YLE > Svenskfinland

Friday, 22 February, 02:49

YLE - 27 nov 14 kl. 04:27

Skärpta bullerkrav på vindkraftverkDe regler som gäller idag är statsrådets beslut om riktvärden för buller (993/1992). Det finns inga specifika stadganden för buller från vindkraftverk i den lagen. När de här stadgandena kom fanns inga industriella vindkraftverk i landet och vindkraftens speciella karaktär noterades därför inte i riktvärdena som gäller generellt för buller av olika slag. Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat i ett beslut från 1 juli 2014 att de stadganden som gäller för riktvärdena i dag leder till alltför stora bullerstörningar från vindkraftverk. Sänkta decibelgränser föreslås för vindkraftsbullret Gällande riktvärden i dag tillåts buller som når upp till 55 dB dagtid och 50 dB nattetid utomhus från ett vindkraftverk.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Gällande, Patrik Holm, Vindkraftsföreningen, Holm, Sverige, Tyskland Bullerfrågan, Finland, Norden, Danmark, Tyskland, Anleitung, lärm, Hz

Dela artikeln

16 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skärpta, bullerkrav, vindkraftverk
Sydsvenskan - 29 apr 15 kl. 17:11

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder.

Helsingborgs Dagblad - 29 apr 15 kl. 17:11

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder.

YLE - 16 sep 14 kl. 04:46

Skärpta krav på vindkraftspark i Korsholm

Korsholm skärper kraven på vindkraftsparken på Märkenkall. Kommunstyrelsen tog till skarpare formuleringar än utvecklingssektionen. Vindkraftsparken på Märkenkall vållade en lång diskussion i kommunstyrelsen och det slutade med att man skrev om förslaget från utvecklingssektionen.

SvD - 29 apr 15 kl. 17:10

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder..

DI - 29 apr 15 kl. 17:36

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder..

Sydöstran - 13 apr 17 kl. 06:00

Hårdare bullerkrav för Shiloh

Shiloh Industries får hårdare bullerkrav än Volvo. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat. Kostnaderna för att nå Naturvårdsverkets riktlinjer bedöms som rimliga..

Skånskan - 16 okt 18 kl. 14:00

Företag fruktar nya bullerkrav

SJÖBO Sjöbo anläggning har funnits på Östra Bangatan sedan 1968. Nu är ägarna oroliga för att byggplanerna bakom trafikterminalen ska hindra den framtida verksamheten.”Med 400 bostäder och en förskola på en gata så kommer det att vara ett ännu större hinder för oss för att bedriva vår verksamhet”, skriver Jan-Ove och Dan Nilsson på Sjöbo anläggning maskin & asfalt i ett yttrande över planförslaget för kvarteret Laxen till samhällsbyggnadsnämmden.

YLE - 16 mar 16 kl. 10:10

Han säljer gamla vindkraftverk

Andrius Cypas har gjort karriär genom att sälja gamla vindkraftverk. Just nu ansvarar hans företag för nedmonteringen av Innopowers vindkraftverk på Björnön i Kristinestad. Cypas är direktör på East Wind Brokers som är baserat i Litauen.

YLE - 24 apr 17 kl. 15:43

Vindkraftverk i Jeppo fick vingar

På måndagen monterades rotorbladen på det andra vindkraftverket i Jeppo. Tre vingar på 14 ton lyftes 137 meter upp i luften för att monteras på maskinhuset. Det är det danska bolaget European Energy som bygger vindkraftverken och kraftverken leveras av Vestas.

Kristianstadsbladet - 08 sep 11 kl. 06:30

Uttjänta vindkraftverk - en dyr affär för kommunerna

För att undvika framtida stålskelett i form av övergivna vindkraftverk kräver länsstyrelsen ekonomiska garantier. Men kommunerna kan inte ställa samma krav. Trots att det kan kosta runt 700?

Fler nyheter från YLE

YLE - 6 timmar sedan

Biskopen besökte Kristinestad: Ett problem om inte församlingen har förtroende för prästerna

Det har stormat kring prästerna i Kristinestad efter att kaplanen Markus Engström uttalat sig negativt om homosexuella. På torsdagen besökte biskop Björn Vikström Kristinestad för att rensa luften. Engström står alltjämt bakom sina uttalanden..

YLE - 12 timmar sedan

Närpes och Kaskö ville vänta in vårdreformen – utredningsman tror inte att reformen blir av

Hur vården ska ordnas om det blir en fusion av Kaskö och Närpes är inte klart i dagsläget. Man har skjutit upp behandlingen av vården i väntan på vårdreformen. På onsdagskvällens möte konstaterade utredningsman Göran Honga att social- och hälsovårdsreforemn inte ser ut att förverkligas..

YLE - 12 timmar sedan

Närpes och Kaskö ville vänta in vårdreformen – nu fortskrider fusionsförhandlingarna

Hur vården ska ordnas om det blir en fusion av Kaskö och Närpes är inte klart i dagsläget. Man har skjutit upp behandlingen av vården i väntan på vårdreformen. Det som är klart är hur bildningen ska styras om det blir en fusion..

YLE - 14 timmar sedan

Tobias Tåg är tillbaka med den nya gruppen Temple of the stars

Tobias Tåg är känd från det progressiva folkrockbandet Thoby Loth. Nu är det dags för ny musik under namnet Temple of the stars och med låten Nightspirit utmanar de på Vegatoppen..

YLE - 14 timmar sedan

Spännande vecka på Vegatoppen - rösta här!

Det har varit en spännande och händelserik vecka på Vegatoppen. Philip Järvenpää fortsätter sitt segertåg på första plats. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, BENN och Temple Of The Stars?.

YLE - 14 timmar sedan

Lars Sund nominerad till Nordiska rådets litteraturpris

Finlands kandidater till Nordiska rådets litteraturpris 2018 är Lars Sund med romanen Där musiken började. Ålands kandidat till priset är Liselott Willén med romanen det finns inga monster..

YLE - 16 timmar sedan

Korsholmarna får rösta per brev – snart skickas röstsedlarna ut

Rösta på valdagen eller rösta på förhand, per brev. De alternativen har invånarna i Korsholm då de ska rösta i den rådgivande folkomröstningen om eventuell kommunfusion med Vasa..

YLE - 16 timmar sedan

Vasa hamnväg engagerade mest – mer än 200 anmärkningar om fusionsavtal mellan Vasa och Korsholm

Totalt 236 anmärkningar har lämnats in om förslaget till sammanslagning av Vasa och Korsholm. De allra flesta, 211, kommer från Korsholm. Många har organiserat sig för att lämna in anmärkningar gällande Vasa hamnväg..

YLE - 20 timmar sedan

#femtioelvafrågor: Vad händer om det föds för få barn? ”Osäkert om vi har ett välfärdssamhälle i dess nuvarande form i framtiden”

Hur annorlunda blir framtiden när befolkningens fördelning förändras? undrar gymnasieeleven Anastasiia Galchenko från Vörå inför riksdagsvalet i april..

YLE - 21 timmar sedan

Nextjets konkursbo överväger att stämma svenska staten

Det konkursade flygbolaget Nextjets kan komma att föra skadeståndstalan mot svenska staten. Nextjets konkursförvaltare har inte heller ännu slagit fast om och när det blir en återvinningstalan mot de tidigare styrelsemedlemmarna i Nextjet, Peter Boström och Peter Björk i Jakobstad..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.