SVT Debatt > Opinion

Monday, 21 January, 18:40

SVT Debatt - 24 nov 13 kl. 08:00

Kvinnors usla arbetsförhållanden kräver en kriskommission



ARBETSMARKNAD Rapport efter rapport. Larm på larm. När Kommunals rapport visar att var fjärde anställd inom äldreomsorgen vill lämna sitt jobb, och Vårdförbundet larmar om sjuksköterskor som går ned i arbetstid för att orka den pressade arbetssituationen, är läget allvarligt. Det behövs en kommission som samlar all kunskap om kvinnors villkor i offentlig sektor och tar fram konkreta åtgärder, och sedan åtgärder som sätter stopp för underbemanning, osäkra anställningar och usla löner, skriver för Stina Svensson och Marita Strand (Fi).  Den senaste tidens rapporter om villkoren för kvinnor på arbetsmarknaden borde utlysa nationell krisberedning.
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
ARBETSMARKNAD Rapport, Kommunals, Vårdförbundet, Stina Svensson, Marita Strand, Kommunal, Steinberg, Universitet, Arbetsmiljölagen, Carin Ulander-Wänman, Sofia Wikman, LASning, LAS, Anna-Karin Waenerlunds

Dela artikeln

356 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kvinnors, usla, arbetsförhållanden, kräveren , kriskommission
Dagens PS - 17 jan 18 kl. 09:14

Usla arbetsförhållanden i Apple-fabrik

Apple-leverantören Catcher anklagas för tuffa arbetsförhållanden i sin fabrik i kinesiska Suqian. Enligt observatörer och arbetarnas egna uppgifter är maskinerna inte bara högljudda, det sprutar sprayvätska och metallpartiklar som ofta träffar arbetarnas ansikten. Det rapporterar Bloomberg News.

DN - 18 jul 13 kl. 11:08

Favoritvinerna görs under usla förhållanden

Svenskarna har redan druckit över 16 miljoner liter sydafrikanskt vin i år. Men arbetarna i Sydafrika får inte smaka på vinsten från försäljningen. Trots Systembolagets etiska riktlinjer fortsätter problemen med låga löner och dåliga arbetsförhållanden..

P3 - 13 feb 14 kl. 11:28

FIFA ställs till svars om arbetsförhållanden i Qatar

FIFA ska se till att Qatar förbättrar situationen för de som arbetar inför fotbolls-VM 2022. Det kräver EU som i dag frågar ut FIFA om sitt arbetet för förbättrade arbetsförhållanden..

SR - 03 apr 14 kl. 03:03

Usla förhållanden för migranter i Grekland

Grekland måste sluta att låsa in tusentals migranter och asylsökande i usla förvaringscenter - det kräver Läkare utan gränser. I en ny rapport säger organisationen att många människor blir sjuka av förhållandena i sådana här låsta center..

DN - 17 mar 14 kl. 11:21

Utländsk arbetskraft i ”slavlika förhållanden”

Tusentals utländska byggarbetare arbetar på de svenska byggena – i många fall med låga löner och usla arbetsförhållanden. Nu kräver fack och de största arbetsgivarna gemensamt en upprensning..

YLE - 12 mar 15 kl. 09:16

HRW: Barnarbetskraft och usla förhållanden hos H&M-leverantör

Stora internationella klädkedjor, som bland annat H&M, använder leverantörer och underleverantörer som begår arbetsrättsbrott. Det visar en färsk rapport från Human Rights Watch. SVT skriver i dag att anställda vid textilfabriker i Kambodja som HRW intervjuat berättar om bland annat sexuella trakasserier, rädsla för att engagera sig fackligt och få möjligheter till raster.

YLE - 01 okt 13 kl. 10:35

Qatar förnekar olidliga arbetsförhållanden

Qatar bestrider den brittiska tidningen the Guardians uppgifter om att gästarbetare arbetar under olidliga förhållanden på fotbollsbyggen i landet. Qatar är värd för fotbolls-VM år 2022, och the Guardian rapporterade om dödsfall och slavliknande förhållanden bland främst nepalesiska gästarbetare i landet. Qatariska medier bestrider skarpt the Guardians kritik.

YLE - 30 jul 14 kl. 12:00

Omänskliga arbetsförhållanden i Qatar

Gästarbetarna som för tillfället bygger den första arenan inför fotbolls-VM i Qatar 2022 tjänar sex euro per dag, skriver The Guardian. Över 100 arbetare, flera av dem från världens fattigaste länder, bygger en arena med 40 000 platser för en framtida kvartsfinalmatch. De arbetar runt 30 dagar i månaden med en dagslön på sex euro.

GöteborgsPosten - 20 maj 18 kl. 18:09

Usla förhållanden störde Laholms FK

Laholms tränare Peter Åberg var inte nådig i kritiken över förutsättningarna som spelarna ställdes inför på Skenes hemmaplan..

Nyhetskanalen - 30 jul 12 kl. 07:14

JO kritiserar Arbetsförmedlingen sen hemlös kvinna nekats att söka jobb

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar arbetsförmedlingen i Malmö för att inte ha tillåtit en hemlös kvinna att vara inskriven hos den. Enligt arbetsförmedlaren var kvinnans sociala förhållanden alltför komplicerade ? så hon avaktualiserades från arbetsförmedlingens register, skriver Skånskan.

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 8 timmar sedan

”Samhället ser mellan fingrarna på manlig prostitution”

”Polis och socialtjänst har lagt minimala resurser på uppsökande arbete i dessa miljöer. Och inom delar av HBTQ-rörelsen har det sedan länge funnits en romantiserad bild av manlig prostitution, vilket resulterat i att dessa mäns utsatthet gång på gång sopats under mattan”, skriver Simon Häggström, författare och polis..

SVT Debatt - 11 timmar sedan

”Sverige ska inte subventionera dem som motarbetar jämställdhet”

”På grund av luckor i lagen, okunskap hos myndigheter och missriktad väljvilja att inte kränka kulturella ´egenheter´ missar vi ofta det våld som pågår mitt ibland oss”, skriver tre ledande företrädare för Liberalerna på årsdagen av mordet på Fadime..

SVT Debatt - I förrgår: 07:00

”Women´s March måste göra upp med judehatet”

”För två år sedan förstod jag inte hur pass infekterade av antisemitism de progressiva rörelserna faktiskt är. Som de flesta trodde jag då att antisemitism mest kom från högerextremistiskt håll”, skriver den judiska människorättsaktivisten Jackie Mhitaryan..

SVT Debatt - 18 jan 19 kl. 12:53

”Genusteorier leder fel i arbetet mot relationsvåld”

”Det går inte att blunda för att kvinnorna själva står för en stor del av allt relationsvåld, om man i detta begrepp också inkluderar psykiskt våld”, skriver Magnus Falkman..

SVT Debatt - 17 jan 19 kl. 15:47

”Min dröm är att Storbritannien stannar i EU”

”Vi måste göra vad vi kan för att få Storbritannien att stanna i EU”, säger Anna Maria Corazza Bildt (M)..

SVT Debatt - 17 jan 19 kl. 10:32

”Närodlat löser inte klimatproblemen”

”Maten vi äter i västvärlden är inte förenlig med klimatmålen”, säger David Bryngelsson, doktor i miljö och energi. Han menar att vi inte ska stirra oss blinda på närodlat och transporter..

SVT Debatt - 17 jan 19 kl. 09:28

”Idag lämnar jag Miljöpartiet”

”När rödgröna genomför högerpolitik kommer oppositionen mot de växande klyftorna komma från extremhögern”, skriver Carl Schlyter, som i protest lämnar Miljöpartiet idag..

SVT Debatt - 17 jan 19 kl. 07:00

”Jordbruksverket sviker minkarna – igen”

”Jag undrar verkligen i vilken värld man lever om man tror att en mink kan få utlopp för sina naturliga beteenden i en liten gallerbur”, skriver Djurrättsalliansens Malin Gustafsson..

SVT Debatt - 16 jan 19 kl. 16:36

”Känner du dig otrygg när du är ute?”

Den nationella trygghetsundersökningen (NTU) visar att en hög andel av unga kvinnor i Sverige är rädda för att bli utsatta för ett angrepp, som till exempel våldtäkt eller personrån..

SVT Debatt - 16 jan 19 kl. 12:17

”Folk är inte idioter – men hur är det med politiker?”

”Det finns de som hävdar att vi får de politiker vi förtjänar. En politiker idag kan aldrig använda den ursäkten. Det är aldrig väljarnas fel om de tappat förtroende för politikerna”, skriver Torbjörn Sjöström, vd för opinionsinstitutet Novus, apropå den utdragna regeringsbildningen..



Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.