Alliansfritt Sverige > Opinion

Thursday, 25 April, 09:48

Alliansfritt Sverige - 12 dec 13 kl. 11:39

Varför bekämpa ojämlikhet i skolan när man kan göra den ännu värre?800px-Classroom

Få har väl undgått PISA-resultatet som visar att den svenska skolan befinner sig i fritt fall. Sverige har den sämsta resultatutvecklingen av alla OECD-länder vilket är undermåligt betyg för Björklund, snällt uttryckt. En identifierad orsak till raset är det ökade ojämlikheten i skolan.

Detta vet vi. Vad som behöver göras åt det råder det dock lite olika bud kring. I Uppsala har man till exempel löst den ökade ojämlikheten med att öka den lite till.

Uppsala ha tills nu tillämpat en modell för strukturersättning med syftet att skapa mer likvärdiga förutsättningar för elever att lyckas oberoende av vilken skola de går på. Strukturersättningen bygger på fyra faktorer som enligt statistiska analyser visar att de tillsammans bäst fördelar resurser mellan skolorna. Den borgerliga alliansen i Uppsala har nu beslutat att ta bort ett par faktorer och gör därmed modellen mindre träffsäker. Samtidigt minskar man den omfördelande effekten. För att tala klarspråk: alliansen i Uppsala tar resurser från elever med störst behov.

Resultatet vet vi. Den redan rådande ojämlikheten kommer att bli större.

Ansvarigt kommunalråd Cecilia Forss (M) menar att Skolinspektionen har varit kritisk till systemet. Problemet är bara det att Skolinspektionen inte säger ett knyst om att modellen är dålig. Tvärtom har de använt Uppsalas modell som ett gott exempel. Däremot har skolinspektionen med ett citat från, ja just det, Forss herself, i sin bedömning. Det Forss förmodligen gör är alltså att hänvisa till sina egna ord. Så kan man också göra.

Hon säger också att syftet inte har varit att ojämlikheten skulle öka, "det bara blev så". Men såhär är det: ojämlikhet är inget som "bara bli". De uppstår på grund av politiska beslut av politiker som har all fakta de behöver för att inse att mindre pengar till skolor som har behov av resurser kommer att leda till ojämlikhet.

På samma sätt kan man med hjälp av politiska beslut också bekämpa ojämlikheten. Ansvariga politiker kan fortsätta skylla på sossar, föräldrar, lärare eller hänvisa till sina egna citat. Vad som dock borde vara uppenbart är att man inte löser ojämlikheten genom att öka den lite till.


Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
PISA, OECD, Björklund, Uppsala, Cecilia Forss, Skolinspektionen, Uppsalas, Forss

Dela artikeln

98 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Varför bekämpa, ojämlikheti , skolannär man kan , göra, den ännu värre
Helsingborgs Dagblad - 09 okt 18 kl. 08:59

Sverige inte bäst på att bekämpa ojämlikhet

Danmark är bäst och Nigeria är sämst i världen på att bekämpa ojämlikhet, enligt hjälporganisationen Oxfams nya rapport. Sverige kommer först på sjunde plats – efter Finland, Norge och Danmark. De 157 länder som listats i indexet "Commitment to reducing.

BT - 09 okt 18 kl. 09:27

Sverige inte bäst på att bekämpa ojämlikhet

Danmark är bäst och Nigeria är sämst i världen på att bekämpa ojämlikhet, enligt hjälporganisationen Oxfams nya rapport. Sverige kommer först på sjunde plats – efter Finland, Norge och Danmark..

SR - 09 okt 18 kl. 11:17

Sverige inte bäst på att bekämpa ojämlikhet

Danmark är bäst och Nigeria är sämst i världen på att bekämpa ojämlikhet, enligt hjälporganisationen Oxfams nya rapport. Sverige kommer först på sjunde plats — efter Finland, Norge och Danmark..

Sydsvenskan - 09 okt 18 kl. 08:59

Sverige inte bäst på att bekämpa ojämlikhet

Danmark är bäst och Nigeria är sämst i världen på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, enligt hjälporganisationen Oxfams nya rapport. Sverige kommer först på sjunde plats – och hamnar efter både Finland, Norge och Danmark. De 157 länder som listats i index.

UNT - 09 okt 18 kl. 08:59

Sverige inte bäst på att bekämpa ojämlikhet

Danmark är bäst och Nigeria är sämst i världen på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, enligt hjälporganisationen Oxfams nya rapport..

GöteborgsPosten - 09 okt 18 kl. 08:59

Sverige inte bäst på att bekämpa ojämlikhet

Danmark är bäst och Nigeria är sämst i världen på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, enligt hjälporganisationen Oxfams nya rapport. Sverige kommer först på sjunde plats – och hamnar efter både Finland, Norge och Danmark..

YLE - 09 okt 18 kl. 18:57

Oxfam: Finland tredje bäst på att bekämpa ojämlikhet

I hjälporganisationen Oxfams nya rapport är Finland tredje bäst av världens länder på att motverka ojämlikhet. Bara Danmark och Tyskland är ännu bättre..

BT - 17 okt 12 kl. 00:30

Bekämpa segregationen, inte friskolorna

Kristna skolan, Engelska skolan, Kunskapsskolan, Montessoriskolan och snart kanske Framtidsskolan. Som BT berättat kan Borås få ännu en fristående grundskola, nu med arabiska som inriktning. Det vill säga ytterligare en aktör får möjlighet att, efter godkännande av Skolinspektionen, driva en skola som är öppen för alla.

SVT Debatt - 27 mar 14 kl. 06:00

Vi måste bekämpa alla former av politiskt våld

EXTREMISM Vi måste förhindra ungdomar från att ansluta sig till grupper som använder sig av våld för att påverka. Det förebyggande arbetet handlar om att tidigt och tydligt jobba med värderingar. Nazist-attacken i Kärrtorp.

Skånskan - 08 dec 15 kl. 06:00

Nya fältassistenter ska bekämpa droger

Skurup Ökande problem med droger och gängbildning har fått politikerna att lägga extra resurser på förebyggande socialt arbete.
Nu ska två nya fältassistenter anställas – finansierade på ett okonventionellt sätt.Medvetenheten bland Skurups politiker är stor angående drogrelaterade problem hos kommunens unga.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.