Ekonomistas > Ekonomi

Monday, 01 June, 01:13

Ekonomistas - 21 nov 14 kl. 07:00

När rika barn möter fattigaAtt människor från olika grupper och samhällsklasser umgås kan öka förståelsen för andras villkor. Sådan förståelse kan i bästa fall bidra till ett mer tolerant och kanske generösare samhällsklimat. Eftersom barn sannolikt är mer påverkbara än vuxna är detta en anledning till att socialt blandade skolor ofta ses som ett mål i sig. Att blandade skolor har sådana positiva effekter är dock inte självklart; en möjlighet är att dylika erfarenheter inte påverkar oss alls, en annan att man faktiskt lär sig tycka illa om den andra gruppen genom att umgås med den. Eftersom skolors elevsammansättning inte är slumpartad är frågan hur den påverkar attityder och beteenden svårbesvarad, men på ett seminarium häromveckan gjorde Gautam Rao ett seriöst försök.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Gautam Rao, Harvard, Microsoft, Rao, Indien

Dela artikeln

255 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: När rika, barn, möter, fattiga
Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

Skrämmande studie: Fattiga barn har mindre hjärnor än rika barn

Barn som växer upp i fattigdom har mindre hjärnor. Det visar en studie som har genomförts på Columbia University i samarbete med med ett barnsjukhus i Los Angeles. Enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature har forskarna bland annat scannat barns hjärnor och genomfört kognitiva tester, och resultatet visar på en koppling mellan föräldrarnas inkomst och hur utvecklade barnens hjärnor är.

Expressen - 26 sep 15 kl. 11:36

'Mina barn gråter efter saker på nätet om mig'

Hon har bevakat våldtäktsutredningen kring Chicago Blackhawks Stanley Cup-hjälte Patrick Kane. Nu har CBS Chicago-journalisten Julie DiCaro mottagit så obehagliga hot att hon beordrats att stanna hemma från jobbet. - Mina barn gråter på grund av saker de sett om mig på nätet, skriver DiCaro på Twitter..

YLE - 03 sep 15 kl. 12:42

Förslag 21: Ta från de rika - ge till de fattiga

Gör som Robin Hood. Ta från de rika och ge åt de fattiga. Lågavlönad arbetstagare med 1200€ i handen efter skatt och med barn i hushållet önskar ju få ha kvar de förmåner som vi tidigare (och ännu har).

VA - 26 okt 16 kl. 16:24

Ny forskning: “Rika barn som gör allt fel klarar sig ändå bättre än fattiga barn som gör allt rätt”

I västvärlden är tron på ett meritokratiskt samhälle stark: alla barn ska ha lika möjligheter, oavsett familjebakgrund. Men forskning visar att det inte alltid ser ut så i verkligheten. .

Helsingborgs Dagblad - 22 jun 12 kl. 12:45

Finland: Rika kramas mer än fattiga

Rika finländare säger sig uppleva mer kramar och annan positiv fysisk kontakt än fattiga. Två av hundra rör aldrig vid andra människor, enligt en enkät i helgtidningen Sunnuntaisuomalainen. Var tionde tycker sig få för lite av kramar och annan fysisk kontakt, medan endast en av hundra tycker det blir för mycket.

HBL - 22 jun 12 kl. 13:50

Sunnuntaisuomalainen: Rika kramas mer än fattiga

Mer än var åttonde finländare upplever att han eller hon får tillräckligt med positiv fysisk beröring, visar en enkät i helgbilagan Sunnuntaisuomalainen. Endast kring var tionde upplever att man rör dem för lite. Två av hundra blir aldrig rörda.

Trelleborgs Allehanda - 18 apr 16 kl. 03:00

Fattiga och rika barn

Det var länge sedan Sverige kunde slå sig för bröstet när det gäller förmågan att ge alla barn likvärdiga uppväxtvillkor..

SVT - 24 jan 19 kl. 20:00

Psykisk ohälsa: Klyftorna ökar mellan fattiga och rika barn

Barn i de lägsta inkomstgrupperna mår allt sämre psykiskt. Samtidigt har ohälsan sjunkit bland de som har det bättre ställt ekonomiskt, visar en ny rapport. – Det är anmärkningsvärt, säger Sara Fritzell på Folkhälsomyndigheten..

YLE - 26 okt 16 kl. 14:08

"Föräldrapenningen ger rika en BMW och fattiga en Lada"

Regeringspartierna tvistar om föräldraledighet och hemvårdsstöd fastän de kunde göra en modig reform för att förbättra kvinnornas ställning. I sin färska politikpodd undrar Yle Nyheters Anne Suominen och Hbl:s Susanna Ginman varför det ska vara så himla svårt att ta tag i saken. I debatten om vården av små barn kastar tankesmedjan Libera in en brandfackla.

YLE - 09 feb 16 kl. 12:22

Stadsdelar förändras när rika tränger ut fattiga

Rikt folk flyttar in, fattiga flyttar ut, hyrorna stiger. När en stadsdel gentrifieras så förändras den. Brändö i Vasa är ett exempel.

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 28 maj 20 kl. 14:58

Ojämlikheten i Sverige — hur ser den ut?

Det nya numret av Ekonomisk Debatt har temat Ekonomisk ojämlikhet i Sverige och världen. I artiklarna tar tolv forskare upp frågor rörande global ojämlikhet, svenskt ojämlikhet i inkomster och förmögenheter, hälsa, familjebakgrundens betydelse samt situationen för barn till utlandsfödda föräldrar. Detta inlägg återger huvudbudskapet av min egen artikel som går igenom den allmänna bilden av den svenska inkomst- och förmögenhetsfördelningen.

Ekonomistas - 12 maj 20 kl. 09:46

Framflyttad deadline för inskick till Nationella konferensen

Den 2-3 oktober 2020 planeras den Nationella konferensen i nationalekonomi äga rum på Handelshögskolan i Stockholm. På grund av oredan den senaste tiden har deadline för att skicka in uppsatser för bedömning för presentation på konferensen flyttats fram till 17 augusti 2020. Den nationella konferensen har hållits sedan 2010 och årets konferens blir den sjunde.

Ekonomistas - 03 maj 20 kl. 10:32

Hur viktig kan skolan vara?

”Skolresultaten avgörs i klassrummet, inte i antagningsstatistiken”, lyder ett inte ovanligt uttalande i skoldebatten. Enligt detta synsätt drivs de betydande resultatskillnaderna mellan skolor framförallt av skillnader i ledarskap, organisation och pedagogik, inte av elevunderlaget. Samtidigt finns en parallell diskussion där det framförs att likvärdigheten i skolan är god då (bara) några procent av den totala spridningen i elevernas kunskapsresultat kan hänföras till vilken skola de går på.

Ekonomistas - 24 apr 20 kl. 08:18

Covid-19-tester räddar inte bara liv och ekonomi

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas skrev jag om det olyckliga med att porträttera vårt samhälles val som ett mellan att stänga ner samhället, med förödande konsekvenser för ekonomin, alternativt att ”fortsätta som vanligt”, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Inte för att det inte skulle finnas en avvägning. Självklart behöver beslutsfattare nu – liksom i så många andra situationer – om inte en prislapp på liv, så åtminstone ett systematiskt sätt att tänka kring dödstal och kostnader för restriktionerna.

Ekonomistas - 24 apr 20 kl. 08:18

Covid-19 tester räddar inte bara liv och ekonomi

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas skrev jag om det olyckliga med att porträttera vårt samhälles val som ett mellan att stänga ner samhället, med förödande konsekvenser för ekonomin, alternativt att ”fortsätta som vanligt”, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Inte för att det inte skulle finnas en avvägning. Självklart behöver beslutsfattare nu – liksom i så många andra situationer – om inte en prislapp på liv, så åtminstone ett systematiskt sätt att tänka kring dödstal och kostnader för restriktionerna.

Ekonomistas - 22 apr 20 kl. 09:22

Ekonomin oroar mer än sjukdomen

Det här är ett gästinlägg av Ola Andersson, docent i nationalekonomi, Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning, Pol Campos-Mercade, forskare i nationalekonomi, Köpenhamns universitet, Fredrik Carlsson, professor i nationalekonomi, Göteborgs universitet, Florian Schneider, forskare i nationalekonomi, Zürichs universitet och Erik Wengström, professor i nationalekonomi, Lunds universitet och Hanken Svenska handelshögskolan. Sveriges smittskyddsstrategi har väckt debatt. Den bygger i hög utsträckning på frivillighet och tillit.

Ekonomistas - 21 apr 20 kl. 09:28

Riksbanken utnyttjar coronakrisen

Riksbankens direktion missförstår helt syftet med förslaget till ny riksbankslag. Det framgår tydligt av direktionens remissvar på Riksbankskommitténs lagförslag som sammanfattas på DN-debatt och av riksbankschefens uttalanden i en intervju i DN. Lagförslaget syftar till att befästa Riksbankens oberoende, inte att inskränka det som riksbankschefen misstänker.

Ekonomistas - 20 apr 20 kl. 08:00

Norsk rapport om samhällsekonomiska konsekvenser av hanteringen av coronaviruset

I Norge har regeringen tagit initiativ till att skapa en expertgrupp med uppdrag att analysera de samhällsekonomiska effekterna av åtgärder för att skydda mot spridning av coronaviruset. Kanske något att ta efter här i Sverige? Gruppens första rapport presenterades vid ett webinarium för några dagar sedan (15/4).

Ekonomistas - 19 apr 20 kl. 21:28

Gunnar Lantz: Krisstöd till rätt kommuner

En viktig del av regeringens krispaket är extra resurser till kommunerna. I detta gästinlägg diskuterar Gunnar Lantz, doktor i ekonomisk historia vid Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet (Cerum), utformningen av detta krisstöd.
I veckan lämnade regeringen sitt förslag till vårändringsbudget för 2020.

Ekonomistas - 17 apr 20 kl. 07:00

Remissvar på förslaget till ny riksbankslag

I november 2019 blev den parlamentariskt sammansatta Riksbankskommittén klar med förslaget till ny riksbankslag (SOU 2019:46). Dessförinnan hade dock huvuddragen i en överenskommelse mellan partierna sammanfattats i en DN Debatt-artikel. Kommitténs förslag skickades på remiss till ett antal remissinstanser.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.