Alliansfritt Sverige > Opinion

Monday, 23 July, 19:14

Alliansfritt Sverige - 27 feb 13 kl. 14:03

Laval fick Lööf att skämmas ? nu får Sverige kritik av FNBLOCKAD. Laval-härvan är ett uppslitande kapitel i den svenska arbetsmarknadespolitiken. Byggnadsfacket satte en lettisk byggfirma i blockad för att den saknade kollektivavtal för sina anställda vid ett projekt i Vaxholm. 2005, i samband med hela historien, beskrev nuvarande näringsminister Annie Lööf härvan som
?bland de mest pinsamma saker jag varit med om. Ja, jag skäms faktiskt. För antingen så är man med i det europeiska samarbetet och verkar för fri rörlighet eller är man det inte. Antingen är man positiv till tjänstedirektivet eller är man det inte. Sossarna med Persson och Östros i spetsen bara töntar ner hela de europeiska grundpelarna.?Byggfacket dömdes av EU-domstolen att betala skadestånd till byggföretaget Laval för blockaden. Därmed tänkte många, förmodligen även Lööf, att saken var ut världen.
Det som är jobbigt för Lööf är att FN-organet ILO idag konstaterar att ?Den svenska lagstiftning som kom på plats efter EU-domstolens Lavaldom strider mot internationella konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt [?] Dessutom konstaterar [ILO:s expertkommitté  att fackföreningar inte kan åläggas skadeståndsansvar för strejker skyddade av internationella konventioner.?Det hamnar alltså på Lööfs bord att rätta till det här. Det hade hon nog inte räknat med.
Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Lööf, Sverige, FN, Blockad, Vaxholm, Annie Lööf, Persson, Östros, EU, Laval, ILO, Lavaldom, Lööfs

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Lavalfick , Lööfatt , skämmasnu får , Sverige, kritik, av FN
Alliansfritt Sverige - 16 jun 11 kl. 14:00

Björklund missförstår lex laval


LÖNTAGARE. Jan Andersson faktakollar Jan Björklunds uttalande från partiledardebatten igår:
Jan Björklund lyfte frågan om Lex Laval och om utstationeringsdirektivet i dagens partiledardebatt. Eftersom jag som ansvarig för denna fråga i Europaparlamentet under flera år la jag märke till tydliga kunskapsluckor i Jan Björklunds argumentation.

BT - 21 jun 11 kl. 09:26

Nu river vi upp Lex Laval

Exemplen på hur människor utnyttjas och tvingas jobba till extremt låga löner är tyvärr många. Detta kan inte fortsätta. Vi har pressat regeringen hårt.

Sydsvenskan - 08 feb 12 kl. 06:30

Miljardvinst för Alfa Laval

Alfa Laval fortsätter att visa goda siffror - ­sista kvartalet 2011 gav ­resultatet 1,4 miljarder före skatt. 2012 tros bli ett minst lika starkt år, enligt vd Lars Renström. Men ­investeringarna läggs utomlands, inga nyanställningar ­planeras i Sverige.

BT - 27 nov 14 kl. 12:59

Regeringen vill förändra lex Laval

Regeringen ger nya direktiv till den parlamentariska Utstationeringskommittén, som ser över reglerna för arbetare från andra EU-länder som tillfälligt jobbar i Sverige. Syftet är att kollektivavtalens ställning ska stärkas så att de utstationerade arbetstagarna ska få bättre skydd här. I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att den så kallade lex Laval ska rivas upp och detta är nu svaret.

Sydsvenskan - 09 mar 12 kl. 06:30

Alfa Laval varslar i Lund

Alfa Laval varslar femtio personer om uppsägning vid anläggningen i Lund.
LUND. Det oroliga läget i världsekonomin ligger bakom varslet i Lund som berör fyrtio personer i fabriken och tio tjänstemän.?

BT - 28 okt 14 kl. 08:28

300 jobb bort på Alfa Laval

300 jobb ska bort från Alfa Laval. "Åtgärderna förväntas påverka cirka 400 anställda brutto och efter fullt genomförande innebära en personalminskning om 300 anställda", skriver bolaget.Alfa Laval redovisar en vinst före skatt på 991 miljoner kronor för tredje kvartalet 2014.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Lex Laval ska utvärderas

Två år efter det att lex Laval trädde i kraft tillsätter regeringen en parlamentarisk utredning för att se hur lagen fungerar i praktiken. Orsaken är att kunskapen om utstationerad arbetskraft i Sverige är dålig, enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Å ena sidan har det varit få tvister, å andra sidan anser fackliga organisationer att det finns stora problem.

Politologerna - 12 sep 17 kl. 09:06

När och varför blev Sverige ett jämlikt land?

Det här är ett gästinlägg av Erik Bengtsson, forskare vid Ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet. *** På 1900-talet utmärkte Sverige sig som världens antagligen mest jämlika ekonomi. Marquis Childs hyllade på 1930-talet Per Albins Sverige som en ”tredje väg” mellan USA-kapitalism och Sovjet-socialism, och han har inte varit ensam: Paul Krugman har pekat på Sverige 1980 var världens bästa samhälle, och likt en rad andra betraktare beundrat graden av social och ekonomisk jämlikhet förenat med välstånd i mitten av 1900-talet.

Helsingborgs Dagblad - 27 nov 14 kl. 13:01

Regeringen vill förändra lex Laval

Regeringen ger nya direktiv till den parlamentariska Utstationeringskommittén, som ser över reglerna för arbetare från andra EU-länder som tillfälligt jobbar i Sverige. Syftet är att kollektivavtalens ställning ska stärkas så att de utstationerade arbetstagarna ska få bättre skydd här. I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att den så kallade lex Laval ska rivas upp och detta är nu svaret..

GöteborgsPosten - 25 okt 16 kl. 11:03

Alfa Laval sparar – 700 får gå

Både omsättning, orderingång och vinst minskar för industrikoncernen Alfa Laval. Nu ska kostnaderna minskas kraftigt och omkring 700 anställda, varav runt 100 i Sverige, får gå..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.