HBL > Svenskfinland

Wednesday, 24 April, 17:51

HBL - 19 aug 13 kl. 15:15

Yrkesutbildning i svenska händerÖSTNYLAND. Ett helsvenskt yrkesutbildningscampus i Kungsporten är fortfarande enda alternativet för Inveons styrelse.
Inveons styrelse har röstat ner Borgå stads förslag till lokalitetslösningar för yrkesutbildningen på andra stadiet. Med rösterna sex mot en vill styrelsen att man satsar på två campus, ett för de finskspråkiga eleverna i Harabacka och ett för de svenskspråkiga eleverna i Kungsporten.
De styrelseledamöter som röstade för ett fristående svenskt campus är ordförande Magnus Björklund, SFP, Thomas Antas, SFP, Petra Paakkanen, SFP, Nancy Lökfors, SDP, Anita Spring, SDP och Juha Elo, Sannf.
Läs mer på HBL
Läs mer om:
Östnyland, Kungsporten, Inveons, Borgå, Harabacka, Magnus Björklund, SFP, Antas, Paakkanen, Lökfors, SDP, Spring, Juha Elo, Borgås, Camilla Antas, Inveon, Point, Haaga-Helia, Björklund, Prakticum, Solveig Mickels, Mickels, Borgåfullmäktige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Yrkesutbildningi svenska , händer
YLE - 13 sep 13 kl. 10:20

Promenerar för kvinnor i u-länder

Inkommande söndag ordnar Kvinnobanken den landsomfattande kampanjen Gå ett yrke till en kvinna. I svenska Österbotten ordnas evenemanget i Vasa, Jakobstad, Karleby och i Närpes. I Vasa får deltagarna gå en fem kilometer lång promenad från Sandviksvillan längs stranden till Sunnanvik och tillbaka.

Helsingborgs Dagblad - 17 dec 15 kl. 17:25

Svensk skola har reformerats sönder.

I huvudledaren "Allt börjar med en bra skola" (11/12) diskuteras problemen i det svenska skolsystemet.Jag tycker att det räcker med att rabbla skolreformer för att visa på svensk skolas katastrofläge. Det verkar som om det bara är politikerna som inte förstår att det är deras bedrövliga politik som fört oss dit där vi är idag.

SmålandsPosten - 07 okt 13 kl. 06:30

?Varför är jag så optimistisk? Det händer fruktansvärda saker?

Smålandsposten träffar årets Pär Lagerkvist-­pristagare Eva Ström som berättar om erfarenheterna från åren som läkare, om vad som format henne som författare och om att vara i skrivandet.

I Kristianstad centrum är var och varannan gata uppgrävd. Damm och rök virvlar mellan de smala stadsgatorna.

YLE - 20 jan 16 kl. 16:06

"Bilmekaniker behöver mindre allmänbildning än lärare"

På andra stadiets yrkesutbildning tar man farhågorna om en hotande historielöshet med ro. Där läser studerandena ingen historia och enbart en obligatorisk kurs samhällsfärdighet. I stället satsar man på en sund självkänsla.

YLE - 25 nov 15 kl. 14:08

Axxell: Vi måste bli av med Knipnäs i Ekenäs

Nya nedskärningar väntar yrkesutbildaren Axxell. Samarbetsförhandlingarna i vår kommer att gälla samtliga anställda. Och nu måste vi bli av med Knipnäsfastigheten i Ekenäs, säger vd:n.

YLE - 18 aug 15 kl. 18:02

Invandrarbarn har det kämpigt i skolan

Elever med invandrarbakgrund har svagare kunskaper i många skolämnen i jämförelse med resten av den finska befolkningen. Skillnaden i Finland är bland de största i hela Europa, visar forskning vid Statens revisionsverk. Det är viktigt för samhället att elever med invandrarbakgrund klarar sig bra i skolan eftersom antalet elever med främmande språk som modersmål är nästan dubbelt flera än för tio år sedan.

YLE - 18 aug 15 kl. 18:02

Forskare: Invandrarelever behöver mera stöd i skolan

Elever med invandrarbakgrund har svagare kunskaper i många skolämnen i jämförelse med resten av den finska befolkningen. Skillnaden i Finland är bland de största i hela Europa, visar forskning vid Statens revisionsverk. Det är viktigt för samhället att elever med invandrarbakgrund klarar sig bra i skolan eftersom antalet elever med främmande språk som modersmål är nästan dubbelt flera än för tio år sedan.

Sydsvenskan - 24 jul 15 kl. 11:13

De nyttiga får stanna. Reem Sahwils tårar spred sig som en löpeld.

Reem Sahwil kom till Europa från ett palestinskt flyktingläger i Libanon 2011. Idag bor hon och hennes familj i Rostock. Hon har fyllt 14 år, pratar flytande tyska, har hunnit lära sig engelska – och till och med svenska.

Helsingborgs Dagblad - 24 jul 15 kl. 11:13

De nyttiga får stanna. Reem Sahwils tårar spred sig som en löpeld.

Reem Sahwil kom till Europa från ett palestinskt flyktingläger i Libanon 2011. Idag bor hon och hennes familj i Rostock. Hon har fyllt 14 år, pratar flytande tyska, har hunnit lära sig engelska – och till och med svenska.

YLE - 07 maj 17 kl. 05:07

Sparkrav och reformer: Blir yrkesskolan en återvändsgränd?

Kommer yrkesutbildningen att börja tappa terräng efter alla reformer och sparkrav? Håller man på att skapa en förlängning av folkskolan som idé - en utbildningsmässig återvändsgränd i nyfriserad form? Vid yrkesskolorna säger man gärna att yrkesutbildning fungerar som en inkörsport för fortsatta studier (på högskolenivå) på samma sätt som studentexamen.

Fler nyheter från HBL

HBL - 08 apr 15 kl. 16:18

Ted Forsström lämnar morgonshow

Radioprofilen Ted Forsström har gjort sin sista sändning för Radio Extrems morgonprogram Succémorgon.Ted Forsström har varit programledare för Succémorgon i fyra år, men kommer nu att gå över till andra uppgifter, uppger Svenska Yle på sin webbplats. – Det här var min sista sändning i Succémorgon.

HBL - 02 apr 15 kl. 14:18

Historien ska synas i ortnamnen

Är det okej att uppmärksamma förbudstidens spritsmugglare med en egen väg? Vill någon på bo Kvillrarvägen? Varför översätts inte Rannikkotie till Kustvägen?

HBL - 31 mar 15 kl. 13:41

Studio HBL • Friman lovar författarna arbetsro

– Det har varit turbulent under senaste året men nu känns det stabilt igen, säger Anna Friman som nyligen tillträdde befattningen som litterär chef för Schildts & Söderströms förlag.  I backspegeln ligger höstens "kulturuppror" som spontant uppstod bland författare och intellektuella. Förlagets samarbetsförhandlingar sammanföll både tidsligt och tematiskt med omorganisationen och nedskärningarna på KSF Media / Hufvudstadsbladet, och skapade en bred oro för den finlandssvenska kulturens och journalistikens framtid.

HBL - 30 mar 15 kl. 23:50

Oväntat starkt behov av plan B

Också oroande framtidsfrågor behöver diskuteras. Det visar HSS Medias kandidattestfråga om behovet av plan B.De svenskösterbottniska tidningarna bjöd i söndags på intressanta uppgifter om inställningen till det som brukar kallas plan B.

HBL - 25 mar 15 kl. 14:26

Studio HBL • Hata eller älska serien Ferd’nand?

Karaktären Ferd’nand, en klumpig, mustachprydd Medelsvensson med hatt och rutiga byxor, skapades 1937 av dansken Henning Dahl Mikkelsen, mer känd under signaturen Mik. I Hufvudstadsbladet har serien publicerats sedan slutet av 1930-talet och blev småningom även en stor framgång globalt, framför allt på grund av att Ferd’nand sällan behöver några pratbubblor. HBL:s serieexpert Dan Kronqvist beskriver Ferd’nand som den där lustiga gubben som alltid är med på släktträffen.

HBL - 20 mar 15 kl. 08:14

Brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn

Det finns en brist på psykologiska test anpassade för finlandssvenska barn i utvärderingen av inlärningssvårigheter, säger Kulturfonden.I utvärderingen av inlärningssvårigheter används ofta psykologiska test, men eftersom de svenskspråkiga barnen i Finland utgör en så liten grupp har specifika test för finlandssvenska barn inte utvecklats. Därför har man använt rikssvenska test och finskspråkiga test som översatts.

HBL - 20 mar 15 kl. 12:51

Gusis val 3 • Kalle Calle

Det är en överraskande torr och saklig SFP-ordförande som möter Kulturfondens trotjänare Gustaf "Gusi" Werner i den tredje delen av Christoffer Strandbergs sketchprogram Gusis val.  Att Gusi introducerar "försvarsminister Haglund" med en pikande referens till popkulturen och dessutom inleder med att missta sig på ministerns ålder, bäddar inte för en alldeles smidig valintervju.  Strandberg är åter i toppform som både Gusi och Calle  – "Jag heter Carl" – och Studio HBL:s tittare kan därutöver glädja sig åt hela fem återstående avsnitt av programmet inför riksdagsvalet!

HBL - 14 mar 15 kl. 05:39

Hotade biämnen fick lärarstuderande att slå larm

Åbo Akademis fakultetsråds beslut att inte erbjuda vissa biämnen vid lärarutbildningen i Vasa nästa läsår väckte ramaskri bland studerande. Resultat: Fler biämnen erbjuds i alla fall.Anna Nylund, tredje årets klasslärarstuderande vid Åbo Akademi i Vasa, blev upprörd när hon förra veckan fick beskedet att biologi inte erbjuds som biämne nästa läsår heller.

HBL - 14 mar 15 kl. 08:11

"Maffia styr våra tidningar"

Kurirens Frejvid Weegar kallar våra tidningsägare för en "maffia som bara tänker på pengar".Ett par dagar innan intervjun har Frejvid Weegar, 84 år och ensam ägare till 55-åriga Kuriren, tagit del av Vasabladets ledarskribent Viveca Dahls debattartikel om Harry Schaumans Stiftelse (VBL, 3.3).

HBL - 13 mar 15 kl. 04:08

Svenskfinland fostrar proffsförare

Närpesbon Kristian Holmlund längtar efter att få "sitta bakom ratten om dagarna". Målet är nära. Om ett par månader utexamineras han från logistiklinjen vid Yrkesakademin i Österbotten.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.