Politologerna > Inrikes

Monday, 18 February, 09:04

Politologerna - 03 feb 14 kl. 16:52

Parti i terapi?”Det hela var som att få Vänsterpartiets program uttryckt i delfinsång samtidigt som man svävar i en flyttank med vispgrädde.” Orden är hämtade ur en ledare signerad Erik Helmerson, och sammanfattar en del av den kritik som riktats mot SVT:s intervjuserie Nyfiken på. Litet tristare formulerat kan invändningarna formuleras som att psykoterapeuten Poul Perris ger partiledarna för fria tyglar och inte har ett tillräckligt kritiskt förhållningssätt. Å andra sidan har programserien också väckt positiva reaktioner: äntligen tillåts en politiker få tala till punkt, äntligen ett politiskt samtal om en värld bortom det femte jobbskatteavdraget. Vad som är ett bra TV-program och hur en god massmedial politikbevakning ser ut är frågor jag överlåter åt andra att bedöma
Läs mer på Politologerna
Läs mer om:
Vänsterpartiets, Erik Helmerson, SVT, Nyfiken, Poul Perris, TV, Statskunskap, Perris, Ludvig Beckman, Erik Fichtelius, Ordförande Persson, Jan Björklund, Stefan Löfven, Björklund, Löfven, Göran Hägglund, Jonas Sjöstedts, Marx, Sjöstedt, Fredrik Reinfeldt, Reinfeldt, Morgon Världen, Nya Moderater, Reinfeldts, Socialdemokraterna, Löfvens, Moderater, Socialdemokrater, Sveriges, Universitatis Upsaliensis, Öhberg Patrik, Eriksson, Helmerson, Holmberg, UNT, Larsson

Dela artikeln

25 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Partii , terapi
YA - 25 maj 12 kl. 06:30

Om ett yvigt parti

I dag samlas 700 miljöpartister på kongress i Umeå för att diskutera sitt partis framtid. Miljöpartiet har i opinionsmätningarna ett stöd på runt 10 procent.
Efter det misslyckade rödgröna samarbetet i valet 2010 går Miljöpartiet nu sin egen väg.

YA - 28 jan 13 kl. 04:06

Familjebråk dålig terapi

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
YA anser: KD:s jakt på väljare har fel fokus. Återuppstånden borgerlig kannibalism är inte rätt recept.
Kristdemokraternas kommundagar i Helsingborg i helgen hade, som traditionen bjuder, familjen och barnen i centrum.

YLE - 15 dec 16 kl. 05:00

Barn med specialbehov får allt mindre terapi - statens nedskärningar märks redan

Barn är speciellt utsatta då staten sparar. För barn med utvecklingsstörning eller funktionsnedsättning är nedskärningarna ännu mer dramatiska. Vid årsskiftet gjordes en lagändring, som gör det svårare för barn med specialbehov att få terapi, och det börjar redan synas.

Sydsvenskan - 25 jan 14 kl. 05:30

Terapi är inte bäst på tv

På nyårsdagen upptäckte personalen på krematoriet Golders Green i London att någon slagit sönder den antika urna i vilken Sigmund Freuds aska förvarades.Polisen tror att en inbrottstjuv försökt stjäla den dyrbara urnan och råkat välta den.Men kanske var urnskändandet inget stöldförsök, utan resultatet av att någon hade fått nog, psykat ur helt enkelt.

YLE - 10 jun 16 kl. 03:51

Användningen av psykmediciner minskar – terapi ersätter antidepressiva

Psykiatriska läkemedel används i mindre utsträckning än tidigare. Det stora trendbrottet är antidepressiva läkemedel som nu minskar efter att ha ökat i popularitet sedan 1990-talet. Emma, som vi kallar henne i den här artikeln, insjuknade i depression efter gymnasiet.

YLE - 27 apr 17 kl. 08:05

Hon fick antidepressiva i sju år - men ingen terapi

En halv miljon finländare lider av depression och av dem får bara var fjärde högklassig vård uppger man på THL. Maria var 20 år när hon sökte hjälp för sin depression för första gången. På den tiden var hon studerande och fick hjälp på Studenternas hälsovårdsstiftelse, SHVS.

Helsingborgs Dagblad - 03 feb 11 kl. 07:23

Terapi på distans

Terapi på distans blir möjlig inom den skånska vården. Ett pilotprojekt som genomförts i Malmö permanentas. Från och med nästa år ska skåningarna kunna få terapi på internet, rapporterar TV 4 Nyheterna Malmö.

Sydsvenskan - 18 okt 11 kl. 06:30

Terapi på nätet kan hjälpa fler

Terapi via nätet är lika bra för patienten som att träffa en terapeut, men kräver inte alls lika mycket tid av terapeuten. Efter lyckade försök håller nu många landsting i Sverige på att införa behandling via nätet.
Terapimetoden det handlar om är KBT, Kognitiv beteendeterapi, och nätbehandlingen har prövats på flera olika psykiska diagnoser.

Kristianstadsbladet - 17 mar 14 kl. 03:35

Terapi hindrar inte barnövergrepp


Terapi som behandling av människor som begår sexuella övergrepp mot barn har ingen effekt alls, fastslår en ny norsk studie.Studien har analyserat internationell forskning på området och slutsatsen är glasklar:Effekten av den psykologiska behandlingen är noll när vi jämför dem som begått barnövergreppen och fått terapi med en kontrollgrupp som förgripit sig på barn men inte fått terapeutisk behandling. Man kunde inte ens spåra minsta effekt, säger en av forskarna Jarna Soilevuo Grønnerød.

BT - 17 mar 14 kl. 03:35

Terapi hindrar inte barnövergrepp

Terapi som behandling av människor som begår sexuella övergrepp mot barn har ingen effekt alls, fastslår en ny norsk studie. Studien har analyserat internationell forskning på området och slutsatsen är glasklar:Effekten av den psykologiska behandlingen är noll när vi jämför dem som begått barnövergreppen och fått terapi med en kontrollgrupp som förgripit sig på barn men inte fått terapeutisk behandling. Man kunde inte ens spåra minsta effekt, säger en av forskarna Jarna Soilevuo Grønnerød.

Fler nyheter från Politologerna

Politologerna - 10 feb 19 kl. 08:00

När falska uppfattningar och konfabulerade argument formar våra politiska åsikter

Det här är ett gästinlägg av THOMAS STRANDBERG,
doktorand i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Ett av fjolårets nyord var beslutsblindhet (Nyordslistan 2018; se länk nedan). Det beskriver en spännande dissociation mellan exempelvis våra åsikter och argumenten som vi upplever ligga till grund för dem.

Politologerna - 08 feb 19 kl. 07:30

Those who stayed: Cultural consequences of the Age of Mass Migration

Det här är ett gästinlägg av Anne Sofie Beck Knudsen, forskare vid Ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet. *** During the Age of Mass Migration (1850-1920) around a quarter of the Scandinavian populations left to settle New World countries like the United States. The Scandinavian emigration rates were among the highest in the world.

Politologerna - 06 feb 19 kl. 09:24

EP-valet 2019: Vem vinner på lågt valdeltagande?

Småöar som Malta och Färöarna har haft högre valdeltagande än Sverige i sina senaste parlamentsval. Det har även länderna med röstplikt Luxemburg och Belgien. I den Europeiska valdeltagandeligan (se figuren nedan) hittar vi sedan Sverige på femte plats med den senaste noteringen 87,18 procent valdeltagande i 2018 års riksdagsval.

Politologerna - 31 jan 19 kl. 10:06

EP-valet 2019 och självuppfyllande profetior

Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet planerar i detta nu den sjätte nationella väljarstudien i samband med svenska Europaparlamentsval. Väljarbeteende i Europaval är särskilt spännande att studera, inte minst eftersom väljarkåren i princip är densamma samtidigt som valkontexten kan skilja sig en hel del från våra samtidiga val till lokala, regionala och nationella val. Det kanske mest uppenbara är att det har varit lägre valdeltagande i EP-valen än vad vi är vana vid.

Politologerna - 24 jan 19 kl. 08:00

Attityder till infrastruktur och politiskt förtroende i Göteborg

Det här blogginlägget bygger på kapitlet ”Västlänken – en fråga om förtroende” av Dennis Andersson, Henrik Oscarsson och Maria Solevid i boken Hemma Väst av Anders Carlander och Björn Rönnerstrand (red) från 2018. Inlägget lyfter fram några av resultaten från kapitlet med fokus på attityder till infrastrukturfrågor (särskilt Västlänken) och förtroende för politiker i Göteborg. Resultaten bygger på svar från den västsvenska SOM-undersökningen respektive SOM-undersökningen i Göteborg.

Politologerna - 18 jan 19 kl. 08:16

Löfven och vetospelarna

Regeringsbildningens sista akt blev dramatisk. ”Jag förbjuder,” sa Jonas Sjöstedt, och lovade att fälla regeringen om den genomförde vissa av punkterna i S+MP+C+L-uppgörelsen. Vänsterpartiet hotade alltså med att lägga in sitt veto.

Politologerna - 16 jan 19 kl. 09:39

Valhemlighet med graderad rösträtt

Det här är ett gästinlägg av Olof Petersson, tidigare forskningsledare vid SNS och professor i statskunskap vid Uppsala universitet. *** I samband med den allmänna rösträttens hundraårsjubileum skrev jag en tidningsartikel. En läsare hörde av sig med en fråga: ”Hur fungerade det rent tekniskt i vallokalen när vi hade den 40-gradiga skalan?

Politologerna - 08 jan 19 kl. 08:37

Tjänstemän och politiker – skilda ”moraliska kompasser”?

Intresset för etik i offentlig förvaltning har ökat på senare år. Exempelvis hade Värdegrundsdelegationen, som avlade slutrapport 2016, till uppgift att stärka värdegrundsarbetet i statsförvaltningen. Syftet med delegationens arbete var bl.

Politologerna - 04 jan 19 kl. 07:30

Kan Sverige bli som Nederländerna? Om regeringsbildningsprocesser och två svenska särdrag som kan vara på väg att försvinna.

Fram till valet 2018 har regeringsbildningar i Sverige präglats av två saker: De går fort och alla de partier som ingick i den tidigare regeringen klev av vid maktskiften. SNS Demokratirådsrapport 2017 (Lindvall et al 2017) visade att mellan åren 1945 och 2014 tog det i snitt sex dagar innan vi hade en ny regering. Och än så länge har maktskiften inneburit att samtliga regeringspartierna gått i opposition.

Politologerna - 02 jan 19 kl. 08:48

Hotar växande klyftor den svenska demokratin?

Det här är ett gästinlägg av Li Bennich-Björkman, Skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet. *** Sverige har i modern tid blivit ett land där ekonomiska, geografiska och sociokulturella klyftor ökat. Har det något med demokrati att göra?Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.