SVT Debatt > Opinion

Tuesday, 21 August, 19:32

SVT Debatt - 24 nov 13 kl. 08:00

Kvinnors usla arbetsförhållanden kräver en kriskommissionARBETSMARKNAD Rapport efter rapport. Larm på larm. När Kommunals rapport visar att var fjärde anställd inom äldreomsorgen vill lämna sitt jobb, och Vårdförbundet larmar om sjuksköterskor som går ned i arbetstid för att orka den pressade arbetssituationen, är läget allvarligt. Det behövs en kommission som samlar all kunskap om kvinnors villkor i offentlig sektor och tar fram konkreta åtgärder, och sedan åtgärder som sätter stopp för underbemanning, osäkra anställningar och usla löner, skriver för Stina Svensson och Marita Strand (Fi).  Den senaste tidens rapporter om villkoren för kvinnor på arbetsmarknaden borde utlysa nationell krisberedning.
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
ARBETSMARKNAD Rapport, Kommunals, Vårdförbundet, Stina Svensson, Marita Strand, Kommunal, Steinberg, Universitet, Arbetsmiljölagen, Carin Ulander-Wänman, Sofia Wikman, LASning, LAS, Anna-Karin Waenerlunds

Dela artikeln

356 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kvinnors, usla, arbetsförhållanden, kräveren , kriskommission
Dagens PS - 17 jan 18 kl. 09:14

Usla arbetsförhållanden i Apple-fabrik

Apple-leverantören Catcher anklagas för tuffa arbetsförhållanden i sin fabrik i kinesiska Suqian. Enligt observatörer och arbetarnas egna uppgifter är maskinerna inte bara högljudda, det sprutar sprayvätska och metallpartiklar som ofta träffar arbetarnas ansikten. Det rapporterar Bloomberg News.

DN - 18 jul 13 kl. 11:08

Favoritvinerna görs under usla förhållanden

Svenskarna har redan druckit över 16 miljoner liter sydafrikanskt vin i år. Men arbetarna i Sydafrika får inte smaka på vinsten från försäljningen. Trots Systembolagets etiska riktlinjer fortsätter problemen med låga löner och dåliga arbetsförhållanden..

P3 - 13 feb 14 kl. 11:28

FIFA ställs till svars om arbetsförhållanden i Qatar

FIFA ska se till att Qatar förbättrar situationen för de som arbetar inför fotbolls-VM 2022. Det kräver EU som i dag frågar ut FIFA om sitt arbetet för förbättrade arbetsförhållanden..

SR - 03 apr 14 kl. 03:03

Usla förhållanden för migranter i Grekland

Grekland måste sluta att låsa in tusentals migranter och asylsökande i usla förvaringscenter - det kräver Läkare utan gränser. I en ny rapport säger organisationen att många människor blir sjuka av förhållandena i sådana här låsta center..

DN - 17 mar 14 kl. 11:21

Utländsk arbetskraft i ”slavlika förhållanden”

Tusentals utländska byggarbetare arbetar på de svenska byggena – i många fall med låga löner och usla arbetsförhållanden. Nu kräver fack och de största arbetsgivarna gemensamt en upprensning..

YLE - 12 mar 15 kl. 09:16

HRW: Barnarbetskraft och usla förhållanden hos H&M-leverantör

Stora internationella klädkedjor, som bland annat H&M, använder leverantörer och underleverantörer som begår arbetsrättsbrott. Det visar en färsk rapport från Human Rights Watch. SVT skriver i dag att anställda vid textilfabriker i Kambodja som HRW intervjuat berättar om bland annat sexuella trakasserier, rädsla för att engagera sig fackligt och få möjligheter till raster.

YLE - 01 okt 13 kl. 10:35

Qatar förnekar olidliga arbetsförhållanden

Qatar bestrider den brittiska tidningen the Guardians uppgifter om att gästarbetare arbetar under olidliga förhållanden på fotbollsbyggen i landet. Qatar är värd för fotbolls-VM år 2022, och the Guardian rapporterade om dödsfall och slavliknande förhållanden bland främst nepalesiska gästarbetare i landet. Qatariska medier bestrider skarpt the Guardians kritik.

YLE - 30 jul 14 kl. 12:00

Omänskliga arbetsförhållanden i Qatar

Gästarbetarna som för tillfället bygger den första arenan inför fotbolls-VM i Qatar 2022 tjänar sex euro per dag, skriver The Guardian. Över 100 arbetare, flera av dem från världens fattigaste länder, bygger en arena med 40 000 platser för en framtida kvartsfinalmatch. De arbetar runt 30 dagar i månaden med en dagslön på sex euro.

GöteborgsPosten - 20 maj 18 kl. 18:09

Usla förhållanden störde Laholms FK

Laholms tränare Peter Åberg var inte nådig i kritiken över förutsättningarna som spelarna ställdes inför på Skenes hemmaplan..

Nyhetskanalen - 30 jul 12 kl. 07:14

JO kritiserar Arbetsförmedlingen sen hemlös kvinna nekats att söka jobb

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar arbetsförmedlingen i Malmö för att inte ha tillåtit en hemlös kvinna att vara inskriven hos den. Enligt arbetsförmedlaren var kvinnans sociala förhållanden alltför komplicerade ? så hon avaktualiserades från arbetsförmedlingens register, skriver Skånskan.

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 8 timmar sedan

”Idrott – en suverän väg till integration”

”Det mervärde som idrottsrörelsen kan skapa är fantastiskt. Våra idrottsföreningar har genom åren erbjudit verksamhet som innehållit språkcafé, datakurser, kulturkvällar med musik och dans varvat med spel och lek eller drop-in-träna-svenska”, skriver.

SVT Debatt - 12 timmar sedan

”Kallberg har fel, men ger märkligt syre åt idéfattig debatt”

”Kallberg föreslår bland annat införandet av brottsprovokation som metod vid brottsutredningar, att tillåta kronvittnen i svensk rätt och att belöna den som polisanmäler någon annan för illegalt vapeninnehav med 50 000 svenska kronor. Motorn rusar. Frågan är vem som har händerna på ratten.

SVT Debatt - Igår: 14:31

”Tiggeriet är ovärdigt och hör inte hemma i Sverige”

”Det är även känt att tiggeriet allt mer kopplas till människohandel och prostitution i ett desperat försök att få tag i pengar. Inte sällan utnyttjas tiggare av kriminella”, skriver Hampus Magnusson (M)..

SVT Debatt - Igår: 11:41

Därför poserade Hanif Bali (M) med vapen på ”skola”

I en tweet på måndagen riktar Jan Björklund (L) skarp kritik mot Hanif Bali (M), som tillsynes poserat med skjutvapen på en grundskola i Stockholm..

SVT Debatt - Igår: 07:00

”Det dolda hotet – mikroplasten på våra åkrar”

”Forskning visar att stora mängder mikropartiklar av plast och textilfibrer finns i hushållens avloppsvatten. En världsomfattande undersökning visade nyligen att vi har plastpartiklar även i vårt dricksvatten/flaskvatten. Politikerna måste ta större ansvar i hela landet.

SVT Debatt - 17 aug 18 kl. 14:17

Moderaterna: ”Vi välkomnar Kallbergs åtgärder”

Kallbergs nio förslag vilar på tre teser: riv undan gängens inkomstkällor, bryt upp lojaliteterna och sänk statusen. Flera överlappar med Moderaternas politik, till exempel föreslår vi att det ska vara möjligt att utmäta tillgångar på distans, skriver Anna König Jerlmy (M), Finansborgarrådskandidat i Stockholms stad, i en replik till Jan Kallberg..

SVT Debatt - 17 aug 18 kl. 13:48

SVT: ”Vi är medvetna om att vi inte alltid lyckas”

”De avtal SVT har med produktionsmusikförlag hänvisar till att credit ska ges enligt gällande lagstiftning. I de fall SVT medvetet inte anger upphovsman följer vi alltså lag och avtal”, skriver förhandlingschef Rebecca Barzegar i sin replik..

SVT Debatt - 17 aug 18 kl. 08:31

”Vi tänker inte ge upp för busarna”

”Det måste bli ordentliga påföljder för sånt här. Men vi stannar kvar. Har man bott här i 30 år så ska de inte få köra bort en”, säger Sten Cederquist som nyss hemkommen från sin sommarsemester såg hur bilar brändes på parkeringen utanför hans lägenhet..

SVT Debatt - 17 aug 18 kl. 13:39

”Klara besked: Vi kommer inte att förhandla med SD!”

”Svaret på hur S kommer att göra väntar vi dock fortfarande på. Allt tyder på att S inte kommer att få väljarnas stöd för att regera Sverige i ensamt majestät. Är S då beredda att ta ansvar och diskutera med Alliansen hur Sverige ska styras?

SVT Debatt - 17 aug 18 kl. 07:00

”Regeringen har moralpanik om surrogatmödraskap”

”Idag föds mellan 50 och 80 svenska barn tack vare en värdmoder utomlands. Inom två år väntas dessa barn överstiga antalet barn som tillkommer genom adoptioner från utlandet. Detta är ett faktum, alldeles oavsett vad regeringen tycker i frågan”, skriver Maria Weimer (L) och Barbro Westerholm (L)..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.