TA > Ekonomi

Monday, 18 January, 05:25

TA - 21 maj 13 kl. 09:46

Allmänna pensionen fyller 100 årFör exakt 100 år sedan, den 21 maj 1913, infördes den allmänna pensionen i Sverige.Men pensionsåldern var hög samtidigt som medellivslängden var låg.
Den allmänna pensionen i Sverige var den första socialförsäkring i världen som i stort sett omfattade hela befolkningen. Beloppet var dock litet och många hade svårt att klara sig på pensionen - om de nu levde så länge som till pensionsåldern. Den var satt till 67 år samtidigt som medellivslängden på den tiden var cirka 60 år.
Läs mer på TA
Läs mer om:
Sverige, Ruth Mannelqvist, Umeå, ATP, Mannelqvist

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Allmänna, pensionen, fyller, 100, år
SR - 01 maj 18 kl. 10:47

S vill höja tillägget till den allmänna pensionen

Socialdemokraterna går till val på att höja tillägget till den allmänna pensionen..

DN - 14 nov 18 kl. 09:22

”Civilståndet påverkar delar av den allmänna pensionen”

Delar av den allmänna pensionen – garantipensionen och tilläggspensionen – blir lägre om du är gift eller sambo med någon du har barn med eller tidigare har varit gift med, skriver Johan Klasson på Pensionsmyndigheten..

DI - 12 mar 19 kl. 09:30

Värna inkomstskyddet för allmänna pensionen och hejda utvecklingen med korta uttag av tjänstepensionen

Från nästa år väntar högre pensionsålder och förstärkt grundskydd, men politikerna behöver även värna om inkomstskyddet för den allmänna pensionen. Annars riskerar kopplingen mellan ett långt yrkesliv och en rimlig pension att minska för stora grupper. Andelen av tjänstepensionen som tas ut på kort tid fortsätter att öka från höga nivåer och är idag rekordhög, visar ny statistik från AMF, och den utvecklingen bör hejdas..

DI - 15 apr 19 kl. 19:30

Höj avgiften till den allmänna pensionen

Det är naivt att tro att alla grupper på arbetsmarknaden ska kunna arbeta längre än de gör i dag. Ett rimligare sätt att säkra pensionssystemet är att höja avgiften till den allmänna pensionen till 18,5 procent, skriver Eva Nordmark, ordföranden för TCO som nu antar ett nytt pensionspolitiskt program..

Nya Wermlands Tidningen - 05 mar 18 kl. 11:04

PRO: Höj den allmänna pensionen

Inkomsterna måste jämnas ut mellan livets olika skeden. Reallöneökningar har gett de som jobbar en bättre ekonomi och det är bra. Men skillnaden i inkomst och levnadsstandard mellan de yrkesverksamma åren och pensionen är orimligt stora, skriver Christina Tallberg och Lisbeth Staaf Igelström..

Dalarnas tidningar - 02 mar 20 kl. 11:57

INSÄNDARE Är du medveten om hur dålig den allmänna pensionen är i Sverige?

Så här ser det ut i Sverige, siffrorna gäller juli 2019.Genomsnittlig allmän pension före skatt,....

Cornucopia - 19 sep 17 kl. 19:33

Varför sänker regeringen inte den allmänna löneavgiften?

I regeringens höstbudget ingår en välkommen sänkning av bolagsskatten, dvs skatten på aktiebolags vinster. Det är en nödvändig sänkning för att företag inte ska flytta ut, och gynnar bolag utan eller med få anställda, men som gör vinster på exempelvis . Men varför inte sänka den sk allmänna löneavgiften, som i praktiken skulle göra det billigare att anställa och gynna bolag som har anställda eller anställer?

BT - 14 okt 15 kl. 18:44

"Fler mord på allmänna platser"

Antalet människor som sköts till döds 2014 var det högsta på 15 år och antalet skottskadade var över 100, visar nya siffror från Socialstyrelsen. – Fler mord med skjutvapen sker på allmänna platser och har kriminella förtecken, säger kriminologen Mikael Rying..

SmålandsPosten - 21 aug 13 kl. 09:01

Avgift för allmänna handlingar

Kommuninvånare med intresse för den lokala politiken kan snart tvingas betala dyrt för sitt samhällsengagemang. Till exempel kan kallelsen i pappersformat till nästa kommunfullmäktige kosta cirka 290 kronor.
Ett förslag om avgifter för utskrifter eller kopior av allmänna handlingar finns med på kommunfullmäktiges bord vid sammanträdet den 29 augusti.

PrivataAffärer - 11 jan 16 kl. 10:19

Nu får 2,3 miljoner pensionärer besked om den allmänna pensionen

I veckan dimper årets pensionsbesked ner i brevlådan hos 2,3 miljoner pensionärer. Årsbeskedet informerar om nivå och utbetalningsdagar under 2016. I år är både inkomst- och tilläggspensionen uppräknade med 4,2 procent....

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.