeringen om satsningen:


The government wants the public sector to lead the way.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Danmark, Europa, Organic Action Plan, Denmark,  Organic Action Plan, Sverige, Supermiljöbloggen

Dela artikeln

200 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Danmark, älskar, ekologisk, mat
Alliansfritt Sverige - 06 aug 14 kl. 11:21

Vad är det med ekologisk mat som får Staffan Danielsson att gå i taket?

Högern är spännande: samtidigt som de blockerar bindande lagstiftning om mer miljön och vältrar över ansvaret på konsumentmakt, tycks de också ha väldiga problem med konsumentmakt. Se bara på det här med ekologisk mat. Kolla bara riksdagsledamot Staffan Danielsson:   26 maj 2014 i SvD, om rödgröna förslag på ökad ekoproduktion: Detta är fullständigt orealistiska målsättningar som därtill, om de blev riksdagsbeslut, skulle slå ut stora delar av Sveriges fjärde största industrigren, livsmedelsindustrin, när importen ökar.

YLE - 21 nov 14 kl. 10:06

Ekologisk mat ger dåligt samvete

Lena Selén från Ingå och Melinda Lönnberg från Mjölbolsta diskuterade bland annat ekologisk odling i Fredagssnacket. Selén får dåligt samvete och Lönnberg känner sig lurad. Närbild i Yle Fem berättade att nästa år blir ännu tyngre för många jordbrukare eftersom Lantbrukscentralen har beslutat att skjuta upp nästa års utbetalningar av EU-stödet till år 2016.

Cornucopia - 16 nov 14 kl. 21:04

Hur mycket ekologisk mat köper du?

Med tanke på debatten kring ekologisk mat under dagen, hur mycket ekologisk mat köper du?

Här avses din egen definition av ekologisk mat - t ex köp av ägg från din lokala bonde, eller att äta din egen gift- och konstgödselfria potatis, eget eller köpt viltkött (ej utfodrat i hägn) osv, och inte bara certifierat ekologisk mat.
Svara nedan.

BT - 19 jun 12 kl. 13:13

Ekologisk mat äter upp plånboken

Socialdemokraterna kräver att ekoproduktionen ska fördubblas genom ökade stöd. Det innebär en kraftig produktionsminskning och att maten fördyras med 30?60 procent, hävdar Staffan Danielsson.

BT - 09 jun 14 kl. 09:17

Ekologisk mat gör stor skillnad

Vi som leder Västra Götalandsregionen; Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har i flera år prioriterat ekologiska livsmedel. I vår gemensamma budget för 2015 viker vi inte från den linjen. Ekologisk mat skall prioriteras inom sjukvården och i kulturverksamheten, på folkhögskolor och på naturbruksgymnasier.

Kristianstadsbladet - 27 aug 14 kl. 18:24

Ökat intresse för ekologisk mat

Foto: Peter Åklundh
I ett gigantiskt vitt tält på Stora Torg var det under onsdagen fullt fokus på den ekologiska maten. Gästföreläsare från Raw Food, lokala närproducenter och hungriga matgäster diskuterade hur vi kan, och måste, ändra våra konsumentvanor.
När Framtidsveckan gick in på sin andra dag var det dags för mat- och dryckdagen.

Cornucopia - 05 maj 15 kl. 11:11

Enorm skillnad att äta ekologisk mat

COOP har låtit en familj under två veckor enbart äta ekologisk mat. Det gav en enorm skillnad på den uppmätta mängden bekämpningsmedel i urinen hos familjen.

Se film nedan, där en typisk COOP-handlade familj, radhus och allt, går över helt till att äta ekologisk mat under två veckor.

Kristianstadsbladet - 09 sep 13 kl. 08:11

"Ekologisk mat är inte framtiden - det är nutiden"

Foto: Annica Jönsson
Det började som ett Leader-projekt, att se om det fanns möjlighet att sälja ekologiskt odlad mat från närområdet i Hälsoträdgården. Det slutade med total succé ? och en nystartad ekonomisk förening, som ska göra ekologisk mat mer lättillgänglig för Kristianstadsborna.

Alliansfritt Sverige - 14 mar 14 kl. 07:01

Marit Paulsen gillar inte ekologisk mat – gick till val på fossifritt jordbruk

Marit Paulsen beskriver sig gärna som miljö- och djurrättskämpe, som redan inför förra EU-valet gick till val på att arbeta för ett fullständigt fossilfritt jordbruk.
I förrgår publicerade Alliansfritt en artikel om Marit Paulsens arbete i jordbruksutskottet, där hon bland annat röstat mot långa djurtransporter och för patentering av fröer. Vem behöver grävande journalistik när Marit Paulsen själv igår gick ut i SVT Debatt med rubriken ”Ekologiska odlingar löser inte världens matproblem”?

Barometern - 26 sep 13 kl. 07:23

Undvik ekologisk mat

Replik på debattinlägg av Naturskyddsföreningen. Hur vi utformar våra jordbrukssystem har inverkan på allt från klimatet och den biologiska mångfalden till föroreningar av vattendrag och övergödning av hav, säger två ledande medlemmar i Naturskyddsföreningen på debattsidan den 20 september. Jaha, och dessutom påverkar vi skördarnas storlek och därmed svälten i världen.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - Igår: 19:17

Svampar kan rädda bina

En ny studie visar att extrakt av en viss sorts svampmycel kan bota bin smittade av virus. Detta hoppas nu forskare vara en del av lösningen för att stoppa bidöden i världen. Bakom upptäckten står en amerikansk svampfantast som kallar sig hippie.

Supermiljöbloggen - 10 okt 18 kl. 16:58

Björn Billing: ”Humanistiska perspektiv kan inte bara bidra, de är nödvändiga”

Idag är det premiär för vår nya serie om miljöintresserade humanister på svenska universitet. I första delen har vår kulturredaktör intervjuat idéhistorikern Björn Billing.  Björn Billing är docent i ämnent idéhistoria, med inriktning på miljöhistoria, vid Göteborgs Universitet.

Supermiljöbloggen - 08 okt 18 kl. 18:09

Miljörörelsen vinner stor seger i Hambach

Efter flera veckor av intensiva konfrontationer mellan miljöaktivister och gruvbolaget RWE kommer beskedet att avverkningarna i Hambachskogen tillfälligt upphör. Beskedet kommer efter ett beslut i en domstol i staden Münster. Beslutet är en tillfällig åtgärd i väntan på ett beslut om Hambachskogen kan inkluderas i regionen Nordrhein-Westphalens naturskyddslagstiftning.

Supermiljöbloggen - 08 okt 18 kl. 11:05

IPCC: Värre konsekvenser vid två grader än tidigare förutspått

Utdöda korallrev, kraftigt höjda havsnivåer och ett helt isfritt Arktis kan bli vardag inom ett par decennier. Men 1,5-gradersmålet är fortfarande möjligt att nå, konstaterar FN:s klimatpanel. Nu krävs en omställning som saknar motstycke i historien.

Supermiljöbloggen - 06 okt 18 kl. 18:33

Kemikalien PCB hemsöker fortfarande världens hav

Den förbjudna kemikalien PCB har återfunnits i späckhuggare och förutspås kunna orsaka kollaps i globala populationer inom femtio år.
PCB, eller polyklorerade bifenyler, är en grupp industrikemikalier som under 1900-talet användes flitigt i stora delar av världen i allt från målarfärg till leksaker. Under 70- och 80-talen började de dock förbjudas då bevisen för hur farliga kemikalierna var blev allt för starka.

Supermiljöbloggen - 07 okt 18 kl. 18:43

Danmark kan förbjuda fossilbilar 2030

Om tolv år får inga bensin- eller dieseldrivna bilar säljas i Danmark, enligt nytt förslag från den danska regeringen. Om förslaget går igenom slår vårt grannland in på samma fossilfria väg som flera andra länder.  Den danska regeringen meddelade i tisdags att de vill sätta stopp för försäljning av bensin- och dieselbilar år 2030, rapporterar Jyllandsposten.

Supermiljöbloggen - 04 okt 18 kl. 12:00

Trendbrott i hoten mot världens hajbestånd

Många hajarter har länge varit hårt ansatta av kommersiellt och illegalt fiske. Växande ekoturismindustrier och kampanjer mot hajfenssoppa har dock potential att bromsa den farliga trenden.  Fisket av hajar har gått så långt att nästan en tredjedel av alla hajarter som fiskas nu är utrotningshotade.

Supermiljöbloggen - 03 okt 18 kl. 14:28

”EU behöver nya strategier för bioekonomi och infångning av koldioxid”

"EU bör ta till sig av kritiken från näringslivet och under nästa mandatperiod strategiskt satsa på två teknikslag med enorm potential att bidra till att lösa klimatutmaningen. Nästa generations Europaparlamentariker, som ska väljas i vår, måste vara ödmjuka inför det faktum att den tekniska utvecklingen går oerhört fort och agera för att uppdatera EU:s politik för hållbar bioekonomi och satsa på tekniker för koldioxidavskiljning", skriver Emma Wiesner, kandidat till Europaparlamentet för Centerpartiet 2019. Nyligen valdes nya ledamöter till den svenska riksdagen.

Supermiljöbloggen - 30 sep 18 kl. 10:48

Dessa fem tekniker har störst potential att ta ner koldioxid

Världen behöver ta ner hundratals gigaton koldioxid, enligt ny rapport som vetenskapsakademin Royal Society tagit fram på uppdrag av den brittiska regeringen. SMB går igenom de tekniker med störst potential. Tekniker för att ta ner koldioxid (negativa utsläpp) är viktiga för att nå klimatmålen.

Supermiljöbloggen - 30 sep 18 kl. 10:31

Extremväder anledning till att hungern i världen ökar

Antalet undernärda i världen har länge minskat, men under de senaste åren har antalet undernärda ökat. Extremväder som torka och översvämningar är en orsak.   Både andelen och antalet undernärda i världen sjönk mellan 2005 till 2014, men därefter har antalet undernärda ökat och även andelen har ökat något, enligt en ny rapport från FN:s världshälsoorganisation WHO.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.