Ekonomistas > Ekonomi

Sunday, 05 July, 01:44

Ekonomistas - 04 sep 15 kl. 06:02

Vad händer med Kinas ekonomiska tillväxt?Den senaste tiden har utvecklingen i Kina varit mer i fokus än vanligt (och det vill inte säga lite). De kinesiska börserna har fallit kraftigt sedan juni och Shanghaibörsens fall på 8 procent två dagar i rad häromveckan har placerat utvecklingen bland de stora börskrascherna. Bilden nedan (tagen från the Economist) visar nedgångens storlek i relation till andra välkända krascher.
Oron har långt ifrån lagt sig och analytiker överallt funderar nu som bäst på vart den kinesiska ekonomin är på väg. Den dominerande bilden i prognoser över långsiktig tillväxt från organisationer som OECD, IMF och Världsbanken har varit en fortsatt kraftig tillväxt.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Kinas, Kina, Shanghaibörsens, Economist, OECD, IMF, Världsbanken, BNP, Världsbanksstudie, China, Projected,  nberdigest, Lant Pritchett, Larry Summers, Pritchett, Summers, Sydkorea

Dela artikeln

16 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vad händermed , Kinas, ekonomiska, tillväxt
DN - 11 okt 13 kl. 08:54

Kinas centralbank: Tillväxt över 7,5 procent

Kinas ekonomiska tillväxt bör hamna över regeringens mål på 7,5 procent i år, uppger Kinas centralbankschef enligt nyhetsbyrån Nya Kina..

DI - 29 jan 20 kl. 14:09

Viruset hotar dra ned Kinas BNP-tillväxt till under 5 procent

Kinas ekonomiska tillväxt kan komma att sjunka till 5 procent eller lägre under första kvartalet då coronaviruset slår….

YLE - 30 aug 17 kl. 19:31

Orpo: Ekonomiska tillväxten tilltar - skuldsättningen ska minskas

Finansminister Petteri Orpo (Saml) beskriver de ekonomiska utsikterna, som står som bas för budgetförhandlingarna, med att tillväxten verkar förstärkas snarare än jämnas ut. Finansministeriet offentliggör sin nyaste prognos, som stått som grund för förhandlingarna, om några veckor. - Kanske jag kan säga så mycket att den ekonomiska tillväxten varit kraftig och att utsikten är i samma riktning.

DN - 10 nov 12 kl. 07:00

Så påverkas du av Kinas ekonomiska politik

Kina är världens näst största ekonomi och spås gå om USA redan om några år. Här benar DN.se ut hur sambanden ser ut mellan vår vardag i Sverige och det som händer inom Kinas ekonomiska politik..

DI - 16 jan 15 kl. 06:12

Kinas ekonomiska situation var svårare än väntat

Kinas ekonomiska situation var svårare än väntat under 2014, men de ekonomiska indikatorerna var bättre än väntat..

YLE - 08 aug 17 kl. 17:00

Orpo: Finlands ekonomiska tillväxt är stark - pengar finns inte att dela ut

Finlands ekonomiska tillväxt är stark och regeringen kommer att nå sitt mål att få bukt på statsskulden tills år 2019, uppger finansminister Petteri Orpo (Saml) efter den första dagen av ministeriets interna budgetförhandlingar. Man kommer att lösa skattehelheten i budgetförhandlingarna eftersom det är viktigt att regeringen enas om frågan, säger Orpo. Besluten ska enligt ministern göras med ett öga på löntagarnas köpkraft och offentliga finansernas hållbarhet.

DI - 05 mar 19 kl. 08:12

Analytiker varnar för Kinas nya tillväxtmål men välkomnar momssänkningar

Kinas nya tillväxtmål, ett spann mellan 6 och 6,5 procent, innebär problem för marknaden att förutse var tillväxten faktiskt ska landa i år enligt SEB:s Asienchef Eugenia Fabon Victorino. Samtidigt välkomnar analytikerna momssänkningar som ska stärka de kinesiska industriföretagen..

YLE - 10 apr 19 kl. 04:29

Löntagarnas forskningsinstitut: Osäkerhet tynger ner den ekonomiska tillväxten

En osäkerhet präglar den ekonomiska tillväxten, rapporterar Löntagarnas forskningsinstitut som nu sänker sin ekonomiska prognos för i år..

Affärsvärlden - 05 jun 13 kl. 07:41

Lagarde: Den ekonomiska tillväxten kan bromsa in

Den globala ekonomiska tillväxten kan komma att träda in i en period av inbromsning, säger IMF-chefen Christine Lagarde..

SVT - 04 mar 18 kl. 12:07

Tyska regeringsbeskedet positivt för den ekonomiska tillväxten i Sverige.

– Att det nu löser sig politiskt i Tyskland är positivt för den ekonomiska tillväxten i Sverige. Analysen görs Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, sedan Angela Merkel nu fått grönt ljus för nytt regeringsbildande..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 16 jun 20 kl. 11:00

Vad är fel med makrotillsynen? (Och vad visar coronakrisen?)

In ny uppsats i Nordic Economic Policy Review med titeln “Macroprudential Policy and Household Debt: What is Wrong with Swedish Macroprudential Policy?” menar jag att mycket är rätt i den svenska makrotillsynen. Finansinspektionen har sett till att bankerna har stora kapitalbuffertar och god likviditet, och de klarar stränga stresstest.

Ekonomistas - 28 maj 20 kl. 14:58

Ojämlikheten i Sverige — hur ser den ut?

Det nya numret av Ekonomisk Debatt har temat Ekonomisk ojämlikhet i Sverige och världen. I artiklarna tar tolv forskare upp frågor rörande global ojämlikhet, svenskt ojämlikhet i inkomster och förmögenheter, hälsa, familjebakgrundens betydelse samt situationen för barn till utlandsfödda föräldrar. Detta inlägg återger huvudbudskapet av min egen artikel som går igenom den allmänna bilden av den svenska inkomst- och förmögenhetsfördelningen.

Ekonomistas - 12 maj 20 kl. 09:46

Framflyttad deadline för inskick till Nationella konferensen

Den 2-3 oktober 2020 planeras den Nationella konferensen i nationalekonomi äga rum på Handelshögskolan i Stockholm. På grund av oredan den senaste tiden har deadline för att skicka in uppsatser för bedömning för presentation på konferensen flyttats fram till 17 augusti 2020. Den nationella konferensen har hållits sedan 2010 och årets konferens blir den sjunde.

Ekonomistas - 03 maj 20 kl. 10:32

Hur viktig kan skolan vara?

”Skolresultaten avgörs i klassrummet, inte i antagningsstatistiken”, lyder ett inte ovanligt uttalande i skoldebatten. Enligt detta synsätt drivs de betydande resultatskillnaderna mellan skolor framförallt av skillnader i ledarskap, organisation och pedagogik, inte av elevunderlaget. Samtidigt finns en parallell diskussion där det framförs att likvärdigheten i skolan är god då (bara) några procent av den totala spridningen i elevernas kunskapsresultat kan hänföras till vilken skola de går på.

Ekonomistas - 24 apr 20 kl. 08:18

Covid-19-tester räddar inte bara liv och ekonomi

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas skrev jag om det olyckliga med att porträttera vårt samhälles val som ett mellan att stänga ner samhället, med förödande konsekvenser för ekonomin, alternativt att ”fortsätta som vanligt”, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Inte för att det inte skulle finnas en avvägning. Självklart behöver beslutsfattare nu – liksom i så många andra situationer – om inte en prislapp på liv, så åtminstone ett systematiskt sätt att tänka kring dödstal och kostnader för restriktionerna.

Ekonomistas - 24 apr 20 kl. 08:18

Covid-19 tester räddar inte bara liv och ekonomi

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas skrev jag om det olyckliga med att porträttera vårt samhälles val som ett mellan att stänga ner samhället, med förödande konsekvenser för ekonomin, alternativt att ”fortsätta som vanligt”, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Inte för att det inte skulle finnas en avvägning. Självklart behöver beslutsfattare nu – liksom i så många andra situationer – om inte en prislapp på liv, så åtminstone ett systematiskt sätt att tänka kring dödstal och kostnader för restriktionerna.

Ekonomistas - 22 apr 20 kl. 09:22

Ekonomin oroar mer än sjukdomen

Det här är ett gästinlägg av Ola Andersson, docent i nationalekonomi, Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning, Pol Campos-Mercade, forskare i nationalekonomi, Köpenhamns universitet, Fredrik Carlsson, professor i nationalekonomi, Göteborgs universitet, Florian Schneider, forskare i nationalekonomi, Zürichs universitet och Erik Wengström, professor i nationalekonomi, Lunds universitet och Hanken Svenska handelshögskolan. Sveriges smittskyddsstrategi har väckt debatt. Den bygger i hög utsträckning på frivillighet och tillit.

Ekonomistas - 21 apr 20 kl. 09:28

Riksbanken utnyttjar coronakrisen

Riksbankens direktion missförstår helt syftet med förslaget till ny riksbankslag. Det framgår tydligt av direktionens remissvar på Riksbankskommitténs lagförslag som sammanfattas på DN-debatt och av riksbankschefens uttalanden i en intervju i DN. Lagförslaget syftar till att befästa Riksbankens oberoende, inte att inskränka det som riksbankschefen misstänker.

Ekonomistas - 20 apr 20 kl. 08:00

Norsk rapport om samhällsekonomiska konsekvenser av hanteringen av coronaviruset

I Norge har regeringen tagit initiativ till att skapa en expertgrupp med uppdrag att analysera de samhällsekonomiska effekterna av åtgärder för att skydda mot spridning av coronaviruset. Kanske något att ta efter här i Sverige? Gruppens första rapport presenterades vid ett webinarium för några dagar sedan (15/4).

Ekonomistas - 19 apr 20 kl. 21:28

Gunnar Lantz: Krisstöd till rätt kommuner

En viktig del av regeringens krispaket är extra resurser till kommunerna. I detta gästinlägg diskuterar Gunnar Lantz, doktor i ekonomisk historia vid Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet (Cerum), utformningen av detta krisstöd.
I veckan lämnade regeringen sitt förslag till vårändringsbudget för 2020.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.