YLE > Finland

Monday, 22 April, 10:53

YLE - 29 maj 15 kl. 14:27

Palola: Lätt att skylla på facketJuha Sipilä sätter press på arbetsmarknadsorganisationerna. Han vill helt tydligt ha igenom ett samhällsfördrag. Annars får arbetsmarknadsparterna stå för skammen och blir skyldiga till nya nedskärningar i miljardklassen. STTK är villiga att samarbeta, men inte till vilket pris som helst.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Sipilä, STTK, Palola, Finland, Det, Finlands, Tyskland

Dela artikeln

59 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Palola, Lättatt , skylla, facket
YLE - 09 sep 15 kl. 11:35

Nordiska facket konfunderat

Ledarna för fackorganisationerna STTK och Akava säger att deras nordiska kolleger är förbryllade över den finländska regeringens linje. Akavas ordförande Sture Fjäder anser att ingreppet i avtalsfriheten är att ge arbetsmarknaden en felaktig signal. STTK:s ordförande Antti Palola uppskattar för sin del att följande omgång av arbetsmarknadsförhandlingarna blir mycket svår.

YLE - 08 jun 15 kl. 14:01

Regeringen vill sänka arbetslöshetsersättningen - facket tvekar

Regeringen meddelar att man nått enighet men arbetsmarknadsparterna om att gå vidare med reformen av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet. Tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola påpekar att det nog inte är frågan om ett regelrätt avtal. Regeringen mötte arbetsmarknadsparterna i förmiddags.

YLE - 08 sep 15 kl. 14:50

Facket rasar över sparplanerna

Akademikercentralen Akava varnar regeringen för att skrota den finländska avtalsfriheten. Akava anser att regeringen river upp avtalsfriheten mellan löntagarna och arbetsgivarna. Inom Akava förstår man att strukturerna måste förnyas, men om regeringen försvagar löntagarnas möjligheter att komma överens med arbetsgivaren så går regeringen åt själva ryggraden i vårt välfärdssystem, säger Akavas ordförande Sture Fjäder.

YLE - 17 sep 15 kl. 19:52

Motsättningarna kan stå Finland dyrt

Kaj Björkqvist, är professor i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi Vasa. Han forskar i konflikter och aggressioner. Han ser att Finland är på väg in i en allt djupare konflikt där arbetsgivare och arbetstagare glider från varandra.

YLE - 23 jan 15 kl. 17:15

Förslag: Inkomstrelaterat arbetslöshetsunderstöd till alla arbetslösa

Alla arbetslösa ska kunna lyfta inkomstrelaterat arbetslöshetsunderstöd. Däremot ska tiden som arbetslöshetsunderstöd betalas skäras ned. Det föreslår en arbetsgrupp som på fredagen presenterade reformplanen på ett debattillfälle som anordnades av Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra.

YLE - 22 feb 17 kl. 13:16

Sipilä håller fast vid Finlandsmodellen - EK och arbetstagarna: Den har rasat samman

Statsminister Sipilä och arbetsmarknadsparterna ser olika på hur man ska komma överens om lönerna i Finland. Sipilä vill att parterna ska använda den nya så kallade Finlandsmodellen - medan arbetstagarna Sttk och Akava samt arbetsgivarsidan EK säger att modellen inte längre existerar. Sipilä försökte få arbetstagare och -givare att hålla fast vid den nya modellen för hur lönerna ska bestämmas i framtiden, den så kallade Finlandsmodellen.

YLE - 05 sep 16 kl. 11:07

FFC och STTK redo bereda sysselsättningspaket

Fackcentralen FFC och Tjänstemannacentralorganisationen STTK säger ja till att delta i beredningen av det sysselsättningspaket som regeringen föreslog i samband med budgetmanglingen förra veckan. Men FFC är inte beredda att till exempel acceptera en gradering av det inkomstrealterade arbetslöshetsskyddet. Meningen är att regeringen, arbetsgivarna och facket diskuterar bland annat hur arbetslöshetsskyddet kunde reformeras.

YLE - 10 sep 15 kl. 11:12

Lyly: Strejk inte uteslutet

Löntagarorganisationerna samlades i torsdags morse för att diskutera eventuella motdrag mot regeringens sparåtgärder. Besked om hur förbunden ämnar reagera utlovas först i morgon fredag. Enligt fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly utesluter man inte strejkalternativet.

YLE - 14 sep 15 kl. 21:02

Sipilä stöder halverad semesterpenning

Facket kommer inte att föreslå att semesterpenningen halveras. Det skulle ha varit ett bra förslag, anser statsminister Juha Sipilä (C). Lännen Media rapporterade på måndagen att fackcentralerna tillsammans skulle ha diskuterat ett förslag om att halvera semesterpenningen.

YLE - 28 sep 15 kl. 13:38

Slutförhandlat om arbetskraftskostnader – se presskonferensen direkt

Arbetsmarknadsorganisationerna har slutat förhandla om ett alternativ till regeringens åtgärder för att få ner arbetskraftskostnaderna. Det finns enligt förhandlarna inte förutsättningar att fortsätta. Det är statsminister Juha Sipilä (C) som har bett arbetsmarknadsorganisationerna att komma med alternativa lösningar till regeringens förslag.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?.

YLE - 12 timmar sedan

Brandrök i Salo spred på söndag farlig rök i luften - faran är nu över och ingen skadades i branden

Räddningsverket i Egentliga Finland gav på söndag ut ett varningsmeddelande om hälsofarlig rök i luften till följd av en brand i Salo. Folk uppmanades att hålla sig inomhus..

YLE - 12 timmar sedan

Varningsmeddelande: Brandrök i Salo - invånarna uppmanas att hålla sig inomhus och stänga av ventilationen

Räddningsverket i Egentliga Finland har gett ut ett varningsmeddelande om hälsofarlig rök i luften till följd av en brand i Salo. Folk uppmanas att hålla sig inomhus..

YLE - 23 timmar sedan

Ishockey en allvarlig hobby för finska mästaren i Ingå - men studier är viktigare med tanke på framtiden

Ingå har en färsk finländsk mästare i ishockey. Siru Lehtopelto drog en lättnadens suck då slutsignalen ljöd: Esbolaget Blues fick kämpa i den avgörande finalmatchen ända till de sista sekunderna mot Ilves från Tammerfors innan laget vågade tro på seger..

YLE - Igår: 09:42

Pilgrimsvandrare från Portugal först ut på S:t Olofs sjöled – en ny unik led kryddad med kultur som ska locka fler till skärgården

Om en månad invigs Finlands första europeiska kulturväg. Den nya pilgrimsvandringen S:t Olofs sjöled innebär att även Åboland och Åland blir en del av Olofslederna..

YLE - Igår: 06:57

Ammoniakläcka vid Yaras gödselfabrik i Nystad

En ammoniakläcka upptäcktes vid industrikoncernen Yaras fabrik i Nystad i natt..

YLE - Igår: 06:32

Finländsk surfare omkom på Bali

En finländsk man omkom i en surfolycka på den indonesiska ön Bali i torsdags..

YLE - Igår: 05:00

"Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter..

YLE - I förrgår: 09:00

Mor- och farföräldrar har rätt att umgås med sina barnbarn: Skadligt ifall vuxna fråntar barnet en viktig person

Vilka rättigheter har mor- och farföräldrar i förhållande till sina barnbarn och hur mycket kan de blanda sig i barnbarnets angelägenheter? Och vilket ansvar har föräldrarna för att barnet kan upprätthålla en stark relation till sina mor- och farföräldrar?.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.