Ekonomistas > Ekonomi

Tuesday, 26 May, 05:16

Ekonomistas - 16 jun 14 kl. 08:30

Saklig och balanserad rapport från FI – osakligt och tendentiöst uttalande från IMFI veckan har Finansinspektionens presenterat sin stabilitetsrapport, som är saklig och balanserad. En IMF-delegation har samtidigt, som ett led i den regelbundna s.k. Artikel IV-konsultationen med medlemsländerna, presenterat ett första utlåtande om svensk ekonomi och ekonomisk politik. Detta utlåtande är tyvärr osakligt och tendentiöst.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
FI, IMF, Finansinspektionens, IV, Sverige, Japan, Den, Martin Flodén, Riksbankens, UC, Riksbank, Riksbanken

Dela artikeln

20 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sakligoch , balanserad, rapportfrån FI , osakligtoch , tendentiöst, uttalande från IMF
Ekonomistas - 04 sep 14 kl. 08:05

Avgörande faktafel i IMF-rapport om Sverige

[English] IMF:s årliga s.k. Article IV-rapport om Sverige finns nu tillgänglig på IMF:s webplats.

YLE - 27 aug 16 kl. 19:13

Viinanen kan få en varning eller avskedas för osakligt beteende

Utrikesministeriet kommer i september-oktober att ordna ett förhör med Finlands Stockholmsambassadör Jarmo Viinanen. Viinanen misstänks för osakligt beteende mot sin personal. Efter förhöret är det ministeriets högsta ledning som fattar beslut om eventuella åtgärder.

Cornucopia - 13 dec 16 kl. 13:19

Ny rapport: Sveriges jordbruk kan hållbart föda en befolkning på 13.5 miljoner

En ny rapport från SLU konstaterar att svenskt jordbruk kan föda en befolkning på hela 13.5 miljoner invånare, inklusive egen produktion av drivmedel och gödsel till jordbruket. Enda importen handlar om en viss mängd frukt vi ej kan odla på våra breddgraden.

SVT - 16 apr 19 kl. 18:22

Ett gott betyg för SVT och Rapport under valrörelsen 2018

En ny forskningsrapport ger SVT ett gott betyg för valbevakningen hösten 2018. Under en valrörelse ställs stora krav på mediebevakningen – den behöver vara kvalificerad, initierad och balanserad. Den rapport som Institutet för Mediestudier nu kommit med tyder på att public service och SVT lever upp till många av de förväntningar vi ställt på oss själva..

Dagens PS - 18 okt 18 kl. 09:27

Bostadsmarknaden anses mer balanserad

Bostadsmarknaden har blivit mer balanserad i år jämfört med föregående höst, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling som pekar på politiken som grund för detta. Under september hade vi riksdagsval och det är sannolikt att tro att bostadspolitiken kommer att få en blocköverskridande överenskommelse. Under denna väntas ränteavdragen minska och andra åtgärder implementeras i syfte att dämpa ökningen i hushållens bostadslån och räntekänslighet.

Newsmill - 12 sep 11 kl. 15:15

Den hätska debatten efter vår rapport är häpnadsväckande

http://www.newsmill.se/trackback/39368Det är med häpnad vi i forskargruppen följt den hätska debatt som blossat upp efter publiceringen av "Konkurrensens konsekvenser".

DN - 19 okt 11 kl. 21:37

?Regeringen svarar oss med ett hejdlöst och osakligt angrepp?

I det allvarliga läge som världsekonomin står inför är det viktigt med ledarskap, samförstånd och breda lösningar. Vi har sträckt ut en hand till den borgerliga minoritetsregeringen, vars svar är ett hejdlöst och osakligt angrepp. Det är illa för Sverige, skriver Håkan Juholt och Tommy Waidelich i en replik..

YLE - 11 aug 13 kl. 14:25

Henriksson önskar saklig debatt om svenskan

Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) var det väntat att ett medborgarinitiativ om den obligatoriska skolsvenskan skulle komma. - Det har vi förutsett i svenska riksdagsgruppen. Vad det leder till i riksdagen blir intressant att se.

YLE - 27 aug 13 kl. 13:10

Osakligt predikande präst avskedades

Den präst i Imatra församling som väckte uppmärksamhet med sin predikan i somras, har nu sagts upp från sin tjänst. Det beslöt domkapitlet i S:t Michel i dag. Prästen fördömde bland annat äktenskap mellan frånskilda och uttalade sig negativt om kvinnliga präster.

Kristianstadsbladet - 10 sep 13 kl. 09:57

Saklig dialog om Hammar viktig

Jan Pålsson, kommundirektör i Kristianstads kommun, vill föra en nyanserad och saklig dialog angående köpcentret i Hammar.
På kommunfullmäktigemötet i dag skulle politikerna ha tagit upp frågan om folkomröstning kring frågan ?Nej till köpcenter i Hammar?

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 12 maj 20 kl. 09:46

Framflyttad deadline för inskick till Nationella konferensen

Den 2-3 oktober 2020 planeras den Nationella konferensen i nationalekonomi äga rum på Handelshögskolan i Stockholm. På grund av oredan den senaste tiden har deadline för att skicka in uppsatser för bedömning för presentation på konferensen flyttats fram till 17 augusti 2020. Den nationella konferensen har hållits sedan 2010 och årets konferens blir den sjunde.

Ekonomistas - 03 maj 20 kl. 10:32

Hur viktig kan skolan vara?

”Skolresultaten avgörs i klassrummet, inte i antagningsstatistiken”, lyder ett inte ovanligt uttalande i skoldebatten. Enligt detta synsätt drivs de betydande resultatskillnaderna mellan skolor framförallt av skillnader i ledarskap, organisation och pedagogik, inte av elevunderlaget. Samtidigt finns en parallell diskussion där det framförs att likvärdigheten i skolan är god då (bara) några procent av den totala spridningen i elevernas kunskapsresultat kan hänföras till vilken skola de går på.

Ekonomistas - 24 apr 20 kl. 08:18

Covid-19-tester räddar inte bara liv och ekonomi

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas skrev jag om det olyckliga med att porträttera vårt samhälles val som ett mellan att stänga ner samhället, med förödande konsekvenser för ekonomin, alternativt att ”fortsätta som vanligt”, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Inte för att det inte skulle finnas en avvägning. Självklart behöver beslutsfattare nu – liksom i så många andra situationer – om inte en prislapp på liv, så åtminstone ett systematiskt sätt att tänka kring dödstal och kostnader för restriktionerna.

Ekonomistas - 24 apr 20 kl. 08:18

Covid-19 tester räddar inte bara liv och ekonomi

I ett tidigare inlägg här på Ekonomistas skrev jag om det olyckliga med att porträttera vårt samhälles val som ett mellan att stänga ner samhället, med förödande konsekvenser för ekonomin, alternativt att ”fortsätta som vanligt”, med oacceptabelt höga dödstal som följd. Inte för att det inte skulle finnas en avvägning. Självklart behöver beslutsfattare nu – liksom i så många andra situationer – om inte en prislapp på liv, så åtminstone ett systematiskt sätt att tänka kring dödstal och kostnader för restriktionerna.

Ekonomistas - 22 apr 20 kl. 09:22

Ekonomin oroar mer än sjukdomen

Det här är ett gästinlägg av Ola Andersson, docent i nationalekonomi, Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning, Pol Campos-Mercade, forskare i nationalekonomi, Köpenhamns universitet, Fredrik Carlsson, professor i nationalekonomi, Göteborgs universitet, Florian Schneider, forskare i nationalekonomi, Zürichs universitet och Erik Wengström, professor i nationalekonomi, Lunds universitet och Hanken Svenska handelshögskolan. Sveriges smittskyddsstrategi har väckt debatt. Den bygger i hög utsträckning på frivillighet och tillit.

Ekonomistas - 21 apr 20 kl. 09:28

Riksbanken utnyttjar coronakrisen

Riksbankens direktion missförstår helt syftet med förslaget till ny riksbankslag. Det framgår tydligt av direktionens remissvar på Riksbankskommitténs lagförslag som sammanfattas på DN-debatt och av riksbankschefens uttalanden i en intervju i DN. Lagförslaget syftar till att befästa Riksbankens oberoende, inte att inskränka det som riksbankschefen misstänker.

Ekonomistas - 20 apr 20 kl. 08:00

Norsk rapport om samhällsekonomiska konsekvenser av hanteringen av coronaviruset

I Norge har regeringen tagit initiativ till att skapa en expertgrupp med uppdrag att analysera de samhällsekonomiska effekterna av åtgärder för att skydda mot spridning av coronaviruset. Kanske något att ta efter här i Sverige? Gruppens första rapport presenterades vid ett webinarium för några dagar sedan (15/4).

Ekonomistas - 19 apr 20 kl. 21:28

Gunnar Lantz: Krisstöd till rätt kommuner

En viktig del av regeringens krispaket är extra resurser till kommunerna. I detta gästinlägg diskuterar Gunnar Lantz, doktor i ekonomisk historia vid Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet (Cerum), utformningen av detta krisstöd.
I veckan lämnade regeringen sitt förslag till vårändringsbudget för 2020.

Ekonomistas - 17 apr 20 kl. 07:00

Remissvar på förslaget till ny riksbankslag

I november 2019 blev den parlamentariskt sammansatta Riksbankskommittén klar med förslaget till ny riksbankslag (SOU 2019:46). Dessförinnan hade dock huvuddragen i en överenskommelse mellan partierna sammanfattats i en DN Debatt-artikel. Kommitténs förslag skickades på remiss till ett antal remissinstanser.

Ekonomistas - 08 apr 20 kl. 10:00

Finansinspektionen måste gå längre och avskaffa amorteringskravet!

Detta är ett gästinlägg av Claes Bäckman, Assistant Professor vid Department of Economics and Business Economics, Aarhus Universitet. Finansinspektionen har meddelat att alla bolånetagare får undantag från amorteringskraven till och med juni 2021, oavsett om de har förlorat inkomst eller inte. Det tidigare förslaget att ge undantag för enbart dem som förlorat inkomster var otillräckligt, och som jag tidigare argumenterat är det ett korrekt beslut att utvidga amorteringsfriheten till alla hushåll för att förbättra hushållens likviditet och hjälpa dem hantera den ekonomiska krisen.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.