Ekonomistas > Ekonomi

Tuesday, 26 May, 12:26

Ekonomistas - 23 nov 15 kl. 07:00

Nya regler för AP-fondernaRegeringen föreslog i juni nya regler och ny organisation för AP-fonderna. AP-fonderna förvaltar ca 1 200 miljarder kronor som ska tjäna som buffert i det allmänna inkomstpensionssystemet: När summan av pensionsavgifter är lägre än summan av pensionsutbetalningar täcker fonderna mellanskillnaden. Dessutom fungerar systemet så att ju högre avkastning fonderna har, desto lägre är risken för att den s.k. bromsen i pensionssystemet ska slå till, dvs.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
AP, Sjätte AP, Göteborg, Stockholm, Sverige

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nya reglerför , AP-fonderna
Skånskan - 05 jan 19 kl. 01:00

Håll­bar­het ett vik­tigt mål för AP-fonderna

Från ny­året gäller nya regler för AP-fondernas pla­cer­ings­verk­sam­het. Kravet på så god av­kast­ning som möj­ligt för att ge bästa möj­lig pen­si­on till fram­ti­da pen­sio­närer från­gås inte, men sam­ti­digt ska pla­cer­ingen av pengarna göras an­svars­fullt och ”sär­skild vikt fästas vid hur en håll­bar ut­veck­ling kan främjas utan att det görs av­kall på det över­gri­pan­de målet”.
Det är hög tid att det i pla­cer­ings­reglerna för det oer­hört stora ka­pi­tal som för­valtas av AP-fonderna på skat­te­be­ta­la­rnas/med­bor­ga­rnas upp­drag förs in regler om att ta hän­syn till håll­bar­heten.

Regeringen - 07 jul 17 kl. 11:29

Remiss av promemorian Ändrade regler för Första‒Fjärde AP-fonderna

Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Ändrade regler för Första‒Fjärde AP-fonderna..

DN - 26 okt 15 kl. 15:14

”Ge AP-fonderna ramverk för hållbarhet”

”Otydligt och byråkratiskt”, så recenserar AP-fonderna Finansdepartementets förslag till nya regler för hur pensionspengarna ska förvaltas i en artikel på DN Debatt (23/10). De varnar för kortsiktighet och krympande pensionskapital. Vår bedömning av förslaget är ljusare; det kan bli ett nytt ramverk som inkluderar mänskliga rättigheter, klimat och miljö vilket också är en nödvändig förutsättning för långsiktigt god avkastning från AP-fonderna.

DI - 26 apr 12 kl. 14:30

OECD vill ha hårdare regler för AP-fonderna

Sverige bör etablera en oberoende kommitté som är ansvarig för frågor relaterade till AP- fonderna, inrätta ett mätbart långsiktigt investeringsmål för samtliga AP-fonder och sedan mäta hur de presterar i förhållande till detta mål..

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Nya regler för AP-fonder

Slå samman AP-fonderna till en enda sammanhållen enhet, föreslår en utredning, erfar Dagens Industri. Reglerna för AP-fonderna, som förvaltar cirka 870 miljarder kronor, har funnits i tio år. Utredaren Mats Langensjö har sett över systemet och lägger fram sitt förslag i augusti.

Helsingborgs Dagblad - 23 maj 12 kl. 06:24

Nya regler för AP-fonder

Slå samman AP-fonderna till en enda sammanhållen enhet, föreslår en utredning, erfar Dagens Industri. Reglerna för AP-fonderna, som förvaltar cirka 870 miljarder kronor, har funnits i tio år. Utredaren Mats Langensjö har sett över systemet och lägger fram sitt förslag i augusti.

Expressen Dina Pengar - 07 nov 14 kl. 22:38

V kräver skärpta regler om AP-fonderna

De svenska AP-fonderna avslöjades i går med att ha satsat tiotals miljarder kronor i pensionspengar i riskkapitalfonder belägna i skatteparadis. Nu kräver Vänsterpartiet skärpta direktiv, rapporterar SVT. – Och då ska man utesluta den här typen av skatteupplägg, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter..

DN - 04 jun 18 kl. 00:40

Maria Crofts: Nya regler ska hindra att pensionerna sänks

Minusräntan gör det svårare att få säker avkastning på pensionspengar, vilket kan leda till lägre pensioner. AP-fonderna är inget undantag. Det är bland annat därför politikerna vill att fonderna ska få friare placeringsregler.

Helsingborgs Dagblad - 15 jan 19 kl. 22:12

AP-fonderna slutar med kärnvapenaktier

Fjärde AP-fonden har gjort sig av med samtliga fonder som har koppling till kärnvapenindustrin, rapporterar Dagens Nyheter. Beslutet att lämna kärnvapenindustrin är en effekt av de nya regler som trädde i kraft vid årsskiftet och innebär att fonderna sk.

DI - 15 jan 19 kl. 22:16

AP-fonderna slutar med kärnvapenaktier

Fjärde AP-fonden har gjort sig av med samtliga fonder som har koppling till kärnvapenindustrin, rapporterar Dagens Nyheter. Beslutet att lämna kärnvapenindustrin är en effekt av de nya regler som trädde i kraft vid årsskiftet och innebär att fonderna ska fästa särskild vikt vid hållbarhet utan att avvika från huvudmålet, nämligen att få svenskarnas pensionspengar att växa..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 12 maj 20 kl. 09:46

Framflyttad deadline för inskick till Nationella konferensen

Den 2-3 oktober 2020 planeras den Nationella konferensen i nationalekonomi äga rum på Handelshögskolan i Stockholm. På grund av oredan den senaste tiden har deadline för att skicka in uppsatser för bedömning för presentation på konferensen flyttats fram till 17 augusti 2020. Den nationella konferensen har hållits sedan 2010 och årets konferens blir den sjunde.

Ekonomistas - 03 maj 20 kl. 10:32

Hur viktig kan skolan vara?

”Skolresultaten avgörs i klassrummet, inte i antagningsstatistiken”, lyder ett inte ovanligt uttalande i skoldebatten. Enligt detta synsätt drivs de betydande resultatskillnaderna mellan skolor framförallt av skillnader i ledarskap, organisation och pedagogik, inte av elevunderlaget. Samtidigt finns en parallell diskussion där det framförs att likvärdigheten i skolan är god då (bara) några procent av den totala spridningen i elevernas kunskapsresultat kan hänföras till vilken skola de går på.

Ekonomistas - 24 apr 20 kl. 08:18

Covid-19-tester räddar inte bara liv och ekonomi

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas skrev jag om det olyckliga med att porträttera vårt samhälles val som ett mellan att stänga ner samhället, med förödande konsekvenser för ekonomin, alternativt att ”fortsätta som vanligt”, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Inte för att det inte skulle finnas en avvägning. Självklart behöver beslutsfattare nu – liksom i så många andra situationer – om inte en prislapp på liv, så åtminstone ett systematiskt sätt att tänka kring dödstal och kostnader för restriktionerna.

Ekonomistas - 24 apr 20 kl. 08:18

Covid-19 tester räddar inte bara liv och ekonomi

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas skrev jag om det olyckliga med att porträttera vårt samhälles val som ett mellan att stänga ner samhället, med förödande konsekvenser för ekonomin, alternativt att ”fortsätta som vanligt”, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Inte för att det inte skulle finnas en avvägning. Självklart behöver beslutsfattare nu – liksom i så många andra situationer – om inte en prislapp på liv, så åtminstone ett systematiskt sätt att tänka kring dödstal och kostnader för restriktionerna.

Ekonomistas - 22 apr 20 kl. 09:22

Ekonomin oroar mer än sjukdomen

Det här är ett gästinlägg av Ola Andersson, docent i nationalekonomi, Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning, Pol Campos-Mercade, forskare i nationalekonomi, Köpenhamns universitet, Fredrik Carlsson, professor i nationalekonomi, Göteborgs universitet, Florian Schneider, forskare i nationalekonomi, Zürichs universitet och Erik Wengström, professor i nationalekonomi, Lunds universitet och Hanken Svenska handelshögskolan. Sveriges smittskyddsstrategi har väckt debatt. Den bygger i hög utsträckning på frivillighet och tillit.

Ekonomistas - 21 apr 20 kl. 09:28

Riksbanken utnyttjar coronakrisen

Riksbankens direktion missförstår helt syftet med förslaget till ny riksbankslag. Det framgår tydligt av direktionens remissvar på Riksbankskommitténs lagförslag som sammanfattas på DN-debatt och av riksbankschefens uttalanden i en intervju i DN. Lagförslaget syftar till att befästa Riksbankens oberoende, inte att inskränka det som riksbankschefen misstänker.

Ekonomistas - 20 apr 20 kl. 08:00

Norsk rapport om samhällsekonomiska konsekvenser av hanteringen av coronaviruset

I Norge har regeringen tagit initiativ till att skapa en expertgrupp med uppdrag att analysera de samhällsekonomiska effekterna av åtgärder för att skydda mot spridning av coronaviruset. Kanske något att ta efter här i Sverige? Gruppens första rapport presenterades vid ett webinarium för några dagar sedan (15/4).

Ekonomistas - 19 apr 20 kl. 21:28

Gunnar Lantz: Krisstöd till rätt kommuner

En viktig del av regeringens krispaket är extra resurser till kommunerna. I detta gästinlägg diskuterar Gunnar Lantz, doktor i ekonomisk historia vid Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet (Cerum), utformningen av detta krisstöd.
I veckan lämnade regeringen sitt förslag till vårändringsbudget för 2020.

Ekonomistas - 17 apr 20 kl. 07:00

Remissvar på förslaget till ny riksbankslag

I november 2019 blev den parlamentariskt sammansatta Riksbankskommittén klar med förslaget till ny riksbankslag (SOU 2019:46). Dessförinnan hade dock huvuddragen i en överenskommelse mellan partierna sammanfattats i en DN Debatt-artikel. Kommitténs förslag skickades på remiss till ett antal remissinstanser.

Ekonomistas - 08 apr 20 kl. 10:00

Finansinspektionen måste gå längre och avskaffa amorteringskravet!

Detta är ett gästinlägg av Claes Bäckman, Assistant Professor vid Department of Economics and Business Economics, Aarhus Universitet. Finansinspektionen har meddelat att alla bolånetagare får undantag från amorteringskraven till och med juni 2021, oavsett om de har förlorat inkomst eller inte. Det tidigare förslaget att ge undantag för enbart dem som förlorat inkomster var otillräckligt, och som jag tidigare argumenterat är det ett korrekt beslut att utvidga amorteringsfriheten till alla hushåll för att förbättra hushållens likviditet och hjälpa dem hantera den ekonomiska krisen.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.