SVT Debatt > Opinion

Sunday, 12 July, 23:46

SVT Debatt - 10 nov 13 kl. 15:00

Hjälp lidande människor att avsluta sina liv på ett värdigt sättDÖDSHJÄLP Att aktiv dödshjälp blir mer vanligt förekommande i samhället är inte ett argument mot eutanasi. Nya företeelser ökar alltid inledningsvis i takt med att fler upptäcker alternativet: samkönade äktenskap, borgerliga vigslar och firande av kanelbullens dag är bara några exempel. När allt kommer kring handlar frågan om precis det som Martin Nykvist inte vill att den ska handla om: nämligen huruvida sjukvården ska hjälpa lidande människor att avsluta sina liv på ett värdigt sätt, skriver Emma Wikberg. De flesta av oss reflekterar ibland över livets slutskede. Och förmodligen hoppas vi alla att det ska bli så fritt som möjligt från smärta och lidande.
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
DÖDSHJÄLP Att, Martin Nykvist, Emma Wikberg, Sverige, SVT Debatt, Vermont, USA, Sveriges, Nederländerna, Nykvist

Dela artikeln

90 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hjälp, lidandemänniskor att , avslutasina , livpå ett , värdigt sätt
SVT - 04 aug 15 kl. 20:05

Läkare: Vi ska inte avsluta liv

Läkarförbundet tar avstånd från dödshjälp. I dagsläget ser de ingen anledning att ändra ståndpunkt. Samtidigt tycker en tredjedel av alla läkare annorlunda..

Expressen - 11 feb 16 kl. 20:34

"Vill kunna avsluta mitt liv på ett värdigt sätt"

Abba-legendaren Björn Ulvaeus har länge varit aktiv i debatten om dödshjälp i Sverige. I dagens "Malou efter tio" slår han ännu ett slag för dödshjälp – och hävdar att det är en trygghet. – Jag har sett mina föräldrars lidande på nära håll.

Barometern - 03 jun 14 kl. 07:23

Varje liv ska vara en vän

Djurrätt. ”Åtskilliga djur dödas och är utsatta för lidande bland annat inom slakteri- respektive djurförsöksverksamheten. Djuren nekas rätten till liv då de slaktas.

Dagensanalys.se - 20 mar 18 kl. 13:01

6 steg för att avsluta ditt Facebook-konto och leva ett liv utan sociala medier

Erkänn att du har tänkt på hur det vore att avsluta ditt Facebook-konto, i synnerhet nu när uppgifterna om Cambridge Analytica slagit ner som en bomb i den sociala medievärlden. Tänk dig att slippa störas av notifieringar, slippa oroa dig för att någon skapar en personlighetsprofil av din data, eller slippa att bara slött titta igenom flödet för att ”kolla vad som händer”. Här följer sex steg för hur du lever ett liv utan sociala medier, för du vill ju fortfarande hålla kontakten med dina vänner och familj.

Dagensanalys.se - 24 maj 18 kl. 12:01

6 steg för att avsluta ditt Facebook-konto och leva ett liv utan sociala medier

Erkänn att du har tänkt på hur det vore att avsluta ditt Facebook-konto. Tänk dig att slippa störas av notifieringar, slippa oroa dig för att någon skapar en personlighetsprofil av din data, eller slippa att bara slött titta igenom flödet för att ”kolla vad som händer”. Här följer sex steg för hur du lever ett liv utan sociala medier, för du vill ju fortfarande hålla kontakten med dina vänner och familj.

Sydsvenskan - 21 maj 15 kl. 16:33

Vårdens uppgift är inte att avsluta någons liv

Läkaren Peter Olséen skrev "Att inte tillåta aktiv dödshjälp i livets slutskede är övergrepp" (Åsikter 16/5). Jag har respekt för dina tankar och åsikter, men vill förmedla en motbild. Du anser att ”respekt, värdighet, frihet och självbestämmande” ska vara styrande när man tar ställning till hur man ska agera när människor drabbas av svår sjukdom.

Världen Idag - 05 aug 16 kl. 15:47

Prisad romanförfattare – trots svårt lidande

I mer än ett decennium har Angelica Victorin plågats av nacksmärtor som till stor del begränsat hennes liv och skapardrömmar. Men med envishet och beslutsamhet har hon mot alla odds lyckats avsluta sin första roman. Mottagandet har överträffat Angelicas alla förväntningar..

Dagen - 10 maj 11 kl. 03:00

Ulf Ekman höll vårseminarium om seger och lidande inför 2500 lyssnare

Den gångna helgen hölls ännu ett i raden av Ulf Ekmans vårseminarier. Denna gång med fokus på att ett liv i Jesus efterföljd innebär både seger och lidande.

I över 25 år har Ulf Ekman hållit vårseminarium på Livets ord, Uppsala.

BT - 24 maj 13 kl. 10:22

65 år av lidande och orättvisa

Den 15 maj väcker mer än något annat datum sorgsna minnen till liv hos palestinierna. Den15 maj 1948 utplånades och raderades Palestina formellt från världskartan. Efter denna dag blev inget mer sig likt för palestinierna.

Barometern - 13 feb 14 kl. 06:42

S slår larm om äldres lidande

Socialdemokraterna vill att socialförvaltningen anställer fler som jobbar med äldres rehab. Man hävdar­ att allt fler är sjuka längre på grund av resursbrist. I en motion till kommunfullmäktige lyfter partiet fram att grundproblemet består i att sjuk­husen skickar hem de äldre allt fortare under ett sjukdomsförlopp samtidigt som kommunernas sjukgymnaster, arbetsterapeuter och sjuksköterskor, vilka ansvaret läggs över på, redan innan har en tuff arbetssituation.

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 28 nov 19 kl. 06:00

”Situationen är ohållbar – Sverige behöver en energiöverenskommelse 2.0”

”Vi uppmanar riksdagens partier till nya, konkreta och viktiga samtal för en ny Energiöverenskommelse 2.0. Sverige behöver en plan för hur den ökade elproduktionen ska lösas.

SVT Debatt - 05 dec 19 kl. 15:20

Stig-Björn Ljunggren: ”Vilda västern i svensk inrikespolitik”

”Till ytan är detta förstås inte bara en förolämpning mot Socialdemokraterna – vad Vänsterpartiet gör är att de faktiskt riktar misstroendevotumet inte bara mot den som är mest oskyldig till röran av alla i regering och riksdag, utan också mot den som har de bästa förutsättningarna att se till att förändringen av arbetsförmedlingen faktiskt ändå hamnar på fötter”, skriver debattören..

SVT Debatt - 25 nov 19 kl. 13:14

”Våldet mot kvinnor kräver samma kraftåtgärd som gängkriminalitet”

”Skadeverkningarna av mäns våld mot kvinnor, sexuella hot och trakasserier är enorma på många plan, inte minst i form av det mänskliga lidande som det ger upphov till”, skriver debattörerna..

SVT Debatt - 27 nov 19 kl. 10:55

”Hade motsvarande skett i USA skulle flera i bankeliten hamnat i finkan”

”Så länge vi upprätthåller bilden av bankerna som naiva offer för utländska bovar kommer vi aldrig se verkligheten som den är, än mindre kunna ställa någon till svars på bankområdet”, skriver debattören..

SVT Debatt - 01 mar 20 kl. 12:40

Lina Korsgren överlägsen damsegrare

Förra året fick Lina Korsgren ge sig mot Britta Johansson Norgren. Men i år fick Korsgren revansch då hon vann en överlägsen seger i Vasaloppet..

SVT Debatt - 20 dec 19 kl. 08:34

Debattsidan Opinion och programmet Opinion Live har lagts ned

Sveriges Televisions debattsida Opinion och programmet Opinion live har nu lagts ned..

SVT Debatt - 19 dec 19 kl. 10:52

Nationalekonomen: ”Inga belägg för att privat arbetsförmedling är bättre än statlig”

”Den mest omdebatterade förändringen av arbetsförmedlingen har berört den ökade inriktning mot att privata aktörer tar hand om hela matchningen av arbetssökande och lediga jobb har inte stöd av forskarna”, skriver debattören..

SVT Debatt - 18 dec 19 kl. 13:50

Stressforskare: ”Oron för julstressen är överdriven”

”Vi tror att det kan finnas ett problem med att prata om “julstress”. Dels för att det kan skapa överdriven oro som i sig kan vara stressande, dels för att effekter av långvarig stress såsom utmattning, psykisk ohälsa och sömnproblem bör tas på större allvar och skiljas från den mer vardagliga, kortvariga stressen”, skriver debattörerna..

SVT Debatt - 17 dec 19 kl. 12:58

Skatteåterbäringen: ”Fem tips på hur du stärker ditt ekonomiska självförtroende”

”Den bortglömda skatteåterbäringen är bara ett exempel bland många på hur stora belopp försummas genom passivitet. Som tur är är det aldrig för sent att lära sig något nytt. Fler kan få ut mer av sin ekonomi”, skriver debattören..

SVT Debatt - 16 dec 19 kl. 10:34

”Skyll inte på andra – ansvaret för otryggheten ligger på oss alla”

Neda Ameli, grundare av gruppen Uppsala gäris, upplever en större otrygghet nu än tidigare. – När jag var ung i min stad kunde jag gå ut vilken tid som helst och jag var verkligen inte rädd. Jag saknar den känslan, säger Neda Ameli..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.