Alliansfritt Sverige > Opinion

Wednesday, 24 October, 08:07

Alliansfritt Sverige - 20 jun 14 kl. 14:36

Efter att ha förhalat öppenhet i partibidrasfrågan öppnar Ask för att inskränka föreningsfrihetenBeatrice_Ask

Så här har Socialdemokraterna skött sin finansiering sedan urminnes tider:

Donation från LO, som beslutats i demokratisk ordning och skett helt öppet Egna intäkter i form av lotterier

Så här har Moderaterna skött sin finansiering sedan urminnes tider:

Mörka miljoner från okända finansiärer

Nu vill justitieminister Beatrice Ask, som själv stått i riksdagens talarstol och talat osanning om Moderaternas finansiering, stoppa LO:s donationer till Socialdemokraterna. ”det är lite märkligt att man mer eller mindre utan att medlemmen känner till det bidrar till en verksamhet som medlemmen kanske inte gillar”, säger hon till Dagens Nyheter.

Är man medlem i en förening händer det ibland att föreningen lägger pengar på saker man inte gillar, men besluten fattas i demokratisk ordning. Det är så demokrati fungerar – vill man ändra besluten är det bara att övertyga tillräckligt många andra medlemmar.

Är det något som är ”lite märkligt” så är det väl om justitieministern ska lägga sig i hur enskilda föreningar spenderar sina pengar?

Ask vill också ge sig på Socialdemokraternas lotterier.  Dels vill regeringen att det ska framgå ”tillräckligt tydligt” på lotterna att de finansierar Socialdemokraterna (det står på lotterna, hur tydligt ska det vara?) och dels vill regeringen har ”särskilda regler” som förhindrar att lotterna blir ett sätt att få in anonyma bidrag (om Ask har skäl att tro att någon storfinansiär i helighet köper miljontals lotter så får hon gärna redovisa det).

Debatten om Moderaternas mörka miljoner har pågått i flera år. Det har framkommit att det rör sig om tiotals miljoner i hemliga bidrag, och Moderaterna har försökt försvara dem med att hänvisa till ”valhemligheten”, påstå att de inte finns, samt lallat runt och gjort bort sig. Samtidigt har moderata riksdagsledamöter talat om en ”mutkultur” i partiet där man ”kan köpa sig makt”.

Till slut blev det ohållbart och de fick gå med på att driva igenom lagstiftning mot hemliga bidrag. De lovade att det skulle vara på plats nu innan valet, men de förhalade för att kunna ha sina hemliga pengar i en valrörelse till.

Resultatet har blivit tydligt: Moderaterna har förlorat många av sina stora finansiärer eftersom de är rädda att bli avslöjade, men de får ändå stå med skammen eftersom de blockerat en lag om öppenhet.

Sveriges mest bidragsberoende parti saknar egna inkomstkällor och nu är de bittra.

Om de inte får ha sin skumraskfinansiering så ska ingen få ha några intäkter alls.

Fakta om Moderaternas finansiering:

Moderaterna extremt bidragsberoende. Under 2001-2009 fick partiet över 80 miljoner kronor i hemlig finansiering. Dessa mörka pengar toppade med ungefär 30 miljoner vardera under valen 2002 och 2006. Med sådana inkomster har Moderaterna uppskattningsvis mörkat varifrån de fått över 100 miljoner kronor vid det här laget. Moderaterna stiftar lagar som gynnar bidragsgivarna. Detta har de erkänt – Per Schlingmann berättade öppet i en intervju 2007 att de tagit emot pengar från en mediestiftelse som ville att regeringen skulle ändra lagen för att tillåta mer reklam i radio. Den lagen var bland de första som ändrades när alliansen tagit makten.
Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Ask, Socialdemokraterna, LO, Egna, Moderaterna, Beatrice Ask, Moderaternas, Dagens Nyheter, Socialdemokraternas, Schlingmann

Dela artikeln

902 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Efter att ha förhalat, öppenheti , partibidrasfråganöppnar , Ask, för att inskränka föreningsfriheten
YLE - 17 mar 17 kl. 04:12

SFV förbereder sig för årsmöte: Hur tackla misstroendet i bostadsfrågan?

Hur mycket kostade styrelsens resa till Kanada? Kommer förtroendekrisen kring kanslichefens bostadsarrangemang att föranleda diskussion på årsmötet? De frågorna ges ytterst försiktiga svar av tre styrelsemedlemmar som Yle Nyheter har talat med inför SFV:s årsmöte den 27 mars.

Skånskan - 18 dec 15 kl. 06:00

Stöd till Malmö Live har blivit förhalat

Malmö Malmö Live får vänta en månad på ett beslut om extrapengar. Ärendet kunde avgjorts denna veckan, eftersom det fanns en majoritet för de tio miljonerna i kommunstyrelsen. Men ordföranden stämde inte av med partierna.

YLE - 28 jan 14 kl. 17:27

Kolumn: Kulturfonden myglar bort sin öppenhet

Hemlighetsmakeriet kring den halva miljon som Kulturfondens styrelse har reserverat för Guggenheimmuseets arkitekttävling kastar en olustig skugga över fondens ansträngningar att öka öppenheten. I maj i fjol jobbade jag tillsammans med några kolleger på en granskning av Kulturfondens utdelning och måste erkänna att jag blev imponerad av fondens transparens. Fonden redovisade inte bara öppet för vem som fått stipendier utan utvecklade också interaktiva webbkartor som visar hur utdelningen fördelas mellan regionerna.

Alliansfritt Sverige - 19 jun 13 kl. 16:17

Nya lagen om öppenhet tillåter ändå anonyma partibidrag

Moderaterna vill inte redovisa var de får sina pengar ifrån. Det rör sig om över trettio miljoner kronor vid de senaste valen. Väljarna har ingen som helst möjlighet att avgöra vilka ekonomiska intressen det är som sponsrar Moderaterna.

BT - 29 sep 14 kl. 17:39

Malmström lovar mer öppenhet

Cecilia Malmström (FP) lovar öppenhet i EU:s frihandelsförhandlingar med USA. - Att arbeta med de här frågorna har länge varit en dröm för mig, säger unionens blivande (? ) handelskommissionär.

Trelleborgs Allehanda - 07 nov 12 kl. 22:44

"Öppenhet knäcker fördomar"

Foto: Claes Nyberg
"Öppenhet är bästa medlet mot fördomar". Det menar migrationsminister Tobias Billström (M) som besökte Söderslättsgymnasiet och Gula Villan i Trelleborg på onsdagen.
På Gula Villan träffade han personal och boende, ensamkommande ungdomar.

BT - 13 mar 14 kl. 13:41

Marks kommun värnar tolerans och öppenhet

Svar till Tage Carlsson, HBT-liveraler Väs, BT 9/3. Manifestationen till stöd för det drabbade paret i Mark var en stark och viktig markering mot det avskyvärda hatbrottet. Jag deltog i denna manifestation både som kommunchef och som privatperson.

Kristianstadsbladet - 16 maj 13 kl. 09:21

Minkfarmare tror på ökad öppenhet

Foto: Tommy Svensson och Scanpix
På söndag kommer minkfarmen i Sandbäck vara öppen för allmänheten. Syftet är att visa upp sina goda uppfödningsförhållanden. Samtidigt vill organisationen Djurens rätt stoppa pälsuppfödning och pekar ut brister i branschen.

BT - 08 aug 13 kl. 09:43

Öppenhet enda vägen

USA måste försvara mer än bara sina egna gränser och intressen Nyheten om att USA:s president Barack Obama istället för att träffa Rysslands president Vladimir Putin väljer att komma till Sverige i september, är givetvis en positiv nyhet. Men orsaken till Sverigeresan är inte en längtan efter att se Skansen, fika med kungen eller snacka basket med Fredrik Reinfeldt. Snarare är besöket ett inslag i den diplomatiska konflikt som förorsakats av Snowdenaffären.

BT - 07 maj 14 kl. 09:24

Reinfeldt: Mer öppenhet i EU

Statsminister Fredrik Reinfeldt krävde öppnare handel och konkurrens inom EU i dagens partiledardebatt, med tre veckor kvar till EU-valet. S kritiserar regeringen för att vikariat går att stapla på varandra.Reinfeldt började med att tala om det toppmöte som kommer att uppmärksamma att det är hundra år sedan första världskriget.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.