Alliansfritt Sverige > Opinion

Monday, 01 June, 01:22

Alliansfritt Sverige - 22 aug 13 kl. 10:46

Föreställ dig att Sverige är ett land där klyftorna ökar och fattiga får det sämre, okej, du kan sluta låtsasSkärmavbild 2013-06-10 kl. 21.07.08

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) begår debattartikel så fylld av snömos att man tror att den handlar om snöröjning och inte sjukförsäkringen. Kristersson kör en ful argumentation som medveten utlämnar viktiga fakta. Till och med titeln är fulspelande "Sverige ska vara ett land av inspirerande klassresor" (vår fetning).

Medan 19 av 33 OECD-länder har haft en negativ ekonomisk utveckling mellan 2007 och 2010, har Sveriges ekonomi tvärtom vuxit med i snitt tre procent per år. Långsiktig och seriös fördel­ningspolitik måste därför handla om hur en växande ekonomi ska komma alla till del, inte om hur ett krympande välstånd fördelas.

Sverige har en god ekonomi eftersom vi införde budgetregler som Moderaterna var emot så sent som 2002. Det glömmer Kristersson att berätta. Vidare väljer han att inte berätta att OECD rapporterar att Sverige är det land vars klyftor har ökat mest de senaste 20 åren. Andelen fattiga har fördubblats under perioden från under 4 % till över 9 %. 1995 var Sverige landet i OECD med de minsta klyftorna men nu när statistisken uppdateras så hamnar Sverige på 14:e plats. Under perioden så har de flesta haft ökade reala inkomster vilket självklart är bra. Men de sjuka, arbetslösa och de förtidspensionerade har till och med fått det sämre sedan 2006. Faktum är att Sverige inte ens kommer att vara ett föregångsland om utvecklingen får fortsätta i fem-tio år till enligt OECD.

Men på detta har Kristersson ett svar:

Överdriven tro på att marknaden automatiskt fördelar rättvist är ett annat. Rättvis fördelning är också ett gemensamt ansvar. Några länder lär oss just nu att stark ekonomisk tillväxt inte alls blir rättvist fördelad. Medan andra länder i?stället lär oss att välståndet faktiskt också måste byggas, inte bara delas ut.

En av dessa förstnämnda länder är Sverige. Det nämner inte Kristersson och alliansen har dock varit tydliga med att om vi räknar bort var femte svensk så har inte klyftorna ökat och fönernekar ökningen så finns det inget problem. Och om klyftorna har ökat så är det ändå Göran Perssons fel.

Vidare menar de att om nu klyftorna ökat under Göran Perssons tid så var det fel då men nödvändigt och bra under alliansens tid. Att Reinfeldt lovade mindre klyftor i valet 2010 är liksom helt symptomatiskt för det flip-flopande moderaterna gör om klyftorna. Kristerssons snömos heller lär inte hjälpa till att skapa klassresor. Att skära ner på högskoleplatserna lär nog inte heller göra underverk.

En som med kirurgisk precision plockar isär Kristerssons argumentation är Marika Lindgren Åsbrink som samlat sina tweet i ämnet:

[View the story "Kristerssons många ord" on Storify]
Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Sverige, Ulf Kristersson, OECD, Sveriges, Moderaterna, Kristersson,  oecd,  sverige, Göran Perssons,  Göran Perssons,  reinfeldt, Kristerssons, Marika Lindgren Åsbrink, Storify

Dela artikeln

533 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Föreställdig att , Sverigeär ett , landdär , klyftorna, ökar och fattiga får det sämre okej du kan sluta låtsas
Barometern - 11 jan 17 kl. 15:35

Omskriven föreställning till Öland

Kalmarmusikern Peter Bryngelsson kommer till Öland med sin musikberättelse Led Zep och Lucifers vänner - En satans mu­sikberättelse för helvete!, som ställdes in i Umeå på grund av affischen..

Nyan - 08 apr 20 kl. 19:02

82 personer reste med färja till Åland i april

Finlands regering beslutade i tisdags att inte längre tillåta passagerartrafik med färja till Åland från Sverige, för att begränsa smittspridning. Redan tidigare har resandet begränsats, så att enbart nödvändiga resor till Åland tillåts. I april har hittills 82 personer rest med färja till Åland.

DN - 13 nov 17 kl. 11:29

Scenrecension: Al Pitcher från land till stad i ”Sverige syndrome”

Al Pitchers humor rör sig från land till stad, skriver Niklas Wahllöf om föreställningen ”Sverige syndrome”..

BT - 09 apr 14 kl. 14:05

Tiggeri i Sverige föder romsk by

Norrköping, Borås, Katrineholm, Västerås, Stockholm. Ioana Marantzelu är en av allt fler fattiga EU-medborgare som åker till Sverige för att tigga och har varit i en handfull svenska städer. – Vi har inget att leva av, säger hon.

SR - 18 jun 14 kl. 05:00

Grekisk åklagare höll förhör i Sverige

Efter Ekots avslöjande om att Ericsson och Saab misstänks ha betalat mutor i samband med försäljningen av radarsystemet Erieye till Grekland, har åklagare från Aten i hemlighet rest till Sverige för att förhöra vittnen. Den kontroversiella utfrågningen skedde på konsulatet utan att svenska myndigheter informerades..

Expressen - 12 dec 18 kl. 22:09

FN-chefen i Sverige för avslutande Jemensamtal

FN:s generalsekreterare António Guterres har rest till Sverige för att delta i de avslutande samtalen om kriget i Jemen under torsdagen. Enligt källor till Reuters har de stridande parterna nu enats om att öppna flygplatsen i den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa. .

Cornucopia - 21 jan 15 kl. 18:36

Gästinlägg: Att jag har lyckats här i Sverige har jag mina tänder att tacka för

Nedanstående är ett gästinlägg om svensk censur skrivet av den mycket produktive författaren och regissören Vladimir Oravsky, tillika under några turbulenta månader kulturchef i Umeå 2001. En intervju med Oravsky kan man hitta hos Tidningen Kulturen, där även en del krönikor av honom finns publicerade, t ex senast Jag är svensk.

ATT JAG HAR LYCKATS HÄR I SVERIGE HAR JAG MINA TÄNDER ATT TACKA FÖR
Tankar om censur, självcensur, obefogad rädsla, nerskitna byxor och solidaritet, med utgångspunkt av mina egna erfarenheter
Friheten i kulturen finns hos Adlibris
för 177:- i danskt band eller 47:- som E-bok
Övriga böcker av Valdimir Oravsky finns här.

Sydsvenskan - 18 maj 14 kl. 05:30

”Här är klyftorna i staden tydliga”

Det fanns en tid när jag sprang på löpbanden i gymmet högst upp på köpcentret vid Värnhem. Det kändes som att hjärtat ville slå sig ur kroppen och svetten bredde ut sig på tröjan som ett Rorschachtest. I slutändan var det utsikten som fick mig att fortsätta.

Sydsvenskan - 12 nov 15 kl. 18:19

Ett Sverige i klockren kris

I spåren av flyktingarna som strömmar till Europa håller mottagningen i Sverige på att kollapsa.Värre är att vänta. Terrorsprängningen av det ryska planet över Sinai innebär en farlig upptrappning av stormakternas inblandning och leder ofelbart Ryssland och president Vladimir Putin in i ökade bombningar i Syrien mot Islamiska staten, som tagit på sig skulden, följt av än större flykt av oskyldiga krigsoffer.

Helsingborgs Dagblad - 12 nov 15 kl. 18:19

Ett Sverige i klockren kris

I spåren av flyktingarna som strömmar till Europa håller mottagningen i Sverige på att kollapsa.Värre är att vänta. Terrorsprängningen av det ryska planet över Sinai innebär en farlig upptrappning av stormakternas inblandning och leder ofelbart Ryssland och president Vladimir Putin in i ökade bombningar i Syrien mot Islamiska staten, som tagit på sig skulden, följt av än större flykt av oskyldiga krigsoffer.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.