Alliansfritt Sverige > Opinion

Wednesday, 01 April, 06:36

Alliansfritt Sverige - 27 feb 14 kl. 12:21

Sex år senare: Regeringen skiter i översynen av FRA800px-Anti_fra_demonstration_stockholm_080618

För sex år sedan röstades FRA-lagen igenom i syfte att kunna övervaka personers telekommunikation för att, sades det, förhindra att brott begås. När det begav sig var lagen väldigt kontroversiell och det krävdes till och med intensiv bearbetning från borgerligt håll för att få alla riksdagsledamöter att ställa sig in i ledet och rösta ja.

Ett av skälen till att det tillsist blev ett ja och lagen gick igenom var att rättsäkerheten skulle garanteras genom en speciell domstol som skulle överaka hur lagen tillämpades och upptäcka eventuella oegentligheter. Problemet är bara att så inte blivit fallet. Regeringen har helt bortsett ifrån det.

Oisin Cantwell på Aftonbladet skriver:

Den här "domstolen" lever inte upp till de krav vi ställer på en vanlig domstol, ärendena som behandlas är av lätt insedda skäl hemliga, men den leds av riktiga domare och har rimligen någon form av positiv inverkan.

För att ytterligare stärka rättssäkerheten beslöt rikdagen att regeringen skulle förordna så kallade integritetsskyddsombud som Domarnämnden och Advokatsamfundet skulle föreslå.

Tanken med denna ordning var god: ombuden skulle bidra till en mer allsidig belysning av varje fall, värna den enskildes integritet och skapa förtroende för domstolens verksamhet.

[..]

Regeringen har dock av ett eller annat skäl endast nominerat de tre ombud som Domarnämnden har föreslagit. I januari i år skrev Advokatsamfundet till Försvarsdepartementet och frågade varför. Departementet har inte ens svarat.

Hur många ärenden har avgjorts under denna tid utan att advokater har haft insyn? Och vad har regeringen för egentligt motiv till att obstruera mot lagen om försvarsunderrättelsedomstol på detta vis?

Regeringen bryr sig med andra ord inte, trots att det finns ett riksdagsbeslut om ordentlig översyn kring FRA. De har enbart nominerat tre ombud och, lämpligt nog, inte föreslagit en enda advokat.

Det blir dock värre:

De övriga kontrollfunktioner som har inrättats för att värna vår integritet gör inte situationen särskilt mycket muntrare.

Regeringens senaste, årliga rapport som ska övertyga oss om att snokandet sköts förträffligt var sex sidor tunn, varav tre gick åt till innehållsförteckning och bakgrund.

Och Siun, den myndighet som ska granska att försvarsunderrättelseverksamheten följer lagen, släpper ifrån sig sina granskningar i så maskade versioner att det inte går att bilda sig en vettig uppfattning om vad ärendena handlar om.

Advokatsamfundet har tröttnat och kräver att Konstitutionsutskottet granskar eländet med ombuden. Det är angeläget att så sker.

Nu står vi där utan ordentlig över och insyn kring hur FRA-lagen faktiskt praktiseras och om den på något vis missbrukar sin makt i att övervaka vad vi svenskar håller på med. Detta för att regeringen fullständigt ignorerar och bortser från ett riksdagsbeslut kring översynen.

Om det inte vore så allvarligt, skulle man kunna skratta åt det. Men nu fastnar dessvärre skrattet i halsen.


Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
FRA, Cantwell, Aftonbladet, Domarnämnden, Advokatsamfundet, Försvarsdepartementet, Siun, Konstitutionsutskottet

Dela artikeln

13 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sex, år, senare, Regeringen, skiteri , översynenav , FRA
Nyheter 24 - 22 dec 11 kl. 22:17

Vann Lamborghini - kvaddade den sex timmar senare


En man i Utah vann en Lamborghini värd 380 000 dollar. Sex timmar senare kvaddade han lyxbilen. Mannen körde runt i flera timmar med vänner och familj efter att han vunnit Lamborghinin.

Expressen - 11 sep 19 kl. 14:35

Stjärnan försvann – dök upp totalt förändrad sex år senare

Hon var en av världens mest hyllade skådespelerskor, när hon plötsligt försvann från rampljuset – och kom tillbaka totalförändrad sex år senare.Nu berättar Renée Zellwegger varför hon lämnade kändisskapet, i en intervju med New York Magazine.– Jag var inte hälsosam, jag tog inte hand om mig själv.

PrivataAffärer - 20 aug 18 kl. 13:30

”Vad som än krävs” – sex år senare

Ladda ner den kompletta aktiemarknadsutsikten: Vill du veta mer om vart aktiemarknaden är på väg och hur den påverkas av politiska händelser och ekonomiska indikatorer? Gå då inte miste om regelbundna uppdateringar om aktiemarknaden och vad Fisher Investments Norden kan göra för dina investeringar. Ladda ner den kompletta aktiemarknadsutsikten här.

YLE - 29 nov 13 kl. 09:15

Katainen: Ingen konflikt i regeringen

Regeringens ledande ministrar har samlats på Ständerhuset i Helsingfors för att bereda strukturpaketet, som ska få den offentliga ekonomin i balans under kommande år. Förhandlingarna avbröts tidigt i morse, efter att ha pågått i närmare nio timmar. Målet är att få bort ett hållbarhetsgap på nio miljarder euro.

YLE - 29 nov 13 kl. 10:04

"Ingen konflikt i regeringen"

Regeringens ledande ministrar har samlats på Ständerhuset i Helsingfors för att bereda strukturpaketet, som ska få den offentliga ekonomin i balans under kommande år. Statsminister Katainen (Saml) konstaterade att förhandlingarna nog kommer att ta en god stund, då han anlände till Ständerhuset i morse. Målet är att få bort ett hållbarhetsgap på nio miljarder euro.

Regeringen - 02 apr 15 kl. 09:44

Sex månader vid regeringsmakten

Det har nu gått sex månader sedan den nya regeringen tillträdde. I ett bildspel kan du följa delar av statsminister Stefan Löfvens arbete.

Artikel: Sex månader vid regeringsmakten

Statsrådsberedningen, 2 april 2015.

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

Den sista McDonalds-burgaren från Island har legat i sex år – så här ser den ut i dag

McDonalds lämnade Island i sviterna av finanskrisen 2009. Nästan sex år senare finns det trots det kvar ett meal från kedjan. Och det ser oväntat ätbart ut.

Regeringen - 29 jan 16 kl. 06:05

Pressinbjudan: Regeringen lanserar ny nationell arbetsmiljöstrategi

En ambitiös arbetsmiljöpolitik prioriteras högt av regeringen. Under 2015 har regeringen arbetat med att ta fram en ny arbetsmiljöstrategi i samråd med arbetsmarknadens parter. På måndag den 1 februari presenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson den nya arbetsmiljöstrategin vid en pressträff i Rosenbad.

Skånskan - 30 jan 19 kl. 11:27

Skickades hem från SUS – avled en vecka senare

Malmö Mannen sökte vård på SUS i Malmö för utstrålande bröstsmärtor men skickades hem när det konstaterats att han inte var hjärtsjuk.
En vecka senare var han död.Den 17 april förra året uppsökte den 48-årige tvåbarnsfadern, som var bosatt på en ort i sydvästra Skåne, Skånes Universitetssjukhus i Malmö på grund av svåra bröstsmärtor samt smärtor i rygg och tänder.

Skånskan - 04 maj 16 kl. 21:51

Fick dödsbesked – sex dagar efter deras pappa blivit mördad

Lomma Först sex dagar efter att en man mördades i Lomma förra veckan underrättades mannens två sönder och ex-fru om vad som hade hänt. I torsdags förra veckan larmades polisen till ett radhusområde i Lomma. På plats hittade man en mördad man och polisen fattade misstankar att det var hans hustru som hade bragt mannen om livet.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.