YLE > Finland

Monday, 20 May, 02:48

YLE - 20 mar 15 kl. 12:35

"Vi behöver egna test för finlandssvenska barn"För att utreda inlärningssvårigheter av olika slag behövs egna psykologiska test som är framtagna för en finlandssvensk verklighet. Det fastslår en forskargrupp. Rikssvenska eller finska test, översatta till svenska fungerar inte, de motsvarar inte den finlandssvenska verkligheten. Pekka Räsänen upptäckte att egna inlärningstest fattades för finlandssvenska barn. Specialpsykolog Pekka Räsänen vid Niilo Mäki-institutet Bild: Yle/Anna Savonius En forskartrio bestående av forskningskoordinator Anna Soveri, specialpsykolog Pekka Räsänen vid Niilo Mäki-institutet och psykologen Linda Karlsson presenterade sina forskningsresultat vid ett seminarium i He
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Räsänen, Pekka Räsänen, Niilo Mäki, Anna Savonius, Anna Soveri, Linda Karlsson, Helsingfors, WISC-IV, NEPSY-II, Nykopp, Folkhälsan, Mia Nykopp, Svenska, Brita Maria Renlunds, Svenska Folkskolans Vänner, Aktuellt17

Dela artikeln

178 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vi behöver egna, testför , finlandssvenska, barn
YLE - 20 mar 15 kl. 13:21

Inlärningssvårigheter: "Vi behöver egna test för finlandssvenska barn"

För att utreda inlärningssvårigheter av olika slag behövs egna psykologiska test som är framtagna för en finlandssvensk verklighet. Det fastslår en forskargrupp. Rikssvenska eller finska test, översatta till svenska fungerar inte, de motsvarar inte den finlandssvenska verkligheten.

HBL - 20 mar 15 kl. 08:15

Brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn

Det finns en brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn i utvärderingen av inlärningssvårigheter, säger Kulturfonden. I utvärderingen av inlärningssvårigheter används ofta psykologiska test, men eftersom de svenskspråkiga barnen i Finland utgör en så liten grupp har specifika test för finlandssvenska barn inte utvecklats. Därför har man använt rikssvenska test och finskspråkiga test som översatts.

HBL - 20 mar 15 kl. 08:14

Brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn

Det finns en brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn i utvärderingen av inlärningssvårigheter, säger Kulturfonden.I utvärderingen av inlärningssvårigheter används ofta psykologiska test, men eftersom de svenskspråkiga barnen i Finland utgör en så liten grupp har specifika test för finlandssvenska barn inte utvecklats. Därför har man använt rikssvenska test och finskspråkiga test som översatts.

SmålandsPosten - 11 okt 18 kl. 19:18

Länet: 31-åringen filmade sina egna övergrepp mot barn

Polisen hittade 15 000 bilder och ett 70-tal filmer med barnpornografi hos 31-åringen i Ljungby. Flera av filmerna visar hans egna övergrepp på barn. Nu åtalas han..

YLE - 11 maj 16 kl. 04:47

Antalet finlandssvenska barn bara ökar i Helsingfors

Just nu väntar många föräldrar på besked om var deras barn har fått daghemsplatser. Och som vanligt är det ont om de svenska daghemsplatserna i södra Helsingfors. Men i år har man märkt att det också börjar vara trångt på de svenskspråkiga daghemmen i norra Helsingfors.

YLE - 30 aug 16 kl. 03:54

Finlandssvenska barn går oftare i eftis

Så gott som alla ettor och tvåor i Svenskfinland som vill gå i eftis får en plats. Det visar en färsk kartläggning av eftisverksamheten. När det gäller hela befolkningen är inte situationen lika gynnsam för barnen.

YLE - 15 mar 16 kl. 10:40

Ellen och Emil fjolårets finlandssvenska namnfavoriter

Ellen och Emil var år 2015 de populäraste namnen att ge finlandssvenska barn. På finskspråkigt håll låg Venla och Leo i toppen. Av de nyfödda barn som under fjolåret registrerades som svenskspråkiga, döptes 31 flickor till Ellen och 43 pojkar till Emil, meddelar Befolkningsregistercentralen.

YLE - 23 apr 14 kl. 04:28

Barn i finska skolor får inte modersmålsundervisning på svenska

Modersmålsinrikad svenska är sällsynt i de finska skolorna. Johanna Nuorteva är mamma till tre tvåspråkiga barn. Hon är så bekymrad över hur det ska gå med deras svenska att hon lagt in ett klagomål hos justitieombudsmannen.

YLE - 28 mar 19 kl. 11:00

Vi är alltmer oroade över svenskans ställning i Finland - flera finlandssvenska barn skulle rädda läget, tycker över hälften i ny enkät

Många finlandssvenskar anser att svenskans ställning i Finland är dålig eller mycket dålig och att läget kommer att försämras ytterligare under den närmaste framtiden, visar en webbenkät som tankesmedjan Agenda har gjort..

GöteborgsPosten - 10 maj 18 kl. 10:36

Försökte få kvinnor att våldta barn

Via chattar försökte han få kvinnor att våldta sina egna eller andras barn. En kvinna ville inte utsätta sin dotter för det mannen uppmanade henne till. Hans förslag: "hitta andra barn i stället", skriver tingsrätten.

Fler nyheter från YLE

YLE - 4 timmar sedan

60-åriga Tapio Lehtinen seglade runt världen - kom i mål

Tapio Lehtinen har kommit i mål efter en 322 dagar lång seglats runt jorden..

YLE - 8 timmar sedan

Söndag korad som årets varmaste dag hittills - värmerekord på flera håll i landet

Under söndagen har det spräckts värmerekord runt hela Finland. Samtidigt varnas det för skogs- och markbränder på grund av det torra klimatet..

YLE - 11 timmar sedan

Gel från ved ska rena vattnet från kemikalier - nytt forskningsprojekt har kört i gång vid Novia

I framtiden ska material från skogen förhoppningsvis kunna rena våra vattendrag på kemikalier och läkemedel. Vid yrkeshögskolan Novia pågår ett projekt för att ta fram ett gel som suger upp läkemedelsresterna..

YLE - 14 timmar sedan

Psykologer uppvaktade regeringsförhandlarna: De ungas klimatångest bör beaktas då beslut fattas

Nästan 400 finländska psykologer och psykologistuderande har undertecknat en petition om skydd av klimatet och ungdomars psykiska hälsa..

YLE - 14 timmar sedan

Brand i Motel Marine i Ekenäs - köket totalförstördes, restauranglokalen fick skador

En eldsvåda bröt ut i Motel Marine i Ekenäs vid 11-tiden på söndagen. Branden fick sin början i köket..

YLE - 14 timmar sedan

Det brinner i Motell Marine i Ekenäs – brandkåren släcker eldsvådan som bäst

En eldsvåda bröt ut i Motell Marine i Ekenäs vid 11-tiden på söndagen. Branden fick sin början i köket..

YLE - 16 timmar sedan

MTV: Tvååring kom bort i köpcenter i Vanda - hoppade på tåget och åkte in till Helsingfors

Ett tvåårigt barn slank iväg från sin mamma i ett köpcenter i Mårtensdal i Vanda. Barnet hade ensamt tagit sig till tågperrongen i Mårtensdal och hoppat på I-tåget mot Helsingfors..

YLE - 17 timmar sedan

Ett ännu mer oenat Europa? Splittringen inom EU och klimatfrågan oroar – Svenska Yle träffade EU-medborgare i Tyskland, Grekland, Spanien, Frankrike och Ungern.

När Svenska Yle gör sin europeiska gatugallup är stor oro för splittring inom EU. Det som de fem européerna som vi intervjuat har gemensamt är att de kommer att rösta i kommande EU-val..

YLE - 17 timmar sedan

Femtio finländska soldater som stupade i vinter- och fortsättningskriget får sin sista vila i dag

I Villmanstrand jordfästs i dag, på de stupades dag, femtio finländska soldater som stupade i vinter- och fortsättningskriget. Soldaternas kvarlevor har hittats vid de senaste årens inventeringar, framför allt på slagfälten i Taipale och Tali..

YLE - 18 timmar sedan

Unga i Ekenäs upplever att det har blivit svårare att få mopedkörkort – teoriprovet känns svårt med underliga formuleringar

Många ungdomar tycker att det har blivit svårare att få mopedkörkort. Det är främst teoriprovet som anses krångligt med 70 frågor som ska besvaras på 30 minuter..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.