YLE > Svenskfinland

Tuesday, 18 December, 14:35

YLE - 17 jan 15 kl. 19:02

Fyrtio år på landsvägen- Jag är född i Nykarleby, men när jag växte upp flyttade familjen tre gånger till Sverige och tillbaka igen, berättar Leif Söderlund, numera pensionerad långtradarchaufför. Familjen Söderlund flyttade till Sverige på 1950-talet för att få bättre utkomst, men de stannade aldrig länge, utan flyttade tillbaka till hemstaden när hemlängtan blev för stark. Eftersom Leif var äldst av sju syskon så fick han också vara med om alla vistelserna i Sverige.
Första gången flyttade familjen när Leif var under skolåldern. Då bodde de nära Eskilstuna.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Nykarleby, Sverige, Leif Söderlund, Söderlund, Leif, Eskilstuna, Åkers Styckebruk, Leif SöderlundListen57, Arenan, Leif Söderlund Splittrad, Bålsta, Österbotten, Helsingfors, Norge, Teheran, Ann-Sophie Sandström, Margita, Missionskyrkan, Radio Vega, Leif Söderlund PODCAST, Listen39

Dela artikeln

28 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fyrtio, år, landsvägen
Skånskan - 14 nov 16 kl. 15:04

Smålandsvägen öppen igen

Eslöv Sedan i början av mars i år har billister fått vända på Smålandsvägen, som har byggts om under arbetet med Marieholmsbanan.
Nu har den nybyggda viadukten öppnats för bilar. ERWP.

Skånskan - 29 feb 16 kl. 06:00

Smålandsvägen stängs den 7 mars

ESLÖV 7 mars är Trafikverkets byggstart för Marieholmsbanan i Eslöv och då stängs Smålandsvägen av.
Tågbanan måste vara klar till 11 december då Skånetrafikens nya tidtabeller börjar gälla. Annars finns risk att man får vänta ett år på att åka pågatåg från Eslöv till Teckomatorp och vidare mot Helsingborg.

Skånskan - 10 jun 16 kl. 14:00

Vägtunnel gjuts på plats under Smålandsvägen

Eslöv Smålandsvägen har varit avstängd för trafik sedan i början av mars.
Om ett par veckor stängs även Norregatan.
Under tiden arbetar Sveab med att gjuta de båda järnvägsbroar som ska låta bilar, cyklar och gående slippa bomfällning i framtiden.

Nyan - 06 jun 17 kl. 10:00

Vill pausa ombyggnaden av Ålandsvägen

Etapp två av ombyggnationen av Ålandsvägen bör skjutas upp. Det tycker Centern, Obunden samling och Ålands framtid i Mariehamn.

Under våren har ombyggnationen av Ålandsvägen pågått och ännu återstår arbete innan den första etappen, Norra Esplandgatan-Köpmansgatan, är helt färdigställt.

Nyan - 29 jun 18 kl. 19:02

Etapp av Ålandsvägen kan öppna nästa vecka

Vägarbetet på Ålandsvägen fortsätter enligt tidtabell, det säger arbetschefen Stefan Nordas. Från och med nästa vecka öppnas trafiken igen på vägavsnittet Köpmansgatan–Styrmansgatan.
”Det rullar väl på”.

Nyan - 16 nov 16 kl. 15:03

Arbetet med Ålandsvägen kan inledas i mars

Infrastrukturnämnden har godkänt anbudshandlingarna gällande renoveringen och ombyggnadsarbetet av Ålandsvägen. Det innebär att arbetet nu kan ges ut på entreprenad.
Infrastrukturnämnden har godkänt anbudshandlingarna gällande renoveringen och ombyggnadsarbetet av Ålandsvägen.

Nyan - 19 nov 18 kl. 19:02

Kritiken mot Ålandsvägen i nämnden

Kantstenarna, trottoarplattorna och tjärasfalten från ombyggnaden av Ålandsvägen tas igen upp på infrastrukturnämndens möte på tisdag. Nu har projektchefen gett svar på kritiken mot ombyggnaden.
Ombyggnaden av Ålandsvägen kritiserades för för höga kostnader på fyra punkter: kantstenarna, trottoarplattorna, hanteringen av ytbeläggningen och sprängningar.

Nyan - 21 nov 18 kl. 14:57

Ålandsvägen öppnas på söndag

Arbetet med en ombyggnad av Ålandsvägen etapp 2 på avsnittet Köpmansgatan-Ålandsplan är klart. Invigningen av helt nya Ålandsvägen hålls söndagen den 25.11 kl 13.

Nyan - 20 okt 16 kl. 07:13

Ålandsvägen skjuts upp

Arbetet med att bygga om Ålandsvägen i Mariehamn inleds först nästa höst.

Majoriteten i stadens infrastrukturnämnd vill freda gatan över sommaren.
Det blev återremiss då infrastrukturnämnden i förrgår hade Ålandsvägen på dagordningen.

Nyan - 11 nov 16 kl. 12:53

”Omöjligt att bygga om Ålandsvägen vintertid”

I morgon skulle tiden för anbud egentligen ha gått ut för första etappen av nya Ålandsvägen.

Men nu skjuts upphandlingen på framtiden.
Som Nya Åland berättat valde majoriteten i infrastrukturnämnden på sitt senaste möte att gå emot tjänstemännen när anbudshandlingarna för första etappen skulle slås fast.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Det begås fler självmord i Finland efter en längre tids nedgång – men stora skillnader i ålder, kön och mellan regioner

Antalet självmord ökade i fjol, för andra året i rad. Det visar nya siffror från Statistikcentralen. Föreningen för mental hälsa i Finland vill se kraftigare åtgärder..

YLE - 1 timme sedan

Misstänkta mässlingsfall bland personerna i karantän i Jakobstadsregionen – personerna har nekat till blodprov

Personer som suttit i karantän i Jakobstadsregionen har diagnosticerats med mässling vid hembesök. Personerna har inte velat göra blodprov för att bekräfta diagnosen, men personerna är på bättringsvägen och utgör ingen smittorisk, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström..

YLE - 4 timmar sedan

Efterlysningen 18.12

Bilar, skidor, leksaksångmaskin och en väldigt liten kamin bland veckans efterlysningar..

YLE - 6 timmar sedan

Larmrapport om Finlands natur - hälften av alla naturtyper är i fara

Hälften av Finlands naturtyper är hotade visar en undersökning från Finlands miljöcentral. Värst är läget i södra Finland och särskilt gäller hoten kusttrakterna. Jämfört med läget för tio år sedan har hoten mot naturtyperna bara ökat..

YLE - 9 timmar sedan

Obekvämt att lussa på herkklubb - Finlands lucior berättar

Flera lucior och tärnor har upplevt lussandet på Svenska Klubben i Helsingfors som obehagligt. - När talet tog slut sa han: ”Nu är det min rätt att ge lucia en kyss”..

YLE - 9 timmar sedan

Rondell eller trafikljus in till Jakobstad från öster – det är frågan

Tre färska konsultutredningar och minst femton års planering har fortfarande inte gett en slutlig lösning på korsningsproblemet vid östra infarten till Jakobstad. I mitten på april gick tekniska nämnden med minsta möjliga marginal in för en rondelllösning men sista ordet är inte sagt i den här frågan..

YLE - 9 timmar sedan

Inga mera resurser för behandling av skarvärenden - "de talar för döva öron"

Egentliga Finlands NTM- central har inte fått mera resurser för att sköta om ansökningar om undantagstillstånd för skarvåtgärder. Detta trots att justitiekanslerämbetet i höstas ansåg att resursbrist inte kan accepteras som motivering till dröjsmål i behandlingen..

YLE - 16 timmar sedan

Om ett drygt år kan 16-åriga korsholmaren Anna vara Vasabo - "kollektivtrafik, skola och hobbyer viktigt för unga i fusionen"

16-åriga Anna Skoglund, medlem i Korsholms ungdomsfullmäktige, har inte ännu hunnit bekanta sig med vad fusionsavtalet mellan Vasa och Korsholm innebär men hon ska sätta sig in i det lite närmare. Hon tror att vårens rådgivande folkomröstning blir intressant..

YLE - 21 timmar sedan

Chefsläkare i Jakobstad: Troligt att personer i karantän haft mässling – inga misstankar om andra smittade

Inga nya fall av mässling har upptäckts i Jakobstadsregionen, men det är sannolikt att några av de personer som varit i karantän insjuknat i mässling, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström i ett pressmeddelande..

YLE - 23 timmar sedan

Busslinjen Runsor express fortsätter i vår – Vasaborna hittar till bussen

Turen klockan 7.30 från Västervik är den populäraste, då har bussen, med plats för 23 passagerare, varit nästan fullsatt. De flesta åker hela vägen från Västervik och Gerby till Runsor..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.