YLE > Finland

Monday, 25 January, 11:04

YLE - 29 mar 15 kl. 08:00

Historiekollen: Högt till tak i SFPSvenska folkpartiet beskrivs ibland som en politisk kameleont, ett mittenparti som kan vara både liberalt och konservativt. Ända sedan grundandet har kärnan i partiet varit att kämpa för det svenska i Finland. I motståndet fanns grunden till partiet Svenska folkpartiet grundades år 1906 och partiets första ordförande var Axel Lille. Grunden till Svenska folkpartiet hittar man i motståndet mot de fennomanska rörelserna som var i svallning under slutet av 1800- och början av 1900-talet. Det svenska språkets förkämpar, SFP, har suttit med i alla regeringar sedan 1979.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
SFP, Finland, Svenska, Axel Lille, Eric, Rettig, Hangö, SFP Många, Agrarförbundet, Urho Kekkonen, Kekkonen, Konstitutionella, Stenbäck, Pär Stenbäck, Pär Stenbäcks, Christoffer Taxell, EU År, EU, Österbotten, Magnus Jansson, Ole Norrback, Presidentvalet, Elisabeth Rehn, Centerns Paavo Väyrynen, Samlingspartiets Raimo Ilaskivi, Martti Ahtisaari, SDP, Jan-Erik Enestam, Rehn, Thors, Anna-Maja Henriksson, Carl Haglund, Svenska Yle, Historiekollen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Historiekollen, Högttill , taki , SFP
YLE - 03 apr 15 kl. 04:59

SFP:s dag: Haglunds regeringsbästis och årsmöte för smurfar

Carl Haglund chattade om sin samlingspartistiska regeringsbästis, den typiska kandidaten har det eleganta dubbelnamnet Thomas-Niklas och sajtdetektiven Kasper Strömman undrade om han befann sig på ett årsmöte för smurfar. Det blev en händelserik dag när det var dags för Svenska folkpartiet att stiga ut i rampljuset. Under valsatsningen Väljaren i fokus får varje riksdagsparti i tur och ordning en egen dag på Yle.

YLE - 30 mar 15 kl. 05:00

Lätt fånget kan vara lätt förgånget

Ekonomin är i botten och värnandet av miljön har hamnat på sidospår i valdebatten. Det kan ligga Ville Niinistö i fatet när folket går till val om tre veckor. I dag är det De Grönas dag på Yle.

YLE - 30 mar 15 kl. 05:00

Kasper Strömman: De gröna är politikens Juha "Watt" Vainio

”Borde vi ha rött som årets temafärg? Nähä, då kör vi väl med grönt igen som vanligt.” Stackars De grönas grafiker.

YLE - 10 apr 15 kl. 05:00

Centerns dag: Skrattig chatt med Nagubro och regering

Juha Sipilä chattade gemytligt om skarvar, Nagubron och regeringsbildning och berättade också att han talar skolsvenska, tyska och engelska. Den typiska centerkandidaten visade sig vara en företagare stadd vid god valkassa och sajtdetektiven Kasper Strömman såg både "qeskusta" och plyschhundar på partiets webbsida. Under valsatsningen Väljaren i fokus får varje riksdagsparti i tur och ordning en egen dag på Yle.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.