YLE > Finland

Friday, 07 August, 15:17

YLE - 20 mar 15 kl. 13:21

Inlärningssvårigheter: "Vi behöver egna test för finlandssvenska barn"För att utreda inlärningssvårigheter av olika slag behövs egna psykologiska test som är framtagna för en finlandssvensk verklighet. Det fastslår en forskargrupp. Rikssvenska eller finska test, översatta till svenska fungerar inte, de motsvarar inte den finlandssvenska verkligheten. Pekka Räsänen upptäckte att egna inlärningstest fattades för finlandssvenska barn. Specialpsykolog Pekka Räsänen vid Niilo Mäki-institutet Bild: Yle/Anna Savonius En forskartrio bestående av forskningskoordinator Anna Soveri, specialpsykolog Pekka Räsänen vid Niilo Mäki-institutet och psykologen Linda Karlsson presenterade sina forskningsresultat vid ett seminarium i He
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Räsänen, Pekka Räsänen, Niilo Mäki, Anna Savonius, Anna Soveri, Linda Karlsson, Helsingfors, WISC-IV, NEPSY-II, Nykopp, Folkhälsan, Mia Nykopp, Svenska, Brita Maria Renlunds, Svenska Folkskolans Vänner, Aktuellt17

Dela artikeln

178 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: InlärningssvårigheterVi behöver , egna, testför , finlandssvenska, barn
VBL - 02 jan 13 kl. 10:24

Motoriska problem hos barn tyder på inlärningssvårigheter

Motoriska problem som barn är kopplade till inlärningssvårigheter som tonåring, visar en ny finländsk undersökning..

Regeringen - 21 jan 16 kl. 13:21

Tydligare regler om tilläggsbelopp ska underlätta för elever med stora inlärningssvårigheter

Regeringen vill förtydliga i skollagen så att tilläggsbelopp blir individuellt bestämt för varje barn och elev. Tilläggsbelopp gäller extraordinärt stöd och ska bland annat kunna ges för åtgärder som riktas till barn och elever med stora inlärningssvårigheter..

YLE - 20 mar 15 kl. 12:35

"Vi behöver egna test för finlandssvenska barn"

För att utreda inlärningssvårigheter av olika slag behövs egna psykologiska test som är framtagna för en finlandssvensk verklighet. Det fastslår en forskargrupp. Rikssvenska eller finska test, översatta till svenska fungerar inte, de motsvarar inte den finlandssvenska verkligheten.

Barometern - 30 apr 16 kl. 05:58

Trådlösa nätverk bra för barn med inlärningssvårigheter

på debattinlägg om strålning, publicerat 21 april.

YLE - 18 jun 19 kl. 05:47

Aktiva barn i riskområden ska ta fästingvaccin tycker forskare: "TBE är sällsynt, men redan lätt inflammation kan orsaka inlärningssvårigheter"

Fästingexperten Jarmo Oksi anser att man kunde utöka riskområdena i Finland. Just nu är Pargas det enda område i Egentliga Finland där TBE-vaccin finns med i det nationella vaccinationsprogrammet..

HBL - 20 mar 15 kl. 08:15

Brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn

Det finns en brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn i utvärderingen av inlärningssvårigheter, säger Kulturfonden. I utvärderingen av inlärningssvårigheter används ofta psykologiska test, men eftersom de svenskspråkiga barnen i Finland utgör en så liten grupp har specifika test för finlandssvenska barn inte utvecklats. Därför har man använt rikssvenska test och finskspråkiga test som översatts.

HBL - 20 mar 15 kl. 08:14

Brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn

Det finns en brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn i utvärderingen av inlärningssvårigheter, säger Kulturfonden.I utvärderingen av inlärningssvårigheter används ofta psykologiska test, men eftersom de svenskspråkiga barnen i Finland utgör en så liten grupp har specifika test för finlandssvenska barn inte utvecklats. Därför har man använt rikssvenska test och finskspråkiga test som översatts.

Sydsvenskan - 31 okt 15 kl. 11:14

Svårt med inlärning för cancerbarn

Hjärntumörer dödar inte längre en majoritet av barnen som insjuknar i den ovanliga sjukdomen. Men de som får behålla livet ställs inför nya problem — inlärningssvårigheter blir ofta mer påtagliga i takt med att barnen blir äldre..

SvD - 31 okt 15 kl. 11:16

Svårt med inlärning för cancerbarn

Hjärntumörer dödar inte längre en majoritet av barnen som insjuknar i den ovanliga sjukdomen. Men de som får behålla livet ställs inför nya problem – inlärningssvårigheter blir ofta mer påtagliga i takt med att barnen blir äldre..

BT - 31 okt 15 kl. 11:13

Svårt med inlärning för cancerbarn

Hjärntumörer dödar inte längre en majoritet av barnen som insjuknar i den ovanliga sjukdomen. Men de som får behålla livet ställs inför nya problem - inlärningssvårigheter blir ofta mer påtagliga i takt med att barnen blir äldre. Sex av tio barn med hjärntumör dog för 40 år sedan.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.