YLE > Svenskfinland

Thursday, 20 September, 06:26

YLE - 27 nov 14 kl. 04:27

Skärpta bullerkrav på vindkraftverkDe regler som gäller idag är statsrådets beslut om riktvärden för buller (993/1992). Det finns inga specifika stadganden för buller från vindkraftverk i den lagen. När de här stadgandena kom fanns inga industriella vindkraftverk i landet och vindkraftens speciella karaktär noterades därför inte i riktvärdena som gäller generellt för buller av olika slag. Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat i ett beslut från 1 juli 2014 att de stadganden som gäller för riktvärdena i dag leder till alltför stora bullerstörningar från vindkraftverk. Sänkta decibelgränser föreslås för vindkraftsbullret Gällande riktvärden i dag tillåts buller som når upp till 55 dB dagtid och 50 dB nattetid utomhus från ett vindkraftverk.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Gällande, Patrik Holm, Vindkraftsföreningen, Holm, Sverige, Tyskland Bullerfrågan, Finland, Norden, Danmark, Tyskland, Anleitung, lärm, Hz

Dela artikeln

16 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skärpta, bullerkrav, vindkraftverk
Sydsvenskan - 29 apr 15 kl. 17:11

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder.

Helsingborgs Dagblad - 29 apr 15 kl. 17:11

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder.

YLE - 16 sep 14 kl. 04:46

Skärpta krav på vindkraftspark i Korsholm

Korsholm skärper kraven på vindkraftsparken på Märkenkall. Kommunstyrelsen tog till skarpare formuleringar än utvecklingssektionen. Vindkraftsparken på Märkenkall vållade en lång diskussion i kommunstyrelsen och det slutade med att man skrev om förslaget från utvecklingssektionen.

SvD - 29 apr 15 kl. 17:10

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder..

DI - 29 apr 15 kl. 17:36

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder..

Sydöstran - 13 apr 17 kl. 06:00

Hårdare bullerkrav för Shiloh

Shiloh Industries får hårdare bullerkrav än Volvo. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat. Kostnaderna för att nå Naturvårdsverkets riktlinjer bedöms som rimliga..

YLE - 16 mar 16 kl. 10:10

Han säljer gamla vindkraftverk

Andrius Cypas har gjort karriär genom att sälja gamla vindkraftverk. Just nu ansvarar hans företag för nedmonteringen av Innopowers vindkraftverk på Björnön i Kristinestad. Cypas är direktör på East Wind Brokers som är baserat i Litauen.

YLE - 24 apr 17 kl. 15:43

Vindkraftverk i Jeppo fick vingar

På måndagen monterades rotorbladen på det andra vindkraftverket i Jeppo. Tre vingar på 14 ton lyftes 137 meter upp i luften för att monteras på maskinhuset. Det är det danska bolaget European Energy som bygger vindkraftverken och kraftverken leveras av Vestas.

Kristianstadsbladet - 08 sep 11 kl. 06:30

Uttjänta vindkraftverk - en dyr affär för kommunerna

För att undvika framtida stålskelett i form av övergivna vindkraftverk kräver länsstyrelsen ekonomiska garantier. Men kommunerna kan inte ställa samma krav. Trots att det kan kosta runt 700?

YLE - 26 feb 15 kl. 05:06

Radar visar risk för fågeldöd vid vindkraftverk

Med radar försöker man kartlägga fåglarnas flyttvägar i Österbotten. Målet är att hitta lämpliga placeringar för vindkraftverk och undvika högrisklägen. De första radarobservationerna gjordes i höstas på Svalskulla i Närpes där det står fem nya vindkraftverk.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Startverkstaden NUBA i Jakobstad ger ungdomar livsrytm och riktning

På startverkstaden NUBA i Jakobstad får unga hjälp med att hitta sig själva, få ordning på tillvaron och skapa planer för framtiden. - Det är ett lättnad att det finns en sådan plats att komma till, säger studenten Miika..

YLE - 1 timme sedan

Hälften av alla nya företag grundas av unga under 36 år – "man har ingen aning om det bär men jag tycker man ska våga"

Linn Jung, 32, sa upp sig från ett fast jobb för att bli företagare. Hon är långtifrån den enda. Under årets första halvår grundades drygt hälften av alla nya företag av unga under 36 år..

YLE - 14 timmar sedan

Fina undervattenmiljöer överraskade Kvarken-dykare – "måste skyddas för framtida generationer"

Kvarken är inte ännu dödsdömd, men något måste göras för att skydda den. Det anser representanter för den ideella organisationen Oceana som i dryga två veckor samlat information om undervattensnaturen i Kvarken..

YLE - 16 timmar sedan

”Om man måste förlora, så är det så här” – damligans bästa mittfältare tror starkt på avancemang i Champions League inför returmötet mot Zürich

Lotten hade kunnat ge FC Barcelona, Bayern München eller regerande mästaren FC Lyon i första omgången av Champions League. Istället blev det ”mänskliga” FC Zürich. Drömmen om avancemang lever – trots uddamålsförlusten i första mötet..

YLE - 17 timmar sedan

Jakobstad satsar på havsnära boende – bygger nya våningshus i Korsgrundet

Havsnära boende vid Korsgrundet i Jakobstad planeras invid bostadsmässområdet från 1994. Staden planerar såväl våningshus som parhus och småhus..

YLE - 20 timmar sedan

Belastningen på havet utreds inte – fiskodling i Jakobstad slipper miljökonsekvensbedömning

Den planerade fiskodlingen utanför Jakobstad behöver inte någon miljökonsekvensbedömning, skriver Österbottens Tidning..

YLE - Igår: 05:28

Naturvyer får dig att må bättre – nytt projekt ska få fler att bli naturföretagare i Österbotten

Att vara ute i natur och bland djur är bra för hälsan. Det visar forskning och i höst drar ett projekt på 1,5 miljoner euro i gång i Österbotten och Umeåtrakten som handlar om naturföretagande..

YLE - Igår: 04:57

Patienter i livets slutskede får stödpersoner – nätverk byggs upp i hela Österbotten

Österbottens Cancerförening planerar ett nätverk av frivilliga palliativa stödpersoner för obotligt sjuka patienter och deras anhöriga..

YLE - Igår: 04:40

Palliativ medmänniska: "Alla kan vända en dyna och hålla handen"

Marina Lönnquist i Kronoby har varit en palliativ stödperson i snart fem år. Hon har följt flera människor i livets slutskede och säger att det varken är farligt eller svårt att finnas där för en döende människa, men otroligt givande..

YLE - Igår: 20:41

HIFK specialiserar sig på förlängningssegrar – Joonas Rask hjälte igen då kamraterna slog Vasa Sport

Helsingfors IFK har öppnat ishockeyligasäsongen med tre förlängningssegrar på lika många matcher. Joonas Rask stod för matchens första och sista mål..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.