Alliansfritt Sverige > Opinion

Tuesday, 22 January, 07:01

Alliansfritt Sverige - 20 aug 14 kl. 13:42

Betyg i årskurs fyra saknar vetenskapligt stöd. Varför skulle Jan Björklund bry sig om det?Helsinki,_Finland._MR-U_02-12_Mote_i_ministerradet_for_utbildning_och_forskning_i_forbindelse_med_Nordiska_radets_64-e_session_i_Helsingfors.Jan_Bjorklund

Regeringen beställde en skolpolitisk utredning med syfte att utreda eventuella betyg redan från årskurs fyra. Utredningen är nu färdig. Beställningsjobbet kom fram till det utbildningsminister Jan Björklund (FP) ville ha, den gav klartecken till regeringen och Björklunds idé om tidigare betyg. Björklund förklarade det här med de sjunkande skolresultaten och att det här skulle få resultaten att peka åt rätt håll igen:

 Sverige ligger på 38:e plats i Pisa-undersökningen. Vi måste lyfta resultaten i den svenska skolan. I den relativt betygsfria grundskolan som Sverige haft i 30 år har resultaten sjunkit betänkligt.

Vi får givetvis ingen förklaring om sambandet mellan mindre betyg och sjunkande skolresultat. Finns dessa? Men det spelar ingen roll. Än mindre roll spelar det att det absolut inte finns något vetenskapligt stöd för tidigare betyg. Martin Ingvar som dessutom ligger bakom regeringens utredning och också struntar i hur det ser ut forskningsmässigt, säger så här om forskningsläget:

Många studier grundar sina slutsatser på ett alltför litet underlag för att det ska vara möjligt att dra några generella slutsatser, säger Martin Ingvar. Andra studier är tvärtom baserade på stora mängder registerdata, men samtidigt långt från skolans verklighet.

- Vad jag har saknat när jag har gått igenom den litteratur på området  är helhetsgrepp i vilka som är stora faktorerna.

Jan Björklund avser alltså att genomföra en stor reform som det saknas omfattande vetenskaplig grund för, varken för eller emot. Varför då, kan man fråga sig? För att han är desperat. Med honom vid rodret har segregationen ökat och resultaten bara sjunkit. Det är heller inte första gången han vill genomföra reformer som innan de ens är på plats, blir söndersågade av bättre vetande. Han brukar å andra sidan inte bry sig så mycket om något annan än vad han själv tycker. 

Med det i åtanke är det inte så konstigt att Björklund struntar i vad alla andra säger, även de som vet mer om saken, och genomför något bara för att han själv tycker det är bra.


Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Jan Björklund, Björklunds, Pisa, Sverige, Ingvar, Martin Ingvar, Björklund

Dela artikeln

742 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Betygi , årskurs, fyra, saknar, vetenskapligt, stödVarför skulle , Jan Björklund bry sig om det
Barometern - 20 aug 14 kl. 14:15

Betyg från årskurs fyra föreslås

Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex. Dessutom ska obligatoriskt bedömningsstöd införas i svenska och matematik i årskurs ett, och ett kunskapskrav i läsförståelse i årskurs ett. Utredningen överlämnades i dag till utbildningsminister Jan Björklund (FP).

SR - 20 aug 14 kl. 11:37

Trotsar kritiken - föreslår betyg från årskurs fyra

Utredningen är klar och överlämnad till utbildningsminister Jan Björklund (FP). Nu föreslås att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex, trots att förslaget saknar vetenskapligt stöd..

BT - 20 aug 14 kl. 12:07

Betyg från årskurs fyra föreslås

Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra. Lärarförbundet är kritiskt. Utredningen överlämnades i dag till utbildningsminister Jan Björklund (FP).

TA - 20 aug 14 kl. 11:31

Betyg från årskurs fyra föreslås

Foto: Pontus Lundahl/TT
Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex. Dessutom ska obligatoriskt bedömningsstöd införas i svenska och matematik i årskurs ett, och ett kunskapskrav i läsförståelse i årskurs ett.
Utredningen överlämnades i dag till utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Kristianstadsbladet - 20 aug 14 kl. 11:09

Betyg från årskurs fyra föreslås


Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex. Utredningen överlämnades i dag till utbildningsminister Jan Björklund (FP).Dessutom ska obligatoriskt bedömningsstöd införas i svenska och matematik i årskurs ett, och ett kunskapskrav i läsförståelse i årskurs ett..

BT - 20 aug 14 kl. 11:14

Betyg från årskurs fyra föreslås

Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex. Utredningen överlämnades i dag till utbildningsminister Jan Björklund (FP). Dessutom ska obligatoriskt bedömningsstöd införas i svenska och matematik i årskurs ett, och ett kunskapskrav i läsförståelse i årskurs ett.

GöteborgsPosten - 20 aug 14 kl. 11:10

Betyg från årskurs fyra föreslås

Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex.Dessutom ska obligatoriskt bedömningsstöd införas i svenska och matematik i årskurs ett, och ett kunskapskrav i läsförståelse i årskurs ett..

SN - 20 aug 14 kl. 11:17

Betyg från årskurs fyra föreslås

Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex.Dessutom ska obligatoriskt bedömningsstöd införas i svenska och matematik i årskurs ett, och ett kunskapskrav i läsförståelse i årskurs ett..

UNT - 20 aug 14 kl. 11:09

Betyg från årskurs fyra föreslås

Regeringens utredaren Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra i stället för som nu årskurs sex..

SvD - 20 aug 14 kl. 11:09

Betyg från årskurs fyra föreslås

Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex. Utredningen överlämnades i dag till utbildningsminister Jan Björklund (FP)..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.