YLE > Finland

Saturday, 17 November, 10:01

YLE - 11 aug 14 kl. 04:23

”Det händer att elevens rättigheter kränks”Hur ska det gå till när man vill leta igenom en elevs skolväska? Det finns tydliga regler om det här och många andra saker som berör skolvardagen. En ny handbok listar alla elevens rättigheter. Hem och Skola och Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf, SAMS, uppmärksammar elevernas rättigheter så här inför den nya höstterminen. De har publicerat en handbok där man går igenom vad som gäller, bland annat när man måste titta i en elevs skolväska.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Skola, Samarbetsförbundet, SAMS, Krook, Finland, Mobbning, Nylund, Esbo

Dela artikeln

43 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det händeratt , elevens, rättigheter, kränks
DN - 23 jan 14 kl. 16:12

”Där rättigheter kränks är minoriteter alltid hårdast drabbade”

Lars Aduktusson vill att Sverige och EU ska sätta press till stöd för utsatta kristna genom att koppla bistånd till religionsfrihet. Men i de länder Adaktusson räknar upp är det inte bara kristna som drabbas. Jag ser hellre utökat arbete för alla mänskliga rättigheter, skriver Peter Weiderud..

YLE - 04 feb 14 kl. 04:55

Amnesty: Transpersoners rättigheter kränks

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att Finland på ett allvarligt sätt kränker de mänskliga rättigheterna för personer som korrigerar sitt kön. Transpersonerna tvingas gå igenom en lång och plågsam medicinsk och juridisk process för att ändra sitt kön - inte bara i Finland utan i hela Europa. Enligt Amnesty bör en könskorrigeringsprocess vara snabb och öppen, och den ska värna om privatlivet och människovärdet.

SVT Debatt - 07 okt 13 kl. 15:18

EU och regeringen fortsätter att urholka arbetarnas rättigheter

ARBETSVILLKOR Idag manifesterar människor över hela världen för rätten till anständiga arbetsvillkor och rimliga löner. Men det är inte bara i avlägsna länder som arbetsvillkoren är usla och fackliga rättigheter kränks. I Sverige har den borgerliga regeringen och Miljöpartiet i praktiken gjort migrantarbetare rättslösa gentemot sina arbetsgivare, och löntagare ställs mot löntagare i kampen om arbetstillfällen, skriver Josefin Brink.

Sydsvenskan - 19 jan 14 kl. 06:30

Moskva läxar upp EU om rättigheter

Ryssland riktar kritik mot EU för bristande mänskliga rättigheter. Sverige är ett av de länder som får mest utrymme.– De är trötta på att vi kritiserar dem och säger att vi minsann har problem också, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström.

SVT Debatt - 23 sep 13 kl. 11:52

Svenska pensionspengar kränker mänskliga rättigheter

AP-FONDERNA Ännu en investering av svenska pensionsfonder i en verksamhet som hotar och kränker mänskliga rättigheter. I bergsområdet Kimsakocha i Ecuador pågår idag stora protester mot ett gruvprojekt som hotar rätten till mat och liv i området. Menar Sverige allvar med att följa internationella överenskommelser, måste förslagen till AP-fondernas regelverk bli både mer omfattande och tydligare, skriver Maria Starck, ordförande FIAN Sverige.

Aftonbladet - 29 apr 14 kl. 17:42

Bötfäll EU-länder som hbtq-diskriminerar

Debattörerna (MP): Europa får inte tiga när gayrättigheter kränks.

HBL - 03 maj 14 kl. 08:49

"Jehovas vittnen tar rättvisan i egna händer"

En rättskommitté skipar rättvisa och vittnen berättar om rädsla för att stängas ute från gemenskapen. Enligt en utredning bryter Jehovas vittnen mot mänskliga rättigheter. Föreningen  Uskontojen Tuki har publicerat en undersökning som visar att Jehovas vittnen systematiskt straffar oliktänkare och avhoppare.

Västerbottens Folkblad - 06 nov 14 kl. 23:00

Vems rättigheter är det somkränks för din pensions skull?

Visste du att delar av dina pensionspengar i AP-fonderna investeras i bolag som kränker urfolks rättigheter, förgiftar vattendrag och innebär att tusentals människor tvingas flytta? Dessa multinationella bolag köper markområden för till exempel gruvprojekt och storskaliga odlingar i fattiga länder och lämnar ofta småbrukare utan kompensation eller annan möjlighet till försörjning. Detta drabbar människor som […].

Världen Idag - 17 jul 15 kl. 00:01

Bitet Assarmo: Kvinnor kränks i solidaritetens namn

En ny bok har sett dagens ljus, "Min jihad", av den liberala muslimska samhällsdebattören Hanna Gadban. Det är en högaktuell bok, inte minst efter de larmrapporter som kommer från storstädernas förorter. Allt fler muslimska kvinnor vittnar om ett islamistiskt patriarkat som inskränker kvinnors fri- och rättigheter i de mångkulturella områdena, och Hanna Gadbans bok bekräftar kritiken.

YLE - 08 mar 17 kl. 13:00

Kvinnodagen till ära: Håll fanan högt!

Bör man fira Kvinnodagen eller inte? En del tycker det, andra inte. Den ursprungliga tanken bakom Kvinnodagen är ändå att uppmärksamma ojämställdheten och kvinnors situation, men varje generation av kvinnor har sin referens och ser därför på olika sätt på denna dag.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

PULS – gudstjänst, en av specialgudstjänsterna i Borgå stift sänds i Yle Fem och Radio Vega

Nya kyrkobesökare som av någon anledning tar del av en traditionell gudstjänst upplever den ofta som stel och tråkig. PULS-gudstjänsten är ett alternativ till den traditionella gudstjänsten..

YLE - 1 timme sedan

Lännen Media: Regeringen planerar skogsodlingsprogram – ska bekämpa klimatförändringen

Statsminister Juha Sipilä (C) säger till Lännen Media att flera ministerier som bäst utreder i vilken utsträckning det går att göra nya skogsodlingar..

YLE - 1 timme sedan

Den cannabis som säljs i Finland beräknas vara starkare än tidigare – "Avkriminalisering skulle möjliggöra tester för att förstå vad drogen består av"

Cannabisen i Finland verkar bli starkare och användaren kan inte veta hurudana ämnen som används. Avkriminalisering av cannabis skulle tillåta tester..

YLE - 3 timmar sedan

Folkomröstning om euron, dieselskatten och gratis gymnasieböcker - se hur det går för medborgarinitiativen

Hur gick det till slut med Paavo Väyrynens medborgarinitiativ om att ordna en folkomröstning om euron? Och varför får medborgarinitiativ som handlar om vårdfrågor en långsammare behandling? Vi berättar om medborgarinitiativens olika öden..

YLE - 3 timmar sedan

Barnsoldaten - pojken som blev bestulen på sin barndom

I sitt hemland har han stridit i det beryktade RUF och blivit tvingad att begå krigsbrott. Det är svårt att få det att gå ihop med den 17-årige pojke som jag träffade år 2011 på ett café i Uleåborg. Till Finland kom han som flykting och fick snabbt uppehållstillstånd..

YLE - 4 timmar sedan

Essä: Skammen bakom slagen

"Hon skrek rätt ut, bara skrek och skrek som om hon stod mitt i den mest fasansfulla mardröm du kan föreställa sig", skiver Johanna Holmström i en essä om skam, familjevåld och det svåra i att bryta sig ur ett destruktivt förhållande..

YLE - 13 timmar sedan

Timo Soini: Möte på måndag med Rysslands ambassadör om GPS-störningen i Lappland

Finland har kallat in Rysslands ambassadör Pavel Kuznetsov för samtal om om GPS-störningen i lappland, säger utrikesminister Timo Soini..

YLE - 14 timmar sedan

Guldsmed från Fiskars designade årets vackraste ring

Årets vackraste ring kommer från Fiskars. Det är guldsmed Kristian Saarikorpis ring Satumetsä som har vunnit tävlingen Årets vackraste ring 2018..

YLE - 16 timmar sedan

Två byggnader i gamla yrkesskolan i Karis får rivas

Det är nu fritt fram för ägaren till den gamla yrkesskolan i Karis att riva en del av byggnaderna på Stabsgatan 16. Det finns en preliminär tidtabell för rivningen..

YLE - 17 timmar sedan

Säsongstart med finalförväntan för Akilles bandylag: ”Vi har förutsättningar att vinna hela serien”

På lördag är det säsongstart för Akilles bandy. Laget har ännu inte kunnat träna på isplanen, men det hindrar dem inte från att sikta på final..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.