Politologerna > Inrikes

Tuesday, 19 March, 04:39

Politologerna - 18 mar 14 kl. 12:30

Finns den kommunale väljaren? (Del 1)



Den kommande trilogin på temat ”Finns den kommunale väljaren?” är samförfattad av Gissur Ó Erlingsson och Henrik Ekengren Oskarsson. Vi ställer frågan om svenska väljare gör aktiva val i kommunpolitiken visavi rikspolitiken. Inläggsserien har denna struktur: (1) I det första inlägget försöker vi belägga att en lokal dimension vuxit fram i svensk politik de senaste 20 åren, (2) i det andra redovisar vi data på vilka väljargrupper som röstdelar, och (3) i det tredje försöker vi ringa in varför folk delar på sina röster mellan kommun- och riksdagsval. *** Finns det skäl att tro att den aktive kommunväljaren inte finns?
Läs mer på Politologerna
Läs mer om:
Finns,  gissur, Erlingsson,  Henrik Ekengren Oskarsson, Sören Holmberg, Holmbergs, Emellertid, Holmberg, Sveriges, Vänsterpartiet, Fagersta, Centerpartiet, Mönsterås, Kristdemokraterna, Markaryd, Degerfors, Socialdemokraterna, Moderaterna, gran, Jonsson, Sverige, SOU, Folkstyrelsens, Nilsson, SOM, Författningsutredning

Dela artikeln

25 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Finns den kommunale, väljaren, Del1

Fler nyheter från Politologerna

Politologerna - 12 nov 23 kl. 20:32

Kvinnor och män står allt längre ifrån varandra politiskt

Detta är ett gästinlägg av JAKOB AHLBOM och RICHARD SVENSSON I veckan publicerade vi en rapport som visar att kvinnor och män tycker och tänker alltmer olika om politiken. Vi har undersökt en rad olika indikatorer från det svenska Valforsknings­programmets valundersökningar och helhetsintrycket är markant ökande skillnader mellan könen. Detta kan tyckas paradoxalt med tanke på Sveriges starka jämställdhetsarbete som under lång tid verkat för en utjämning mellan könen på många områden – och det faktum att Sverige rankas som ett av världens mest jämställda länder.

Politologerna - 24 okt 22 kl. 08:57

Ny i politiken: stärks politiskt självförtroende och nöjdhet med demokratin?

Över hela landet börjar många nya fullmäktigen sammanträda för första gången sedan valet. Det innebär också att massor av individer nu för första gången tar plats som kommunfullmäktigeledamöter. Att för första gången bli invald i ett folkvalt organ har beskrivits om ”a unique and powerful transforming experience”.

Politologerna - 28 sep 22 kl. 09:46

Varför röstar folk på lokala partier?

Det här är ett inlägg av Gissur Ó Erlingsson och Susanne Wallman Lundåsen, professor respektive lektor vid Linköpings Universitet.
*** Hur gick det för de så kallade ”övriga partierna” i kommunvalet (för enkelhetens skull definierar vi dessa som partier vilka enbart har representation på kommunal nivå). Inför 2022 års val förekom en hel del buzz i rapporteringen om att framför allt de genuint lokala partierna – alltså, partier som uteslutande ställer upp med kandidater i kommunvalen – mobiliserade ordentligt: betydligt fler sådana partier ställde sig på startlinjen 2022 jämfört med 2018.

Politologerna - 26 sep 22 kl. 06:55

Kvinnokortet – ett ess i rockärmen? Magdalena Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister och den socialdemokratiska valframgången

Här kommer ytterligare ett bidrag från Snabbtänkt som Politologernas skribenter medverkade i. Den här gången handlar det om Magdalena Andersson och tänkbara förklaringar till varför Socialdemokraterna gick fram i det senaste valet. När Stefan Löfven i sitt sommartal 2021 meddelade omvärlden att han ämnade avgå i november samma år var det ett överraskande besked.

Politologerna - 23 sep 22 kl. 08:00

Äldre väljare och äldrefrågor i valet 2022

Texten i blogginlägget är också publicerad i Snabbtänkt 2022 Inför Riksdagsvalet 2022 fanns en diskussion om att gruppen äldre väljare, 65 år och äldre, samt frågor om äldrevård och pensioner skulle bli extra viktiga. Förutsättningarna för detta handlade om att andelen preliminärt röstberättigade väljare 65 år och äldre utgjorde 28 procent av alla röstberättigade, vilket är den högsta andelen hittills i ett svenskt val. Som i många andra västländer har Sverige en åldrande befolkning, dels för att generationerna födda på 40- och 50-talet är stora, dels för att vi lever allt längre.

Politologerna - 22 sep 22 kl. 11:42

Varför könspolarisering?

HENRIK OSCARSSON & JAKOB AHLBOM
Den här texten ingår även som ett bidrag i forskarantologin Snabbtänkt 2022, se https://www.snabbtankt.se/ Aldrig tidigare har män och kvinnor röstat mer olika i ett riksdagsval, visar SVT/VALU 2022.

Politologerna - 22 sep 22 kl. 10:00

En klyfta mellan stad och land?

Den här texten ingår även som ett bidrag i forskarantologin Snabbtänkt 2022, se https://www.snabbtankt.se/ I årets valrörelse fick landsbygden en ovanligt framträdande plats och en rad politiska förslag riktade mot människor som bor där fördes fram.

Politologerna - 21 sep 22 kl. 08:59

Finns det ett politiskt ”hundtrick”?

Det här är ett gästinlägg av Anna Bendz, Maria Oskarson och Sebastian Lundmark, från Statsvetenskapliga institutionen och SOM-institutet på Göteborgs universitet. *** Tycker vi bättre om politiker som har hund? I media, krönikor och bloggar refereras det ganska ofta till politikers hundar, åtminstone när det gäller presidenter och premiärministrar.

Politologerna - 23 aug 22 kl. 11:02

När den politiska eliten ser ner på varandra – affektiv polarisering i riksdagen.

Det här inlägget är skrivet av Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, och Andrej Kokkonen, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. *** I media talar man ofta om att vi numera har ett ”högt tonläge” i den politiska debatten. Under den pågående valkampanjen har flera partiers representanter också uttalat sig i negativa ordalag om motståndarsidan.

Politologerna - 21 jun 22 kl. 09:32

Striden om narrativet – en analys av hur media runtom i världen skriver om kriget i Ukraina

Det här inlägget är skrivet av Frida Edström och Anders Sundell, och bygger på Fridas kandidatuppsats, som kan läsas här. *** ”Vi invaderade inte Ukraina; vi genomförde en speciell militär operation” – orden är den ryske utrikesministern Sergej Lavrovs, och är bara några dagar gamla. Trots att det är helt uppenbart att det just är ett krig och en invasion som pågår i Ukraina framhärdar Lavrov.



Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.