Alliansfritt Sverige > Opinion

Saturday, 16 February, 23:14

Alliansfritt Sverige - 07 apr 14 kl. 17:17

PM Nilsson borde seriöst läsa en tidning någon gång i bland, exempelvis Dagens IndustriSkämtteckning70

Nu har borgarna gjort det igen. Ännu en gång har vi fått en förklaring på varför det är viktigt med vinster i välfärden. Den här gången är det PM Nilsson på Dagens Industri som har knåpat ihop en text om varför det är viktigt att man skall kunna ta ut vinster i välfärden.

Låt oss ta en liten titt på Nilssons text.

Det viktigaste är att ”kapitalismen” återigen måste bevisa sig, det vill säga vara ett bättre system än de offentligt styrda verksamheterna. Vi går mot ett systemkrig där kommunala skolor och vårdenheter mäts mot privata och för att klara legitimiteten måste de privata visa högre kvalitet och bättre förhållanden för de anställda. I slutänden är det kunderna som avgör. Om elever och patienter väljer privata alternativ är segern klar, motsatsen innebär en lång rad konkurser.

Först och främst. PM Nilsson kallar elever och patienter för ”kunder”. Inte medborgare som brukar den rätt som de har i och med sitt medborgarskap. Kunder är vi i en affär, där har vi inget ansvar förutom att bruka och betala för den tjänst som säljs oss. När vi går i skolan är vi inte ”kunder”, vi är elever som lär oss saker för att i framtiden dels kunna försörja oss och även kunna bidra till samhället. Elever är medborgare inte kunder.

Sen kan vi diskutera huruvida det är rimligt att låta elever och patienter behöva leva med vetskapen om att deras skola eller vårdinrättning från den ena dagen till den andra kan gå i konkurs på grund av att ägarna inte finner lönsamhet i att bedriva en förskola eller ett ålderdomshem.

Det är alltså människor som är dessa företags ”varor”, inte kol eller stål. Till skillnad från kol och stål har människor känslor. Om en skola går i konkurs har det lite större påverkan på människans framtid än vad ett stålföretags konkurs har på på stålets framtid.

Vi kan skapa vinstgivande företag, attrahera investeringskapital från hela världen och frigöra resurser för att exportera barnomsorgskedjor till Europa. Vi kan därtill äntligen och grovt försenat skapa näringslivskarriärer för kvinnor, vilket Sverige hittills faktiskt misslyckats med.

Okej, vi tar det från början. Vinstdrivande företag får i dagsläget sin vinst från skattepengar. Och de som främst tjänar pengar på vinster i välfärden är män, som av en händelse ofta är knutna till Moderaterna eller Folkpartiet. Om man som PM Nilsson tror att det främst är kvinnor som sitter på en massa eget kapital som man investerar i sin vårdcentral eller förskola så tror man väldigt fel.

Som av en händelse har Dagens Industri, där PM Nilsson råkar vara politisk redaktör, uppmärksammat det politiska företaget Attendo där ägarna plockade ut en miljard ur bolaget på grund av en demokratisk debatt. Att företaget är nedlusat av moderata kopplingar gör inte saken direkt bättre.

Fler borde våga tala om välfärdsföretagen som en värdefull industri. Det är en sorg att Socialdemokraterna inte lyckats uppskatta tillväxten i omsorgen lika mycket som doften av svetslågan på golvet och det är tidstypiskt fegt att Moderaterna inte älskar barnstugan lika mycket som thaikiosken.

För att förtydliga, en svetslåga är inte samma sak som en cancersjuk människa eller en treåring. Att ens försöka insinuera att den jämförelsen ens är okej visar hur långt bort vi kommit från tanken om att medborgare både har rättigheter och skyldigheter.

PM Nilsson borde kanske läsa Dagens Industri emellanåt, tidningen gör ganska bra reportage om hur välfärdsbolagen beter sig.


Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Nilsson, Dagens Industri, PM Nilsson, Nilssons, Europa, Sverige, Moderaterna, Folkpartiet, Attendo, Socialdemokraterna

Dela artikeln

348 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: PM Nilsson, borde, seriöst, läsaen , tidningnågon , gång, i bland exempelvis Dagens Industri
Expressen - 28 feb 17 kl. 16:51

Fredriksson: "Stina Nilsson borde vilat"

LAHTIS/STOCKHOLM. Det blev en trettondeplats för Stina Nilsson. Men SVT-experten Mathias Fredriksson är kritisk till att svenskan ställde upp.

BT - 13 jan 15 kl. 12:46

Ulrik Nilsson bör skärpa sig

När argumenten tar slut faller debattören i den onda cirkeln i vars radie hen håller sig fast vid smaklösa, vidriga, simpla och oseriösa kommentarer. Det har hänt förr, det sker nu och jag är inte förvånad om det sker i framtiden. Men jag vill ändå upplysa alla inom högerpartier som ständigt håller på med att stigmatisera och smutskasta, kalla alla som inte är höger, alla vänsterpartister, för kommunister att de borde lägga ner detta.

SmålandsPosten - 27 aug 13 kl. 07:22

Hylla Christina Nilsson med en skulptur i glas

Christina Nilsson borde hyllas med en staty. Den får gärna vara gjord av glas för då får Växjö en ny fin turistattraktion, skriver konstvetaren Dan Eklund. Operastjärnor som Jussi Björling, Placido Domingo, Jenny Lind och Luciano Pavarotti har alla fått byster eller helfigursstatyer resta till sitt minne i brons eller sten.

Politologerna - 19 sep 17 kl. 07:30

Har svensk demokrati cancer? Svar till Torbjörn Nilsson

Det här är ett gästinlägg av Johannes Lindvall, Hanna Bäck,
Carl Dahlström, Elin Naurin och Jan Teorell. *** I en artikel i Expressen den 14 september riktade journalisten Torbjörn Nilsson hård kritik mot vår rapport Samverkan och strid i den parlamentariska demokratin (vilken kan laddas ned från SNS hemsida). Nilssons främsta invändning är att våra förslag är alltför för­siktiga (”som att skriva ut Alvedon till en cancersjuk”) eftersom Sverige troligen har en lång period med svåra parlamentariska problem framför sig.

GöteborgsPosten - 20 maj 18 kl. 12:00

Faktiskt.se är slöseri med licenspengarna

GP:s kulturchef tycker att storsatsningen ”faktiskt.se” motverkar sitt eget syfte. Istället för att motverka fake news spär man på föreställningen att det finns en sanning och att någon ljuger.

SVT - 17 nov 11 kl. 17:31

Renberg: "Hardy borde avgå"

SVT:s hockeyexpert Mikael Renberg tycker att Djurgårdens tränare Hardy Nilsson borde lämna sin post nu..

Dalarnas tidningar - 18 maj 18 kl. 16:37

Hockeypuls rapport från VM – han borde stå i mål mot USA: "Inte helt givet"

Hockeypuls utsända Jennifer Engström och Andreas Hanson snackar upp semifinalen mellan Sverige och USA, och gästades av Hockeysveriges expert Uffe Bodin. Han ger sin syn på om Anders Nilsson borde få fortsatt förtroende i Sveriges mål trots två tveksamma ingripanden i kvartsfinalen. – Det blir hattigt att byta målvakt nu, säger Uffe Bodin..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.