Alliansfritt Sverige > Opinion

Saturday, 04 July, 11:32

Alliansfritt Sverige - 18 nov 13 kl. 20:08

Sverige i recession – Anders Borg: whatever398px-Anders.borg_0c158_4237

Sverige ser ut att befinna sig i recession. Det senaste kvartalet har industrin tvingats reat ut sina lagervaror till ett värde av 10 miljarder kronor, vilket befaras komma att trycka ned BNP till under minusgränsen. Detta skulle innebära att vi för första gången sedan år 2009 har en krympande ekonomi två på varandra följande kvartal.

Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker för den brittiska storbanken RBS, säger till Aftonbadet att han tror att nedgången har samband med en missbedömning av konjunkturen som skapats av orimligt positiva indikatorer. Något finansminister Anders Borg (M) i sin kommentar vägrar kännas vid:

Jag tror att huvudslutsatsen nog blir att det har varit lite svagare än vad vi har trott

Anders Borg har gjort sig känd för sina alldeles för optimistiska kalkyler. Senast i slutet av augusti blev Borg hårt kritiserad för sin opportunism av nationalekonomiprofessorn Lars Calmfors.

BONUS: andra gånger Borg fått kritik av Calmfors

Calmfors har under en längre tid haft ett och annat att säga om alliansens ekonomiska politik:

17:e maj 2008 – Ifrågasätter slopad fastighetsskatt:

”Sänkningen av fastighetsbeskattningen missgynnar näringsverksamhet eftersom investeringar i bostäder blir betydligt mer attraktiva. Reformen är en anmärkningsvärd kontrast till regeringens ambitioner att på andra områden grunda politiken på forskning.”

17:e maj 2008 – Ifrågasätter sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar:

”Däremot bedömer vi sänkningarna av arbetsgivaravgifterna för ungdomar som mindre lyckade i detta avsende. Denna åtgärd är förmodligen ett ganska ineffektivt sätt att öka sysselsättningen [. ] Ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgifter för enskilda grupper bör undvikas eftersom effekterna är osäkra”

17:e maj 2008 – Ifrågasätter a-kassereformen:

”Reformerna av a-kassans finansiering är ett misslyckande som helt i onödan minskat anslutningen till a-kassan. Vid nästa lågkonjunktur kommer många arbetslösa att stå utan försäkringsskydd [. ] De positiva effekterna på sysselsättningen blir små eftersom den ändrade finansieringen bara ger svaga drivkrafter till återhållsam lönebildning.”

5:e december 2008 – Kräver mer krisinsatser:

”Stimulanspaketet på 8,3 miljarder räcker inte. Lars Calmfors hade velat se insatser på upp till tre gånger så mycket, eller mellan 15 – 25 miljarder kronor.– Jag hade velat se tillfälligt höjda statsbidrag för kommuner och landsting, engångsbidrag till låginkomsttagare, extra studiemedel och ett extra barnbidrag”

6:e mars 2009 – Kräver att krisinsatserna riktas mot låginkomsttagare:

”Min slutsats är nog att om man ska stimulera ska man försöka göra det med bidrag till kommuner och landsting eller andra typer av bidrag som har hög träffsäkerhet till låginkomstgrupper”

6:e mars 2009 – Fel krisinsatser:

”[Calmfors] menar [. ] att regeringens åtgärder mot arbetslöshet är bäst lämpade för tider av låg arbetslöshet, inte i tider av allvarlig lågkonjunktur och begynnande massarbetslöhet. Insatserna blir därmed improviserade och har begränsad effekt. Ett exempel på detta är de så kallade jobbcoacherna.”

12:e september 2009 – Anklagar regeringen för att mörka att den vill sänka lönerna:

”På den borgerliga sidan ville man inte tala om att effekten skulle gå via lönebildningen utan man mörkade det.”

8:e oktober 2009 – Anklagar regeringen för att ”trixa med utgiftstaket”:

”Regeringen trixar med utgiftstaket. [. ] Tio miljarder kronor skulle betalas ut nästa år, men sex av de tio miljarderna kommer nu betalas ut redan i december. Calmfors säger till Rapport att det skulle ge mer trovärdighet att kalla den ekonomiska krisen för en exceptionell händelse och därför tillfälligt lätta på utgiftstaket.-Det skulle ha mer trovärdighet än att manipulera, för då finns det ingen gräns för hur långt man kan gå, säger Calmfors.”

27:e oktober 2009 – Anklagar regeringen för att driva lönesänkningspolitik:

Regeringens resonemang kring jobbskatteavdraget är dock svåra att följa, anser [finanspolitiska] rådet. De tycker att regeringen borde vara tydlig med att effekten huvudsakligen uppstår därför att lönerna blir lägre än de annars skulle ha blivit.”

17:e maj 2010 – Kritiserar sjukförsäkringsreformen [pdf]:

Regeringen ska ha beröm för att genom sina sjukförsäkringsreformer ha angripit ett svårt problem. Men den måste samtidigt kritiseras för ett förhastat och slarvigt genomfö- rande av reformerna och för behandlingen av långtidssjukskrivna.

17:e maj 2010 – Sågar arbetsmarknadspolitiken [pdf]:

”Jobbsökaraktiviteter och coachning har expanderat för mycket i lågkonjunkturen, medan arbetsmarknadsutbildningen har blivit alltför liten.”

13:e september 2010 – Föredrar de rödgrönas politik:

”Ungdomsarbetslösheten är en stor stridsfråga. De rödgröna vill avskaffa halveringen av arbetsgivaravgift för unga och i stället ta bort avgiften för dem som anställer en arbetslös ungdom under ett år, vilket blir mer effektivt enligt Calmfors.”

16:e maj 2011 – Totalsågar den ekonomiska politiken:

Den är ologisk, verkningslös, otydlig, missriktad och fördelningspolitiskt negativ. Men den får beröm för att man nu blivit ärlig nog att erkänna att sysselsättningen ska skapas genom sänkta löner. Se hela sammanställningen här»

9:e september 2012 – Sågar Borgs språkkupp 

Calmfors skräder inte orden när han sågar Borgs språkkupp kring ”reformutrymmet” längs med fotknölarna:

Jag tycker det är ett språkligt missfoster att kalla det för reformutrymme. Det borde istället kallas för budgetutrymme.

Calmfors fortsätter:

Att kalla det för reformutrymme är en oegentlig term. Reformutrymme är de utgiftsökningar och skattesänkningar som man kan ta aktiva besluta om och som är förenliga med överskottsmålet. Vill man göra större utgiftsökningar kan man göra det genom att höja skatterna. Vill man sänka skatterna med mer går också bra om man sänker de offentliga utgifterna. Och en del reformer behöver inte kosta något alls. Det är missvisande att koppla ihop utrymmet för reformer med det budgetutrymme som uppstår till följd av att de offentliga utgifterna alltid tenderar att öka långsammare än BNP.


Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Borg, BNP, Magnusson, RBS, Aftonbadet, Anders Borg, Lars Calmfors, Bonus, Calmfors Calmfors, Calmfors, Rapport, Borgs

Dela artikeln

305 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sverigei , recession, Anders, Borg, whatever
YLE - 10 mar 15 kl. 13:38

Anders Borg – en politiker i ekonomkläder eller tvärtom?

Anders Borg var finansminister i Sverige i åtta år. Under samma tid skakades hela Europa av den nedgång som eurokrisen förorsakat. Anders Borg - en leende, intellektuell man - klarade galant av krisen.

Alliansfritt Sverige - 16 jun 14 kl. 15:40

De gånger Anders Borg sågats av experter – vi har hela listan

Anders Borg brukar ofta, framför allt från borgerligt håll, beskrivas som en extremt ansvarsfull finansminister som lotsat Sverige igenom en svår finanskris. Det är till viss del sant, men det är långt ifrån hela sanningen. Det är nämligen så att Borg int är någon felfri halvgud utan han har gjort flera flera felbedömningar framför allt i sitt arbete som finansminister vilket han fått massiv kritik för.

Alliansfritt Sverige - 24 jan 11 kl. 14:54

Anders Borg bromskloss i miljöpolitiken

MILJÖPOLITIK. Att försvarsdepartementet fjärrstyrs av Anders Borg på finansdepartementet är vid det här laget välkänt, och även skälet till den förra moderata försvarsministern Mikael Odenbergs avgång. Nu avslöjar Supermiljöbloggen att Borgs inflytande även sträcker sig till miljödepartementet:
Sveriges finansminister Anders Borg (m) har de senaste åren systematiskt motarbetat ett antal viktiga klimatsatsningar.

Alliansfritt Sverige - 08 sep 12 kl. 16:13

Anders Borg blandar ihop eller ljuger om höghastighetsbana

TÅG. I juli 2010 förklarade Anders Borg för Norrköpings Tidning att han var emot planerna på Ostlänken vilket i förslaget innebar en höghastighetsbana mellan Järna och Linköping.
Det skulle vara robust olönsamt.

Alliansfritt Sverige - 24 mar 14 kl. 12:52

Grattis Anders Borg, du har fått en inbjudan att hålla i en mattelektion

Finansminister Anders Borg spiller ingen tid såhär i valår, utan har gett sig in i det gedigna arbetet med skolpolitik. Tidigare har Borg fått lärare och rektorer att gå i taket efter hans påhopp. Nu är det Lärarförbundet som stämmer in i kritiken med lärarna.

Alliansfritt Sverige - 03 okt 12 kl. 17:29

Anders Borg trixar bort sig själv: skattesänkningar blir skattehöjningar


SIFFERTRIX. Under Moderaternas pressträff om Socialdemokraternas budget idag lyckades Anders Borg idag slå knut på sig själv i ett försök att utmåla Stefan Löfven som större skattehöjare än tidigare Socialdemokratiska partiledare.

Enligt Anders Borg ville socialdemokraterna under Mona Sahlin höja skatterna med 16 miljarder, under  Håkan Juholt höja med 22 miljarder och nu under Stefan Löfven vill Socialdemokraterna höja skatten med 30 miljarder.

Alliansfritt Sverige - 11 feb 13 kl. 11:18

Anders Borg säger nej till allt småpartierna håller kärt

BESLUT. Sedan alliansen tog över 2006 har de små partierna blivit mindre och mindre. Deras profilfrågor?

Alliansfritt Sverige - 08 sep 12 kl. 17:05

Anders Borg: Då massarbetslöshet idag den nivå där arbetslösheten ska vara

NOTIS. Under en diskussion om A-kassan i Ekots lördagsintervju förklarade Anders Borg att nivån som arbetslösheten ska vara är runt fem eller sex procent:

Anders Borg
Foto: Mary X Jensen? A-kassan kan höjas när vi ser att, för det första: vi ser att vi också kan göra andra saker som stimulerar arbetsutbudet, till exempel  jobbskatteavdrag.

Alliansfritt Sverige - 06 okt 13 kl. 15:16

Expertmyndighet på kollisionskurs med Anders Borg

Hans Lindblad är chef på Riksgälden vilket knappast gör honom till en kändis i de breda folklagren. Men det finns all orsak att bekanta oss lite mer med herr Lindblad som beskrivits som Anders Borgs närmaste man när han nyligen jobbade på finansdepartementet under Borg. Numer jobbar Lindblad som sagt på Riksgälden där hand förvaltar bland annat vår statsskuld och det är här det blir intressant.

Alliansfritt Sverige - 20 feb 14 kl. 14:47

Nya order från Anders Borg: Ni vet grejen ni hatade förra månaden? Ni ska älska den nu

Så Moderaterna ska alltså göra en översyn av svenska myndigheter för att kunna göra omfattande besparingar. Och det är ju alltid bra att försöka identifiera för stora kostnader, det är ju ändå skattepengar vi pratar om, men frågan är om det inte är lite väl taktlöst. För en månad sedan föreslog Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson samma sak.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.