YLE > Svenskfinland

Wednesday, 21 November, 04:34

YLE - 27 nov 14 kl. 04:27

Skärpta bullerkrav på vindkraftverkDe regler som gäller idag är statsrådets beslut om riktvärden för buller (993/1992). Det finns inga specifika stadganden för buller från vindkraftverk i den lagen. När de här stadgandena kom fanns inga industriella vindkraftverk i landet och vindkraftens speciella karaktär noterades därför inte i riktvärdena som gäller generellt för buller av olika slag. Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat i ett beslut från 1 juli 2014 att de stadganden som gäller för riktvärdena i dag leder till alltför stora bullerstörningar från vindkraftverk. Sänkta decibelgränser föreslås för vindkraftsbullret Gällande riktvärden i dag tillåts buller som når upp till 55 dB dagtid och 50 dB nattetid utomhus från ett vindkraftverk.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Gällande, Patrik Holm, Vindkraftsföreningen, Holm, Sverige, Tyskland Bullerfrågan, Finland, Norden, Danmark, Tyskland, Anleitung, lärm, Hz

Dela artikeln

16 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skärpta, bullerkrav, vindkraftverk
Sydsvenskan - 29 apr 15 kl. 17:11

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder.

Helsingborgs Dagblad - 29 apr 15 kl. 17:11

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder.

YLE - 16 sep 14 kl. 04:46

Skärpta krav på vindkraftspark i Korsholm

Korsholm skärper kraven på vindkraftsparken på Märkenkall. Kommunstyrelsen tog till skarpare formuleringar än utvecklingssektionen. Vindkraftsparken på Märkenkall vållade en lång diskussion i kommunstyrelsen och det slutade med att man skrev om förslaget från utvecklingssektionen.

SvD - 29 apr 15 kl. 17:10

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder..

DI - 29 apr 15 kl. 17:36

Riksdagen vill sänka bullerkrav

Riksdagen uppmanar regeringen att höja riktvärdena för trafikbuller i byggkraven för nya bostäder från 55 till 60 decibel vid bostadens fasad. För studentbostäder uppmanas regeringen sätta ett riktvärde på 65 decibel. Tanken är att lägre bullerkrav ska underlätta byggande av bostäder..

Sydöstran - 13 apr 17 kl. 06:00

Hårdare bullerkrav för Shiloh

Shiloh Industries får hårdare bullerkrav än Volvo. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat. Kostnaderna för att nå Naturvårdsverkets riktlinjer bedöms som rimliga..

Skånskan - 16 okt 18 kl. 14:00

Företag fruktar nya bullerkrav

SJÖBO Sjöbo anläggning har funnits på Östra Bangatan sedan 1968. Nu är ägarna oroliga för att byggplanerna bakom trafikterminalen ska hindra den framtida verksamheten.”Med 400 bostäder och en förskola på en gata så kommer det att vara ett ännu större hinder för oss för att bedriva vår verksamhet”, skriver Jan-Ove och Dan Nilsson på Sjöbo anläggning maskin & asfalt i ett yttrande över planförslaget för kvarteret Laxen till samhällsbyggnadsnämmden.

YLE - 16 mar 16 kl. 10:10

Han säljer gamla vindkraftverk

Andrius Cypas har gjort karriär genom att sälja gamla vindkraftverk. Just nu ansvarar hans företag för nedmonteringen av Innopowers vindkraftverk på Björnön i Kristinestad. Cypas är direktör på East Wind Brokers som är baserat i Litauen.

YLE - 24 apr 17 kl. 15:43

Vindkraftverk i Jeppo fick vingar

På måndagen monterades rotorbladen på det andra vindkraftverket i Jeppo. Tre vingar på 14 ton lyftes 137 meter upp i luften för att monteras på maskinhuset. Det är det danska bolaget European Energy som bygger vindkraftverken och kraftverken leveras av Vestas.

Kristianstadsbladet - 08 sep 11 kl. 06:30

Uttjänta vindkraftverk - en dyr affär för kommunerna

För att undvika framtida stålskelett i form av övergivna vindkraftverk kräver länsstyrelsen ekonomiska garantier. Men kommunerna kan inte ställa samma krav. Trots att det kan kosta runt 700?

Fler nyheter från YLE

YLE - 8 timmar sedan

Glädje över beskedet om uppgraderingen av riksväg 8 – "En tidig julkapp"

En av dem som är glada över beslutet att riksväg 8 ska bli en del av stomnätet är Kenneth Svanbäck som är vd för bussbolaget Ingves och Svanbäck. – Det här är en tidig julklapp, säger Svanbäck..

YLE - 8 timmar sedan

Glädje över beskedet om Riksåttans uppgradering – "En tidig julkapp"

En av dem som är glada över beslutet att Riksväg åtta ska bli en del av stomnätet är Kenneth Svanbäck som är vd för bussbolaget Ingves och Svanbäck. – Det här är en tidig julklapp, säger Svanbäck..

YLE - 13 timmar sedan

Vasas nya museidirektör vill samarbeta med skolorna - "om du inte känner till dina rötter vet du inte vem du är"

Vid årsskiftet tar Elina Bonelius över som museidirektör i Vasa. Med redan lång erfarenhet av jobbet ville hon ta chansen att flytta till Vasa. - Varför inte försöka, säger Bonelius..

YLE - 17 timmar sedan

Misstankar om fiffel i lottningen, matcher framför tomma läktare – men Bollförbundet vill tona ner kritiken kring Finlands cup: ”Ett missförstånd”

Finlands cup i fotboll upprör. Trots att Bollförbundet tidigare talade om en öppen lottning av kvalgrupperna visade sig lagen vara indelade enligt region. FC Lahti åkte dessutom på en riktig nitlott.

YLE - 18 timmar sedan

Proffsdrömmen driver Rory Penttinen framåt i GT-serien: "Vi skall se hur långt det går att komma som fattig Nykarlebybo"

Den 38-årige Nykarlebybon Rory Penttinen har ägnat de senaste 20 åren åt att köra ikapp och för tillfället är det just erfarenheten som är hans viktigaste trumfkort. Ifall pusselbitarna faller på plats kan drömmen om att bli professionell GT-förare vara följande steg i karriären..

YLE - 18 timmar sedan

Här är höstens studenter 2018 - Svenska Yle gratulerar

Här hittar du de som har avlagt studentexamen vid de svenskspråkiga gymnasierna hösten 2018..

YLE - 19 timmar sedan

Övis gymnasium kan flytta till Academill - beslut fattas i vår

Vasa övningsskolas gymnasium kan komma att flytta till Åbo Akademis campus Academill i Vasa. Åbo Akademi har nyligen startat en utredning för att se vilka fördelar det kan finnas med att ha gymnasiet under samma tak som lärarutbildningen..

YLE - 21 timmar sedan

"Det bästa är att få träffa alla barn" - nu börjar BUU-klubbens julturné 2018

Den 22 november är det dags för BUU-klubbens julturné. 1950 kilometer på vägen, 14 orter, 23 shower - det är BUU-turnén 2018 i ett siffernötskal. Men vad händer egentligen då BUU-klubben är ute och träffar sina fantastiska tittare?.

YLE - 23 timmar sedan

Myror i byxorna och svårt att läsa och skriva? – Dolt synfel kan misstas för adhd och dyslexi

Problem med inlärning och koncentration kan bero på dolda synfel men misstas för att vara adhd eller dyslexi. Det säger lärarna Anne Ström och Malin Enell-Grön i Jakobstad. Deras arbete med barnens dolda synproblem är banbrytande i Svenskfinland..

YLE - 23 timmar sedan

Ensaksfrågor och gammaldags könsroller - insändarstormarna handlar om skarv, varg och vaccinationer

Tidningarnas insändarspalter fylls tidvis av häftiga diskussioner om skarven, vargen eller vaccinationer. Enligt Vasabladets ledarskribent finns fortfarande en gammal tradition där männen som opinionsbildare tas på större allvar. Följden av det är tyvärr att kvinnorna då hellre låter bli att debattera, konstaterar man på Vbl.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.