HBL > Svenskfinland

Monday, 18 February, 09:04

HBL - 03 maj 14 kl. 07:37

Ny skärgårdskrog i Barösund gamla skolaUtsålt på valborgsaftonen, första maj och mors dag! Bättre start kunde krögarparet i den gamla skolan i Barösund inte ha fått.– Jag tror att båtfolk och sommargäster har saknat ett ställe som Restaurang Scola på vägen mellan Hangö och Helsingfors, säger Linda Hellström-Pasanen.
Scola ligger strategiskt vid färj­sundet intill butiken i Barösund. Tusentals båtlag passerar sundet under sommarmånaderna.
Läs mer på HBL
Läs mer om:
Barösund, Restaurang Scola, Hangö, Helsingfors, Linda Hellström-Pasanen, Ingåfiskaren Krister Hellström, Koskis, Scola, Linda, Petteri Pasanen, Coma, Museigatan, Västnyland, Scolas, Barösunds, Kallnäsudd, Orslandet, Elgsjölandet, Ingå, Petteri, Emil, Anton, pasanens, Barösundsbor, Ingåbor, Degerby, Hycklesund, N59

Dela artikeln

146 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ny skärgårdskrogi , Barösund, gamla, skola
YLE - 10 jul 14 kl. 09:43

Enda Esso i hela Norden finns i Barösund

Efter en paus på några år vajar Esso-flaggan igen i Barösund, trots att stationen officiellt hör till St1-kedjan. Traditioner är viktiga, tycker företagaren Johan Bäckström. Då Esso i Finland lade ner 2006 och sålde bensinstationerna till SOK, blev det nedräkningen för den gamla sortens bensinstationer.

YLE - 10 jul 14 kl. 09:43

Enda Esso i Finland finns i Barösund

Efter en paus på några år vajar Esso-flaggan igen i Barösund, trots att stationen officiellt hör till St1-kedjan. Traditioner är viktiga, tycker företagaren Johan Bäckström. Då Esso i Finland lade ner 2006 och sålde bensinstationerna till SOK, blev det nedräkningen för den gamla sortens bensinstationer.

YLE - 23 maj 13 kl. 15:13

Ingen restaurang i Barösund i år

Nu står det klart att den planerade restaurangen i Barösunds skola öppnar först om ett år. Enligt preliminära planer skulle restaurangen öppna redan den här sommaren. Men tiden räcker inte till för att öppna i år, säger ägarna som bland annat har planer på att renovera den gamla skolbyggnaden under hösten.

HBL - 09 maj 14 kl. 16:42

Butiken i Barösund kan stängas till hösten

Om handelslagets planer förverkligas kommer Sale i Barösund att hålla öppet endast under sommarmånaderna.– Det här är ett hårt slag mot glesbygden. Här bor människor som inte har egen bil och ifall planerna förverkligas ligger närmaste butik i Ingå, 20 kilometer härifrån.

YLE - 24 okt 15 kl. 08:47

Barösund ska bli mer lockande

Sommargäster och båtfolk ska lockas till Barösund med ett bredare utbud av service. Företagare i Barösund vill att fler besökare ska ha möjlighet att ta i land, köpa närproducerat och äta och dricka. För det behövs fler bryggor och ett bättre utbud av varor.

YLE - 22 aug 14 kl. 06:18

Intresse för butiken i Barösund

Den västnyländska nyföretagarcentralen Novago förhandlar med intresserade parter om att ta över butiken i Barösund, berättar företagsrådgivare Pertti Vaarala. Novago jobbar tillsammans med handelslaget Varuboden-Osla och byarådet i Barösund med att få fram en lösning för butiken i Barösund. Vaarala säger ändå att det är för tidigt att säga hur det går, men helt klart är att det finns intresserade parter.

HBL - 22 maj 14 kl. 07:07

Sale i Barösund blir sommarbutik

Det har förts samarbetsförhandlingar gällande den fortsatta verksamheten i Barösund Sale, i Ingå . Enhetens lönsamhet från september till maj är mycket svag – svinnet är stort under vintermånaderna och Sale Barösund täcker sina egna utgifter endast i juni och juli då sommargästerna också finns i skärgården, säger Varuboden-Osla i ett pressmeddelande. På grund av detta blev resultatet av samarbetsförhandlingarna det att affären blir en sommarbutik, som i fortsättningen håller sina dörrar öppna från juni till augusti.

YLE - 19 aug 14 kl. 04:00

Skärgårdsaktiva: Kris i Barösund sätter tryck på Bergvallaplanerna

I trettio år har Bergvallaområdet i Barösund varit föremål för diskussion i Ingå. Igår (18.8) överräckte aktiva en ny adress till kommunstyrelsen med hopp om att det blir fart på planeringen av området för skärgårdens bästa.

YLE - 08 aug 16 kl. 16:26

Barösund Runt lockade både toppseglare och glada amatörer

Kappseglingen Barösund Runt lockade flera deltagare än arrangörerna hade väntat sig. Totalt 35 båtar, med allt från toppseglare till glada sjungande amatörer fanns på startlinjen på lördagen (6.8).

YLE - 31 maj 16 kl. 08:49

Butiksbolaget i Barösund måste betala arrende

Fastighetsbolaget Fastighets Ab Barösund som äger butiksbyggnaden i Barösund har bett om att Ingå kommun befriar dem från arrendeavgiften. Men kommunstyrelsen säger nej. Arrendeavgiften är 2 000 euro per år.

Fler nyheter från HBL

HBL - 08 apr 15 kl. 16:18

Ted Forsström lämnar morgonshow

Radioprofilen Ted Forsström har gjort sin sista sändning för Radio Extrems morgonprogram Succémorgon.Ted Forsström har varit programledare för Succémorgon i fyra år, men kommer nu att gå över till andra uppgifter, uppger Svenska Yle på sin webbplats. – Det här var min sista sändning i Succémorgon.

HBL - 02 apr 15 kl. 14:18

Historien ska synas i ortnamnen

Är det okej att uppmärksamma förbudstidens spritsmugglare med en egen väg? Vill någon på bo Kvillrarvägen? Varför översätts inte Rannikkotie till Kustvägen?

HBL - 31 mar 15 kl. 13:41

Studio HBL • Friman lovar författarna arbetsro

– Det har varit turbulent under senaste året men nu känns det stabilt igen, säger Anna Friman som nyligen tillträdde befattningen som litterär chef för Schildts & Söderströms förlag.  I backspegeln ligger höstens "kulturuppror" som spontant uppstod bland författare och intellektuella. Förlagets samarbetsförhandlingar sammanföll både tidsligt och tematiskt med omorganisationen och nedskärningarna på KSF Media / Hufvudstadsbladet, och skapade en bred oro för den finlandssvenska kulturens och journalistikens framtid.

HBL - 30 mar 15 kl. 23:50

Oväntat starkt behov av plan B

Också oroande framtidsfrågor behöver diskuteras. Det visar HSS Medias kandidattestfråga om behovet av plan B.De svenskösterbottniska tidningarna bjöd i söndags på intressanta uppgifter om inställningen till det som brukar kallas plan B.

HBL - 25 mar 15 kl. 14:26

Studio HBL • Hata eller älska serien Ferd’nand?

Karaktären Ferd’nand, en klumpig, mustachprydd Medelsvensson med hatt och rutiga byxor, skapades 1937 av dansken Henning Dahl Mikkelsen, mer känd under signaturen Mik. I Hufvudstadsbladet har serien publicerats sedan slutet av 1930-talet och blev småningom även en stor framgång globalt, framför allt på grund av att Ferd’nand sällan behöver några pratbubblor. HBL:s serieexpert Dan Kronqvist beskriver Ferd’nand som den där lustiga gubben som alltid är med på släktträffen.

HBL - 20 mar 15 kl. 08:14

Brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn

Det finns en brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn i utvärderingen av inlärningssvårigheter, säger Kulturfonden.I utvärderingen av inlärningssvårigheter används ofta psykologiska test, men eftersom de svenskspråkiga barnen i Finland utgör en så liten grupp har specifika test för finlandssvenska barn inte utvecklats. Därför har man använt rikssvenska test och finskspråkiga test som översatts.

HBL - 20 mar 15 kl. 12:51

Gusis val 3 • Kalle Calle

Det är en överraskande torr och saklig SFP-ordförande som möter Kulturfondens trotjänare Gustaf "Gusi" Werner i den tredje delen av Christoffer Strandbergs sketchprogram Gusis val.  Att Gusi introducerar "försvarsminister Haglund" med en pikande referens till popkulturen och dessutom inleder med att missta sig på ministerns ålder, bäddar inte för en alldeles smidig valintervju.  Strandberg är åter i toppform som både Gusi och Calle  – "Jag heter Carl" – och Studio HBL:s tittare kan därutöver glädja sig åt hela fem återstående avsnitt av programmet inför riksdagsvalet!

HBL - 14 mar 15 kl. 05:39

Hotade biämnen fick lärarstuderande att slå larm

Åbo Akademis fakultetsråds beslut att inte erbjuda vissa biämnen vid lärarutbildningen i Vasa nästa läsår väckte ramaskri bland studerande. Resultat: Fler biämnen erbjuds i alla fall.Anna Nylund, tredje årets klasslärarstuderande vid Åbo Akademi i Vasa, blev upprörd när hon förra veckan fick beskedet att biologi inte erbjuds som biämne nästa läsår heller.

HBL - 14 mar 15 kl. 08:11

"Maffia styr våra tidningar"

Kurirens Frejvid Weegar kallar våra tidningsägare för en "maffia som bara tänker på pengar".Ett par dagar innan intervjun har Frejvid Weegar, 84 år och ensam ägare till 55-åriga Kuriren, tagit del av Vasabladets ledarskribent Viveca Dahls debattartikel om Harry Schaumans Stiftelse (VBL, 3.3).

HBL - 13 mar 15 kl. 04:08

Svenskfinland fostrar proffsförare

Närpesbon Kristian Holmlund längtar efter att få "sitta bakom ratten om dagarna". Målet är nära. Om ett par månader utexamineras han från logistiklinjen vid Yrkesakademin i Österbotten.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.