YLE > Finland

Sunday, 25 February, 18:43

YLE - 11 aug 14 kl. 04:23

”Det händer att elevens rättigheter kränks”Hur ska det gå till när man vill leta igenom en elevs skolväska? Det finns tydliga regler om det här och många andra saker som berör skolvardagen. En ny handbok listar alla elevens rättigheter. Hem och Skola och Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf, SAMS, uppmärksammar elevernas rättigheter så här inför den nya höstterminen. De har publicerat en handbok där man går igenom vad som gäller, bland annat när man måste titta i en elevs skolväska.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Skola, Samarbetsförbundet, SAMS, Krook, Finland, Mobbning, Nylund, Esbo

Dela artikeln

43 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det händeratt , elevens, rättigheter, kränks
DN - 23 jan 14 kl. 16:12

”Där rättigheter kränks är minoriteter alltid hårdast drabbade”

Lars Aduktusson vill att Sverige och EU ska sätta press till stöd för utsatta kristna genom att koppla bistånd till religionsfrihet. Men i de länder Adaktusson räknar upp är det inte bara kristna som drabbas. Jag ser hellre utökat arbete för alla mänskliga rättigheter, skriver Peter Weiderud..

YLE - 04 feb 14 kl. 04:55

Amnesty: Transpersoners rättigheter kränks

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att Finland på ett allvarligt sätt kränker de mänskliga rättigheterna för personer som korrigerar sitt kön. Transpersonerna tvingas gå igenom en lång och plågsam medicinsk och juridisk process för att ändra sitt kön - inte bara i Finland utan i hela Europa. Enligt Amnesty bör en könskorrigeringsprocess vara snabb och öppen, och den ska värna om privatlivet och människovärdet.

SVT Debatt - 07 okt 13 kl. 15:18

EU och regeringen fortsätter att urholka arbetarnas rättigheter

ARBETSVILLKOR Idag manifesterar människor över hela världen för rätten till anständiga arbetsvillkor och rimliga löner. Men det är inte bara i avlägsna länder som arbetsvillkoren är usla och fackliga rättigheter kränks. I Sverige har den borgerliga regeringen och Miljöpartiet i praktiken gjort migrantarbetare rättslösa gentemot sina arbetsgivare, och löntagare ställs mot löntagare i kampen om arbetstillfällen, skriver Josefin Brink.

Sydsvenskan - 19 jan 14 kl. 06:30

Moskva läxar upp EU om rättigheter

Ryssland riktar kritik mot EU för bristande mänskliga rättigheter. Sverige är ett av de länder som får mest utrymme.– De är trötta på att vi kritiserar dem och säger att vi minsann har problem också, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström.

SVT Debatt - 23 sep 13 kl. 11:52

Svenska pensionspengar kränker mänskliga rättigheter

AP-FONDERNA Ännu en investering av svenska pensionsfonder i en verksamhet som hotar och kränker mänskliga rättigheter. I bergsområdet Kimsakocha i Ecuador pågår idag stora protester mot ett gruvprojekt som hotar rätten till mat och liv i området. Menar Sverige allvar med att följa internationella överenskommelser, måste förslagen till AP-fondernas regelverk bli både mer omfattande och tydligare, skriver Maria Starck, ordförande FIAN Sverige.

Aftonbladet - 29 apr 14 kl. 17:42

Bötfäll EU-länder som hbtq-diskriminerar

Debattörerna (MP): Europa får inte tiga när gayrättigheter kränks.

HBL - 03 maj 14 kl. 08:49

"Jehovas vittnen tar rättvisan i egna händer"

En rättskommitté skipar rättvisa och vittnen berättar om rädsla för att stängas ute från gemenskapen. Enligt en utredning bryter Jehovas vittnen mot mänskliga rättigheter. Föreningen  Uskontojen Tuki har publicerat en undersökning som visar att Jehovas vittnen systematiskt straffar oliktänkare och avhoppare.

Västerbottens Folkblad - 06 nov 14 kl. 23:00

Vems rättigheter är det somkränks för din pensions skull?

Visste du att delar av dina pensionspengar i AP-fonderna investeras i bolag som kränker urfolks rättigheter, förgiftar vattendrag och innebär att tusentals människor tvingas flytta? Dessa multinationella bolag köper markområden för till exempel gruvprojekt och storskaliga odlingar i fattiga länder och lämnar ofta småbrukare utan kompensation eller annan möjlighet till försörjning. Detta drabbar människor som […].

Världen Idag - 17 jul 15 kl. 00:01

Bitet Assarmo: Kvinnor kränks i solidaritetens namn

En ny bok har sett dagens ljus, "Min jihad", av den liberala muslimska samhällsdebattören Hanna Gadban. Det är en högaktuell bok, inte minst efter de larmrapporter som kommer från storstädernas förorter. Allt fler muslimska kvinnor vittnar om ett islamistiskt patriarkat som inskränker kvinnors fri- och rättigheter i de mångkulturella områdena, och Hanna Gadbans bok bekräftar kritiken.

YLE - 08 mar 17 kl. 13:00

Kvinnodagen till ära: Håll fanan högt!

Bör man fira Kvinnodagen eller inte? En del tycker det, andra inte. Den ursprungliga tanken bakom Kvinnodagen är ändå att uppmärksamma ojämställdheten och kvinnors situation, men varje generation av kvinnor har sin referens och ser därför på olika sätt på denna dag.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Stefan Wallin: Lagen som befriar Jehovas vittnen från värnplikten måste avskaffas

Efter Helsingfors hovrätts beslut att den lagstadgade befrielsen av Jehovas vittnen från vapentjänst är diskriminerande gentemot totalvägrare måste regeringen börja förbereda sig på ändringar av lagstiftningen, anser riksdagsledamoten Stefan Wallin..

YLE - 2 timmar sedan

Ingrid led av sömnlöshet i tolv år - sömnskolan lärde henne sova utan mediciner

Sömnproblem är otroligt vanliga. Men ändå har den allmänna sjukvården hittills inte satsat speciellt mycket på medicinfri vård. Raseborg hör till undantagen..

YLE - 4 timmar sedan

Fraktfartyg körde in i ett annat utanför Borgå

Två fraktfartyg krockade på internationellt vatten söder om Borgå Kalbådagrund vid tiotiden i morse, uppger Finska vikens sjöbevakningssektion..

YLE - 6 timmar sedan

Vattenledning i Korpo skadad - invånarna kan hämta vatten från serviceboende

En vattenledning i Korpo har skadats då man grävt ned nya elkablar i området. Ett tiotal fastigheter kring Vattentornsvägen är utan vatten..

YLE - 7 timmar sedan

Hundratals nödraketer avfyras under övning i Esbo

En sjöräddningsövning, under vilken hundratals nödraketer och andra signaler för nöd ute till havs avfyras, pågår i Gäddviken i södra Esbo i dag..

YLE - 8 timmar sedan

Mysteriet med m/s Irma: Borgåfamilj förlorade åtta medlemmar men ingen vet var och varför fartyget sjönk

M/s Irma sjönk under oklara omständigheter på norra Ålands hav för 50 år sedan. Elva personer fanns ombord men bara en kropp hittades. Helen Grönqvist-Lönnroos var fyra år och hennes pappa var med på båten.

YLE - 10 timmar sedan

Köldvarning för södra och mellersta Finland i början av veckan

Meteorologiska institutet har gett en varning för bitande köld i hela södra och mellersta Finland. Varningen är i kraft från klockan 20 på måndagen till klockan 9 på onsdagsmorgonen..

YLE - 13 timmar sedan

"Hans mammas skrik hör jag ännu i mina öron" - fem berättelser ur socialarbetares vardag

Klienterna är de allra minsta och svagaste i samhället. Tiden är knapp och dramatiska beslut om livsöden fattas under tidspress. Svenska Yle bad några socialarbetare skriva ner det de ser och upplever.

YLE - 22 timmar sedan

Veckoslutsläsning: Stor guldglädje, festligheter kring Estland 100 år och jägarnas återkomst

Här kommer ett paket med läsning för lördagskvällen!.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.