Sydsvenskan > Kultur

Wednesday, 02 December, 03:32

Sydsvenskan - 31 jul 15 kl. 04:00

Kemins kuriosakabinettProfessor Lars Öhrströms "Den siste svenske alkemisten i Paris och andra egendomliga episoder ur det periodiska systemet" är en medvetet tramsig bok som vill göra naturvetenskapen tillgänglig och rolig. Öhrström, internationellt renommerad och framgångsrik oorganisk kemist, som först skrev boken på engelska, har uppenbart fnissat en hel del under dess tillkomst.Det periodiska systemet, själva kartan över de kemiska grundämnenas relationer, bildar stommen i boken. Tyvärr får inte man veta mycket om hur det här systemet skapades och slog igenom. Jag tror läsaren skulle ha uppskattat elementära skildringar av den idéhistoriska resan från Boyle, Lavoisier och Berzelius fram till Dmitrij Mendelejev.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Lars Öhrströms Den, Paris, Boyle, Berzelius, Dmitrij Mendelejev, Napoleonarméns, August Strindberg, Han

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kemins, kuriosakabinett
Alingsås tidning - 20 okt 16 kl. 12:24

Kemins dag på KullingsbergsskolanKemins dag

– Det ser ut som det här kommer lysa i mörkret! Detta ska jag pröva hemma, säger Anton Hansson och håller upp en burk med gröna bubblor. Ett resultat av laborationer under kemins dag i tisdags.

Dalarnas tidningar - 26 jan 11 kl. 16:36

De åker för att inviga Kemins år

[HEDEMORA/STOCKHOLM] 2011 är kemins år. Då åker Beatrice Bergman och Petra Virtanen till Berzeliusdagarna i Stockholm - gymnasisternas eget kemistmöte. En helg fullspäckad med föreläsningar om allt från proteiner, veddrivna bilar och regalskeppet Vasa..

Nya Wermlands Tidningen - 27 jan 11 kl. 07:30

Tre dagar i kemins tecken

FN har utsett 2011 till Kemins år och i dag anordnas en stor invigningsceremoni i Stockholm. Fyra Karlskogabor kommer att vara på plats i Blå hallen i Stockholms stadshus..

Helsingborgs Dagblad - 08 okt 11 kl. 17:14

Kemins dag på allas läppar

Kemi kan vara så mycket. Det stod klart under Kemins dag i Persgården och på Perstorp gymnasium..

SVT - 13 okt 11 kl. 17:26

Färgtillverkning på schemat på kemins dag

Nu uppmärksammas kemins dag på många skolor i Sverige. På Östra lugnets skola i Växjö antog eleverna i klass 3 utmaningen att blanda ihop något färglatt. Medverkande: Ida Ejermark Alva Flykt Jan-Eric Lundberg, reporter Emma Linderholm, lärare Wilma Kjellkvist Filippa Bergehamn.

Dalarnas tidningar - 23 okt 16 kl. 16:45

En dag i kemins tecken på Framtidsmuseet i Borlänge

Under helgen uppmärksammades Kemins dag på Framtidsmuseet i Borlänge. Under helgen stod dörrarna öppna för allmänheten till att få komma och prova på olika enklare kemiexperiment - på barnens nivå såklart..

Norrtelje Tidning - 26 okt 16 kl. 14:50

Experimentlusta när elever i Svanberga uppmärksammade kemins dag

Ungefär 1 000 skolor i Sverige har i dagarna genomfört Kemins dag som i år haft tema hälsa. En av de som deltagit är klass 5 B på Svanberga skola..

SvD - 12 okt 12 kl. 10:06

?Huset ska vara ett kuriosakabinett?

Huset på väg mot Kivik..

NT - 19 nov 13 kl. 09:00

Kemins och läsningens njutning

Kemisten i litteraturen är den ondes genius..

Expressen - 28 dec 13 kl. 06:44

Kemins behag

Julen är den enda tid på året svensken uppmanas att njuta utan tanke på dieter. Therese Bohman frossar i två böcker som försöker förklara vällusten..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.