SVT Debatt > Opinion

Monday, 22 October, 20:17

SVT Debatt - 24 nov 13 kl. 08:00

Kvinnors usla arbetsförhållanden kräver en kriskommissionARBETSMARKNAD Rapport efter rapport. Larm på larm. När Kommunals rapport visar att var fjärde anställd inom äldreomsorgen vill lämna sitt jobb, och Vårdförbundet larmar om sjuksköterskor som går ned i arbetstid för att orka den pressade arbetssituationen, är läget allvarligt. Det behövs en kommission som samlar all kunskap om kvinnors villkor i offentlig sektor och tar fram konkreta åtgärder, och sedan åtgärder som sätter stopp för underbemanning, osäkra anställningar och usla löner, skriver för Stina Svensson och Marita Strand (Fi).  Den senaste tidens rapporter om villkoren för kvinnor på arbetsmarknaden borde utlysa nationell krisberedning.
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
ARBETSMARKNAD Rapport, Kommunals, Vårdförbundet, Stina Svensson, Marita Strand, Kommunal, Steinberg, Universitet, Arbetsmiljölagen, Carin Ulander-Wänman, Sofia Wikman, LASning, LAS, Anna-Karin Waenerlunds

Dela artikeln

356 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kvinnors, usla, arbetsförhållanden, kräveren , kriskommission
Dagens PS - 17 jan 18 kl. 09:14

Usla arbetsförhållanden i Apple-fabrik

Apple-leverantören Catcher anklagas för tuffa arbetsförhållanden i sin fabrik i kinesiska Suqian. Enligt observatörer och arbetarnas egna uppgifter är maskinerna inte bara högljudda, det sprutar sprayvätska och metallpartiklar som ofta träffar arbetarnas ansikten. Det rapporterar Bloomberg News.

DN - 18 jul 13 kl. 11:08

Favoritvinerna görs under usla förhållanden

Svenskarna har redan druckit över 16 miljoner liter sydafrikanskt vin i år. Men arbetarna i Sydafrika får inte smaka på vinsten från försäljningen. Trots Systembolagets etiska riktlinjer fortsätter problemen med låga löner och dåliga arbetsförhållanden..

P3 - 13 feb 14 kl. 11:28

FIFA ställs till svars om arbetsförhållanden i Qatar

FIFA ska se till att Qatar förbättrar situationen för de som arbetar inför fotbolls-VM 2022. Det kräver EU som i dag frågar ut FIFA om sitt arbetet för förbättrade arbetsförhållanden..

SR - 03 apr 14 kl. 03:03

Usla förhållanden för migranter i Grekland

Grekland måste sluta att låsa in tusentals migranter och asylsökande i usla förvaringscenter - det kräver Läkare utan gränser. I en ny rapport säger organisationen att många människor blir sjuka av förhållandena i sådana här låsta center..

DN - 17 mar 14 kl. 11:21

Utländsk arbetskraft i ”slavlika förhållanden”

Tusentals utländska byggarbetare arbetar på de svenska byggena – i många fall med låga löner och usla arbetsförhållanden. Nu kräver fack och de största arbetsgivarna gemensamt en upprensning..

YLE - 12 mar 15 kl. 09:16

HRW: Barnarbetskraft och usla förhållanden hos H&M-leverantör

Stora internationella klädkedjor, som bland annat H&M, använder leverantörer och underleverantörer som begår arbetsrättsbrott. Det visar en färsk rapport från Human Rights Watch. SVT skriver i dag att anställda vid textilfabriker i Kambodja som HRW intervjuat berättar om bland annat sexuella trakasserier, rädsla för att engagera sig fackligt och få möjligheter till raster.

YLE - 01 okt 13 kl. 10:35

Qatar förnekar olidliga arbetsförhållanden

Qatar bestrider den brittiska tidningen the Guardians uppgifter om att gästarbetare arbetar under olidliga förhållanden på fotbollsbyggen i landet. Qatar är värd för fotbolls-VM år 2022, och the Guardian rapporterade om dödsfall och slavliknande förhållanden bland främst nepalesiska gästarbetare i landet. Qatariska medier bestrider skarpt the Guardians kritik.

YLE - 30 jul 14 kl. 12:00

Omänskliga arbetsförhållanden i Qatar

Gästarbetarna som för tillfället bygger den första arenan inför fotbolls-VM i Qatar 2022 tjänar sex euro per dag, skriver The Guardian. Över 100 arbetare, flera av dem från världens fattigaste länder, bygger en arena med 40 000 platser för en framtida kvartsfinalmatch. De arbetar runt 30 dagar i månaden med en dagslön på sex euro.

GöteborgsPosten - 20 maj 18 kl. 18:09

Usla förhållanden störde Laholms FK

Laholms tränare Peter Åberg var inte nådig i kritiken över förutsättningarna som spelarna ställdes inför på Skenes hemmaplan..

Nyhetskanalen - 30 jul 12 kl. 07:14

JO kritiserar Arbetsförmedlingen sen hemlös kvinna nekats att söka jobb

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar arbetsförmedlingen i Malmö för att inte ha tillåtit en hemlös kvinna att vara inskriven hos den. Enligt arbetsförmedlaren var kvinnans sociala förhållanden alltför komplicerade ? så hon avaktualiserades från arbetsförmedlingens register, skriver Skånskan.

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 7 timmar sedan

”Det är inte vår ambition att vara vackrast”

”Innan man låter sig uppröras, klappa händer eller hånskratta, är det några saker vi behöver prata om. Det jag vill prata om går bortom vad som är fint och fult och vem som har rätt att bestämma i detta”, skriver Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun..

SVT Debatt - 19 okt 18 kl. 14:25

Kritik mot Opinion live efter S-politikers inhopp

”Ja, Hanif Bali, jag är en av de 15 000 som bor i Gottsunda Valsätra.” Så inledde socialdemokraten Ulrik Wärnsberg sitt inlägg när han tog ordet i Opinion live i torsdags. Han var på plats som publik och Gottsundabo och tyckte att programmet var för hårt vinklat mot problem..

SVT Debatt - 19 okt 18 kl. 13:40

Automatiseringen – ödesfrågan som egentligen avgjorde valet

”De gamla jobben försvinner överallt, men de nya uppstår nästan uteslutande i stora städer. Sug på det ett ögonblick, för det är en av de avgörande insikterna för att förstå varför Trump är president, varför Storbritannien är på väg ut ur EU och varför SD växer i Sverige”, skriver it-entreprenören och författaren Alfred Ruth..

SVT Debatt - 19 okt 18 kl. 12:23

”Förminska inte arbetet mot sexuella trakasserier, LO!”

”Arbetet mot sexuella trakasserier bör inte förminskas till att handla om den agenda LO driver i fråga om visstidsanställningar. Då riskerar vi att missa målet”, skriver Peter Jeppsson och Carina Lindfeldt..

SVT Debatt - 19 okt 18 kl. 10:26

”Välfärden konkurrensutsätts på fel sätt”

”När kommuner ska upphandla en ny aktör för att driva exempelvis ett ålderdomshem eller ett LSS-boende, så får de enligt lag inte väga in tidigare upplevelser av de företag som konkurrerar om uppdraget. Istället blir upphandlingen en rent matematisk övning”,.

SVT Debatt - 18 okt 18 kl. 17:44

”Gottsunda behöver snabba lösningar!”

”När vi kommit så långt som att försöka lösa problemen, med ordningsvakter och övervakningskameror, har vi redan misslyckats”, säger Dalila Moghrabi..

SVT Debatt - 18 okt 18 kl. 14:37

”Gjorde ett starkt intryck genom sin oerhörda lågmäldhet”

”En stilla kallelse om att vara just den där kyrkklockan över ett land som för längre sedan slutat lyssna efter sådana klockor. Den här eftermiddagen i oktober bör vi minnas henne och faktiskt också lyssna exakt vad de där klockorna vill säga oss”, skriver Marcus Birro..

SVT Debatt - 18 okt 18 kl. 14:34

Torsten Fensby om cum-ex-skandalen: ”Vi står inför en moralkollaps”

”Cum-ex-skandalen visar än en gång att många internationella banker, advokater, revisorer och andra aktörer i den privata sektorn – på vilka särskilda krav uppställs ifråga om etiskt uppträdande – uppenbarligen inte tvekar att medverka i vare sig skattebedrägerier eller aggressiv skatteplanering”, skriver Torsten Fensy, expert på internationell skatteflykt..

SVT Debatt - 17 okt 18 kl. 12:15

”Fattigdomen minskar – men inte för alla”

”Enligt Världsbankens senaste statistik har den extrema fattigdomen sjunkit till 10 procent. Men trots det positiva med rapporten visar siffrorna också på en skrämmande utveckling – minskningen gäller inte alla. Takten för fattigdomsminskningen saktar in, och människor i de mest utsatta låginkomstländerna och i länder drabbade av krig och konflikt halkar efter”, skriver Anna Tibblin, Tommy Ohlström och Lotta Folkesson..

SVT Debatt - 17 okt 18 kl. 09:44

”Väl känt att ökad tillgänglighet ger ökad användning”

”Colorado ligger klart högre än genomsnittet i hela USA när det gäller användning bland unga. Även cannabisförgiftning av barn under fem år har ökat signifikant”, skriver professor Fred Nyberg..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.