SmålandsPosten > Nyheter

Friday, 22 June, 22:39

SmålandsPosten - 12 jun 14 kl. 00:30

Seko riskerar urholka den svenska modellenEn grundbult i den svenska modellen är att arbetsgivare och fack tillsammans förhandlar fram vilka villkor som ska gälla på arbetsmarknaden. Därför har Sverige i jämförelse med andra länder relativt förskonade från svåra arbetsmarknadskonflikter. Men nu verkar det ha tänt till ordentligt.
Tågstrejken som fackförbundet Seko utlyst har nu varat i över en vecka, och hittills har inga genombrott i förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega gjorts. Främst berör strejken tågtrafiken här i södra Sverige där Öresundstågen samt Veolias tåg mellan Malmö och Stockholm står still.
Läs mer på SmålandsPosten
Läs mer om:
Sverige, Seko, Almega, Öresundstågen, Veolias, Malmö, Stockholm, Jan Rudén, Stockholms, Krösatågen, LO

Dela artikeln

14 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Seko, riskerar, urholkaden svenska , modellen
ÖstersundsPosten - 16 mar 17 kl. 15:17

Oppositionen: "För svag budget riskerar urholka Östersunds starka ekonomi"

Budgeten är för svag. Det får följder både för 2018, men framför allt 2019. Den borgerliga alliansen i Östersund varnar nu för en sämre ekonomi..

BT - 18 jun 14 kl. 19:24

Seko säger ja till medlarnas bud

Servicefacket Seko säger ja till medlarnas bud i den pågående tågkonflikten, meddelar man i kväll. Men arbetsgivarorganisationen Almegas besked dröjer. Når man ingen lösning väntar ett smärre kaos.

BT - 18 jun 14 kl. 22:26

Tågstrejkens verkliga vinnare är arbetspendlarna och den svenska modellen

Det finns all anledning att beundra både facket och arbetsgivarna för att man på onsdagskvällen valde att manifestera att man tror på den svenska modellen. Seko gjorde annars tidigt det misstaget att man gjorde Alliansregeringen till motpart då strejken sades handla om ”otrygga anställningar”. Men i Sverige är det fack och arbetsgivare som fattar de avgörande besluten om det mesta på arbetsmarknaden och lagstiftarna som håller sig på behörigt avstånd i avtalskonflikter.

TA - 18 jun 14 kl. 20:26

Seko säger ja till medlarbud

Foto: Bosse Nilsson
Parterna i tågkonflikten träffade medlarna vid 19-tiden på onsdagen. Kort därpå sade Seko ja till medlarbudet.Almegas besked dröjde - och under kvällen var det ännu oklart hur besvärligt resandet i midsommar blir.

BT - 18 jun 14 kl. 20:26

Seko säger ja till medlarbud

Parterna i tågkonflikten träffade medlarna vid 19-tiden på onsdagen. Kort därpå sade Seko ja till medlarbudet. Almegas besked dröjde - och under kvällen var det ännu oklart hur besvärligt resandet i midsommar blir.

BT - 18 jun 14 kl. 20:41

Seko säger ja till medlarbud

Parterna i tågkonflikten träffade medlarna vid 19-tiden på onsdagen. Kort därpå sade Seko ja till medlarbudet. Almegas besked dröjde – och under kvällen var det ännu oklart hur besvärligt resandet i midsommar blir.

DN - 17 apr 18 kl. 16:41

Ministern: Fusket kan urholka trovärdigheten för antagningssystemet

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, varnar för att det omfattande fusket med högskoleprovet riskerar att urholka trovärdigheten för antagningssystemet. Hon utesluter inte att det kan behövas fler åtgärder för att komma åt de som fuskar.  .

Helsingborgs Dagblad - 14 jan 16 kl. 19:31

Utveckla det nordiska samarbetet. Våga förändra i gemensamma modellen.

Det har gnisslat i relationen över Öresund under hösten. Likafullt står de nordiska länderna – stabila demokratier med en stark välfärd och snarlik samhällsmodell – närmare varandra än några andra. Och måste fortsätta att utveckla samarbetet.

Sydsvenskan - 14 jan 16 kl. 19:31

Utveckla det nordiska samarbetet. Våga förändra i gemensamma modellen.

Det har gnisslat i relationen över Öresund under hösten. Likafullt står de nordiska länderna – stabila demokratier med en stark välfärd och snarlik samhällsmodell – närmare varandra än några andra. Och måste fortsätta att utveckla samarbetet.

Fler nyheter från SmålandsPosten

SmålandsPosten - 30 minuter sedan

Schweiz vann mot Serbien efter sent mål

VM-mötet mellan Serbien och Schweiz såg ut att gå mot ett oavgjort resultat. Men i 90:e minuten avgjorde Xherdan Shaqiri matchen då han satte 2-1. Han fick en passning från mittplan och rusade sedan mot mål där han kom ensam mot den serbiska målvakten.

SmålandsPosten - 30 minuter sedan

Blandat på Wall Street

USA-börserna smordes delvis av stigande oljepriser under fredagen. Oljebolag som Exxon Mobil och Chevron tillhörde dagens vinnare på Wall Street, vars aktier ökade runt 2 procent vardera.(TT).

SmålandsPosten - 15 minuter sedan

Motorcyklist körde åt fel håll på E4

En motorcyklist stoppades av polisen under fredagskvällen, efter att ha kört mot trafiken på E4 i Södertälje. Föraren körde söderut i norrgående riktning.(TT).

SmålandsPosten - 30 minuter sedan

Nick Cave blir staty i hemstaden

Sångaren Nick Cave blir staty i sin födelseby Warracknabeal i Australien - om ortens konstförening får som den vill. En staty i sångarens hemstad har varit på tal sedan 1990-talet, då Nick Caves förre manager Rayner Jesson föreslog det som ett skämt, skriver Guardian Australia.(TT).

SmålandsPosten - 45 minuter sedan

Kronobergs län: Hittills en lugn midsommar

SmålandsPosten - 1 timme sedan

Fransk präst lappade till dopbarn

En präst i katolska kyrkan i Frankrike har stängts av sedan han slagit ett spädbarn under dopet i en kyrka. En film publicerad på Twitter visar hur den 89-årige prästen först ber pojken vara tyst och sedan klappar till honom på kinden. Några sekunder senare smäller det igen.

SmålandsPosten - 1 timme sedan

Rekord: Roos succé – näst bästa stöten någonsin

Det blev en lyckad midsommarafton för kulstötaren Fanny Roos. Under dagens AAF World Challenge i Madrid slog talangen till med sin näst bästa stöt någonsin..

SmålandsPosten - 1 timme sedan

Irak bombade kurdiska mål i Irak

Det turkiska flygvapnet har genomfört bombangrepp i norra Irak. Minst 15 kurdiska gerillaanhängare dödades i attacken som utfördes i regionen Gara, enligt den turkiska militären. Enligt president Recep Tayyip Erdogan har också mål i Sinjar och Qandilregionen bombats.

SmålandsPosten - 1 timme sedan

Tabelltrean Växjö DFF kan inte slå sig till ro

Inför helgens omgång ligger Växjö DFF trea i allsvenskan. Det finns dock ingen tid att slå sig till ro. – Det kan svänga fort.

SmålandsPosten - 1 timme sedan

Etiopien: Oppositionsgrupp lägger ned vapnen

Den etiopiska oppositionsgruppen Ginbot 7, tidigare klassad som terrororganisation av regeringen, upphör med sina väpnade attacker.(TT).Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.