YLE > Finland

Friday, 15 February, 20:17

YLE - 11 aug 14 kl. 04:23

”Det händer att elevens rättigheter kränks”Hur ska det gå till när man vill leta igenom en elevs skolväska? Det finns tydliga regler om det här och många andra saker som berör skolvardagen. En ny handbok listar alla elevens rättigheter. Hem och Skola och Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf, SAMS, uppmärksammar elevernas rättigheter så här inför den nya höstterminen. De har publicerat en handbok där man går igenom vad som gäller, bland annat när man måste titta i en elevs skolväska.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Skola, Samarbetsförbundet, SAMS, Krook, Finland, Mobbning, Nylund, Esbo

Dela artikeln

43 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det händeratt , elevens, rättigheter, kränks
DN - 23 jan 14 kl. 16:12

”Där rättigheter kränks är minoriteter alltid hårdast drabbade”

Lars Aduktusson vill att Sverige och EU ska sätta press till stöd för utsatta kristna genom att koppla bistånd till religionsfrihet. Men i de länder Adaktusson räknar upp är det inte bara kristna som drabbas. Jag ser hellre utökat arbete för alla mänskliga rättigheter, skriver Peter Weiderud..

YLE - 04 feb 14 kl. 04:55

Amnesty: Transpersoners rättigheter kränks

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att Finland på ett allvarligt sätt kränker de mänskliga rättigheterna för personer som korrigerar sitt kön. Transpersonerna tvingas gå igenom en lång och plågsam medicinsk och juridisk process för att ändra sitt kön - inte bara i Finland utan i hela Europa. Enligt Amnesty bör en könskorrigeringsprocess vara snabb och öppen, och den ska värna om privatlivet och människovärdet.

SVT Debatt - 07 okt 13 kl. 15:18

EU och regeringen fortsätter att urholka arbetarnas rättigheter

ARBETSVILLKOR Idag manifesterar människor över hela världen för rätten till anständiga arbetsvillkor och rimliga löner. Men det är inte bara i avlägsna länder som arbetsvillkoren är usla och fackliga rättigheter kränks. I Sverige har den borgerliga regeringen och Miljöpartiet i praktiken gjort migrantarbetare rättslösa gentemot sina arbetsgivare, och löntagare ställs mot löntagare i kampen om arbetstillfällen, skriver Josefin Brink.

Sydsvenskan - 19 jan 14 kl. 06:30

Moskva läxar upp EU om rättigheter

Ryssland riktar kritik mot EU för bristande mänskliga rättigheter. Sverige är ett av de länder som får mest utrymme.– De är trötta på att vi kritiserar dem och säger att vi minsann har problem också, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström.

SVT Debatt - 23 sep 13 kl. 11:52

Svenska pensionspengar kränker mänskliga rättigheter

AP-FONDERNA Ännu en investering av svenska pensionsfonder i en verksamhet som hotar och kränker mänskliga rättigheter. I bergsområdet Kimsakocha i Ecuador pågår idag stora protester mot ett gruvprojekt som hotar rätten till mat och liv i området. Menar Sverige allvar med att följa internationella överenskommelser, måste förslagen till AP-fondernas regelverk bli både mer omfattande och tydligare, skriver Maria Starck, ordförande FIAN Sverige.

Aftonbladet - 29 apr 14 kl. 17:42

Bötfäll EU-länder som hbtq-diskriminerar

Debattörerna (MP): Europa får inte tiga när gayrättigheter kränks.

HBL - 03 maj 14 kl. 08:49

"Jehovas vittnen tar rättvisan i egna händer"

En rättskommitté skipar rättvisa och vittnen berättar om rädsla för att stängas ute från gemenskapen. Enligt en utredning bryter Jehovas vittnen mot mänskliga rättigheter. Föreningen  Uskontojen Tuki har publicerat en undersökning som visar att Jehovas vittnen systematiskt straffar oliktänkare och avhoppare.

Västerbottens Folkblad - 06 nov 14 kl. 23:00

Vems rättigheter är det somkränks för din pensions skull?

Visste du att delar av dina pensionspengar i AP-fonderna investeras i bolag som kränker urfolks rättigheter, förgiftar vattendrag och innebär att tusentals människor tvingas flytta? Dessa multinationella bolag köper markområden för till exempel gruvprojekt och storskaliga odlingar i fattiga länder och lämnar ofta småbrukare utan kompensation eller annan möjlighet till försörjning. Detta drabbar människor som […].

Världen Idag - 17 jul 15 kl. 00:01

Bitet Assarmo: Kvinnor kränks i solidaritetens namn

En ny bok har sett dagens ljus, "Min jihad", av den liberala muslimska samhällsdebattören Hanna Gadban. Det är en högaktuell bok, inte minst efter de larmrapporter som kommer från storstädernas förorter. Allt fler muslimska kvinnor vittnar om ett islamistiskt patriarkat som inskränker kvinnors fri- och rättigheter i de mångkulturella områdena, och Hanna Gadbans bok bekräftar kritiken.

YLE - 08 mar 17 kl. 13:00

Kvinnodagen till ära: Håll fanan högt!

Bör man fira Kvinnodagen eller inte? En del tycker det, andra inte. Den ursprungliga tanken bakom Kvinnodagen är ändå att uppmärksamma ojämställdheten och kvinnors situation, men varje generation av kvinnor har sin referens och ser därför på olika sätt på denna dag.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Hundar och katter ska registreras — registret tas i bruk år 2022

För att främja hundars hälsa och för att motarbeta valpfabriker ska ett hundregister införas. I ett senare skede ska även kattägare registrera sina djur..

YLE - 3 timmar sedan

EK: Företagarna i Raseborgs ekonomiska region är aktiva men missnöjda

Raseborgs ekonomiska region är en av de minst företagarvänliga i Finland, visar en färsk undersökning. Ordföranden för Västra Nylands handelskammare hoppas att de nya kommundirektörerna kan vända trenden..

YLE - 3 timmar sedan

Utredning: Antalet barn per socialarbetare borde åtminstone halveras

Barnskyddet behöver färre klienter per socialarbetare, mer tid med klienterna och satsningar på teamarbetet, slår en färsk utredning vid Social- och hälsovårdsministeriet fast. Utredningen kom till på socialarbetarnas begäran..

YLE - 4 timmar sedan

Sjöfartsstrejken: Facket beskyller rederierna för försök till lönedumpning

Tusentals anställda på passagerarfartyg, fraktfartyg och isbrytare kan gå i strejk om inte arbetsgivarna och arbetstagarna kommer överens om ett nytt kollektivavtal snart..

YLE - 5 timmar sedan

Se årets gamlas dans vid Ekenäs gymnasium - "Det behöver inte vara prinsessigt om man inte vill"

Maja Lundin och Josefin Sundberg säger att festdagen stärker gemenskapen bland studerandena i gymnasiet. Se bilder och video från dansuppvisningen i artikeln!.

YLE - 6 timmar sedan

Svenska Yle Live: Frasande frackar och släpande långklänningar – se gymnasietvåorna virvla runt på dansgolvet i De gamlas dans

Vi sänder direkt från festligheterna då elever i årskurs två i tio Helsingforsgymnasier firar De gamlas dag..

YLE - 7 timmar sedan

Telias mutåtalade tidigare chefer frikändes på alla punkter - Tero Kivisaari bland de frikända

Telias förra vd Lars Nyberg och två andra Teliachefer som har stått åtalade misstänkta för mutbrott i Uzbekistan frias på alla punkter av Stockholms tingsrätt. Det handlar om Sveriges största muträttegång..

YLE - 8 timmar sedan

Två misstänks för diskriminering under rekryteringsprocess vid Aamulehti

Polisens förundersökning om misstänkt diskriminering i arbetslivet vid Aamulehti har blivit klar. Polisen meddelar att två personer är misstänkta i fallet. Det finns också två målsägande..

YLE - 12 timmar sedan

Evenemangsbolag ansöker om företagssanering - lovar att Julifestivalen i Ekenäs ordnas som planer

Evenemangsbolaget Live Entertainment Finland eller Eastway Live förbereder sig för att ansöka om företagssanering. Det berättar bolaget i ett pressmeddelande..

YLE - 13 timmar sedan

27 tomma stolar för 27 barn och unga som fått cancer

Fredagen den 15 februari är det internationella barncancerdagen. I Åboregionen uppmärksammas dagen genom att man på fredag kväll ställer fram små stolar i köpcentret Mylly i Reso..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.