Ekonomistas > Ekonomi

Thursday, 20 February, 16:18

Ekonomistas - 14 nov 14 kl. 10:05

Makroekonomiska risker med amorteringskravDetta är ett gästinlägg av Niels-Jakob Harbo Hansen och Erik Öberg, båda doktorander i nationalekonomi vid Instutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet. De senaste åren har vi från flera håll hört att de svenska hushållens skuldsättning utgör ett hot mot den makroekonomiska stabiliteten. På tisdagen bestämde sig Finansinspektionen för att gå från ord till handling och föreslog att amorteringskrav ska införas. Förslaget innebär att hushåll som tar nya bolån ska tvingas amortera 2 % av lånet årligen tills dess att belångsgraden, definierat som lånets storlek delat på bostadens inköpsvärde, är 70 % och ytterligare 1 % per år tills att belåningsgraden är 50 %. Vi är inte säkra på om detta förslag kommer att öka den makroekonomiska stabili
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Niels-Jakob Harbo Hansen, Erik Öberg, Instutet, Finansinspektionen, Föreställ, Det, Riksbankens, Finansinspektionens, EO Svensson, LO

Dela artikeln

85 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Makroekonomiska, riskermed , amorteringskrav
Dagens PS - 05 dec 18 kl. 08:53

Analys: Mer risker än möjligheter

Massaproducenten Rottneros har medvind och bolagets vinst är rekordhög. Makroriskerna de närmaste åren får ändå Affärsvärlden att trycka på säljknappen. Det framgår av ett aktieråd från Affärsvärldens kommande nummer som förpubliceras av tidningens analystjänst på onsdagen.

Ekonomistas - 25 sep 17 kl. 08:37

Finansinspektionens argument för förslaget om skärpt amorteringskrav håller inte: (1) Räntekänsligheten

Finansinspektionens (FI) har, trots att den bedömer ”att de finansiella stabilitetsriskerna kopplade till hushållens skulder är relativt små”, föreslagit ett skärpt amorteringskrav för hushåll med höga skuldkvoter (skuld i förhållande till disponibel inkomst) (se FI:s remisspromemoria). FI motiverar istället sitt förslag med två något speciella argument. För det första skulle hushåll med höga skuldkvoter kunna komma att minska sin konsumtion kraftigt om räntorna stiger, vilket i sin tur skulle kunna förstärka en konjunktur nedgång.

Cornucopia - 11 dec 15 kl. 09:05

Amorteringskrav från första maj

Regeringen skickade igår sitt lagförslag om amorteringskrav på remiss till lagrådet. Om förslaget inte måste omarbetas igen börjar de nya amorteringekraven gälla från den första maj.

Finansmarknadsminister Per Bolund (mp) säger följande i regeringens pressmeddelande:"Genom förslaget får Finansinspektionen det mandat som krävs för att föreslå och implementera amorteringskravet.

VA - 11 apr 11 kl. 16:19

Risker kvarstår

11 april "Som en konsekvens av detta har återhämtningen blivit mer självgående, risken för en dubbeldip-recession i de avancerade ekonomierna har avtagit och den globala aktiviteten börjar accelerera igen", skriver IMF. Globalt väntas BNP stiga med 4,4 procent i år för att sedan växa med 4,5 procent nästa år. Det är oförändrat jämfört med vad IMF räknade med i en prognosuppdatering i januari.

PrivataAffärer - 07 sep 15 kl. 08:00

Partierna överens om amorteringskrav

Regeringen, Vänsterpartiet och den borgerliga oppositionen är överens om att införa ett amorteringskrav. Kravet syftar till att motverka makroekonomiska och finansiella stabilitetsrisker....

TA - 10 sep 13 kl. 16:24

FI överväger amorteringskrav

Finansinspektionen, som snart får ta hand om den finansiella stabiliteten, överväger att införa krav på amorteringar på bolån. Det berättade chefen Martin Andersson på en utfrågning i finansutskottet.
Syftet med amorteringskrav på bolån är att stärka amorteringskulturen bland svenska låntagare.

Dagens PS - 10 nov 17 kl. 08:56

Regeringen splittrad om amorteringskrav?

MP-ministrarna tycks i alla fall ha olika åsikter – och tre banktoppar höjer varningsflagg. Bostadsminister Peter Eriksson, som representerar Miljöpartiet, uttrycker tvivel inför det aviserade och skärpta amorteringskravet som Finansinspektionen väntas fatta beslut om på måndag. Det skriver Dagens Industri.

DI - 24 maj 17 kl. 14:59

Draghi vaksam mot risker

Den makroekonomiska miljön förbättras och euroregionen upplever en allt mer solid återhämtning. ECB är dock fortsatt vaksam mot risker mot den finansiella stabiliteten eftersom det kan finnas fler sidoeffekter från QE än negativa räntor..

PrivataAffärer - 28 maj 19 kl. 08:54

”Minskade risker för hushållens skuldsättning”

FI konstaterar att den långvarigt låga räntenivån har medfört ett högre risktagande bland olika aktörer. Det har bidragit till att hushåll och företag lånat allt mer, och att priser på bostäder, fastigheter, aktier och andra tillgångar har stigit. ”Om viljan att ta risk skulle minska snabbt kan det skapa stora prisfall på marknaderna.

BT - 05 apr 12 kl. 10:39

Inför amorteringskrav vid bostadslån

I Sparbankens gamla serie Spara och Slösa beskrevs Spara som förnuftig och flitig medan Slösa var slarvig och kastade bort sina pengar på skräpkonsumtion. Idag är Spara glömd och hennes karaktärsdrag framstår som både präktiga och tillväxtfientliga. Det är nu högaktuellt att damma av några av hennes ideal.

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 17 feb 20 kl. 12:33

Bör centralbanker ge ut digitala valutor?

Jag deltog nyligen i ett webinar – ett seminarium på nätet – om digitala valutor, arrangerat av CEPR (Centre for Economic Policy Research). Seminariet hade titeln “Digital currencies: Where are we heading, and should central banks be part of it?” och skälet till att jag ville delta var att jag var intresserad av att höra vad etablerade forskare anser om möjligheten att centralbanker ger ut digitala valutor.

Ekonomistas - 07 feb 20 kl. 13:01

OECDs nya modell för bolagsskatten sänker Sveriges skatteintäkter med miljarder

Sveriges regering står inför en sannolik budgetsmäll om OECDs föreslagna bolagsskattereform införs. I flera år har många stora länder irriterat sig över att handel med varor och tjänster, inte sällan digitalt, sker i deras länder medan bolagsvinster hamnar i andra, ofta små, exporterande länder. Nu har OECD föreslagit en ny modell för bolagsbeskattning som flyttar skatteintäkterna till de länder där handeln sker.

Ekonomistas - 17 jan 20 kl. 13:17

Push – en film om rätten till en specifik plats

Fredrik Gerttens nya film Push beskriver städers omvandling och dess konsekvenser för människor. I detta gästinlägg av Ingemar Bengtsson och Fredrik Kopsch, båda forskare i fastighetsekonomi vid LTH, Lunds universitet, diskuteras och kritiseras flera centrala utgångspunkter och budskap som Gerttens film lyfter fram. Städers transformation över tid påverkar människors liv.

Ekonomistas - 23 dec 19 kl. 07:00

Vem ska bestämma om valutareserven: Riksbanken eller riksdagen?

Riksbankskommittén vill ge Riksbanken stora befogenheter när det gäller valutareserven som inskränker riksdagens beslutanderätt över statens finanser och kan påverka Sveriges möjligheter att låna i utländsk valuta för andra behov. Detta är ur demokratisk synpunkt ett mycket tvivelaktigt förslag, i synnerhet som det inte går att utkräva ansvar för Riksbankens beslut. Riksdagen har visserligen inskränkt sin beslutsmakt genom att ge Riksbanken rätt att besluta om penningpolitiken, men det motiveras med att man därigenom undviker att penningpolitiken annars skulle styras av kortsiktiga politiska hänsyn och inte av vad som är bäst över tid (det s.

Ekonomistas - 19 dec 19 kl. 15:03

Är sociala media och internet bra eller dåligt för demokratin?

Att sociala media mycket snabbt kommit att påverka många delar av våra liv råder det ingen tvekan om. Ett speciellt område där effekterna är uppenbara är inom den politiska sfären. Det faktum att fenomenet är så nytt gör dock att det inte finns så mycket systematiska studier av dess effekter på politiken, men det finns mycket ny spännande forskning på området.

Ekonomistas - 11 dec 19 kl. 07:08

Så kan svensk ekonomijournalistik stärkas

Media är viktigt. Ekonomi är viktigt. Ekonomijournalistik borde därmed vara väldigt viktigt.

Ekonomistas - 09 dec 19 kl. 07:00

Koldioxidtullar i EU: problematiska men motiverade

[Detta inlägg är ursprungligen publicerat i SIEPS serie Perspektiv]Klimatförändringarna är en ödesfråga för mänskligheten. Den nya ordföranden för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, markerar frågans vikt genom att som första punkt i sina politiska riktlinjer utlova en europeisk grön giv – A European Green Deal. Där ingår koldioxidtullar, det vill säga skatter på varor som importeras till EU i förhållande till deras koldioxidavtryck.

Ekonomistas - 20 nov 19 kl. 17:21

Överskottsmålet inget hinder för finanspolitisk stimulans (men bör kanske sänkas ändå)

Under den senaste tiden har det i media skrivits en hel del om den svenska finanspolitiken och vårt finanspolitiska ramverk (t ex här, här och här). Bakgrunden är till viss del att det duggat tätt med tecken på konjunkturavmattning och att frågan om finanspolitiska stimulanser då aktualiserats. Men det handlar också om mer strukturella trender, där en åldrande befolkning, stora barnkullar och ett stort behov av integrationsinsatser för flyktinginvandrare sätter press på kommunernas och landstingens ekonomi.

Ekonomistas - 14 nov 19 kl. 07:56

Schücks ABC är i mina tankar

För knappt ett år sedan gick Johan Schück i pension efter många år som ekonomijournalist på Dagens Nyheter. Men Schücks arbetstakt verkar inte ha avtagit nämnvärt efter pensioneringen. Han skriver till exempel flitigt på sin egen blogg, han arbetar för TV-kanalen EFN och han fortsätter att vara en flitig besökare på olika evenemang där nationalekonomer möts.

Ekonomistas - 09 nov 19 kl. 10:33

Finansinspektionens amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta

Finansinspektionens amorteringskrav och övriga kreditåtstramning har stora individuella och samhälleliga kostnader, men ingen påvisbar samhällsnytta enligt forskningen. Det är ansvarslöst att driva igenom en åtstramning som inte klarar en nyttokostnadsanalys, skriver Robert Boije, Harry Flam, John Hassler och Lars EO Svensson på DN Debatt..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.