Politologerna > Inrikes

Sunday, 22 September, 18:09

Politologerna - 13 sep 14 kl. 09:30

Vad hade hänt om alla röstat?Skulle det spela någon roll för valresultatet om alla röstade, eller skulle valresultatet bli ungefär detsamma även med ett lågt valdeltagande? Denna fråga är naturligtvis svår att svara på eftersom vi inte säkert kan vet hur alla som inte röstat skulle ha röstat om de var tvungna. Vi kan däremot göra uppskattningar av hur valresultatet skulle kunna bli om alla hade röstat. I USA har flera sådana studier publicerats. En studie av Sides, Schickler och Citrin pekar på att vissa mycket jämna val skulle ha slutat annorlunda om alla röstat.
Läs mer på Politologerna
Läs mer om:
USA, Sides, Citrin, Gore, Kerry, Sverige, Socialdemokraterna, Oscarsson, Sören Holmberg, Nya, Holmberg, Alliansen, Holmbergs, R2, SD, Juridik Oscarsson, Juridik Sides, Schickler, Everyone Had Voted, Bubba, Dubya Have Won, Studies Quarterly

Dela artikeln

877 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vad hade häntom alla , röstat
BT - 08 okt 14 kl. 10:19

Huvudlöst att erkänna palestinsk stat

I fredags fick Sverige en ny regering, med åtföljande ny regeringsförklaring. Här finns en mängd inrikespolitiska inslag som kommer att analyseras av partier och kommentatorer. Men det största frågetecknet gäller Sveriges överraskande nya internationella hållning.

Dagen - 20 jan 12 kl. 03:00

1. Bör Palestina erkännas som en egen stat? 2. Vad tycker ditt parti om Centerns utspel?

:

Miljöpartiet, Peter Rådberg, försvarspolitisk talesperson och medlem i riksdagens Israel-Palestinska nätverk:
- Ja. Israel har ju ockuperat landet, det är uppenbart. Det säger även FN.

Sydsvenskan - 09 jun 11 kl. 00:05

"Erkänn palestinsk stat"

Att palestinierna får ett eget land är viktigt, inte minst för Israels skull. Det menar den israeliske före detta ambassadören Alon Liel.
I söndags bevittnade Israel ännu en fredlig palestinsk protest ?

Dagen - 20 jan 12 kl. 03:00

C: Erkänn palestinsk stat

Centerpartiet anser att det är dags att erkänna Palestina som egen stat. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att ställningstagandet inte är särskilt förvånande. - Centern positionerade sig nära Socialdemokraterna på 1960- och 1970-talen, säger han till Dagen

Ulf Bjereld konstaterar att frågan om Palestina inte var någon partiskiljande fråga i Sverige när staten Israel bildades 1948 - alla var positiva till Israel - även Socialdemokraterna och dåvarande VPK.

YLE - 14 apr 15 kl. 15:45

Var fjärde har redan röstat i Vasa valkrets

Mer än en fjärdedel av de röstberättigade i Vasa valkrets har redan röstat. De flitigaste förhandsröstarna finns i Kaskö. Totalt har nästan 90 000 personer i Vasa valkrets redan röstat.

Skånskan - 17 maj 16 kl. 04:00

För­stat­liga inte sko­lan

Opinion Skol­kom­mis­sionen, som till­sattes av Alliansregeringen, fö­re­slår i ett del­be­tän­kan­de starkare stat­lig sty­rning av sko­lan men inte nå­got för­stat­ligande.
Det kom­mis­sionen fö­re­slår är allt­så in­get som Gus­tav Fridolin skulle gjort un­der sina första 100 dagar som ut­bild­nings­mi­nis­ter utan en för­längning av Al­li­ansens skol­po­li­tik. Kom­mis­sionen ut­går till stor del från OECD:s grans­kning av den svenska sko­lan.

Sydsvenskan - 21 sep 11 kl. 16:43

Obama: "Jag tror på palestinsk stat"

Spänningen trappas upp kring palestiniernas ansökan om medlemskap i FN. Under ett tal inför FN:s generalförsamling i New York sade USA:s president Barack Obama att han fortfarande tror på en palestinsk stat.
NEW YORK.

Dagen - 27 sep 11 kl. 03:00

Drömmen om en palestinsk stat i kras

JERUSALEM. Nu när den retoriska röken skingrats i glashuset i New York framstår den bistra verkligheten tydligt. Palestinierna är precis lika långt från en egen stat som innan de drog i gång sitt FN-initiativ.

Dagen - 26 jan 12 kl. 06:00

Om erkännandet av palestinsk stat

Året 2012 som just inletts kan bli ett ödesår för Israel och den konflikt som pågått i drygt 60 år. Denna lilla demokratiska nation, inklämd mellan stora arabiska länder med olika politiska system, förefaller bli alltmer isolerad i världssamfundet. I USA , som av tradition varit Israels bundsförvant, är det presidentval och det kommer på ett eller annat sätt att påverka situationen i Mellanöstern.

Kristianstadsbladet - 26 nov 13 kl. 08:46

En stat har alltid rätt att försvara sig

Kontrareplik till Gustav Karlsson 16 november
Karlsson målar upp Israel som ett svart får för allt elände i konflikten mellan Israel och palestinier. Det finns därför anledning att göra en historisk återblick och dementera hans falska historiebeskrivning:Efter andra världskrigets slut gjordes omfattande omflyttningar av människor och Europas gränser ändrades väsentligt. Dekoloniserings- perioden inleddes samtidigt och många kolonier blev självständiga stater.

Fler nyheter från Politologerna

Politologerna - 12 sep 19 kl. 07:30

Riksdagsvalet på 4chan

Det här är ett gästinlägg av Emma Ricknell, doktorand vid Institutionen för statsvetenskap, Linnéuniversitetet. *** I dagens fragmenterade medielandskap finns en snäv, krokig förgrening som leder till ett anonymt amerikanskt onlineforum vid namn 4chan. Där vistas en del svenskar, som tillsammans med miljoner andra månatliga besökare står för en ansenlig del av den onlinekultur som präglar hela internet, t.

Politologerna - 19 jul 19 kl. 08:00

Spridningen av ”alternativa nyheter” i sociala medier runt valet 2018

Det här är ett gästinlägg av Linn Sandberg, doktorand vid Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo. *** Det svenska riksdagsvalet 2018 väckte stort internationellt intresse och i synnerhet uppmärksammades desinformation och automatiserade konton som spred politiska budskap på sociala medier. Dessa konton attackerade liberala partier och etablerad media samt utryckte stöd för Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige.

Politologerna - 09 jul 19 kl. 21:07

Vad är viktigt för att vara verkligt svensk?

Under årets traditionsenliga identitetsterapi i Almedalen lyftes åter frågorna om det finns ett vi, vad vi:et i så fall skulle kunna vara, om det är bra eller dåligt och i så fall hur, för vem och för vad? De politiska eliterna må bedriva opinionsbildning i Almedalen i frågor om vad som kan anses definiera det svenska. Men vad tycker egentligen de många människorna?

Politologerna - 18 jun 19 kl. 07:17

Har Jantelagen positiva eller negativa effekter?

Det här är ett gästinlägg av Stefan Dahlberg, Professor vid institutionen för jämförande politik, Bergens Universitet och docent vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs Universitet. *** Jantelagen hör man talas om lite titt som tätt och så sent som i förra veckan aktualiserades den återigen i en krönika i Dagens Nyheter och då i lite mer positiva ordalag än vad man vanligtvis brukar stöta på. Men vad vet vi egentligen om jantelagen och dess konsekvenser?

Politologerna - 10 jun 19 kl. 07:30

Politik är lättare om man gillar att tänka

Det här är ett gästinlägg av Jacob Sohlberg, Göteborgs universitet, som forskar i ämnen i gränslandet mellan statsvetenskap och psykologi. *** Politik kan vara ett svårt ämne. Ta bara partiernas valplattformar, vars språkmässiga komplexitet ligger på samma nivå som texter av filosofen Jürgen Habermas.

Politologerna - 08 jun 19 kl. 09:00

Statsvetenskaplig sommarläsning

Det här är ett gästinlägg av Olof Petersson, tidigare forskningsledare vid SNS och professor i statskunskap vid Uppsala universitet. *** Det här är en fråga om lästips. Dels undrar jag själv.

Politologerna - 06 jun 19 kl. 10:09

Principer vs pragmatism i invandringsfrågan: Ludvig Beckman svarar Björn Östbring

Det här är ett gästinlägg av Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Inlägget är en replik på ett tidigare inlägg av Björn Östbring, som kan läsas här. *** Björn Östbring påpekar att min recension i SvD inte fullt ut återger den komplexa position som han försvarar i sin avhandling.

Politologerna - 29 maj 19 kl. 08:04

Folket, eliterna, forskningen och kommunsammanläggningar

I skuggan av Europaparlamentsvalet, fick invånarna i Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga (och faktiskt, igen) folkomrösta om ett samgående. Ett tidigare försök gjordes 2009, men en klar majoritet röstade nej då. Och trots visst hopp om positivt utfall denna gång, blev det ett tämligen tydligt nej till sammanläggning också nu: 7597 ”nej” mot 5793 ”ja”.

Politologerna - 28 maj 19 kl. 08:31

Migrationspolitiska dilemman: Björn Östbring svarar Ludvig Beckman

Det här är ett gästinlägg av Björn Östbring, fil. dr i statsvetenskap och litteraturredaktör för Statsvetenskaplig tidskrift. * * * I en recension i Svenska Dagbladet gav opponenten Ludvig Beckman nyligen ett negativt omdöme åt min avhandling Migrationspolitiska dilemman: Om idealism och realism i liberal politisk teori.

Politologerna - 26 maj 19 kl. 13:52

Har regn påverkat förtidsröstningen till EU-valet?

Tidvis regn, säger SMHI om dagens väder, denna valdag. Kan det påverka valdeltagandet? Tidigare Mycket Viktig forskning som Mikael Persson, Richard Öhrvall och jag genomfört tyder på motsatsen.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.