YLE > Finland

Tuesday, 22 January, 10:07

Liknande nyheter

Taggar: Palola, Lättatt , skylla, facket
YLE - 09 sep 15 kl. 11:35

Nordiska facket konfunderat

Ledarna för fackorganisationerna STTK och Akava säger att deras nordiska kolleger är förbryllade över den finländska regeringens linje. Akavas ordförande Sture Fjäder anser att ingreppet i avtalsfriheten är att ge arbetsmarknaden en felaktig signal. STTK:s ordförande Antti Palola uppskattar för sin del att följande omgång av arbetsmarknadsförhandlingarna blir mycket svår.

YLE - 08 jun 15 kl. 14:01

Regeringen vill sänka arbetslöshetsersättningen - facket tvekar

Regeringen meddelar att man nått enighet men arbetsmarknadsparterna om att gå vidare med reformen av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet. Tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola påpekar att det nog inte är frågan om ett regelrätt avtal. Regeringen mötte arbetsmarknadsparterna i förmiddags.

YLE - 08 sep 15 kl. 14:50

Facket rasar över sparplanerna

Akademikercentralen Akava varnar regeringen för att skrota den finländska avtalsfriheten. Akava anser att regeringen river upp avtalsfriheten mellan löntagarna och arbetsgivarna. Inom Akava förstår man att strukturerna måste förnyas, men om regeringen försvagar löntagarnas möjligheter att komma överens med arbetsgivaren så går regeringen åt själva ryggraden i vårt välfärdssystem, säger Akavas ordförande Sture Fjäder.

YLE - 17 sep 15 kl. 19:52

Motsättningarna kan stå Finland dyrt

Kaj Björkqvist, är professor i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi Vasa. Han forskar i konflikter och aggressioner. Han ser att Finland är på väg in i en allt djupare konflikt där arbetsgivare och arbetstagare glider från varandra.

YLE - 23 jan 15 kl. 17:15

Förslag: Inkomstrelaterat arbetslöshetsunderstöd till alla arbetslösa

Alla arbetslösa ska kunna lyfta inkomstrelaterat arbetslöshetsunderstöd. Däremot ska tiden som arbetslöshetsunderstöd betalas skäras ned. Det föreslår en arbetsgrupp som på fredagen presenterade reformplanen på ett debattillfälle som anordnades av Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra.

YLE - 22 feb 17 kl. 13:16

Sipilä håller fast vid Finlandsmodellen - EK och arbetstagarna: Den har rasat samman

Statsminister Sipilä och arbetsmarknadsparterna ser olika på hur man ska komma överens om lönerna i Finland. Sipilä vill att parterna ska använda den nya så kallade Finlandsmodellen - medan arbetstagarna Sttk och Akava samt arbetsgivarsidan EK säger att modellen inte längre existerar. Sipilä försökte få arbetstagare och -givare att hålla fast vid den nya modellen för hur lönerna ska bestämmas i framtiden, den så kallade Finlandsmodellen.

YLE - 05 sep 16 kl. 11:07

FFC och STTK redo bereda sysselsättningspaket

Fackcentralen FFC och Tjänstemannacentralorganisationen STTK säger ja till att delta i beredningen av det sysselsättningspaket som regeringen föreslog i samband med budgetmanglingen förra veckan. Men FFC är inte beredda att till exempel acceptera en gradering av det inkomstrealterade arbetslöshetsskyddet. Meningen är att regeringen, arbetsgivarna och facket diskuterar bland annat hur arbetslöshetsskyddet kunde reformeras.

YLE - 10 sep 15 kl. 11:12

Lyly: Strejk inte uteslutet

Löntagarorganisationerna samlades i torsdags morse för att diskutera eventuella motdrag mot regeringens sparåtgärder. Besked om hur förbunden ämnar reagera utlovas först i morgon fredag. Enligt fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly utesluter man inte strejkalternativet.

YLE - 14 sep 15 kl. 21:02

Sipilä stöder halverad semesterpenning

Facket kommer inte att föreslå att semesterpenningen halveras. Det skulle ha varit ett bra förslag, anser statsminister Juha Sipilä (C). Lännen Media rapporterade på måndagen att fackcentralerna tillsammans skulle ha diskuterat ett förslag om att halvera semesterpenningen.

YLE - 28 sep 15 kl. 13:38

Slutförhandlat om arbetskraftskostnader – se presskonferensen direkt

Arbetsmarknadsorganisationerna har slutat förhandla om ett alternativ till regeringens åtgärder för att få ner arbetskraftskostnaderna. Det finns enligt förhandlarna inte förutsättningar att fortsätta. Det är statsminister Juha Sipilä (C) som har bett arbetsmarknadsorganisationerna att komma med alternativa lösningar till regeringens förslag.

Fler nyheter från YLE

YLE - 10 minuter sedan

Undersökning: Att privatpersoner kan återupplivning är viktigt - var fjärde drabbad är vid liv efter en månad

I Finland får ungefär 4 000 personer akut hjärtstopp varje år. Ifall privatpersoner kan genomföra återupplivningsförsök förbättras den drabbades chanser betydligt, visar en färsk dansk undersökning..

YLE - 5 minuter sedan

Sanna Marin vikarierar Antti Rinne under hans sjukledighet

Socialdemokraternas partiledning har kommit fram till att Sanna Marin tar över under Antti Rinnes sjukledighet. Som Svenska Yle berättade igår är Rinne sjukskriven till slutet av februari. Sanna Marin kommer att ersätta Antti Rinne på alla tillställningar där Rinne skulle ha deltagit..

YLE - 1 timme sedan

Tidtabellerna fylls med försenade tåg - vädret ställer till det för VR

Tågtrafiken strular på tisdag till följd av svåra väderförhållanden, uppger man på VR:s hemsida..

YLE - 1 timme sedan

Misstänkt ordnande av olaga inresa och misstänkta tjänstebrott på finska ambassaden i Turkiet

Centralkriminalpolisen och Gränsbevakningsväsendet utreder en brottshärva som misstänks omfatta grovt ordnande av olaga inresa och grovt missbruk av tjänsteställning. Enligt misstankarna har brotten begåtts på finska ambassaden i Ankara i Turkiet..

YLE - 3 timmar sedan

Pargas stadsstyrelse ryter till: Vägunderhållet måste bli bättre på Norrskata

Pargas stad kommer att kontakta Destia på grund av de dåligt skötta vägarna på Norrskata. Ortsbor uppmärksammade redan under hösten 2018 behovet av att ha ett fungerande plogbilssystem - men ingenting har hänt..

YLE - 3 timmar sedan

Sjundeå Allaktivitetshall får drygt 30 000 euro i stöd av kommunen

Sjundeå Allaktivitetshall får lite på 30 000 euro i stöd av kommunen. Det ekonomiska stödet ges för att stabilisera bolagets ekonomi..

YLE - 3 timmar sedan

Sötsaker och läsk säljs i mer än var tredje skola - "Svårt att bryta en vana"

Diskussionen om läsk och sötsaker i skolorna ledde år 2007 till en rekommendation att skolorna skulle förbjuda försäljningen av sötsaker. Rekommendationen hade effekt, men fortfarande finns det läskautomater och kiosker också i Åboland..

YLE - 4 timmar sedan

Morgonkollen: Hemlig nordkoreansk missilbas hittad, SDP tänker inte byta ut sjuklediga Antti Rinne

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter..

YLE - 4 timmar sedan

Universiteten: Ge oss ett entimmeståg!

Mer tid, ett bättre samarbete och en större valfrihet inom undervisningen. Det här tror universiteten i Åbo och Helsingfors på när de nu slår ett gemensamt slag för entimmeståget..

YLE - 5 timmar sedan

Toppmöte i Davos – en tillflykt för politiker och eliten eller en chans att förbättra världen?

Mötet i Davos går av stapeln den 22-25 januari. Bland annat Utrikesminister Timo Soini deltar. Men Donald Trump, Emmanuel Macron och Theresa May stannar hemma..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.