YLE > Finland

Tuesday, 22 May, 19:24

YLE - 11 aug 14 kl. 04:23

”Det händer att elevens rättigheter kränks”Hur ska det gå till när man vill leta igenom en elevs skolväska? Det finns tydliga regler om det här och många andra saker som berör skolvardagen. En ny handbok listar alla elevens rättigheter. Hem och Skola och Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf, SAMS, uppmärksammar elevernas rättigheter så här inför den nya höstterminen. De har publicerat en handbok där man går igenom vad som gäller, bland annat när man måste titta i en elevs skolväska.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Skola, Samarbetsförbundet, SAMS, Krook, Finland, Mobbning, Nylund, Esbo

Dela artikeln

43 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det händeratt , elevens, rättigheter, kränks
DN - 23 jan 14 kl. 16:12

”Där rättigheter kränks är minoriteter alltid hårdast drabbade”

Lars Aduktusson vill att Sverige och EU ska sätta press till stöd för utsatta kristna genom att koppla bistånd till religionsfrihet. Men i de länder Adaktusson räknar upp är det inte bara kristna som drabbas. Jag ser hellre utökat arbete för alla mänskliga rättigheter, skriver Peter Weiderud..

YLE - 04 feb 14 kl. 04:55

Amnesty: Transpersoners rättigheter kränks

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att Finland på ett allvarligt sätt kränker de mänskliga rättigheterna för personer som korrigerar sitt kön. Transpersonerna tvingas gå igenom en lång och plågsam medicinsk och juridisk process för att ändra sitt kön - inte bara i Finland utan i hela Europa. Enligt Amnesty bör en könskorrigeringsprocess vara snabb och öppen, och den ska värna om privatlivet och människovärdet.

SVT Debatt - 07 okt 13 kl. 15:18

EU och regeringen fortsätter att urholka arbetarnas rättigheter

ARBETSVILLKOR Idag manifesterar människor över hela världen för rätten till anständiga arbetsvillkor och rimliga löner. Men det är inte bara i avlägsna länder som arbetsvillkoren är usla och fackliga rättigheter kränks. I Sverige har den borgerliga regeringen och Miljöpartiet i praktiken gjort migrantarbetare rättslösa gentemot sina arbetsgivare, och löntagare ställs mot löntagare i kampen om arbetstillfällen, skriver Josefin Brink.

Sydsvenskan - 19 jan 14 kl. 06:30

Moskva läxar upp EU om rättigheter

Ryssland riktar kritik mot EU för bristande mänskliga rättigheter. Sverige är ett av de länder som får mest utrymme.– De är trötta på att vi kritiserar dem och säger att vi minsann har problem också, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström.

SVT Debatt - 23 sep 13 kl. 11:52

Svenska pensionspengar kränker mänskliga rättigheter

AP-FONDERNA Ännu en investering av svenska pensionsfonder i en verksamhet som hotar och kränker mänskliga rättigheter. I bergsområdet Kimsakocha i Ecuador pågår idag stora protester mot ett gruvprojekt som hotar rätten till mat och liv i området. Menar Sverige allvar med att följa internationella överenskommelser, måste förslagen till AP-fondernas regelverk bli både mer omfattande och tydligare, skriver Maria Starck, ordförande FIAN Sverige.

Aftonbladet - 29 apr 14 kl. 17:42

Bötfäll EU-länder som hbtq-diskriminerar

Debattörerna (MP): Europa får inte tiga när gayrättigheter kränks.

HBL - 03 maj 14 kl. 08:49

"Jehovas vittnen tar rättvisan i egna händer"

En rättskommitté skipar rättvisa och vittnen berättar om rädsla för att stängas ute från gemenskapen. Enligt en utredning bryter Jehovas vittnen mot mänskliga rättigheter. Föreningen  Uskontojen Tuki har publicerat en undersökning som visar att Jehovas vittnen systematiskt straffar oliktänkare och avhoppare.

Västerbottens Folkblad - 06 nov 14 kl. 23:00

Vems rättigheter är det somkränks för din pensions skull?

Visste du att delar av dina pensionspengar i AP-fonderna investeras i bolag som kränker urfolks rättigheter, förgiftar vattendrag och innebär att tusentals människor tvingas flytta? Dessa multinationella bolag köper markområden för till exempel gruvprojekt och storskaliga odlingar i fattiga länder och lämnar ofta småbrukare utan kompensation eller annan möjlighet till försörjning. Detta drabbar människor som […].

Världen Idag - 17 jul 15 kl. 00:01

Bitet Assarmo: Kvinnor kränks i solidaritetens namn

En ny bok har sett dagens ljus, "Min jihad", av den liberala muslimska samhällsdebattören Hanna Gadban. Det är en högaktuell bok, inte minst efter de larmrapporter som kommer från storstädernas förorter. Allt fler muslimska kvinnor vittnar om ett islamistiskt patriarkat som inskränker kvinnors fri- och rättigheter i de mångkulturella områdena, och Hanna Gadbans bok bekräftar kritiken.

YLE - 08 mar 17 kl. 13:00

Kvinnodagen till ära: Håll fanan högt!

Bör man fira Kvinnodagen eller inte? En del tycker det, andra inte. Den ursprungliga tanken bakom Kvinnodagen är ändå att uppmärksamma ojämställdheten och kvinnors situation, men varje generation av kvinnor har sin referens och ser därför på olika sätt på denna dag.

Fler nyheter från YLE

YLE - 45 minuter sedan

Forskare: Debatten om inbördeskriget har varit balanserad - men ännu finns svåra frågor man inte har talat om

Finland har lyckats bra med försoningen efter inbördeskriget 1918. Det anser historikern och forskaren Matias Kaihovirta i Karis..

YLE - 1 timme sedan

Förbjudet att göra upp öppen eld då varningen om skogs- och gräsbränder är i kraft

Just nu varnar Meteorologiska Institutet om skogs- och gräsbränder i hela landet på grund av den varma och torra våren. Då varningen är i kraft är det strängt förbjudet att göra upp öppen eld. Till detta hör även engångsgrillarna..

YLE - 1 timme sedan

JK föreslår ett halvårs tid för att förbereda landskapsvalet - internationella rekommendationer talar om ett år

Justitiekanslersämbetet anser att man borde ha ett halvt års tid att förbereda sig för landskapsvalet efter att lagarna som gäller social- och hälsovårdsreformen har trätt i kraft. En expert som vi har talat med anser att man egentligen inte borde hålla landskapsvalet i oktober..

YLE - 2 timmar sedan

Alkoholforskare varnar för att alkoläsk i sommarvärme är illa för hälsan - "Vetenskapligt bevisat att folk dricker mer alkohol när vädret är vackert"

Alkoläsk har i och med den nya alkohollagen sålts i matbutikerna sedan årsskiftet. Vid det här skedet är det för tidigt att avgöra vilka konsekvenser alkoläsken har för folkhälsan. Men nu oroar sig forskare för att alkoholkonsumtionen ökar om det varma vädret fortsätter..

YLE - 2 timmar sedan

Världens största teknologipris till finländaren Tuomo Suntola - också du har hans relativt okända innovation i din ficka

Millenniumpriset för teknologi går i år till den finländska fysikern Tuomo Suntola för hans innovation som möjliggör tillverkning och utveckling av moderna IT-produkter. Priset delas ut av Teknikakademien i Finland, och prissumman är en miljon euro..

YLE - 2 timmar sedan

Hangö stadsstyrelse slarvade med formaliteterna kring markuthyrning vid Fabriksudden

Då stadsstyrelsen i Hangö i oktober 2017 beslutade hyra ut tre små markområden till Regattaföretagen på Fabriksudden begick man ett fel. Men felet är inte så stort att beslutet måste hävas, anser styrelsen..

YLE - 3 timmar sedan

Maj ser ut att bli den varmaste någonsin under den tid man fört statistik

Det ovanligt varma uppehållsvädret ser ut att fortsätta. Det blir tillfälligt lite svalare på onsdag och torsdag, men maj månad kan bli den varmaste någonsin under den tid man har statistikfört temperaturerna, säger Yles meteorolog Anne Borgström..

YLE - 4 timmar sedan

Smusslar stiftelserna pengar till SFP i det fördolda? Det anser forskare, men partiet slår ifrån sig – ”Den renaste formen av finansiering man kan ha”

Valfinansieringsforskaren Tomi Venho kartlägger i en ny rapport de finlandssvenska stiftelsernas bidrag till Svenska folkpartiet. Enligt Venho får partiet årligen, delvis indirekt, flera miljoner i bidrag. Han anser att penningtrafiken är allt annat än genomskinlig.

YLE - 4 timmar sedan

HBL: Kulturfonden för Sverige och Finland ger pengar till rysk-svenskt aktivistläger i Lovisa – fjolårslägret misstänktes gå Moskvas ärenden på Åland

Kulturfonden för Sverige och Finland beviljar medel till sommarläger för rysk-svenska fredsaktivister i Lovisa - trots att motsvarande läger i fjol väckte häftig debatt, skriver HBL. Ingen i fondledningen ville i dag svara på Svenska Yles frågor om saken..

YLE - 4 timmar sedan

HS: Daghemsbarn och personal besköts med plastkulevapen i Helsingfors

Enligt Helsingin Sanomat har på måndag dag daghemsbarn samt personal beskjutits med plastkulevapen medan de var på daghemmets Troolaris gård i Gräsviken. Enligt polisen är den misstänka under 15 år gammal..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.