YLE > Finland

Wednesday, 28 October, 16:18

YLE - 12 feb 15 kl. 05:00

"Skolan lobbar mot svenskan som A-språk"Få finskspråkiga elever läser svenska som obligatoriskt A1 språk i Helsingfors, och även om man vill läsa svenska redan i trean erbjuder skolan inte alltid möjligheten. Yle Huvudstadregionen har talat med en förälder till ett barn i Vallilan ala-aste som är upprörd över att det inte går att läsa svenska som A-språk i skolan, trots att så påstås på skolans webbplats. Enligt henne lobbar skolan hårt för att man ska välja engelska istället. Kvinnan har hört att samma problem förekommer också i andra skolor. - Under föräldramötet då skolan informerade om språkval presenterades endast engelskan som ett alternativ.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
A1, Helsingfors, Huvudstadregionen, Vallilan, Det, A2, Minerva Krohn, Helsingforsskolor, Barn

Dela artikeln

12 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skolan, lobbarmot , svenskansom , A-språk
YLE - 30 apr 14 kl. 12:47

"Svenskan är språk nummer ett"

Efter flera album på norska och engelska har Geir Rönning börjat skriva allt mera musik på svenska. Det är tack vare sin medverkan i musikalen Fighting Star på Wasa Teater, säger Rönning. Men det är inte första gången han använder svenskan istället för sitt modersmål norska i musikskapandet.

BT - 21 maj 14 kl. 07:50

Nekas stöd i skolan för sin språkstörning

Rikard, 8 år, har en språkstörning som gör att skolan inte fungerar. Det finns en särskild verksamhet för barn med språkstörning i Borås stad, men där får inte Rikard gå. Och det går inte att överklaga.

ÖstersundsPosten - 05 feb 20 kl. 20:00

Så gavs barnen i 640 av länets familjer bättre förutsättningar att klara skolan: ”Tänk vilken sprängkraft det bli ”

Under tre år fick 640 familjer i länet träna läs- och språkutveckling för små barn tillsammans....

YLE - 17 feb 16 kl. 13:59

Veronica Hertzberg: Se möjligheterna med tvåspråkiga skolor

Frågan om tvåspråkig skola väcker starka reaktioner. Veronica Hertzberg, (SFP), ordförande för svenska sektionen vid utbildningsnämnden i Helsingfors önskar att man kunde se möjligheter i stället för att bara måla upp hotbilder. - Om man har en tvåspråkig skola utan en vettig plan, kan det bli mycket besvärligt för språkliga minoriteter.

YLE - 01 dec 15 kl. 14:15

"Tvåspråkiga lösningar ger mer än två språk"

Tvåspråkiga skollösningar är fortfarande ovanliga i tvåspråkiga Vasa. Från skolvärlden ser man ändå många vinster med utökade språkkunskaper. Tomas Brännkärr, biträdande rektor vid Vasa gymnasium och Vasa svenska aftonläroverk och samarbetskoordinator i campus Lykeion, talar i sin kolumn för Yle Österbotten för tvåspråkiga lösningar.

YLE - 26 feb 16 kl. 05:00

"Inlärningen gagnas av att använda fler språk"

Skolorna borde blir bättre på att bejaka olika språkliga identiter säger Katri Karjalainen, projektledare för Flerspråkighetsinsitutet i Vasa. Hon tror att inlärningen förbättras om man tillgodoser tvåspråkiga elevers behov. - Jag tycker att det är problematiskt att säga att skolans uppgift är förstärka modersmålet, då vi har barn som inte har ett, utan två, modersmål.

Skånskan - 26 mar 19 kl. 15:00

Tackar dataspelen för språkkunskaper

Höör På torsdag är det final i den årliga tävlingen Språkolympiaden. Då tävlar landets bästa högstadie- och gymnasieelever i engelska, franska, tyska och spanska. 16-årige Philip Grönberg Lundin på Ringsjöskolan är en av dem.

YLE - 23 mar 14 kl. 09:00

Skolan i söder: Föräldrar börjar godta sämre nivå

En språkminoritet borde ge de bästa tänkbara redskapen till sina yngsta så att dessa ska kunna föra språket och kulturen vidare. Vi finlandssvenskar är så få att varenda en spelar en roll, tycker man kanske. Men: Barnen i Svenskfinland behandlas inte jämbördigt, trots att alla måste gå i skola (få undervisning).

SvD - 19 okt 16 kl. 10:51

Språkvetare hyllar ”hen” – sågar ”en”

Få saker engagerar som frågor om rätt och fel i svenskan. Att språket påverkar oss råder det knappast någon tvekan om, men hur mycket påverkar språkliga förändringar den värld vi lever i? Mindre än vad vi tror, menar språkvetaren Mikael Parkvall, som i boken ”Laddade ord” försöker hitta vetenskapliga svar på flera av vår tids känsligaste språkfrågor..

HBL - 30 aug 13 kl. 08:54

Magma: Stor brist på aktiviteter för vuxna på språköarna

Den svenska skolan är central på språköarna, men problemet är att det råder brist på aktiviteter för vuxna. Det framgår av en rapport som tankesmedjan Magma presenterade på fredagen.Enligt studien är det synd att kommuner som erbjuder service på svenska inte gör det med flaggan i topp, stolta över vad man uppnått.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.